Followers

Wednesday, April 25, 2012

Tips Dapat Baby Cepat

Petang ni rasa malas sangat nak sambung marking paper. Padahal tinggal sikit lagi, sepatutnya kenelah lebih semangat nak menghabiskan secepat mungkin. Tapi memandangkan tengok jawapan students yang semakin petang semakin meloyakan, saya tutup sekejap and continue reading artikel. =)

Dapatlah share dengan readers sekalian. Selain diri sendiri dapat info jugak.

Saya rasa artikel ni sangat berguna bagi orang yang berkahwin and sedang merancang untuk mendapat cahaya mata. Rupanya nak "buat" anak ni tak seperti dalam drama atau filem. Rasanya nak plan baik punya tapi masih belum lagi dikurniakan rezeki anak. Tak apalah itu semuakan kuasa Allah. Bersabar jela menunggu anugerah tu. Suatu masa pasti akan tiba jua. =)

Kepada sesiapa yang berjaya untuk hamil, jagalah kandungan, jaga pemakanan, jaga pertuturan, jaga tingkah laku, buat kebaikan. Insya Allah apa yang kita lakukan sepanjang kehamilan pasti akan memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Nampak macam tahyul atau tak logik tapi terpulang pada diri masing-masing sama ada ingin percaya atau tidak.


Saya pasti tips dibawah mesti ada antara kalian yang sudah tahu dan sedang praktikkan tips ini untuk mendapat cahaya mata...

****


Kat sini ada 10 tips yang boleh dikongsi bersama:-


Sekiranya anda merancang untuk hamil, di sini terdapat 10 tips yang boleh anda amalkan untuk meningkatkan kesuburan anda dan seterusnya hamil dengan lebih cepat dan selamat.



1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi



Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan, telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang ke dalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di saluran peranakan (saluran fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor-faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

Tapi bagaimana kalau kita dah melakukan hubungan pada waktu subur tapi gagal juga nak memperoleh cahaya mata?? Saya cuba memahami kitaran haid saya. Dan alhamdullilah kitaran saya pada setiap bulan memang tetap antara 28-29 hari. 




2. Jumpa doktor anda



Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan kesukaran hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat di peringkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan saluran fallopian anda tidak tersumbat.

Kadang-kadang tak perlu tunggu sehingga setahun untuk buat pemeriksaan. Lakukan sekarang. Biar nampak gelojoh asalkan kita tahu apa masalah dalaman kan... =p

Tapi buat masa ni takdalah saya dan husband berjumpa dengan doktor. Selepas keguguran saya cuba untuk bagi masa pada sistem peranakan untuk kembali normal semula.




3. Dapatkan berat badan yang ideal



Sekiranya anda mempunyai badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI di antara 20-24 menunjukkan berat optimal.


Rasanya berat badan saya dah normal. Cuma bentuk badan je tak normal. Besar kat bawah. Takpe senang nak beranak nanti. Eh yeker??? =p



4. Ketahui waktu subur anda



Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda-tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut di tengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

Saya rasa saya dapat agak bila waktu subur saya. Kadang-kadang masing-masing terlupa nak ON bila telur sepatutnya muncul kat tiup filapio tu. Padahal masing-masing dah saling mengingatkan tapi bila landing je kepala atas bantal...mood ON ke laut...=p




5. Hubungan seks yang lebih kerap



Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari-hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada di atas (missionary position). Posisi ini mungkin yang terbaik untuk memastikan penetrasi optimal di mana sperma dilepaskan paling rapat dengan bahagian servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal di bawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulasi.


Ok mungkin posisi yang tak berapa nak betul. Practices make perfect...and part yang saya bold-kan tu harus dipraktikkan lepas ni. Sori ni bukan entry lucah je. Ni salah satu usaha ok. I takda cite details kan pasal hubungan intim i dengan husband. Tak baik berdosa uolsss.....


6. Tingkatkan kesuburan suami 


Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mengamalkan cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elakkan dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda berbincang dengan doktor. Ia mungkin juga menjadi penyebab anda sukar hamil.


Ok sila pesan kepada husband masing-masing.



7. Mengambil multivitamin



Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan kuantiti pengeluaran sperma.


Kalau nak merancang hamil takpe ke makan? Mana tahu masa kita teruskan pengambilan multivitamin kita dah hamil masa tu. Tak menjejaskan kandungan ke?? 

Skang ni memang setiap hari saya consume asid folik untuk mengurangkan kecacatan kromosom yang saya alami sebelum ni...



8. Bersenam secara rutin



Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.


Bersenam dalam kereta setiap hari bole??? Tekan minyak..tekan cluth....exercise mulut ..=p



9. Mengambil makanan yang seimbang



Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin di mana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda. Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semula jadi.



- Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan segera).



- Lebihkan protein dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan memakan daging.



- Makanan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats.



- Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya.



- Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese.




10. kurangkan Tekanan



Life is so stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walau bagaimanapun, terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti :



- Memasak.
- Bersenam.
- Mendengar muzik.
- Membaca dan mendengar audiobooks.
- Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri.
- Habiskan masa dengan kawan dan keluarga.
- Beromantik dengan suami.

Ni la yang paling penting. Kurangkan tekanan. Husband selalu cakap saya stress and penat sebab faktor tempat kerja yang jauh. Padahal saya rasa saya ok je. Bukanlah all the time saya tunjuk muka masam kan. Boleh dikira dalam sebulan ok.

Tapi saya perasan lepas kawen muka saya macam muka tak siap. Dah macam makcik beranak 10. Hilang keserian diwajah. No no no please bangkit serlahkan kembali kesegaran dan keserian muka walaupun dah kawen 100 tahun...=p



Jom merancang dapatkan cahaya mata. Catatkan tarikh mula period anda. Kira waktu subur. "Buat" On time.

Dan yang paling penting jangan lupa berdoa dan bertawakal selepas pelbagai usaha dilakukan. Amalkan surah Maryam dan surah Yusuf. Dan setiap hari amalkan doa Nabi Zakaria. Insya Allah....

Allah Maha Mengetahui yang terbaik.


P/s: Semalam baru bersembang dengan husband tentang anak...=)


Sumber artikel : 10 Tips MudaH HamiL



2 Kata-Kata Inspirasi:

wann sury said...

hai sangat menarik info ni..
Premium Beautiful juga salah satu usaha untuk dapatkan zuriat.Insya Allah,kita sedaya upaya membantu dan berusahakan.

http://www.wannsury.com/search/label/PREMIUM%20BEAUTIFUL

wann sury said...

hi..sangat menarik la info ni..mungkin lepas ni boleh la link je ke laman ni.
Premium Beautiful juga bolh membantu anda nak dapat zuriat.atleast kita mencuba kan.

http://www.wannsury.com/search/label/PREMIUM%20BEAUTIFUL

Wednesday, April 25, 2012

Tips Dapat Baby Cepat


Petang ni rasa malas sangat nak sambung marking paper. Padahal tinggal sikit lagi, sepatutnya kenelah lebih semangat nak menghabiskan secepat mungkin. Tapi memandangkan tengok jawapan students yang semakin petang semakin meloyakan, saya tutup sekejap and continue reading artikel. =)

Dapatlah share dengan readers sekalian. Selain diri sendiri dapat info jugak.

Saya rasa artikel ni sangat berguna bagi orang yang berkahwin and sedang merancang untuk mendapat cahaya mata. Rupanya nak "buat" anak ni tak seperti dalam drama atau filem. Rasanya nak plan baik punya tapi masih belum lagi dikurniakan rezeki anak. Tak apalah itu semuakan kuasa Allah. Bersabar jela menunggu anugerah tu. Suatu masa pasti akan tiba jua. =)

Kepada sesiapa yang berjaya untuk hamil, jagalah kandungan, jaga pemakanan, jaga pertuturan, jaga tingkah laku, buat kebaikan. Insya Allah apa yang kita lakukan sepanjang kehamilan pasti akan memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Nampak macam tahyul atau tak logik tapi terpulang pada diri masing-masing sama ada ingin percaya atau tidak.


Saya pasti tips dibawah mesti ada antara kalian yang sudah tahu dan sedang praktikkan tips ini untuk mendapat cahaya mata...

****


Kat sini ada 10 tips yang boleh dikongsi bersama:-


Sekiranya anda merancang untuk hamil, di sini terdapat 10 tips yang boleh anda amalkan untuk meningkatkan kesuburan anda dan seterusnya hamil dengan lebih cepat dan selamat.



1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi



Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan, telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang ke dalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di saluran peranakan (saluran fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor-faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

Tapi bagaimana kalau kita dah melakukan hubungan pada waktu subur tapi gagal juga nak memperoleh cahaya mata?? Saya cuba memahami kitaran haid saya. Dan alhamdullilah kitaran saya pada setiap bulan memang tetap antara 28-29 hari. 




2. Jumpa doktor anda



Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan kesukaran hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat di peringkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan saluran fallopian anda tidak tersumbat.

Kadang-kadang tak perlu tunggu sehingga setahun untuk buat pemeriksaan. Lakukan sekarang. Biar nampak gelojoh asalkan kita tahu apa masalah dalaman kan... =p

Tapi buat masa ni takdalah saya dan husband berjumpa dengan doktor. Selepas keguguran saya cuba untuk bagi masa pada sistem peranakan untuk kembali normal semula.




3. Dapatkan berat badan yang ideal



Sekiranya anda mempunyai badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI di antara 20-24 menunjukkan berat optimal.


Rasanya berat badan saya dah normal. Cuma bentuk badan je tak normal. Besar kat bawah. Takpe senang nak beranak nanti. Eh yeker??? =p



4. Ketahui waktu subur anda



Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda-tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut di tengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

Saya rasa saya dapat agak bila waktu subur saya. Kadang-kadang masing-masing terlupa nak ON bila telur sepatutnya muncul kat tiup filapio tu. Padahal masing-masing dah saling mengingatkan tapi bila landing je kepala atas bantal...mood ON ke laut...=p




5. Hubungan seks yang lebih kerap



Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari-hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada di atas (missionary position). Posisi ini mungkin yang terbaik untuk memastikan penetrasi optimal di mana sperma dilepaskan paling rapat dengan bahagian servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal di bawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulasi.


Ok mungkin posisi yang tak berapa nak betul. Practices make perfect...and part yang saya bold-kan tu harus dipraktikkan lepas ni. Sori ni bukan entry lucah je. Ni salah satu usaha ok. I takda cite details kan pasal hubungan intim i dengan husband. Tak baik berdosa uolsss.....


6. Tingkatkan kesuburan suami 


Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mengamalkan cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elakkan dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda berbincang dengan doktor. Ia mungkin juga menjadi penyebab anda sukar hamil.


Ok sila pesan kepada husband masing-masing.



7. Mengambil multivitamin



Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan kuantiti pengeluaran sperma.


Kalau nak merancang hamil takpe ke makan? Mana tahu masa kita teruskan pengambilan multivitamin kita dah hamil masa tu. Tak menjejaskan kandungan ke?? 

Skang ni memang setiap hari saya consume asid folik untuk mengurangkan kecacatan kromosom yang saya alami sebelum ni...



8. Bersenam secara rutin



Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.


Bersenam dalam kereta setiap hari bole??? Tekan minyak..tekan cluth....exercise mulut ..=p



9. Mengambil makanan yang seimbang



Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin di mana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda. Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semula jadi.



- Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan segera).



- Lebihkan protein dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan memakan daging.



- Makanan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats.



- Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya.



- Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese.




10. kurangkan Tekanan



Life is so stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walau bagaimanapun, terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti :



- Memasak.
- Bersenam.
- Mendengar muzik.
- Membaca dan mendengar audiobooks.
- Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri.
- Habiskan masa dengan kawan dan keluarga.
- Beromantik dengan suami.

Ni la yang paling penting. Kurangkan tekanan. Husband selalu cakap saya stress and penat sebab faktor tempat kerja yang jauh. Padahal saya rasa saya ok je. Bukanlah all the time saya tunjuk muka masam kan. Boleh dikira dalam sebulan ok.

Tapi saya perasan lepas kawen muka saya macam muka tak siap. Dah macam makcik beranak 10. Hilang keserian diwajah. No no no please bangkit serlahkan kembali kesegaran dan keserian muka walaupun dah kawen 100 tahun...=p



Jom merancang dapatkan cahaya mata. Catatkan tarikh mula period anda. Kira waktu subur. "Buat" On time.

Dan yang paling penting jangan lupa berdoa dan bertawakal selepas pelbagai usaha dilakukan. Amalkan surah Maryam dan surah Yusuf. Dan setiap hari amalkan doa Nabi Zakaria. Insya Allah....

Allah Maha Mengetahui yang terbaik.


P/s: Semalam baru bersembang dengan husband tentang anak...=)


Sumber artikel : 10 Tips MudaH HamiL



2 comments on "Tips Dapat Baby Cepat"

wann sury on September 4, 2012 at 12:03 PM said...

hai sangat menarik info ni..
Premium Beautiful juga salah satu usaha untuk dapatkan zuriat.Insya Allah,kita sedaya upaya membantu dan berusahakan.

http://www.wannsury.com/search/label/PREMIUM%20BEAUTIFUL

wann sury on September 4, 2012 at 12:04 PM said...

hi..sangat menarik la info ni..mungkin lepas ni boleh la link je ke laman ni.
Premium Beautiful juga bolh membantu anda nak dapat zuriat.atleast kita mencuba kan.

http://www.wannsury.com/search/label/PREMIUM%20BEAUTIFUL

Disable Right Click