Followers

Tuesday, July 17, 2012

Bila Dah Kawen Dapat Belajar Banyak Perkara







Satu-satu gambar yang ada semasa Majlis Kenduri Doa Selamat aka House Warming tempoh hari.
Itu pun sebab kene paksa amik gambar oleh my sister.

Di atas saya bersama adik ipar (sebelah kanan saya) dan adik yang gebu (sebelah kiri saya).

Baru tahu perasaan mak dan ayah menguruskan kenduri sendiri. Sebelum nie jadi anak, peranan saya hanya tenaga sokongan saje. 

Tapi kali ni saya dapat belajar sendiri menguruskan kenduri kecil-kecilan.
Sama juga konsep macam buat kenduri kawen yang beza kenduri kawen adalah majlis yang besar dan memerlukan ketelitian yang lebih.

Apa yang penting dalam majlis kenduri kecil-kecilan seperti saya:
Pertama, of course Ringgit Malaysia
Kedua, penyediaan rumah dari segi keselesaan rumah. Contoh nak cat rumah ke nak beli perabot ke. 
Ketiga, senarai menu. Kalau pakai catering senang. Tapi kalau masak sendiri kene pikir plak senarai barang mentah.
Keempat, jemputan dan VIP. Nak jemput Imam, orang masjid etc.
Kelima, khemah dan hiasan khemah
Keenam, tentatif dan perjalanan majlis
Ketujuh, tenaga sokongan. Kalau semuanya atas bahu sendiri memang parah.
Kelapan, checklist, checklist dan checklist. Sangat penting. Hari tu pun sebenarnya banyak kekurangan yang saya belajar.


Bila dah kawen banyak perkara saya belajar sendiri.
Apa-apa pun belajarlah dari kesilapan sendiri dan pengalaman orang.

Kehidupan rumah tangga saya baru setahun jagung.
Banyak lagi proses pembelajaran yang perlu saya pelajari.



Selamat buat House Warming kawan-kawan.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, July 17, 2012

Bila Dah Kawen Dapat Belajar Banyak Perkara








Satu-satu gambar yang ada semasa Majlis Kenduri Doa Selamat aka House Warming tempoh hari.
Itu pun sebab kene paksa amik gambar oleh my sister.

Di atas saya bersama adik ipar (sebelah kanan saya) dan adik yang gebu (sebelah kiri saya).

Baru tahu perasaan mak dan ayah menguruskan kenduri sendiri. Sebelum nie jadi anak, peranan saya hanya tenaga sokongan saje. 

Tapi kali ni saya dapat belajar sendiri menguruskan kenduri kecil-kecilan.
Sama juga konsep macam buat kenduri kawen yang beza kenduri kawen adalah majlis yang besar dan memerlukan ketelitian yang lebih.

Apa yang penting dalam majlis kenduri kecil-kecilan seperti saya:
Pertama, of course Ringgit Malaysia
Kedua, penyediaan rumah dari segi keselesaan rumah. Contoh nak cat rumah ke nak beli perabot ke. 
Ketiga, senarai menu. Kalau pakai catering senang. Tapi kalau masak sendiri kene pikir plak senarai barang mentah.
Keempat, jemputan dan VIP. Nak jemput Imam, orang masjid etc.
Kelima, khemah dan hiasan khemah
Keenam, tentatif dan perjalanan majlis
Ketujuh, tenaga sokongan. Kalau semuanya atas bahu sendiri memang parah.
Kelapan, checklist, checklist dan checklist. Sangat penting. Hari tu pun sebenarnya banyak kekurangan yang saya belajar.


Bila dah kawen banyak perkara saya belajar sendiri.
Apa-apa pun belajarlah dari kesilapan sendiri dan pengalaman orang.

Kehidupan rumah tangga saya baru setahun jagung.
Banyak lagi proses pembelajaran yang perlu saya pelajari.



Selamat buat House Warming kawan-kawan.



0 comments on "Bila Dah Kawen Dapat Belajar Banyak Perkara"

Disable Right Click