Followers

Tuesday, August 07, 2012

Iftar Ramadan Di Idaman Bayu



Assalamualaikum dan hello semua,

Ramadhan kali ni terasa cepat sangat berlalu. Hari ni sudah 18 Ramadan. Kurang dari 2 minggu lagi Ramadan akan meninggalkan kita. Ntah sempat atau tidak kita bersua dengan Ramadan akan datang. Mohon Allah panjangkan umur kita semua.

Seperti biasa bila tiba hari minggu memang aktiviti pot luck antara kami sekeluarga. I mean adik beradik husband. Kan best kalau arwah mak masih ada. =(

Sabtu lepas iaitu Ramdan yang ke 15 genap setahun pemergian mak mertua. Kami berbuka di rumah mak di Paroi Jaya sempena memperingati arwah mak. Sebelum berbuka kami sempat berzikir dan membaca tahlil moga roh mak tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang beriman. Amin.

Seperti biasa selesai berbuka saya dan husband akan ke rumah Tuan. Bersolat terawih di sana.

***

Ikutkan hari Ahad adalah turn rumah Kak Long. Tapi ntah macam mana schedule berubah di mana rumah saya yang menjadi sasaran. Semua orang request Chicken Chop sebab memandangkan masa house warming hari tu ramai yang tak dapat merasa sebab saya buat sikit je, khas untuk kawan opis husband.

Barang kat rumah memang habis betol. So perlulah pergi pasar pagi Ahad tu. Memborong barang basah untuk minggu ni sekali. Oleh sebab barang basah dah penuh dalam peti ais. Minggu ni sampailah akhir Ramadan saya tidak lagi membeli di Bazaar. Sekian. Eh cite tak habis lagi....

Payah jugak nak mnyediakan dengan kuantiti yang banyak. Kami spend dalam 40 ketul ayam bahagian thigh. Satu hal lagi nak buang tulang (debone). Nasib baik B pun terer bab debone ayam ni. Balik dari pasar terus operasi bermula. Alhamdullilah husband banyak bantu saya di dapur. =)

Dah kawin baru tahu rupanya B tak kekok langsung masuk dapur, kemas rumah etc. Cuma fail tang sidai baju and lipat baju...=p









Ayam yang siap diperap.
Saya letak garam, lada sulah, secukup rasa, thyme and rosemary.
Simpan dalam chiller sebelum sedia untuk digoreng.







B tengah buang kulit kentang dengan seluar jeans koyaknya.
Ala nape tibe-tibe frame pic bertukar??








B menyediakan carrot untuk dimasukkan ke dalam coleslaw









Coleslaw yang telah siap dipotong.
Tunggu nak masukkan mayonis dan bahan perasa.









Lebihan tulang ayam jangan dibuang.
Elok sangat dibuat sup makan dengan bihun.








Ayam yang sedang digoreng.
Sebelum goreng gaul bersama tepung gandum --> telur --> serbuk roti.
Sedia untuk dimakan.



Ala sauce black pepper lupa nak capture akibat tak cukup kakitangan di dapur.
Chicken chop saya dihidangkan bersama coleslaw, french fries and sauce blackpepper.
Plus air root beer float.

Ada tambahan sos resepi arwah mak mertua.
Saya tak pernah try.
Rupanya lagi sedap dari sos biasa.

=)






Ini menu semalam.
Lebihan chicken chop, cendawan celop-celop, pan seared kambing and sos chicken chop resepi arwah mak.
Tapi rasa tak sama al maklum bulan puasa susah nak merasa.
=p







Last but not least.
Air root beer float special




Sekian.
Baru cite betol-betol habis.






P/s: Menu berbuka hari ni mungkin nasi ayam mengikut tahap kerajinan sampai rumah nanti. Eh macam tu pulak??


0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, August 07, 2012

Iftar Ramadan Di Idaman Bayu




Assalamualaikum dan hello semua,

Ramadhan kali ni terasa cepat sangat berlalu. Hari ni sudah 18 Ramadan. Kurang dari 2 minggu lagi Ramadan akan meninggalkan kita. Ntah sempat atau tidak kita bersua dengan Ramadan akan datang. Mohon Allah panjangkan umur kita semua.

Seperti biasa bila tiba hari minggu memang aktiviti pot luck antara kami sekeluarga. I mean adik beradik husband. Kan best kalau arwah mak masih ada. =(

Sabtu lepas iaitu Ramdan yang ke 15 genap setahun pemergian mak mertua. Kami berbuka di rumah mak di Paroi Jaya sempena memperingati arwah mak. Sebelum berbuka kami sempat berzikir dan membaca tahlil moga roh mak tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang beriman. Amin.

Seperti biasa selesai berbuka saya dan husband akan ke rumah Tuan. Bersolat terawih di sana.

***

Ikutkan hari Ahad adalah turn rumah Kak Long. Tapi ntah macam mana schedule berubah di mana rumah saya yang menjadi sasaran. Semua orang request Chicken Chop sebab memandangkan masa house warming hari tu ramai yang tak dapat merasa sebab saya buat sikit je, khas untuk kawan opis husband.

Barang kat rumah memang habis betol. So perlulah pergi pasar pagi Ahad tu. Memborong barang basah untuk minggu ni sekali. Oleh sebab barang basah dah penuh dalam peti ais. Minggu ni sampailah akhir Ramadan saya tidak lagi membeli di Bazaar. Sekian. Eh cite tak habis lagi....

Payah jugak nak mnyediakan dengan kuantiti yang banyak. Kami spend dalam 40 ketul ayam bahagian thigh. Satu hal lagi nak buang tulang (debone). Nasib baik B pun terer bab debone ayam ni. Balik dari pasar terus operasi bermula. Alhamdullilah husband banyak bantu saya di dapur. =)

Dah kawin baru tahu rupanya B tak kekok langsung masuk dapur, kemas rumah etc. Cuma fail tang sidai baju and lipat baju...=p









Ayam yang siap diperap.
Saya letak garam, lada sulah, secukup rasa, thyme and rosemary.
Simpan dalam chiller sebelum sedia untuk digoreng.







B tengah buang kulit kentang dengan seluar jeans koyaknya.
Ala nape tibe-tibe frame pic bertukar??








B menyediakan carrot untuk dimasukkan ke dalam coleslaw









Coleslaw yang telah siap dipotong.
Tunggu nak masukkan mayonis dan bahan perasa.









Lebihan tulang ayam jangan dibuang.
Elok sangat dibuat sup makan dengan bihun.








Ayam yang sedang digoreng.
Sebelum goreng gaul bersama tepung gandum --> telur --> serbuk roti.
Sedia untuk dimakan.



Ala sauce black pepper lupa nak capture akibat tak cukup kakitangan di dapur.
Chicken chop saya dihidangkan bersama coleslaw, french fries and sauce blackpepper.
Plus air root beer float.

Ada tambahan sos resepi arwah mak mertua.
Saya tak pernah try.
Rupanya lagi sedap dari sos biasa.

=)






Ini menu semalam.
Lebihan chicken chop, cendawan celop-celop, pan seared kambing and sos chicken chop resepi arwah mak.
Tapi rasa tak sama al maklum bulan puasa susah nak merasa.
=p







Last but not least.
Air root beer float special




Sekian.
Baru cite betol-betol habis.






P/s: Menu berbuka hari ni mungkin nasi ayam mengikut tahap kerajinan sampai rumah nanti. Eh macam tu pulak??


0 comments on "Iftar Ramadan Di Idaman Bayu"

Disable Right Click