Followers

Friday, September 06, 2013

Isu Breast-pump Yang Terbaik



Niat dihati memang nak breastfeed Cik Bunga secara eksklusif. Selain daripada faktor susu ibu memang susu yang terbaik tapi terselit juga faktor penjimatan di situ. Susu formula yang bagus bukan calang-calang harganya. Boleh cecah RM50 ke atas. Tapi apa pun bergantung kepada rezeki Cik Bunga nanti. Kalau ditakdirkan susu badan kurang and terpaksa bagi Cik Bunga susu formula nak buat macam mana kan. Yang penting saya dah usaha and pasang niat. Selebihnya kita tawakal moga ada rezeki Cik Bunga nanti.

Barang untuk feeding pun dah settle. Botol susu, storage milk bottle, plastic storage milk pun saya stand by juga and yang paling penting adalah breastpump. Nak beli breastpump ni pun ikut pada bajet and kemampuan juga. Tak semestinya kalau kita beli breastpump yang mahal hasil pumping akan melimpah ruah. Saya pernah terbaca satu pendapat berkenaan breastpump ni. Seorang ibu ni hanya menggunakan breastpump yang murah, jenama yang biasa tetapi hasil susu melimpah ruah. Tak perlu nak breastpump electric, dual pumping bagai. Dah Allah nak bagi rezeki anak dia macam tu. Pakai breastpump yang biasa and murah pun tetap hasil susu banyak. 

Cerita itu yang menguatkan keyakinan saya. Dari segi bajet saya memang tidak berkemampuan untuk beli breast-pump yang cecah sampai RM500 ke atas disebabkan faktor kewangan skang. Ada banyak perkara lagi yang perlu saya gunakan duit berkenaan. Tapi kalau ada rezeki yang lebih tidak salah. Terpulang kepada hak masing-masing. Kawan ofis saya lagilah...saya tanya beliau pakai breast-pump apa...dengan selamba beliau cakap..."saya perah pakai tangan je..lagi cepat..." Sampai skang beliau masih breastfeed anak beliau. Rezeki Allah nak bagi susah untuk kita menidakkan.

Haritu masa nak lengkapkan barang Cik Bunga, saya ada survey juga breast-pump kat kedai. Bila tengok harga rasanya berbaloi saya beli online. Masa tu husband dah grab satu breastpum jenama Pigeon yang berharga RM 190. Pada saya price dah over budget. Punyalah kedekutkan...huhu. Terus saya suruh husband letak balik. 

And now saya memilih manual breastpump Unimom Mezzo. Hasil review di blog tengok macam ok je so saya tawakal je sebab One BB World buat promo. Mula fikir konon nak beli jenama Pureen or Anakku. Tapi bila tengok harga dalam RM50++. Saya hanya tambah RM50 untuk dapatkan brand Unimom ni...harap pilihan saya ni ok walaupun bukan yang terbaik.

Moga ada rezeki Cik Bunga....


#Justsaying




0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, September 06, 2013

Isu Breast-pump Yang Terbaik




Niat dihati memang nak breastfeed Cik Bunga secara eksklusif. Selain daripada faktor susu ibu memang susu yang terbaik tapi terselit juga faktor penjimatan di situ. Susu formula yang bagus bukan calang-calang harganya. Boleh cecah RM50 ke atas. Tapi apa pun bergantung kepada rezeki Cik Bunga nanti. Kalau ditakdirkan susu badan kurang and terpaksa bagi Cik Bunga susu formula nak buat macam mana kan. Yang penting saya dah usaha and pasang niat. Selebihnya kita tawakal moga ada rezeki Cik Bunga nanti.

Barang untuk feeding pun dah settle. Botol susu, storage milk bottle, plastic storage milk pun saya stand by juga and yang paling penting adalah breastpump. Nak beli breastpump ni pun ikut pada bajet and kemampuan juga. Tak semestinya kalau kita beli breastpump yang mahal hasil pumping akan melimpah ruah. Saya pernah terbaca satu pendapat berkenaan breastpump ni. Seorang ibu ni hanya menggunakan breastpump yang murah, jenama yang biasa tetapi hasil susu melimpah ruah. Tak perlu nak breastpump electric, dual pumping bagai. Dah Allah nak bagi rezeki anak dia macam tu. Pakai breastpump yang biasa and murah pun tetap hasil susu banyak. 

Cerita itu yang menguatkan keyakinan saya. Dari segi bajet saya memang tidak berkemampuan untuk beli breast-pump yang cecah sampai RM500 ke atas disebabkan faktor kewangan skang. Ada banyak perkara lagi yang perlu saya gunakan duit berkenaan. Tapi kalau ada rezeki yang lebih tidak salah. Terpulang kepada hak masing-masing. Kawan ofis saya lagilah...saya tanya beliau pakai breast-pump apa...dengan selamba beliau cakap..."saya perah pakai tangan je..lagi cepat..." Sampai skang beliau masih breastfeed anak beliau. Rezeki Allah nak bagi susah untuk kita menidakkan.

Haritu masa nak lengkapkan barang Cik Bunga, saya ada survey juga breast-pump kat kedai. Bila tengok harga rasanya berbaloi saya beli online. Masa tu husband dah grab satu breastpum jenama Pigeon yang berharga RM 190. Pada saya price dah over budget. Punyalah kedekutkan...huhu. Terus saya suruh husband letak balik. 

And now saya memilih manual breastpump Unimom Mezzo. Hasil review di blog tengok macam ok je so saya tawakal je sebab One BB World buat promo. Mula fikir konon nak beli jenama Pureen or Anakku. Tapi bila tengok harga dalam RM50++. Saya hanya tambah RM50 untuk dapatkan brand Unimom ni...harap pilihan saya ni ok walaupun bukan yang terbaik.

Moga ada rezeki Cik Bunga....


#Justsaying




0 comments on "Isu Breast-pump Yang Terbaik"

Disable Right Click