Followers

Tuesday, September 03, 2013

Sekadar Pendapat



Sekadar pendapat dan luahan.....

Isu hot harini sudah semestinya kenaikan harga petrol sebanyak 20 sen. Semalam husband balik kerja cakap ramai gila manusia beratur nak penuhkan tank minyak kereta sebab mulai harini harga petrol dah jadi RM2.10 seliter. Oh yeker...memang saya tak tahu walaupun dok rumah pasang Buletin TV3 tapi fikiran bukan fokus pada tv tapi benda lain. 

Walaupun kenaikan hanya 20 sen tapi tetap memberi impak kepada yang berpendapatan rendah seperti saya. Huhu. Yang miskin bertambah susah. Yang berpendapatan tinggi bergaji besar berpangkat besar mungkin tidak terasa dengan kenaikan harga petrol ni. Setakat gaji RM6k sebulan kan...tapi bagaimana dengan pendapatan yang below than RM2k macam saya ni.....Kos sara hidup semakin tinggi. Macam-macam kos yang perlu dicongak setiap bulan.

Bila harga petrol dah naik, ni juga menjadi alasan untuk kenaikan harga barang yang lain. Memang kerajaan akan mengekang kenaikan harga barang yang lain, tapi setakat mana keberkesananya?? Bukan mahu menidakkan usaha kerajaan membantu rakyat yang berpendapatan rendah. So bersyukurlah siapa yang bergaji besar, berjawatan besar and dah dapat kerja yang stabil. Ye rezeki perlu dicari. Kita perlu berusaha untuk mencari rezeki yang lebih. Tetapi kalau rezeki masih belum muncul lagi bagaimana?? Bukan tidak berusaha....orang hanya mampu berkata-kata....tetapi diri sendiri yang menghadapi situasi berkenaan tahu macam mana rasa dan perasaanya untuk memajukan life sendiri.

Kadang-kadang saya terfikir mempunyai segulung (mahupun bergulung-gulung) Ijazah atau master bukan tiket untuk menjamin mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik dengan gaji yang selesa. Kadang-kadang malu dengan diri sendiri. Sebab masih ditakuk lama dan tidak puas hati dengan apa yang saya ada skang. Bukan tidak bersyukur. Kalau nak fikirkan dari sudut yang positif memang banyak benda yang boleh saya syukuri. Tapi bila difikir-fikir saya mahu lebih dari apa yang saya ada harini. Sukati korangla nak cakap saya tidak bersyukur....sebab saya tahu apa yang saya buat. Kerja kerajaan?? Hurm dah putus ada sebenarnya mengharap kerja gomen ni....kalau takda kabel jangan harap boleh dapat walaupun ada experience dari fresh graduate and qualification lebih sikit. Experience and good qualification tu tak bawa ke mana pun.

Mengenai peruntukan BR1M bakal dinaikkan. Ye bersyukur kerajaan bantu rakyat isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3K. Tapi perlu rasanya fikir dari sudut yang lain. Duit RM500 nilainya bukan besar dengan keadaan ekonomi skang. Mungkin ada yang beranggapan saya tidak bersyukur. Again sukati korangla nak cakap apa. And now dengar cite kerajaan akan menaikkan jumlah RM500 ke RM1K-1.5K. Adakah setiap bulan kerajaan akan bagi bantuan ini kepada rakyat yang berpendapatan rendah?? Tidak bukan?? Dan adakah bantuan RM1.5K itu mampu bertahan hingga berbulan-bulan dan setahun?? 

Minyak adalah satu keperluan yang sangat penting. Kereta bukan lagi satu kehendak tapi satu keperluan. Sistem pengangkutan awam di Malaysia masih lagi di takuk lama. Kalau di sekitar KL atau Selangor tak apalah mereka ada KTM, LRT, monorail dan sebagainya. Kalau kawasan di luar KL macam saya yang tempat kerja and rumah cuma ada kemudahan bas sahaja...macam mana??? Itu pon tak ikut time and keadaan bas nauzubillah....

Hurmm mari berfikir tambah pendapatan, cut-off budget yang tak penting...fikirkan solution untuk tambah income. Kehidupan makin mencabar. Orang takkan paham situasi kita. Fikirkan cara penyelesaian bukan masalah. Semoga rezeki saya dan kalian makin bertambah walaupon minyak and barang keperluan yang lain naik...




Ala orang tak komplen tu sebab diorag dah bergaji besar, kerja gomen, kerja stabil, elaun ribu riban sana sini...tu sebab diorang berangin bila ada orang yang kuat komplen bila minyak naik walaupun 20 sen. Cuba mereka berada di bawah, rasa keperitan orang yang kerja swasta dengan gaji below than 2k ni...atau manusia lain yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang.... #Just saying.....






2 Kata-Kata Inspirasi:

Shizan Syafik said...

sy yg kerja gomen pun tetap terkesan dengan situasi ni.. sebabnya gaji yg diterima lebih sikit dr paras2 yang melayakkan terima segala jenis bantuan dr kerajaan.. tapi nak kata apa sebab terlebih seringgit dua, tetap tak layak.. sabo jela kan.. yang kaya tetap kaya, yg miskin tetap ditindas.. permainan dunia

Fardilla Fawzi said...

Erm tula..permainan dunia...yg miskin tetap ditindas...yang kaya mmg tak terkesan...kdg2 geram gak pikir...huhu

Tuesday, September 03, 2013

Sekadar Pendapat




Sekadar pendapat dan luahan.....

Isu hot harini sudah semestinya kenaikan harga petrol sebanyak 20 sen. Semalam husband balik kerja cakap ramai gila manusia beratur nak penuhkan tank minyak kereta sebab mulai harini harga petrol dah jadi RM2.10 seliter. Oh yeker...memang saya tak tahu walaupun dok rumah pasang Buletin TV3 tapi fikiran bukan fokus pada tv tapi benda lain. 

Walaupun kenaikan hanya 20 sen tapi tetap memberi impak kepada yang berpendapatan rendah seperti saya. Huhu. Yang miskin bertambah susah. Yang berpendapatan tinggi bergaji besar berpangkat besar mungkin tidak terasa dengan kenaikan harga petrol ni. Setakat gaji RM6k sebulan kan...tapi bagaimana dengan pendapatan yang below than RM2k macam saya ni.....Kos sara hidup semakin tinggi. Macam-macam kos yang perlu dicongak setiap bulan.

Bila harga petrol dah naik, ni juga menjadi alasan untuk kenaikan harga barang yang lain. Memang kerajaan akan mengekang kenaikan harga barang yang lain, tapi setakat mana keberkesananya?? Bukan mahu menidakkan usaha kerajaan membantu rakyat yang berpendapatan rendah. So bersyukurlah siapa yang bergaji besar, berjawatan besar and dah dapat kerja yang stabil. Ye rezeki perlu dicari. Kita perlu berusaha untuk mencari rezeki yang lebih. Tetapi kalau rezeki masih belum muncul lagi bagaimana?? Bukan tidak berusaha....orang hanya mampu berkata-kata....tetapi diri sendiri yang menghadapi situasi berkenaan tahu macam mana rasa dan perasaanya untuk memajukan life sendiri.

Kadang-kadang saya terfikir mempunyai segulung (mahupun bergulung-gulung) Ijazah atau master bukan tiket untuk menjamin mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik dengan gaji yang selesa. Kadang-kadang malu dengan diri sendiri. Sebab masih ditakuk lama dan tidak puas hati dengan apa yang saya ada skang. Bukan tidak bersyukur. Kalau nak fikirkan dari sudut yang positif memang banyak benda yang boleh saya syukuri. Tapi bila difikir-fikir saya mahu lebih dari apa yang saya ada harini. Sukati korangla nak cakap saya tidak bersyukur....sebab saya tahu apa yang saya buat. Kerja kerajaan?? Hurm dah putus ada sebenarnya mengharap kerja gomen ni....kalau takda kabel jangan harap boleh dapat walaupun ada experience dari fresh graduate and qualification lebih sikit. Experience and good qualification tu tak bawa ke mana pun.

Mengenai peruntukan BR1M bakal dinaikkan. Ye bersyukur kerajaan bantu rakyat isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3K. Tapi perlu rasanya fikir dari sudut yang lain. Duit RM500 nilainya bukan besar dengan keadaan ekonomi skang. Mungkin ada yang beranggapan saya tidak bersyukur. Again sukati korangla nak cakap apa. And now dengar cite kerajaan akan menaikkan jumlah RM500 ke RM1K-1.5K. Adakah setiap bulan kerajaan akan bagi bantuan ini kepada rakyat yang berpendapatan rendah?? Tidak bukan?? Dan adakah bantuan RM1.5K itu mampu bertahan hingga berbulan-bulan dan setahun?? 

Minyak adalah satu keperluan yang sangat penting. Kereta bukan lagi satu kehendak tapi satu keperluan. Sistem pengangkutan awam di Malaysia masih lagi di takuk lama. Kalau di sekitar KL atau Selangor tak apalah mereka ada KTM, LRT, monorail dan sebagainya. Kalau kawasan di luar KL macam saya yang tempat kerja and rumah cuma ada kemudahan bas sahaja...macam mana??? Itu pon tak ikut time and keadaan bas nauzubillah....

Hurmm mari berfikir tambah pendapatan, cut-off budget yang tak penting...fikirkan solution untuk tambah income. Kehidupan makin mencabar. Orang takkan paham situasi kita. Fikirkan cara penyelesaian bukan masalah. Semoga rezeki saya dan kalian makin bertambah walaupon minyak and barang keperluan yang lain naik...




Ala orang tak komplen tu sebab diorag dah bergaji besar, kerja gomen, kerja stabil, elaun ribu riban sana sini...tu sebab diorang berangin bila ada orang yang kuat komplen bila minyak naik walaupun 20 sen. Cuba mereka berada di bawah, rasa keperitan orang yang kerja swasta dengan gaji below than 2k ni...atau manusia lain yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang.... #Just saying.....






2 comments on "Sekadar Pendapat "

Shizan Syafik on September 3, 2013 at 5:27 PM said...

sy yg kerja gomen pun tetap terkesan dengan situasi ni.. sebabnya gaji yg diterima lebih sikit dr paras2 yang melayakkan terima segala jenis bantuan dr kerajaan.. tapi nak kata apa sebab terlebih seringgit dua, tetap tak layak.. sabo jela kan.. yang kaya tetap kaya, yg miskin tetap ditindas.. permainan dunia

Fardilla Fawzi on September 4, 2013 at 1:27 PM said...

Erm tula..permainan dunia...yg miskin tetap ditindas...yang kaya mmg tak terkesan...kdg2 geram gak pikir...huhu

Disable Right Click