Followers

Tuesday, December 06, 2011

Dari Seremban Ke Puduraya


Hari ni dapat lagi pengalaman baru. Hari ni 2nd time saya dari Seremban ke KL naik bas. First time masa saya buat assignment kat Golf Club Seremban masa degree. If i'm not mistaken masa part 4. Lama dah.

Nape tetibe plak nak naik public transport kan?? Kalau tak disebabkan kereta Super Power Kancil saya jangan harap saya nak susahkan diri macam harini. Haritu masa mak ayah pergi haji, kereta ayah ditinggalkan pada saya. So saya dok rotate 3 bijik kerata ulang alik Seremban. Kete ayah ada kat umah sewa saya kat sini memandangkan saya masih lagi menyewa kat KL. Security umah tu memang tip top so saya tak susah hati nak meninggalkan kereta di situ.

So bila ada kereta ayah mesti la saya kene tengok-tengokkkan. So bila ayah dah balik, saya tukarkan dengan kancil untuk balik ke Seremban. Sebab nak antar mak ayah balik Ipoh naik kereta ayah. Harap uolss paham la apa yang i cuba sampaikan....=p

Bila kereta ayah dah takda, kereta kancil tinggal kat KL, yang tinggal kereta Bee la. Saya nak pergi keje mesti kene guna kereta sebab jauh. Bee takpe dekat.....ngeee..

Dah 2 3 hari hubby pergi kerja menumpang, kadang-kadang saya hantarkan dulu sebelum gerak ke KL.

Sampai bila nak berkeadaan macam tu kan. So saya berkorban hari ni saya pergi kerja naik bas. At first memang terasa nak naik komuter je. Lagi senang. Tapi bila memikirkan komuter akan berhenti setiap stesen, nanti lambat. Saya cancelkan niat naik komuter. And saya terlupa KL pagi-pagi buta traffic sesak. Lebih kurang sama je kalu saya naik komuter. Takpela, saya dah selamat sampai pun. =)


Pagi-pagi Bee hantar saya ke Terminal 1. Kelam kabut memasing sebab saya bangun agak lewat. Penat sikit..=p

Pukul 7 baru nak gerak dari rumah. Nasib saya smpai ngam-ngam bas nak jalan. Dalam 715 saya gerak dari Terminal 1. Bila naik bas saya tengok sume seat dah penuh kecuali tempat duduk belakang sekali, sebelah India. Ceh!

Takpela selesa jugak sempat jugak saya tertido dalam bas tu. Huhu..

Sampai ke exit Bangi ada satu kemalangan berlaku. Traffic perlahan. Dalam hati reda jela. Hari ni saya lambat thumb in lagi.

Sampai Tol Sg Besi dalam pukul 810 pagi. Harapan nak kejar 830 pagi.

Sampai Jalan Tun Tan Cheng Lock saya berjalan kaki dari Pasar Seni ke Puduraya. Sebab geram jalan jem bas jalan macam siput. Tak heran sangat sebab ramai yang berjalan kaki tapi cramp jugakla sebab pakai wedges. =(

Sampai Puduraya saya terus ke LRT Plaza Rakyat untuk ke stesen Pandan Jaya.

Ok ni memang first time saya turun dari Pandan Jaya untuk berjalan kaki ke opis. Selama ni saya dengar cite orang je. Kali ni betol-betol saya yang perlu berjalan kaki mengikut jalan short cut yang menakutkan. Jalan tepi-tepi semak yang sunyi....

Sebelum meneruskan perjalanan tu saya sempat call Kak Shima tanya direction al maklum sebab saya tak berapa pasti jalan yang saya ikut tu. Sebab tak nampak macam jalan pon. Huhu.

Alhamdulillah takda apa perkara buruk yang berlaku. Risau jugak takut-takut kene samun kat situ. Kawasan tu memang sunyi.

Plus kalau kene kejar anjing mati saya nak lari dengan beg laptop kat belakang and kasut wedges yang menyakitkan.

Yang Bee plak tak abis-abis call tanya saya dah sampai mana. Risau la tu. Mula-mula Bee memang kesiankan saya sebab terpaksa naik bas untuk amik kereta. Tapi nak buat macam mana, saya kalau weekend takda maknanya nak turun KL kalau takda sebab urgent. Cara macam ni la nak elak turun KL waktu weekend...

Now satu masalah dah selesai...berjaya jugak misi saya harini dari Seremban ke Puduraya....=)


Whatever pun malam ni nak minta upah urut kaki kat orang tu....eh tak aci urut kaki nak urut satu badan sekali la... =p




Tiket murah i suke...tapi badan penat i tak sukee..
=p



P/s: Saya prefer untuk naik kereta memandu sendiri...anda bagaimana??



3 Kata-Kata Inspirasi:

Liyana said...

baru nak try thn depan nk berulang hari2 naik bas, tp xtau la kadar kesanggupan tu mcm mane, kdg2 rase nk naik train je.. ermmm tgk dulu mcm mane.. kena bgn awl la tiap2 pagi..adehh :(

nk drive, hasben x bg, x pecaye kot kt wife die..sobb

Cempaka Cenderawasih said...

Liyana:

Dari bas better naik komuter kot..tp tgk jgk u punye opis..kalo dekat dgn puduraya better la naik bas..kalo dekat dgn lrt/monorail/komuter better la naik komuter..senang nak transit....

Kalo naik bas takut jem plak kt sg besi..tp kalo gerak awal takda masalah kot..sy aritu mmg tergerak lambat..huhu

redmerah said...

dah 4 tahun ulang alik kl - seremban naik bas..sgt convenient dr komuter sbb suke sangkut..pagi2 sy nek dkat jusco pukul 640..alhamdulillah..xpnah lmbt pegi opis..

Tuesday, December 06, 2011

Dari Seremban Ke Puduraya



Hari ni dapat lagi pengalaman baru. Hari ni 2nd time saya dari Seremban ke KL naik bas. First time masa saya buat assignment kat Golf Club Seremban masa degree. If i'm not mistaken masa part 4. Lama dah.

Nape tetibe plak nak naik public transport kan?? Kalau tak disebabkan kereta Super Power Kancil saya jangan harap saya nak susahkan diri macam harini. Haritu masa mak ayah pergi haji, kereta ayah ditinggalkan pada saya. So saya dok rotate 3 bijik kerata ulang alik Seremban. Kete ayah ada kat umah sewa saya kat sini memandangkan saya masih lagi menyewa kat KL. Security umah tu memang tip top so saya tak susah hati nak meninggalkan kereta di situ.

So bila ada kereta ayah mesti la saya kene tengok-tengokkkan. So bila ayah dah balik, saya tukarkan dengan kancil untuk balik ke Seremban. Sebab nak antar mak ayah balik Ipoh naik kereta ayah. Harap uolss paham la apa yang i cuba sampaikan....=p

Bila kereta ayah dah takda, kereta kancil tinggal kat KL, yang tinggal kereta Bee la. Saya nak pergi keje mesti kene guna kereta sebab jauh. Bee takpe dekat.....ngeee..

Dah 2 3 hari hubby pergi kerja menumpang, kadang-kadang saya hantarkan dulu sebelum gerak ke KL.

Sampai bila nak berkeadaan macam tu kan. So saya berkorban hari ni saya pergi kerja naik bas. At first memang terasa nak naik komuter je. Lagi senang. Tapi bila memikirkan komuter akan berhenti setiap stesen, nanti lambat. Saya cancelkan niat naik komuter. And saya terlupa KL pagi-pagi buta traffic sesak. Lebih kurang sama je kalu saya naik komuter. Takpela, saya dah selamat sampai pun. =)


Pagi-pagi Bee hantar saya ke Terminal 1. Kelam kabut memasing sebab saya bangun agak lewat. Penat sikit..=p

Pukul 7 baru nak gerak dari rumah. Nasib saya smpai ngam-ngam bas nak jalan. Dalam 715 saya gerak dari Terminal 1. Bila naik bas saya tengok sume seat dah penuh kecuali tempat duduk belakang sekali, sebelah India. Ceh!

Takpela selesa jugak sempat jugak saya tertido dalam bas tu. Huhu..

Sampai ke exit Bangi ada satu kemalangan berlaku. Traffic perlahan. Dalam hati reda jela. Hari ni saya lambat thumb in lagi.

Sampai Tol Sg Besi dalam pukul 810 pagi. Harapan nak kejar 830 pagi.

Sampai Jalan Tun Tan Cheng Lock saya berjalan kaki dari Pasar Seni ke Puduraya. Sebab geram jalan jem bas jalan macam siput. Tak heran sangat sebab ramai yang berjalan kaki tapi cramp jugakla sebab pakai wedges. =(

Sampai Puduraya saya terus ke LRT Plaza Rakyat untuk ke stesen Pandan Jaya.

Ok ni memang first time saya turun dari Pandan Jaya untuk berjalan kaki ke opis. Selama ni saya dengar cite orang je. Kali ni betol-betol saya yang perlu berjalan kaki mengikut jalan short cut yang menakutkan. Jalan tepi-tepi semak yang sunyi....

Sebelum meneruskan perjalanan tu saya sempat call Kak Shima tanya direction al maklum sebab saya tak berapa pasti jalan yang saya ikut tu. Sebab tak nampak macam jalan pon. Huhu.

Alhamdulillah takda apa perkara buruk yang berlaku. Risau jugak takut-takut kene samun kat situ. Kawasan tu memang sunyi.

Plus kalau kene kejar anjing mati saya nak lari dengan beg laptop kat belakang and kasut wedges yang menyakitkan.

Yang Bee plak tak abis-abis call tanya saya dah sampai mana. Risau la tu. Mula-mula Bee memang kesiankan saya sebab terpaksa naik bas untuk amik kereta. Tapi nak buat macam mana, saya kalau weekend takda maknanya nak turun KL kalau takda sebab urgent. Cara macam ni la nak elak turun KL waktu weekend...

Now satu masalah dah selesai...berjaya jugak misi saya harini dari Seremban ke Puduraya....=)


Whatever pun malam ni nak minta upah urut kaki kat orang tu....eh tak aci urut kaki nak urut satu badan sekali la... =p




Tiket murah i suke...tapi badan penat i tak sukee..
=p



P/s: Saya prefer untuk naik kereta memandu sendiri...anda bagaimana??



3 comments on "Dari Seremban Ke Puduraya"

Liyana on December 6, 2011 at 5:23 PM said...

baru nak try thn depan nk berulang hari2 naik bas, tp xtau la kadar kesanggupan tu mcm mane, kdg2 rase nk naik train je.. ermmm tgk dulu mcm mane.. kena bgn awl la tiap2 pagi..adehh :(

nk drive, hasben x bg, x pecaye kot kt wife die..sobb

Cempaka Cenderawasih on December 7, 2011 at 12:01 PM said...

Liyana:

Dari bas better naik komuter kot..tp tgk jgk u punye opis..kalo dekat dgn puduraya better la naik bas..kalo dekat dgn lrt/monorail/komuter better la naik komuter..senang nak transit....

Kalo naik bas takut jem plak kt sg besi..tp kalo gerak awal takda masalah kot..sy aritu mmg tergerak lambat..huhu

redmerah on January 30, 2012 at 11:47 AM said...

dah 4 tahun ulang alik kl - seremban naik bas..sgt convenient dr komuter sbb suke sangkut..pagi2 sy nek dkat jusco pukul 640..alhamdulillah..xpnah lmbt pegi opis..

Disable Right Click