Followers

Thursday, September 12, 2013

Breastfeeding Journey


Setiap ibu yang mengandung sudah semestinya menyimpan satu azam untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun seperti yang disyariatkan.
Banyak kelebihan jika ibu memberi susu ibu kepada anak,
Tak perlu dihuraikan disini kebaikan susu ibu.
Baca buku and google boleh dapat info.

Sejak awal lagi saya memang dah simpan azam untuk menyusukan anak sendiri sehingga 2 tahun jika diizinkan-Nya.
Oleh itu dari awal lagi kita perlu bersedia dari segi mental dan fizikal.
Yang paling penting adalah ilmu tentang penyusuan susu ibu sebenarnya.
Tambah-tambah lagi first time nak jadi ibu, terlalu banyak sangat ilmu yang perlu saya pelajari.


Berharap sangat nanti pengasuh anak boleh terima EBM untuk anak saya nanti.





Breast pump Unimom Mezzo yang saya beli secara online di One Baby World.
Nanti saya review keberkesannya.
Nak beli yang electric masih tak mampu lagi setakat ini.
Semalam saja gatal try, tiba-tiba terkeluar colostrum.
Sepatutnya kita tak boleh nak stimulate nipple takut nanti boleh menyebabkan contraction secara tiba-tiba.
Harap takda perkara yang serius berlaku.
Memang dari awal pregnant saya dah start cuci kerak pada nipple setiap kali mandi sampaikan kadang-kadang terkeluar colostrum tu.

Pesanan khidmat masyarakat: Nurse dah pesan jangan cuba-cuba rangsang nipple di awal kehamilan




Beli botol susu Tommee Tippee sebab terpengaruh.
Tapi beli satu botol dulu yang 9 oz sebab takut nanti baby tak sesuai.
Beli kat Manjaku Senawang.
Kalau beli online lagi murah rasanya.




Yang ni pun sama grab kat Manjaku Senawang.
Ada 10 storage bottle and free storage plastic.
Untuk simpan stok susu nanti.


Cuma tinggal cooler bag, warmer dengan ice pack yang perlu dibeli.
Pada fikiran saya items ni yang penting untuk merealisasikan impian menyusukan Cik Bunga hingga 2 tahun.




Mari amalkan doa ini wahai ibu...



Sumber Mommyiskandar.






1 Kata-Kata Inspirasi:

izni nakatsu said...

Eh tersama plak entri kite. Hehe. Botol tommee tippee sgt besttt

Thursday, September 12, 2013

Breastfeeding Journey



Setiap ibu yang mengandung sudah semestinya menyimpan satu azam untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun seperti yang disyariatkan.
Banyak kelebihan jika ibu memberi susu ibu kepada anak,
Tak perlu dihuraikan disini kebaikan susu ibu.
Baca buku and google boleh dapat info.

Sejak awal lagi saya memang dah simpan azam untuk menyusukan anak sendiri sehingga 2 tahun jika diizinkan-Nya.
Oleh itu dari awal lagi kita perlu bersedia dari segi mental dan fizikal.
Yang paling penting adalah ilmu tentang penyusuan susu ibu sebenarnya.
Tambah-tambah lagi first time nak jadi ibu, terlalu banyak sangat ilmu yang perlu saya pelajari.


Berharap sangat nanti pengasuh anak boleh terima EBM untuk anak saya nanti.





Breast pump Unimom Mezzo yang saya beli secara online di One Baby World.
Nanti saya review keberkesannya.
Nak beli yang electric masih tak mampu lagi setakat ini.
Semalam saja gatal try, tiba-tiba terkeluar colostrum.
Sepatutnya kita tak boleh nak stimulate nipple takut nanti boleh menyebabkan contraction secara tiba-tiba.
Harap takda perkara yang serius berlaku.
Memang dari awal pregnant saya dah start cuci kerak pada nipple setiap kali mandi sampaikan kadang-kadang terkeluar colostrum tu.

Pesanan khidmat masyarakat: Nurse dah pesan jangan cuba-cuba rangsang nipple di awal kehamilan




Beli botol susu Tommee Tippee sebab terpengaruh.
Tapi beli satu botol dulu yang 9 oz sebab takut nanti baby tak sesuai.
Beli kat Manjaku Senawang.
Kalau beli online lagi murah rasanya.




Yang ni pun sama grab kat Manjaku Senawang.
Ada 10 storage bottle and free storage plastic.
Untuk simpan stok susu nanti.


Cuma tinggal cooler bag, warmer dengan ice pack yang perlu dibeli.
Pada fikiran saya items ni yang penting untuk merealisasikan impian menyusukan Cik Bunga hingga 2 tahun.




Mari amalkan doa ini wahai ibu...



Sumber Mommyiskandar.






1 comments on "Breastfeeding Journey"

izni nakatsu on September 13, 2013 at 2:10 AM said...

Eh tersama plak entri kite. Hehe. Botol tommee tippee sgt besttt

Disable Right Click