Followers

Tuesday, January 19, 2010

Ayah & Ibu

Pagi ni ade sikit isu yang aku nak sentuh, mengenai anak yang membuang ibu bapa kandung sendiri. Sangat tragis bile dengar radio era pagi tadi. Aku bukan minat sangat dgr era tapi masa dok sedap2 alih channel tibe2 terdengar topik yg dibincangkan arini. Pak Nil mmg pandai bermain ngn emosi. Pandai die mainkan tone suara die ngn situasi yang berlaku. Hebat!

Erm nape dalam masyarakat Melayu skg ni bole berlaku kejadian yang sedemikian. Melayu kan terkenal dengan adat Timur yang konon bersopan santun. Tapi bile kite tgk realiti skg, kaum Melayu jugak la yang menyumbang kepada beberapa perkara yang negatif yang tidak elok untuk didengar. Bukan nak memperlekehkan kaum sendiri. Tapi tula hakikat sebenarnya arini.


Berbalik kpd topik tadi, kenapa perkara ni boleh berlaku. Si bapa yang sendiri yang membuat pengakuan die dihalau oleh si anak. Alasan si anak kerana mendengar telunjuk si isteri. Ya Allah. Wahai kaum isteri sedarlah diri anda yang sebenarnya. Si anak pon satu nape la bengap sangat dgr ckp isteri yang bukan2 tu. Tu kan bapa kandung sendiri. Yang bersusah payah membanting tulang membesarkan ko, bagi makan ko, bagi pendidikan yang secukupnya. Aku tak rase si anak itu org yang tidak berpelajaran. Memang lupa daratan btol.


Untuk kaum isteri seMalaysia, janganlah besar kepala sangat. Anda hanyalah seorang isteri yang harus mendengar kata suami. Bukannya memberontak dan menyuruh perkara yang bukan-bukan. Sangat melampau perempuan itu. Fikirlah bagaimana perasaan ibu bapa sendiri bile ipar sendiri buat mcm tu pada ibu bapa die. And lebey tragis lagi, bile die dah tua menantu die plak yang buat mcm mane die lakukan pada bapa mentua die. Subhanallah.

And yang paling best sekali, bapa malang ini memaafkan perbuatan si anak tadi. Tetapi tidak sesekali akan memaafkan si menantu yang tak sedar diri ni. Padan muka ko. And tak lame lagi mungkin akan terima pembalasan. Aku menasihati orang lain and diri sendiri jugak supaya tidak sesekali bertindak sekejam ini pada org tua kita walaupon pada mentua sendiri. Mak aku selalu pesan, anggapla mak mentua tu mcm mak sendiri. Layanlah die mcm mane aku layan mak sendiri. Jangan pilih kasih. Aku akan ingat pesan tu smpai bile-bile.

My mum and my mum-to-be

Syg mak and ayah jgk...

0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, January 19, 2010

Ayah & Ibu


Pagi ni ade sikit isu yang aku nak sentuh, mengenai anak yang membuang ibu bapa kandung sendiri. Sangat tragis bile dengar radio era pagi tadi. Aku bukan minat sangat dgr era tapi masa dok sedap2 alih channel tibe2 terdengar topik yg dibincangkan arini. Pak Nil mmg pandai bermain ngn emosi. Pandai die mainkan tone suara die ngn situasi yang berlaku. Hebat!

Erm nape dalam masyarakat Melayu skg ni bole berlaku kejadian yang sedemikian. Melayu kan terkenal dengan adat Timur yang konon bersopan santun. Tapi bile kite tgk realiti skg, kaum Melayu jugak la yang menyumbang kepada beberapa perkara yang negatif yang tidak elok untuk didengar. Bukan nak memperlekehkan kaum sendiri. Tapi tula hakikat sebenarnya arini.


Berbalik kpd topik tadi, kenapa perkara ni boleh berlaku. Si bapa yang sendiri yang membuat pengakuan die dihalau oleh si anak. Alasan si anak kerana mendengar telunjuk si isteri. Ya Allah. Wahai kaum isteri sedarlah diri anda yang sebenarnya. Si anak pon satu nape la bengap sangat dgr ckp isteri yang bukan2 tu. Tu kan bapa kandung sendiri. Yang bersusah payah membanting tulang membesarkan ko, bagi makan ko, bagi pendidikan yang secukupnya. Aku tak rase si anak itu org yang tidak berpelajaran. Memang lupa daratan btol.


Untuk kaum isteri seMalaysia, janganlah besar kepala sangat. Anda hanyalah seorang isteri yang harus mendengar kata suami. Bukannya memberontak dan menyuruh perkara yang bukan-bukan. Sangat melampau perempuan itu. Fikirlah bagaimana perasaan ibu bapa sendiri bile ipar sendiri buat mcm tu pada ibu bapa die. And lebey tragis lagi, bile die dah tua menantu die plak yang buat mcm mane die lakukan pada bapa mentua die. Subhanallah.

And yang paling best sekali, bapa malang ini memaafkan perbuatan si anak tadi. Tetapi tidak sesekali akan memaafkan si menantu yang tak sedar diri ni. Padan muka ko. And tak lame lagi mungkin akan terima pembalasan. Aku menasihati orang lain and diri sendiri jugak supaya tidak sesekali bertindak sekejam ini pada org tua kita walaupon pada mentua sendiri. Mak aku selalu pesan, anggapla mak mentua tu mcm mak sendiri. Layanlah die mcm mane aku layan mak sendiri. Jangan pilih kasih. Aku akan ingat pesan tu smpai bile-bile.

My mum and my mum-to-be

Syg mak and ayah jgk...

0 comments on "Ayah & Ibu"

Disable Right Click