Followers

Tuesday, June 11, 2013

Tips Naikkan Hb



Salam dan hello,

Minggu depan ada check up dengan KK. Minggu lepas tak amik darah, hanya dapatkan suntikan ATT untuk cegah kancing gigi. So next week confirm amik darah untuk tengok hb sama ada ok atau tidak. Oh tidak...sangat berdebar nak tengok hb.

So minggu ni kene pulun makan benda yang berkhasiat untuk naikkkan hb. Risau sangat kalau hb masih tak ok. Harap sangat bila kandungan dan masuk 5 bulan ke atas, hb akan maintain ok. Haishhh....

Bila baca risiko kurang darah ni boleh jadi meroyan. Berdoa jela semoga baby sihat dan sempurna. Salah diri sendiri jugak, selalu skip makan ubat and cara makan ubat salah pun boleh memberi kesan kepada penyerapan zat besi dalam badan.

Tips pengambilan vitamin zat besi atas nasihat nurse and doktor:

  • Ambil vitamin ketika perut kosong, atau terlupa nak amik, tunggu 2 atau 3 jam selepas makan baru makan vitamin.
  • Jangan ambil vitamin bersama dengan produk susu.
  • Makan bersama jus buah atau vitamin C untuk penyerapan zat besi yang efektif.
  • Elakkan minum minuman berkafein contoh teh, kopi dan nescafe.

Selain mengambil vitamin, kita jugak digalakkan mengamalkan diet yang sihat. Makanan yang menambah darah, antaranya:

  • Makan daging lembu atau daging kambing. Tapi jangan secara berlebihan plak, takut banyak kolesterol and berat badan berlebihan.
  • Bijiran seperti cornflakes and coco crunch
  • Sayuran --> bayam merah, brocoli, sawi, lobak, kekacang
  • Buah-buahan --> jambu batu, pisang, kismis, apple, buah delima
  • Kacang ---> kacang almond, kacang tanah
  • Kerang
  • Ikan bilis
  • Hati ayam ---> saya tak galakkan makan organ dalaman. Bole pikir alternatif lain.
  • Kurma
  • Jus delima (ada dalam peti ais tapi nan ado nak minum, mulai harini kene minum!)

Wah banyaknya makanan yang boleh tambah darah. Minggu ni kene pulun mengadap semua ni demi untuk tambah darah. Tambah nak dekat bulan puasa ni. Risau kalau diet and makan vitamin jadi tunggang langgang. Huhu

Doakan hb saya kembali normal kawan-kawan!



P/s: Bila nak ganti puasa?? Eh rasa ada gelombang dalam perut bila kita tengah cakap pasal dia....=)




4 Kata-Kata Inspirasi:

Mrs Lurve said...

jg pemakanan itu yg penting..xperlu berdiet time preggy nie ok.

Fardilla Fawzi said...


Tak diet pon...makan je ikut suka skang ni...hehehe =)

Mimin said...

Bape reading hb yang lepas?

Fardilla Fawzi said...


Dalam 9.5 kalau tak salah..terlupa la..huhu..rendahkan...

Tuesday, June 11, 2013

Tips Naikkan Hb




Salam dan hello,

Minggu depan ada check up dengan KK. Minggu lepas tak amik darah, hanya dapatkan suntikan ATT untuk cegah kancing gigi. So next week confirm amik darah untuk tengok hb sama ada ok atau tidak. Oh tidak...sangat berdebar nak tengok hb.

So minggu ni kene pulun makan benda yang berkhasiat untuk naikkkan hb. Risau sangat kalau hb masih tak ok. Harap sangat bila kandungan dan masuk 5 bulan ke atas, hb akan maintain ok. Haishhh....

Bila baca risiko kurang darah ni boleh jadi meroyan. Berdoa jela semoga baby sihat dan sempurna. Salah diri sendiri jugak, selalu skip makan ubat and cara makan ubat salah pun boleh memberi kesan kepada penyerapan zat besi dalam badan.

Tips pengambilan vitamin zat besi atas nasihat nurse and doktor:

  • Ambil vitamin ketika perut kosong, atau terlupa nak amik, tunggu 2 atau 3 jam selepas makan baru makan vitamin.
  • Jangan ambil vitamin bersama dengan produk susu.
  • Makan bersama jus buah atau vitamin C untuk penyerapan zat besi yang efektif.
  • Elakkan minum minuman berkafein contoh teh, kopi dan nescafe.

Selain mengambil vitamin, kita jugak digalakkan mengamalkan diet yang sihat. Makanan yang menambah darah, antaranya:

  • Makan daging lembu atau daging kambing. Tapi jangan secara berlebihan plak, takut banyak kolesterol and berat badan berlebihan.
  • Bijiran seperti cornflakes and coco crunch
  • Sayuran --> bayam merah, brocoli, sawi, lobak, kekacang
  • Buah-buahan --> jambu batu, pisang, kismis, apple, buah delima
  • Kacang ---> kacang almond, kacang tanah
  • Kerang
  • Ikan bilis
  • Hati ayam ---> saya tak galakkan makan organ dalaman. Bole pikir alternatif lain.
  • Kurma
  • Jus delima (ada dalam peti ais tapi nan ado nak minum, mulai harini kene minum!)

Wah banyaknya makanan yang boleh tambah darah. Minggu ni kene pulun mengadap semua ni demi untuk tambah darah. Tambah nak dekat bulan puasa ni. Risau kalau diet and makan vitamin jadi tunggang langgang. Huhu

Doakan hb saya kembali normal kawan-kawan!



P/s: Bila nak ganti puasa?? Eh rasa ada gelombang dalam perut bila kita tengah cakap pasal dia....=)




4 comments on "Tips Naikkan Hb"

Mrs Lurve on June 11, 2013 at 11:59 AM said...

jg pemakanan itu yg penting..xperlu berdiet time preggy nie ok.

Fardilla Fawzi on June 11, 2013 at 1:44 PM said...


Tak diet pon...makan je ikut suka skang ni...hehehe =)

Mimin on June 11, 2013 at 8:09 PM said...

Bape reading hb yang lepas?

Fardilla Fawzi on June 12, 2013 at 11:38 AM said...


Dalam 9.5 kalau tak salah..terlupa la..huhu..rendahkan...

Disable Right Click