Followers

Saturday, August 04, 2012

Isu Kenaikan Harga Simen


Sekadar Pendapat


Hai salam hari minggu semua,

Saban hari kalau kita menonton Buletin TV 3 pasti isu kenaikan harga simen tak habis-habis dibincangkan. Tiap hari plak tu. Naik loya and menanah telinga bila tiap hari diulang tayang berita yang sama. Dah buat report semalam, tapi harini pon still nak buat ulasan lagi. Samalah seperti kes politik yang digembar-gemburkan. Al maklum nak dekat-dekat pilihan raya pelbagai pendekatan digunakan untuk memancing undi rakyat. 

Berbalik kepada isu kenaikan harga simen. Secara logiknya bila satu barang dah start naik confirmlah lepas ni harga batu, besi dan seangkatan mesti nak naik juga. As we all know simen sangat penting dalam proses pembinaan rumah. So bila harga barang asas sudah naik melampau, takkan developer masih nak jual rumah dengan harga yang rendah. Tak masuk akal katanya. Tak pulang modal.

Kalau kita tengok sekarang ni, harga property sememangnya tinggi dan tak selaras dengan gaji yang diterima oleh rakyat. Ditambah plak dengan isu kenaikan harga simen. Tak dapat nak bayangkan akan datang berapa ratus ribulah harga sebijik rumah. Sampai bila rakyat Malaysia mahu menyewa akibat tidak mampu memiliki rumah sendiri??

Pada pandangan saya, pendapatan rakyat Malaysia SANGAT tidak selaras dengan kos hidup masa kini. Kos hidup kita dah "maju" 10 tahun ke depan. Tetapi pemberian gaji seperti zaman 70-80 an. Barang keperluan semakin meningkat kosnya tetapi gaji masih ditakuk lama, takda peningkatan langsung. Kakitangan kerajaan yang berpangkat pegawai mungkin takkan merasai masalah seumpama ini, tetapi bagaimana dengan mereka yang berpendapatan rendah??

Dah ada degree and master pon belum pasti lagi kita akan dijanjikan dengan pendapatan yang lumayan. So macam mana?? Tak payah belajar tinggi-tinggilah macam ni...rugi duit PTPTN and mak ayah je... =p



****




Saya kira bertuah juga sebab diberi kesempatan untu membeli rumah. Itu pun dapat spesial price. Kalau tak desakan husband rasanya sekarang ni kami mesti dihimpit dilema untuk memiliki rumah sendiri. Saya risau sebab gaji saya kecik. Pendapatan akan datang pun belum pasti lagi macam mana. Walaupun rumah bukan sebesar mana tapi bersyukurlah ini yang disediakan suami untuk saya. Terima kasih suami.




P/s: Harga rumah sekarang macam apa ntah...sakit hati tengok...huhu








0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, August 04, 2012

Isu Kenaikan Harga Simen



Sekadar Pendapat


Hai salam hari minggu semua,

Saban hari kalau kita menonton Buletin TV 3 pasti isu kenaikan harga simen tak habis-habis dibincangkan. Tiap hari plak tu. Naik loya and menanah telinga bila tiap hari diulang tayang berita yang sama. Dah buat report semalam, tapi harini pon still nak buat ulasan lagi. Samalah seperti kes politik yang digembar-gemburkan. Al maklum nak dekat-dekat pilihan raya pelbagai pendekatan digunakan untuk memancing undi rakyat. 

Berbalik kepada isu kenaikan harga simen. Secara logiknya bila satu barang dah start naik confirmlah lepas ni harga batu, besi dan seangkatan mesti nak naik juga. As we all know simen sangat penting dalam proses pembinaan rumah. So bila harga barang asas sudah naik melampau, takkan developer masih nak jual rumah dengan harga yang rendah. Tak masuk akal katanya. Tak pulang modal.

Kalau kita tengok sekarang ni, harga property sememangnya tinggi dan tak selaras dengan gaji yang diterima oleh rakyat. Ditambah plak dengan isu kenaikan harga simen. Tak dapat nak bayangkan akan datang berapa ratus ribulah harga sebijik rumah. Sampai bila rakyat Malaysia mahu menyewa akibat tidak mampu memiliki rumah sendiri??

Pada pandangan saya, pendapatan rakyat Malaysia SANGAT tidak selaras dengan kos hidup masa kini. Kos hidup kita dah "maju" 10 tahun ke depan. Tetapi pemberian gaji seperti zaman 70-80 an. Barang keperluan semakin meningkat kosnya tetapi gaji masih ditakuk lama, takda peningkatan langsung. Kakitangan kerajaan yang berpangkat pegawai mungkin takkan merasai masalah seumpama ini, tetapi bagaimana dengan mereka yang berpendapatan rendah??

Dah ada degree and master pon belum pasti lagi kita akan dijanjikan dengan pendapatan yang lumayan. So macam mana?? Tak payah belajar tinggi-tinggilah macam ni...rugi duit PTPTN and mak ayah je... =p



****




Saya kira bertuah juga sebab diberi kesempatan untu membeli rumah. Itu pun dapat spesial price. Kalau tak desakan husband rasanya sekarang ni kami mesti dihimpit dilema untuk memiliki rumah sendiri. Saya risau sebab gaji saya kecik. Pendapatan akan datang pun belum pasti lagi macam mana. Walaupun rumah bukan sebesar mana tapi bersyukurlah ini yang disediakan suami untuk saya. Terima kasih suami.




P/s: Harga rumah sekarang macam apa ntah...sakit hati tengok...huhu








0 comments on "Isu Kenaikan Harga Simen"

Disable Right Click