Followers

Tuesday, October 01, 2013

Car Seat Penting Ke Idok??



Hello October!!


Alhamdullilah almost semua barang baby dah complete.
Maksudnya yang KEPERLUAN.
Kalau ikut KEHENDAK memang sampai bila-bila checklist barang tak pernah padam.

Stroller and car seat memang dah siap sedia walaupun orang dok bagi nasihat jangan beli stroller awal-awal sebab bukan semua baby suka duduk dalam stroller. Takut nanti membazir. Ada orang bagi pendapat lebih baik beli baby carrier. Tapi rasa macam tak sampai hati plak nak tengok anak tersepit. Tapi husband cakap perlu beli jugak baby carrier, just stand by. Tapi tak beli lagi buat masa ni. Tunggu anak keluar dulu.

Car seat baby ni memang kene beli awal-awal. Memandangkan insya Allah saya akan bersalin di Seremban dulu, then baru balik berpantang di Ipoh. Seremban-Ipoh almost 5 jam perjalanan, kalau cara pemanduan yang berhemah. Takkan nak meriba baby sepanjang perjalanan. Kesian nanti si anak. Maka beli la awal-awal. 

Plus sebagai ibu yang berdikari (cewah), kadang-kadang kita perlu ke suatu tempat tanpa ditemani husband atau sesiapa. Maka car seat ni penting walaupun orang dok cakap nanti anak akan meraung-raung and tak boleh duduk diam masa kita tengah drive. At least keselamatan anak terjamin kan.

Nak beli car seat ni pun berlaku argument jugak antara saya dan husband. Husband nak beli yang boleh terus boleh pakai smapai at least 3 tahun macam tu. Yang saya plak tak kisah, nanti dah besar and tak muat boleh cari lain. Tapi pandangan husband lebih baik beli yang boleh pakai besar terus walaupun harga lebih mahal. Tapi ikut pengalaman adik saya sendiri, anak dia 6 bulan kaki dah terjulur keluar bila masuk car seat yang untuk baby tu. Betul jugak pandangan husband. Maka saya setuju.

Ada beberapa tempat yang kami survey dan akhirnya kami berkenan kat Manjaku Senawang. Harga pun berbaloi. Jenama belakang kira. Kami bukan beli barang based on jenama tapi lebih kepada mengikut kemampuan.







Harga asal RM 300++ almost RM 400
Tapi kami dapat denga harga RM200++
Sesiapa yang berada sekitar Seremban boleh pergi kedai berkenaan.
Banyak pilihan, harga pun still affordable.
Tapi jangalah compare dengan harga expo kan....




Kedudukan boleh laras.
Yang ini untuk baby.

Cushion dia pun lembut dan selesa.
Warna sedondon plak dengan stroller.
Kebetulan...



Tapi bengang jugak sebab staff kat situ teragak-agak nak tunjuk cara pasang kat dalam kereta. Takpe nasib baik semua maklumat di hujung jari.




P/s: Sekadar pendapat....




0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, October 01, 2013

Car Seat Penting Ke Idok??




Hello October!!


Alhamdullilah almost semua barang baby dah complete.
Maksudnya yang KEPERLUAN.
Kalau ikut KEHENDAK memang sampai bila-bila checklist barang tak pernah padam.

Stroller and car seat memang dah siap sedia walaupun orang dok bagi nasihat jangan beli stroller awal-awal sebab bukan semua baby suka duduk dalam stroller. Takut nanti membazir. Ada orang bagi pendapat lebih baik beli baby carrier. Tapi rasa macam tak sampai hati plak nak tengok anak tersepit. Tapi husband cakap perlu beli jugak baby carrier, just stand by. Tapi tak beli lagi buat masa ni. Tunggu anak keluar dulu.

Car seat baby ni memang kene beli awal-awal. Memandangkan insya Allah saya akan bersalin di Seremban dulu, then baru balik berpantang di Ipoh. Seremban-Ipoh almost 5 jam perjalanan, kalau cara pemanduan yang berhemah. Takkan nak meriba baby sepanjang perjalanan. Kesian nanti si anak. Maka beli la awal-awal. 

Plus sebagai ibu yang berdikari (cewah), kadang-kadang kita perlu ke suatu tempat tanpa ditemani husband atau sesiapa. Maka car seat ni penting walaupun orang dok cakap nanti anak akan meraung-raung and tak boleh duduk diam masa kita tengah drive. At least keselamatan anak terjamin kan.

Nak beli car seat ni pun berlaku argument jugak antara saya dan husband. Husband nak beli yang boleh terus boleh pakai smapai at least 3 tahun macam tu. Yang saya plak tak kisah, nanti dah besar and tak muat boleh cari lain. Tapi pandangan husband lebih baik beli yang boleh pakai besar terus walaupun harga lebih mahal. Tapi ikut pengalaman adik saya sendiri, anak dia 6 bulan kaki dah terjulur keluar bila masuk car seat yang untuk baby tu. Betul jugak pandangan husband. Maka saya setuju.

Ada beberapa tempat yang kami survey dan akhirnya kami berkenan kat Manjaku Senawang. Harga pun berbaloi. Jenama belakang kira. Kami bukan beli barang based on jenama tapi lebih kepada mengikut kemampuan.







Harga asal RM 300++ almost RM 400
Tapi kami dapat denga harga RM200++
Sesiapa yang berada sekitar Seremban boleh pergi kedai berkenaan.
Banyak pilihan, harga pun still affordable.
Tapi jangalah compare dengan harga expo kan....




Kedudukan boleh laras.
Yang ini untuk baby.

Cushion dia pun lembut dan selesa.
Warna sedondon plak dengan stroller.
Kebetulan...



Tapi bengang jugak sebab staff kat situ teragak-agak nak tunjuk cara pasang kat dalam kereta. Takpe nasib baik semua maklumat di hujung jari.




P/s: Sekadar pendapat....




0 comments on "Car Seat Penting Ke Idok??"

Disable Right Click