Followers

Wednesday, July 18, 2012

Saya Nak Quit Part 3


Hari Rabu adalah hari Baking and Pastry. Benda yang saya suka tapi bukan mengajar. Sebab saya memang tak strong bab baking and pastry. Just tengok resepi. Just try and error. Kalau menjadi alhamdullilah, kalau tak jadi resepi tu yang tak betul...bukan saya yang tak pandai.. =p

Di tempat baru saya ditugaskan untuk pegang satu kelas Baking and Pastry gara-gara seorang lecturer yang dipertanggungjawabkan untuk mengajar subjek praktikal jadualnya dah clash dengan kelas Baking. Nak taknak terpaksa saya menyerah diri dan merelakan diri yang tak pandai menjadi lecturer Baking. Sumpah masa UiTM dulu boleh dikira berapa produk Pastry yang saya hasilkan. Tak sampai 5 pon. Yela sebab kami yang degree memang takda subjek spesifik Baking and Pastry. Masa belajar hanya 2 kelas kitchen yang saya belajar iaitu Western and International Cuisine. Kalau nak buat Pastry kene gilir-gilir. Dan saya memang jarang sangat dapat masuk Pastry. 

Bila kene mengajar ni rasa satu azab sangat. Menyampah pun ada bila tiba hari Rabu. Harini perlu hasilkan produk pastri rapuh atau orang putih panggil short crust. Apple pie, tart kepala, tart telur, sardin roll and fruit tartlet. Okla semua menjadi. Cuma pembakaran tart crust ada ok ada tak ok. Oven kat sini conventional sangat. Kalau nak bakar kene tunggu depan oven. Kalau dibiarkan alamat berasap mata.

Lagi satu masalah kat sini. Selalu sangat tak cukup barang. Sampaikan pagi tadi ada students yang terpaksa dikerahkan untuk beli barang kat Tesco berdekatan. Sabar jela. Yang tak cukup masalahnya macam bahan basic, tepung, gula, bla bla......then kalau nak beli barang kene limit sebab budget sangat limited. Typical private college memang begini. Hadapi dengan tabah jela...

Masalahnya sampai bilalah saya nak mengadap kelas Baking and Pastry ni. Lagi satu cara kat sini, kalau ada kelas kitchen, produk yang kita hasilkan mesti kene bagi kat pihak management untuk testing. Menyampah ok. Nak rasa bagai macam korang pandai sangat. Huhu...kalau tak sedap jangan nak complaint sangatla..sapa suruh aku mengajar subjek ni...haha...

So hazab minggu depan yeast product plak ---> Pizza, soft roll, doughnut, and french loaf.....kau ada kene buat soft roll bagai??? Aku kene buat weiiii.....menyampah ok!


0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, July 18, 2012

Saya Nak Quit Part 3



Hari Rabu adalah hari Baking and Pastry. Benda yang saya suka tapi bukan mengajar. Sebab saya memang tak strong bab baking and pastry. Just tengok resepi. Just try and error. Kalau menjadi alhamdullilah, kalau tak jadi resepi tu yang tak betul...bukan saya yang tak pandai.. =p

Di tempat baru saya ditugaskan untuk pegang satu kelas Baking and Pastry gara-gara seorang lecturer yang dipertanggungjawabkan untuk mengajar subjek praktikal jadualnya dah clash dengan kelas Baking. Nak taknak terpaksa saya menyerah diri dan merelakan diri yang tak pandai menjadi lecturer Baking. Sumpah masa UiTM dulu boleh dikira berapa produk Pastry yang saya hasilkan. Tak sampai 5 pon. Yela sebab kami yang degree memang takda subjek spesifik Baking and Pastry. Masa belajar hanya 2 kelas kitchen yang saya belajar iaitu Western and International Cuisine. Kalau nak buat Pastry kene gilir-gilir. Dan saya memang jarang sangat dapat masuk Pastry. 

Bila kene mengajar ni rasa satu azab sangat. Menyampah pun ada bila tiba hari Rabu. Harini perlu hasilkan produk pastri rapuh atau orang putih panggil short crust. Apple pie, tart kepala, tart telur, sardin roll and fruit tartlet. Okla semua menjadi. Cuma pembakaran tart crust ada ok ada tak ok. Oven kat sini conventional sangat. Kalau nak bakar kene tunggu depan oven. Kalau dibiarkan alamat berasap mata.

Lagi satu masalah kat sini. Selalu sangat tak cukup barang. Sampaikan pagi tadi ada students yang terpaksa dikerahkan untuk beli barang kat Tesco berdekatan. Sabar jela. Yang tak cukup masalahnya macam bahan basic, tepung, gula, bla bla......then kalau nak beli barang kene limit sebab budget sangat limited. Typical private college memang begini. Hadapi dengan tabah jela...

Masalahnya sampai bilalah saya nak mengadap kelas Baking and Pastry ni. Lagi satu cara kat sini, kalau ada kelas kitchen, produk yang kita hasilkan mesti kene bagi kat pihak management untuk testing. Menyampah ok. Nak rasa bagai macam korang pandai sangat. Huhu...kalau tak sedap jangan nak complaint sangatla..sapa suruh aku mengajar subjek ni...haha...

So hazab minggu depan yeast product plak ---> Pizza, soft roll, doughnut, and french loaf.....kau ada kene buat soft roll bagai??? Aku kene buat weiiii.....menyampah ok!


0 comments on "Saya Nak Quit Part 3"

Disable Right Click