Followers

Saturday, January 02, 2010

Sikap Ambil Kesempatan

Soalan
SAYA adalah penuntut tahun akhir di sebuah universiti swasta di Kuala Lumpur. Saya kini berhadapan dilema bagaimana menegur sifat rakan serumah yang sentiasa meminjam barang tanpa kebenaran terutama broadband.

Pada mulanya, saya tidak berapa kisah, tetapi lama kelamaan dia menggunakan broadband itu seperti hartanya sendiri.

Saya bukanlah seorang yang kedekut tapi kadangkala dia seperti tidak memahami bahawa saya juga mempunyai hak untuk menggunakan broadband itu.

Dia ada mengatakan akan berkongsi membayar broadband berkenaan tetapi sehingga ke hari ini, belum ada sesen pun yang diberinya.

Bagaimana cara terbaik untuk saya memberitahu dia berkaitan perkara ini? Saya tidak mahu kehilangan seorang kawan hanya kerana perkara ini.

PELAJAR KELIRU,
Kuala Lumpur
(Dipetik daripada Harian Metro)

Sikap ambil kesempatan ni paling aku menyampah nak dengar and benci nak tau. Ade jugak manusia yang mcm tu kan. Jangan tak tau. Manusia seperti ini pandai mempergunakan orang lain demi kepentingan diri sendiri. Janganlah kite menjadi seperti manusia itu. Seperti post yang lepas, aku ade bercakap mengenai jika kita inginkan sesuatu yang kita sangat ingini, cubalah dapatkannya dgn cara bermaruah. Bukannya dengan menggunakan org lain untuk dapatkan apa yg kita ingini. Tak kisahla bende ape pon.

Manusia ni pandai berlakon. Kalo depan kite bukan main lagi tunjuk baik. Sebab ape? Senang nanti nak mintak tolong. Aku tak kisah kalo ade unsur-unsur give and take. Bukan nak berkira bukan nak kedekut. Tapi berpada-padalah.

Kalo ko gune teknik ni alamatnya parahla hidup ko nanti. Mungkin manusia ni akan hdup berbahagia kerana mampu capai apa yang die inginkan. Tapi kalo dah banyak kali korang gune teknik nie. Sendiri mau ingatla. Cube pikir balik kalo orang lain gunakan ko untuk kepentingan diri sendiri. Tak ke menyirap bile korang dapat tahu hal tu. Ntah-ntah satu dunia korang nak canang mengenai penganiayaan yang korang terima.

Wasalam~

0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, January 02, 2010

Sikap Ambil Kesempatan


Soalan
SAYA adalah penuntut tahun akhir di sebuah universiti swasta di Kuala Lumpur. Saya kini berhadapan dilema bagaimana menegur sifat rakan serumah yang sentiasa meminjam barang tanpa kebenaran terutama broadband.

Pada mulanya, saya tidak berapa kisah, tetapi lama kelamaan dia menggunakan broadband itu seperti hartanya sendiri.

Saya bukanlah seorang yang kedekut tapi kadangkala dia seperti tidak memahami bahawa saya juga mempunyai hak untuk menggunakan broadband itu.

Dia ada mengatakan akan berkongsi membayar broadband berkenaan tetapi sehingga ke hari ini, belum ada sesen pun yang diberinya.

Bagaimana cara terbaik untuk saya memberitahu dia berkaitan perkara ini? Saya tidak mahu kehilangan seorang kawan hanya kerana perkara ini.

PELAJAR KELIRU,
Kuala Lumpur
(Dipetik daripada Harian Metro)

Sikap ambil kesempatan ni paling aku menyampah nak dengar and benci nak tau. Ade jugak manusia yang mcm tu kan. Jangan tak tau. Manusia seperti ini pandai mempergunakan orang lain demi kepentingan diri sendiri. Janganlah kite menjadi seperti manusia itu. Seperti post yang lepas, aku ade bercakap mengenai jika kita inginkan sesuatu yang kita sangat ingini, cubalah dapatkannya dgn cara bermaruah. Bukannya dengan menggunakan org lain untuk dapatkan apa yg kita ingini. Tak kisahla bende ape pon.

Manusia ni pandai berlakon. Kalo depan kite bukan main lagi tunjuk baik. Sebab ape? Senang nanti nak mintak tolong. Aku tak kisah kalo ade unsur-unsur give and take. Bukan nak berkira bukan nak kedekut. Tapi berpada-padalah.

Kalo ko gune teknik ni alamatnya parahla hidup ko nanti. Mungkin manusia ni akan hdup berbahagia kerana mampu capai apa yang die inginkan. Tapi kalo dah banyak kali korang gune teknik nie. Sendiri mau ingatla. Cube pikir balik kalo orang lain gunakan ko untuk kepentingan diri sendiri. Tak ke menyirap bile korang dapat tahu hal tu. Ntah-ntah satu dunia korang nak canang mengenai penganiayaan yang korang terima.

Wasalam~

0 comments on "Sikap Ambil Kesempatan"

Disable Right Click