Followers

Wednesday, June 19, 2013

Check Up 22 Minggu ++



Salam dan hello,

Semalam pergi rutin check up macam biasa. Seminggu sebelum check up memang mode berdebar sebab kali ni kene amik darah untuk monitor hb. Macam-macam usaha la yang dilakukan supaya hb daku kembali ke paras normal. Paling common pun at least naikla dari previous check up kan. Makan kerang, makan pisang, jambu batu bla bla. Tiap hari makan jambu batu. Nasib baik setiap petang ada abang/kakak lori jual goreng pisang depan opis. Memang tak pernah miss beli jambu batu tiap hari. Plus siap pesan husband lagi belikan jambu batu and pisang buat stok kat rumah. Makan buah jela yang lalu. Nak makan hati ayam....oh no no bagi sejuta ringgit pun saya takkan makan hati ayam. Setiap pagi dan malam jugak saya dah amalkan minum jus buah delima Gulsan satu sudu setiap hari. Bukan saja bagus untuk menaikkan hb tapi bagus jugak untuk perkembangan baby.


Alhamdullilah usaha di atas seperti menampakkan hasil. Walaupun semalam darah keluar sekerat-kerat and nasib baik cukup untuk dapatkan bacaan hb. Masa nurse goyang-goyangkan jarum yang masih tertusuk kat lengan, Tuhan je tahu betapa pedihnya. Tapi positif dalam hati, nak bersalin lagi sakit. Ye saya memang ngilu sikit bab-bab masukkan jarum dalam badan.


Hasil check up:

Urine: Normal
Tekanan darah: Normal
Berat: 64 kg (naik 1 kilo)
Hb: 10.1 (naik dari 9.3)
Baby's heartbeat: 142
Next check up: 2 Julai 2013 (rutin 2 minggu sekali memang akan diteruskan selagi hb tak berada paras normal)



Amatlah melegakan bila ada peningkatan paras hb. Kene usaha kuat lagi so next check up boleh cecah 11. Paling best tak payah refer doktor. Kalau tak bila check up je mesti nak kene refer doktor. Telinga dah naik menanah (tipu mana ada menanah) dengar nasihat yang sama tiap kali appointment.


Next check up kene amik 2nd dose ATT plak. Arghh ngeri lagi nak tahan ngilu jarum cucuk. 


Skang baby makin aktif bila saya tengah busy buat kerja kat opis. Kadang-kadang tergelak sorang-sorang bila dia jentik-jentik and geletek perut kita. Skang masa menaip ni pun saya dapat rasa baby gerak-gerak. Alhamdullilah.




P/s: Selagi belum mampu mendakap dia, dia tetap milik Allah. Ya Allah panjangkanlah jodoh pertemuan kami. Ibu tak sabar jumpa kamu~







7 Kata-Kata Inspirasi:

Shizan Syafik said...

try amik vita lea yang shaklee punya tu.. sy br try 2mggu lepas.. dan alhamdulillah.. HB naik..

Mimin said...

Jgn lupe amek banyak sayur kaler hijau eh

Fardilla Fawzi said...

Shizan: skg ni dh amik iberet dgn salindah...tu pon kdg2 skip..huhu..takpe next check up usaha lg naikkan hb..lg sikit tu..huhu

Fardilla Fawzi said...

Mimin: beres...mmg kene makan byk sayur hijau tuk naikkan hb...=)

♕ niaa ♔ said...

kak salindah tu untk apa ye???kalo bru 12weeks da blh ambk ke???

Bazilah (^0^) said...

cbe try mkn kacang kuda rebus tuh , air barli ke. Nurse kt tmpt bazi suggest cmtu hihihi. Tp dulu bazi buat fresh orange sendiri, fresh orange kn byk vit c so mudah iron nk di serap msk bdn hehehe.

Fardilla Fawzi said...

Bazilah: kacang?? ouch tak suka makan kacang..huhu..nurse ada suggest makan kurma cina yang direbus beli kat kedai ubat cina..huhu

Wednesday, June 19, 2013

Check Up 22 Minggu ++




Salam dan hello,

Semalam pergi rutin check up macam biasa. Seminggu sebelum check up memang mode berdebar sebab kali ni kene amik darah untuk monitor hb. Macam-macam usaha la yang dilakukan supaya hb daku kembali ke paras normal. Paling common pun at least naikla dari previous check up kan. Makan kerang, makan pisang, jambu batu bla bla. Tiap hari makan jambu batu. Nasib baik setiap petang ada abang/kakak lori jual goreng pisang depan opis. Memang tak pernah miss beli jambu batu tiap hari. Plus siap pesan husband lagi belikan jambu batu and pisang buat stok kat rumah. Makan buah jela yang lalu. Nak makan hati ayam....oh no no bagi sejuta ringgit pun saya takkan makan hati ayam. Setiap pagi dan malam jugak saya dah amalkan minum jus buah delima Gulsan satu sudu setiap hari. Bukan saja bagus untuk menaikkan hb tapi bagus jugak untuk perkembangan baby.


Alhamdullilah usaha di atas seperti menampakkan hasil. Walaupun semalam darah keluar sekerat-kerat and nasib baik cukup untuk dapatkan bacaan hb. Masa nurse goyang-goyangkan jarum yang masih tertusuk kat lengan, Tuhan je tahu betapa pedihnya. Tapi positif dalam hati, nak bersalin lagi sakit. Ye saya memang ngilu sikit bab-bab masukkan jarum dalam badan.


Hasil check up:

Urine: Normal
Tekanan darah: Normal
Berat: 64 kg (naik 1 kilo)
Hb: 10.1 (naik dari 9.3)
Baby's heartbeat: 142
Next check up: 2 Julai 2013 (rutin 2 minggu sekali memang akan diteruskan selagi hb tak berada paras normal)



Amatlah melegakan bila ada peningkatan paras hb. Kene usaha kuat lagi so next check up boleh cecah 11. Paling best tak payah refer doktor. Kalau tak bila check up je mesti nak kene refer doktor. Telinga dah naik menanah (tipu mana ada menanah) dengar nasihat yang sama tiap kali appointment.


Next check up kene amik 2nd dose ATT plak. Arghh ngeri lagi nak tahan ngilu jarum cucuk. 


Skang baby makin aktif bila saya tengah busy buat kerja kat opis. Kadang-kadang tergelak sorang-sorang bila dia jentik-jentik and geletek perut kita. Skang masa menaip ni pun saya dapat rasa baby gerak-gerak. Alhamdullilah.




P/s: Selagi belum mampu mendakap dia, dia tetap milik Allah. Ya Allah panjangkanlah jodoh pertemuan kami. Ibu tak sabar jumpa kamu~







7 comments on "Check Up 22 Minggu ++"

Shizan Syafik on June 19, 2013 at 5:01 PM said...

try amik vita lea yang shaklee punya tu.. sy br try 2mggu lepas.. dan alhamdulillah.. HB naik..

Mimin on June 19, 2013 at 5:39 PM said...

Jgn lupe amek banyak sayur kaler hijau eh

Fardilla Fawzi on June 19, 2013 at 7:28 PM said...

Shizan: skg ni dh amik iberet dgn salindah...tu pon kdg2 skip..huhu..takpe next check up usaha lg naikkan hb..lg sikit tu..huhu

Fardilla Fawzi on June 19, 2013 at 7:29 PM said...

Mimin: beres...mmg kene makan byk sayur hijau tuk naikkan hb...=)

♕ niaa ♔ on June 20, 2013 at 8:40 AM said...

kak salindah tu untk apa ye???kalo bru 12weeks da blh ambk ke???

Bazilah (^0^) on June 20, 2013 at 9:29 AM said...

cbe try mkn kacang kuda rebus tuh , air barli ke. Nurse kt tmpt bazi suggest cmtu hihihi. Tp dulu bazi buat fresh orange sendiri, fresh orange kn byk vit c so mudah iron nk di serap msk bdn hehehe.

Fardilla Fawzi on June 20, 2013 at 2:52 PM said...

Bazilah: kacang?? ouch tak suka makan kacang..huhu..nurse ada suggest makan kurma cina yang direbus beli kat kedai ubat cina..huhu

Disable Right Click