Followers

Monday, September 30, 2013

Masuk Wad?



Assalamualaikum dan hello,

Fuhh tiup sawang sikit. Harini baru berkesempatan and ada mood nak update blog. 

Rentetan dari check up last week, as expected result hb still maintain 10.0. Taknak naik-naik. Taknak naik sebab tak suka makan ubat. Maka terimalah akibatnya. Jumpa doktor maka kene dengar ceramah free. Doktor paksa untuk tahan di wad and tambah darah. Kali ni memang tak boleh nak escape lagi. 

Maka keesokkannya pagi-pagi lepas after breakfast terus ke HTJ (Hospital Seremban). Ya ampun susah ok nak cari parking kat sini. Terpaksa berjalan jauh naik tangga panjat bukit segala. Takpe cekalkan hati kuat berjalan senang bersalin. Husband nak hantar depan pintu, taknak sebab nanti kesian husband kene jalan sorang-sorang. Isteri mithali tak iolss??? 

Then, terus ke Screening Room. Buat registration and check up dengan doktor. Ramai jugak kes pagi tu. After sesi Q & A dengan doktor supposedly doktor cakap saya tak perlu masuk wad pun. Kes saya takdalah teruk sangat plus masa ni dah 37 weeks. Kiranya dah lambat untuk amik ubat dan tambah darah. Tapi disebabkan doktor kak KK dah directly call Dr Krishnan (if i'm not mistaken) maka atas arahan itu, saya dimasukkan juga ke wad.

Terus masuk wad cerita lain plak. Takda katil kosong. Memang penuh katil harini. Maka kene tunggu pukul 1 tengahari. Duduklah melangut kat kerusi sementara nurse panggil. Husband tak boleh teman plak tu. Takpe cekalkan hati suruh husband balik, petang nanti datang balik. 

Pendekkan cerita, pukul 4 petang baru masukkan darah. Masa nak cucuk kat tangan tu, ya ampun sakitnya sebab first time ok. Panjang gila jarum dia. Dah cucuk sekali tak masuk urat. Doktor siap-siap goyang-goyang jarum. Memang tahan sakit. Bila sakit sangat doktor kuarkan balik and cucuk kat tempat lain plak....






Proses masukkan darah. Atau doktor and nurse kat sini panggil prosedur TDI.
Pukul 7.30 p.m baru selesai.
Jenuh nak tunggu darah habis.
Nasib tak banyak yang kene masuk.



Macam-macam pengalaman saya jumpa masa masuk wad ni. Patient sebelah katil masa ni kes dia kene induce. Bila menjelang senja dia dah start mengerang sakit nak bersalin. Tengok muka dia pun saya jadi seriau. Ohhh macam ni ke menahan sakit contraction. Dahla waktu melawat dah habis. Husband tak boleh teman. Tahanlah sakit tanpa sokongan husband or family. Lepas tu dia cakap dah keluar darah. Tak lama lepas tu air ketuban dia pecah. Masa air ketuban pecah tak payah nak cakaplah. Terus panggil nurse and tolak pergi labour room. Haiii menakutkan sungguh situasi tu. Belum lagi tengok bila doktor datang nak check bukaan. Saya dengar akak tu cakap sakit sampai terangkat bontot. Adeihhhh sakit perut dengar. Taknak cite lagi la. Setiap orang kan lain pengalamannya.........

Ohhh banyak sungguh pengalaman saya di sini.......







At 37 weeks++
Semoga dipermudahkan segalanya....
Amin






2 Kata-Kata Inspirasi:

izni nakatsu said...

Good luck sis! Hehe. 6t bile da alami sndiri mmg xtrgmbr kata2. Hoho. Byk2 doa tau

Fardilla Fawzi said...

Heee thanks..
Berdebar sgt ni...

Monday, September 30, 2013

Masuk Wad?




Assalamualaikum dan hello,

Fuhh tiup sawang sikit. Harini baru berkesempatan and ada mood nak update blog. 

Rentetan dari check up last week, as expected result hb still maintain 10.0. Taknak naik-naik. Taknak naik sebab tak suka makan ubat. Maka terimalah akibatnya. Jumpa doktor maka kene dengar ceramah free. Doktor paksa untuk tahan di wad and tambah darah. Kali ni memang tak boleh nak escape lagi. 

Maka keesokkannya pagi-pagi lepas after breakfast terus ke HTJ (Hospital Seremban). Ya ampun susah ok nak cari parking kat sini. Terpaksa berjalan jauh naik tangga panjat bukit segala. Takpe cekalkan hati kuat berjalan senang bersalin. Husband nak hantar depan pintu, taknak sebab nanti kesian husband kene jalan sorang-sorang. Isteri mithali tak iolss??? 

Then, terus ke Screening Room. Buat registration and check up dengan doktor. Ramai jugak kes pagi tu. After sesi Q & A dengan doktor supposedly doktor cakap saya tak perlu masuk wad pun. Kes saya takdalah teruk sangat plus masa ni dah 37 weeks. Kiranya dah lambat untuk amik ubat dan tambah darah. Tapi disebabkan doktor kak KK dah directly call Dr Krishnan (if i'm not mistaken) maka atas arahan itu, saya dimasukkan juga ke wad.

Terus masuk wad cerita lain plak. Takda katil kosong. Memang penuh katil harini. Maka kene tunggu pukul 1 tengahari. Duduklah melangut kat kerusi sementara nurse panggil. Husband tak boleh teman plak tu. Takpe cekalkan hati suruh husband balik, petang nanti datang balik. 

Pendekkan cerita, pukul 4 petang baru masukkan darah. Masa nak cucuk kat tangan tu, ya ampun sakitnya sebab first time ok. Panjang gila jarum dia. Dah cucuk sekali tak masuk urat. Doktor siap-siap goyang-goyang jarum. Memang tahan sakit. Bila sakit sangat doktor kuarkan balik and cucuk kat tempat lain plak....






Proses masukkan darah. Atau doktor and nurse kat sini panggil prosedur TDI.
Pukul 7.30 p.m baru selesai.
Jenuh nak tunggu darah habis.
Nasib tak banyak yang kene masuk.



Macam-macam pengalaman saya jumpa masa masuk wad ni. Patient sebelah katil masa ni kes dia kene induce. Bila menjelang senja dia dah start mengerang sakit nak bersalin. Tengok muka dia pun saya jadi seriau. Ohhh macam ni ke menahan sakit contraction. Dahla waktu melawat dah habis. Husband tak boleh teman. Tahanlah sakit tanpa sokongan husband or family. Lepas tu dia cakap dah keluar darah. Tak lama lepas tu air ketuban dia pecah. Masa air ketuban pecah tak payah nak cakaplah. Terus panggil nurse and tolak pergi labour room. Haiii menakutkan sungguh situasi tu. Belum lagi tengok bila doktor datang nak check bukaan. Saya dengar akak tu cakap sakit sampai terangkat bontot. Adeihhhh sakit perut dengar. Taknak cite lagi la. Setiap orang kan lain pengalamannya.........

Ohhh banyak sungguh pengalaman saya di sini.......







At 37 weeks++
Semoga dipermudahkan segalanya....
Amin






2 comments on "Masuk Wad?"

izni nakatsu on September 30, 2013 at 7:35 PM said...

Good luck sis! Hehe. 6t bile da alami sndiri mmg xtrgmbr kata2. Hoho. Byk2 doa tau

Fardilla Fawzi on October 1, 2013 at 11:45 AM said...

Heee thanks..
Berdebar sgt ni...

Disable Right Click