Followers

Thursday, June 20, 2013

Check List Keperluan Baby (Part 1)


Assalamualaikum dan hello,


Bila dah nak masuk 6 bulan, baru excited nak fikir beli barang baby.

Semalam sempat lagi keluar lepas husband balik kerja. Itu pun agak lewat, orang dah nak tutup kedai kami sibuk nak pilih barang. Sales kat Parkson tak habis lagi, hingga 23 June 2013. So amik kesempatan semalam survey-survey and beli barang sikit untuk baby. Itu pun dah cecah RM100++. Barang keperluan baby memang mahal uolss. Memang kene beli sikit-sikit.

Persiapan takdalah meriah mana, biasa-biasa saja. Beli barang ikut keperluan dulu bukan ikut kehendak. Bila baby dah keluar nanti baru boleh shopping lagi. Takkan lari gunung dikejarkan.

Check list baby (Part 1):

Baju Baby

1. Baju siang (lengan pendek dan seluar pendek) - belum beli lagi. Nak beli baju lubang-lubang.
2. Baju malam (lengan panjang dan seluar panjang) - dah ada 4 pasang termasuk jumpsuit
3. Romper - dah ada 5 pasang (3 lengan pendek, 2 lengan panjang)
4. Mittens and booties - dah beli 3 pasang
5. Socks - dah ada 3 pasang. Nak beli banyak socks sebab nanti dah 3 bulan baby tak pakai mittens lagi.
6. Bonnet/ topi - belum beli lagi
7. Sapu tangan - semalam terlupa nak grab
8. Barut - KIV, tak pasti nak suruh mak tempah kat kampung atau tak.
9. Bedung - boleh pakai kain lampin and selimut. And nak beli satu yang berpelekat kat online dalam RM30++.
10. Bip - tak beli lagi. Awal-awal beli dalam 2-3 helai pun dah cukup.


Diapering:

1. Napkin - Done. Beli anakku yang printed punya. Nampak comel plak.
2. Diapers - dah 7 bulan ke atas baru terfikir nak beli
3. Diaper wipes - not done yet
4. Safety pin - Perlu ke??
5. Changing mat - petang kang kalau berkenan grab jela kat Jusco.
6. Beg untuk diapers - dah jumpa online. RM 67++. Macam berbaloi sebab dapat 1 set.
7. Detergent - nak beli yang jenama Pureen

Nursering:

1. Selimut - dah ada 1 beli yang ada hood.
2. Bedding set - mungkin nak tempah yang kekabu boleh pakai lama turun-temurun. =p
3. Play pen - dah survey
4. Mosquito net/ kelambu - sekali set dengan play pen.

Bathing:

1. Towel - dah beli satu. Nak tambah lagi sebab boleh tukar banyak kali.
2. Toiletries - beli set kecik-kecik. Nak beli Pureen.
3. Bath tub







Tengah gila dengan romper



Kenapa banyak warna biru je.
Gender tak tahu lagi.
Beli warna selamat je.




Skang ni apa-apa pun kene lebihkan keperluan anak dulu. Untuk ibu dan ayah bila-bila pun boleh kan.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Thursday, June 20, 2013

Check List Keperluan Baby (Part 1)



Assalamualaikum dan hello,


Bila dah nak masuk 6 bulan, baru excited nak fikir beli barang baby.

Semalam sempat lagi keluar lepas husband balik kerja. Itu pun agak lewat, orang dah nak tutup kedai kami sibuk nak pilih barang. Sales kat Parkson tak habis lagi, hingga 23 June 2013. So amik kesempatan semalam survey-survey and beli barang sikit untuk baby. Itu pun dah cecah RM100++. Barang keperluan baby memang mahal uolss. Memang kene beli sikit-sikit.

Persiapan takdalah meriah mana, biasa-biasa saja. Beli barang ikut keperluan dulu bukan ikut kehendak. Bila baby dah keluar nanti baru boleh shopping lagi. Takkan lari gunung dikejarkan.

Check list baby (Part 1):

Baju Baby

1. Baju siang (lengan pendek dan seluar pendek) - belum beli lagi. Nak beli baju lubang-lubang.
2. Baju malam (lengan panjang dan seluar panjang) - dah ada 4 pasang termasuk jumpsuit
3. Romper - dah ada 5 pasang (3 lengan pendek, 2 lengan panjang)
4. Mittens and booties - dah beli 3 pasang
5. Socks - dah ada 3 pasang. Nak beli banyak socks sebab nanti dah 3 bulan baby tak pakai mittens lagi.
6. Bonnet/ topi - belum beli lagi
7. Sapu tangan - semalam terlupa nak grab
8. Barut - KIV, tak pasti nak suruh mak tempah kat kampung atau tak.
9. Bedung - boleh pakai kain lampin and selimut. And nak beli satu yang berpelekat kat online dalam RM30++.
10. Bip - tak beli lagi. Awal-awal beli dalam 2-3 helai pun dah cukup.


Diapering:

1. Napkin - Done. Beli anakku yang printed punya. Nampak comel plak.
2. Diapers - dah 7 bulan ke atas baru terfikir nak beli
3. Diaper wipes - not done yet
4. Safety pin - Perlu ke??
5. Changing mat - petang kang kalau berkenan grab jela kat Jusco.
6. Beg untuk diapers - dah jumpa online. RM 67++. Macam berbaloi sebab dapat 1 set.
7. Detergent - nak beli yang jenama Pureen

Nursering:

1. Selimut - dah ada 1 beli yang ada hood.
2. Bedding set - mungkin nak tempah yang kekabu boleh pakai lama turun-temurun. =p
3. Play pen - dah survey
4. Mosquito net/ kelambu - sekali set dengan play pen.

Bathing:

1. Towel - dah beli satu. Nak tambah lagi sebab boleh tukar banyak kali.
2. Toiletries - beli set kecik-kecik. Nak beli Pureen.
3. Bath tub







Tengah gila dengan romper



Kenapa banyak warna biru je.
Gender tak tahu lagi.
Beli warna selamat je.




Skang ni apa-apa pun kene lebihkan keperluan anak dulu. Untuk ibu dan ayah bila-bila pun boleh kan.



0 comments on "Check List Keperluan Baby (Part 1)"

Disable Right Click