Tiba-tiba rasa nak share resepi ayam goreng yang saya buat berbuka semalam.
Bukan ayam goreng biasa tau.
First time cuba.
Kalau uolss nak cuba pun boleh juga.
Nak tukar selerakan.
Simple je.
Bahan-bahan:
Ayam yang siap potong (Semalam saya beli kepak ayam..nyum nyum)
Lada putih (nama lain lada sulah)
Garam
Sos tiram
Bawang putih
Bawang merah (Saya pakai bawang merah yang kecik)
Tepung gandum (Kalau campur tepung beras lagi ranggup)
Cara-cara:
- Gaulkan ayam dengan lada putih dan garam secukup rasa. Jangan letak garam banyak sangat, takut nanti terlebih masin sebab sos tiram dah sedia masin.
- Tumbuk bawang putih dan bawang merah sampai lumat. Sukatan bergantung kepada bilangan potongan ayam. Tumbuklah ikut mana nak lumatkan.
- Kemudian, gaulkan ayam tadi dengan sos tiram dan bawang yang telah ditumbuk tadi.
- Perap seketika. (Saya setelkan ayam dulu, then masak bende lain dulu. Ayam dibiarkan perap dalam peti sejuk. Nak dekat berbuka baru goreng)
- Bila nak goreng, gaulkan dengan tepung. Saluti semua permukaan ayam dengan tepung.
- Then boleh goreng.
- Sedia untuk makan. Nyum nyum...
Bila makan ayam tu ada rasa la. Takdala asik nak goreng ayam dengan garam and kunyit je kan. Sekali sekala kita boleh pelbagaikan resepi.
Bukan gambar sebenar.
Semalam tak sempat snap pic sebab kebulur sangat.
Thanks En Google
Selamat Mencuba
1 Kata-Kata Inspirasi:
nampak yummy...will try your recipe..
Post a Comment