Followers

Thursday, July 19, 2012

Saya Nak Quit Part 4


Perkara positif di tempat baru

Betol kata pepatah tak kenal maka tak cinta. Masuk harini sudah masuk 19 hari saya disini. Dari awal kepada siapa yang perasan saya banyak meletakkan pemikiran yang negatif di sini. Tapi alhamdullilah makin hari, saya makin boleh menerima dan banyak berfikir dari sudut yang positif.

Antara perkara positif di sini:

  • Saya keluar rumah pukul 815 pagi. Saya ada masa untuk sidai kain and melengah-lengah masa di rumah. 
  • Pukul 530 ptg saya dah sampai rumah. Saya ada banyak masa untuk kemas rumah, masak dan melakukan aktiviti rumah sebelum malam menjelma. Kalau boleh malam saya taknak sentuh tentang hal rumah. Cuma sediakan dinner kalau husband balik lambat.
  • Waktu malam saya ada masa untuk menjenguk thesis saya. Saya taknak sentuh hal thesis di sini. Kalau dah siap baru boleh cite panjang lebar. Skang ni masih dalam proses lagi. Untunglah sapa yang completekan.....
  • Parking kereta free. Parking disediakan.
  • Minyak kereta saya hanya spend RM 20 seminggu.
  • Takda duit tol yang perlu dilaburkan.
  • Tak perlu makan tengahari. Boleh jimat. Makan pagi still kenyang sampai tengahari. Pukul 5 dah balik and sampai rumah makan apa yang ada kat rumah.
  • Students sikit senang nak manage.
  • Kalau mc or cuti tak payah ganti kelas pun takpe, bergantung kepada berapa pantas kita habiskan chapter mengikut minggu. Janji sampai final kita dah cover semua chapter.
  • Satu kelas diperuntukkan sebanyak 1 jam setangah. Tapi kalau nak habis awal takda masalah. Lebih fleksibel.
  • Kat sni tak perlu nak pikir tentang contribution, saya hanya perlu lakukan main task saya je iaitu mengajar ang menyediakan material berkaitan.
  • Saya tak terikat dengan dateline. Disebabkan subjek saya banyak so saya fleksibel untuk siapkan soalan final. By the way before September kenelah siapkan. Nak mati kalau melengahkan kerja.




Ermmm apa lagi sudut positif untuk elakkan saya de-motivated.

Ingat kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita....





P/s: Haii bahagia rasa tidak dikelilingi lagi orang yang annoying. Kalau tak sebelum ni rimas je bila ada orang post stauts yang bukan-bukan konon nak bagi i jeles dengan life dia. Macam budak-budak perangai. Skang ni dia nak tau life saya disini silakan. Yang penting saya taknak amik tahu life dia di sinun.

Buat apa nak buang masa memikirkan perihal orang yang kita tidak sukai dan takda kaitan dengan kita....


0 Kata-Kata Inspirasi:

Thursday, July 19, 2012

Saya Nak Quit Part 4



Perkara positif di tempat baru

Betol kata pepatah tak kenal maka tak cinta. Masuk harini sudah masuk 19 hari saya disini. Dari awal kepada siapa yang perasan saya banyak meletakkan pemikiran yang negatif di sini. Tapi alhamdullilah makin hari, saya makin boleh menerima dan banyak berfikir dari sudut yang positif.

Antara perkara positif di sini:

  • Saya keluar rumah pukul 815 pagi. Saya ada masa untuk sidai kain and melengah-lengah masa di rumah. 
  • Pukul 530 ptg saya dah sampai rumah. Saya ada banyak masa untuk kemas rumah, masak dan melakukan aktiviti rumah sebelum malam menjelma. Kalau boleh malam saya taknak sentuh tentang hal rumah. Cuma sediakan dinner kalau husband balik lambat.
  • Waktu malam saya ada masa untuk menjenguk thesis saya. Saya taknak sentuh hal thesis di sini. Kalau dah siap baru boleh cite panjang lebar. Skang ni masih dalam proses lagi. Untunglah sapa yang completekan.....
  • Parking kereta free. Parking disediakan.
  • Minyak kereta saya hanya spend RM 20 seminggu.
  • Takda duit tol yang perlu dilaburkan.
  • Tak perlu makan tengahari. Boleh jimat. Makan pagi still kenyang sampai tengahari. Pukul 5 dah balik and sampai rumah makan apa yang ada kat rumah.
  • Students sikit senang nak manage.
  • Kalau mc or cuti tak payah ganti kelas pun takpe, bergantung kepada berapa pantas kita habiskan chapter mengikut minggu. Janji sampai final kita dah cover semua chapter.
  • Satu kelas diperuntukkan sebanyak 1 jam setangah. Tapi kalau nak habis awal takda masalah. Lebih fleksibel.
  • Kat sni tak perlu nak pikir tentang contribution, saya hanya perlu lakukan main task saya je iaitu mengajar ang menyediakan material berkaitan.
  • Saya tak terikat dengan dateline. Disebabkan subjek saya banyak so saya fleksibel untuk siapkan soalan final. By the way before September kenelah siapkan. Nak mati kalau melengahkan kerja.




Ermmm apa lagi sudut positif untuk elakkan saya de-motivated.

Ingat kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita....





P/s: Haii bahagia rasa tidak dikelilingi lagi orang yang annoying. Kalau tak sebelum ni rimas je bila ada orang post stauts yang bukan-bukan konon nak bagi i jeles dengan life dia. Macam budak-budak perangai. Skang ni dia nak tau life saya disini silakan. Yang penting saya taknak amik tahu life dia di sinun.

Buat apa nak buang masa memikirkan perihal orang yang kita tidak sukai dan takda kaitan dengan kita....


0 comments on "Saya Nak Quit Part 4"

Disable Right Click