Followers

Wednesday, September 11, 2013

Prosedur BSP



Semalam seperti yang dijanjikan dengan nurse di Klinik kesihatan adalah prosedur BSP untuk saya. Apa dia BSP tu?? BSP stand for Blood Sugar Profile. Kenapa saya kene lalui prosedur ni??? Masa kene minum air gula masa kandungan 7 bulan, result gula dalam darah dah melepasi bacaan 7.8. Result saya dalam 9.6 kalau tak silap. Kira border line nak dapat kencing manis. Kalau bacaan melepasi 11.1 memang sah dapat diabetis la kan. So bila bacaan border lain ni ada beberapa prosedur yang perlu dilalui antaranya jumpa dietitian, jaga pemakanan and buat prosedur BSP.


Tak susuah mana pun sebenarnya prosedur BSP ni. Skang kat Klinik 1Malaysia pun boleh buat. Kita cuma perlu amik darah kat hujung jari sebanyak 4 kali sehari:

Pre-breakfast (8 pagi)
Post breakfast (10 pagi)
Post lunch (2 ptg)
Post dinner (8 malam)

Alhamdullilah setakat ni bacaan tidak melepas 7.8. Minggu depan nak review result macam mana. Kalau doktor tak puas hati saya kene repeat prosedur BSP sampai dapat result yang konsisten. Bukan apa just nak check kita punya pemakanan saja. Al maklum risiko pengidap kencing manis semasa mengandung kan tinggi.

Result saya semalam:

Pre-breakfast (8 pagi) - 4.6 
Post breakfast (10 pagi)- 5.8 --> Nasi goreng + telur mata + 1 1/2 ketul kuih keria
Post lunch (2 ptg) - 4.x (tak ingat) ---> Nasi + sayur kangkung + ikan masak sambal
Post dinner (8 malam) - 6.1 --> Pisang goreng + air kelapa + air milo + biskut

Nampak disitu bila ada makanan manis, automatik bacaan akan tinggi. 

Bacaan post dinner tinggi sikit sebab saya minum milo tambah gula. Lepas ni ibu promise tak letak gula banyak-banyak. Lepas amik darah baru saya bantai makan keoutiaw goreng tengah malam. 

Kihkih aci tak???



P/s: Breast pump yang di order sudah sampai tadi. Weekend ni kene cuci and sterilize botol susu segala. 



0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, September 11, 2013

Prosedur BSP




Semalam seperti yang dijanjikan dengan nurse di Klinik kesihatan adalah prosedur BSP untuk saya. Apa dia BSP tu?? BSP stand for Blood Sugar Profile. Kenapa saya kene lalui prosedur ni??? Masa kene minum air gula masa kandungan 7 bulan, result gula dalam darah dah melepasi bacaan 7.8. Result saya dalam 9.6 kalau tak silap. Kira border line nak dapat kencing manis. Kalau bacaan melepasi 11.1 memang sah dapat diabetis la kan. So bila bacaan border lain ni ada beberapa prosedur yang perlu dilalui antaranya jumpa dietitian, jaga pemakanan and buat prosedur BSP.


Tak susuah mana pun sebenarnya prosedur BSP ni. Skang kat Klinik 1Malaysia pun boleh buat. Kita cuma perlu amik darah kat hujung jari sebanyak 4 kali sehari:

Pre-breakfast (8 pagi)
Post breakfast (10 pagi)
Post lunch (2 ptg)
Post dinner (8 malam)

Alhamdullilah setakat ni bacaan tidak melepas 7.8. Minggu depan nak review result macam mana. Kalau doktor tak puas hati saya kene repeat prosedur BSP sampai dapat result yang konsisten. Bukan apa just nak check kita punya pemakanan saja. Al maklum risiko pengidap kencing manis semasa mengandung kan tinggi.

Result saya semalam:

Pre-breakfast (8 pagi) - 4.6 
Post breakfast (10 pagi)- 5.8 --> Nasi goreng + telur mata + 1 1/2 ketul kuih keria
Post lunch (2 ptg) - 4.x (tak ingat) ---> Nasi + sayur kangkung + ikan masak sambal
Post dinner (8 malam) - 6.1 --> Pisang goreng + air kelapa + air milo + biskut

Nampak disitu bila ada makanan manis, automatik bacaan akan tinggi. 

Bacaan post dinner tinggi sikit sebab saya minum milo tambah gula. Lepas ni ibu promise tak letak gula banyak-banyak. Lepas amik darah baru saya bantai makan keoutiaw goreng tengah malam. 

Kihkih aci tak???



P/s: Breast pump yang di order sudah sampai tadi. Weekend ni kene cuci and sterilize botol susu segala. 



0 comments on "Prosedur BSP"

Disable Right Click