Followers

Friday, August 03, 2012

Raya 2012: Balik Raya Mana???



Ramadan 1413: Perasaan Tak Dapat Sambut First Raya Di Kg Sendiri


Tiba-tiba saya terfikir, apalah agaknya perasaan sebenar bila tiba hari raya pertama bila tak dapat raya dengan keluarga sendiri??

Seperti perbincangan dengan husband, tahun ni first raya kami di Seremban. Petang raya baru balik Ipoh.

Sembahyang raya di rumah Tuan. Kemudian selepas ziarah kubur arwah bapa and mertua, ke rumah adik beradik and saudara mara terdekat. Then baru balik Ipoh.

Saya setuju asalkan kat rumah saya lama. Huhu...saya bercuti seminggu!

Hurrmm macam manalah perasaan saya first raya nanti??

Confirm touching and sedih sebab selama 25 tahun saya tak pernah miss buat preparation raya sebelum tiba hari raya. Saya akan bantu mak menyediakan juadah raya, gantung langsir, pasang carpet etc.....

Part yang paling menyeronokkkan masa bujang, bila tiba masa nak balik kampung. Tak kisahlah highway jammed janji mood teruja nak sampai rumah menyambut raya bersama keluarga mengatasi segala-galanya.

Tapi tahun ni berbeza. Pertama kali saya sebagai seorang isteri dan pertama kali tidak turut serta di malam raya menyediakan preparation raya. 

Alahai sedihnya....belum actual day saya dah sibuk-sibuk nak sedih dalam hati... =(


6 Kata-Kata Inspirasi:

mRs mysarah said...

kita pown sedih gak ni. first time tak sambut first raya dgn family sendiri huhu

NawaLatisya said...

Mmg sedih..nk lg sedih tunggu takbir raya pagi raya...waaa =(

its all about me said...

aku pun sama nok..sedey ok...raya kt rumah mertua...2nd day raya br blk umh mak aku...bila time gini mula la pk klo bujang kan best..hehehe..jahat kan..ampun yer en suami..gurauan untuk hiburkan hati yang sedey ni..

NawaLatisya said...

Murni: bila dah kawen kene banyak belajar erti pengorbanan...cewah..

Agak sedih disitu tak dapat merasai first raya kat rumah sendiri...=(

its all about me said...

opps, perlu menuntut dr org lama cket ni...tunjuk ajar ku sifu la wei...

NawaLatisya said...

Tp ko takpelah sbb hari biasa mmg ko ada chance dgn family ko..aku nak jmpa family pon sebulan sekali...sedeih weiii...

=(

Friday, August 03, 2012

Raya 2012: Balik Raya Mana???




Ramadan 1413: Perasaan Tak Dapat Sambut First Raya Di Kg Sendiri


Tiba-tiba saya terfikir, apalah agaknya perasaan sebenar bila tiba hari raya pertama bila tak dapat raya dengan keluarga sendiri??

Seperti perbincangan dengan husband, tahun ni first raya kami di Seremban. Petang raya baru balik Ipoh.

Sembahyang raya di rumah Tuan. Kemudian selepas ziarah kubur arwah bapa and mertua, ke rumah adik beradik and saudara mara terdekat. Then baru balik Ipoh.

Saya setuju asalkan kat rumah saya lama. Huhu...saya bercuti seminggu!

Hurrmm macam manalah perasaan saya first raya nanti??

Confirm touching and sedih sebab selama 25 tahun saya tak pernah miss buat preparation raya sebelum tiba hari raya. Saya akan bantu mak menyediakan juadah raya, gantung langsir, pasang carpet etc.....

Part yang paling menyeronokkkan masa bujang, bila tiba masa nak balik kampung. Tak kisahlah highway jammed janji mood teruja nak sampai rumah menyambut raya bersama keluarga mengatasi segala-galanya.

Tapi tahun ni berbeza. Pertama kali saya sebagai seorang isteri dan pertama kali tidak turut serta di malam raya menyediakan preparation raya. 

Alahai sedihnya....belum actual day saya dah sibuk-sibuk nak sedih dalam hati... =(


6 comments on "Raya 2012: Balik Raya Mana???"

mRs mysarah on August 3, 2012 at 4:00 PM said...

kita pown sedih gak ni. first time tak sambut first raya dgn family sendiri huhu

NawaLatisya on August 3, 2012 at 4:29 PM said...

Mmg sedih..nk lg sedih tunggu takbir raya pagi raya...waaa =(

its all about me on August 4, 2012 at 6:39 AM said...

aku pun sama nok..sedey ok...raya kt rumah mertua...2nd day raya br blk umh mak aku...bila time gini mula la pk klo bujang kan best..hehehe..jahat kan..ampun yer en suami..gurauan untuk hiburkan hati yang sedey ni..

NawaLatisya on August 4, 2012 at 9:20 AM said...

Murni: bila dah kawen kene banyak belajar erti pengorbanan...cewah..

Agak sedih disitu tak dapat merasai first raya kat rumah sendiri...=(

its all about me on August 5, 2012 at 8:14 AM said...

opps, perlu menuntut dr org lama cket ni...tunjuk ajar ku sifu la wei...

NawaLatisya on August 6, 2012 at 9:24 AM said...

Tp ko takpelah sbb hari biasa mmg ko ada chance dgn family ko..aku nak jmpa family pon sebulan sekali...sedeih weiii...

=(

Disable Right Click