Followers

Tuesday, October 15, 2013

Mambang Kuning Menyerang


Salam dan selamat sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

Hari ini sudah masuk hari ke-12 berpantang. Badan makin sihat rasanya. Cuma baby Mia kurang sihat sebab kene jaundis atau demam kuning. Memang kebanyakan baby yang baru lahir confirm akan terkene demam kuning kan. Selang sehari kene ulang alik klinik nak amik darah untuk dapatkan bacaan jaundis.

Mia start detect ada kuning masa nurse KK datang buat lawatan. Seingat masa tu hari ke-4 pantang. Petang tu terus amik darah. Kami pergi check di Klinik Dilon kat Seremban. Masa ni bacaan 192. Doktor cakap masih ok. Then keesokkan harinya nurse datang check and cakap still kuning. And bole plak dia ckap maybe bacaan kat klinik tu kurang tepat sebab amik kat tapak kaki. Sebab kat KK Seremban 2 nurse amik darah kat tangan. Alahai kesian anak ibu asik nak kene amik darah.

Then keesokkannya kami ikut nasihat nurse and amik darah kat KK Seremban 2. Dahla kene tunggu 1 jam nak dapatkan result. Takpelah demi anakanda. Sekali result 279 terus kene admit kat hospital. Hati dah gundah gelana. 

Petang tu terus refer hospital. Tak sampai hati tengok baby-baby lain yang duduk bawah lampu tu dengan mata yang kene tutup. Apatah lagi tengok anak sendiri kan. And bertambah malang katil untuk ibu menunggu pun penuh. Yela cuma ada 15 katil saja. Memang bukan nasib untuk tunggu Mia kat hospital. Dengan berat hati terpaksa balik rumah and tinggalkan Mia dengan nurse. Mata dah bergenang. Dalam kereta bercurah-curah air mata keluar. Baru tahu macam mana perasaan menjadi ibu. Tapi kene kuatkan semangat jugak asalkan Mia sihat. Malam tu tido berendam air mata. Huhu ibu memang sangat tacing. Tambahan bangun pagi esoknya susu abis penuh basah atas cadar. Lagilah bertambah sayu. Nak cakap macam mana sayangnya terhadap anak memang tak tergambarkan perasaan tu...

Esoknya alhamdullilah sampai hospital Mia dah bole discharge. Bacaan dah turun ke 231. Tapi still 200 lebih kan. Hari berikutnya sebelum balik Ipoh untuk sambung pantang nurse suruh amik darah lagi. Bacaan 252. Tinggi jugak kan. Tapi doktor cakap ok sebab turun dari sebelum ni.

Then Isnin lepas repeat amik darah lagi. Bacaan jadi 253. Rupanya ibu pun kene pantang makan benda yang ada rempah ratus macam bunga lawang, bunga cengkih dan sebagainya. Ikan goreng pun tak boleh makan. Halia and lada hitam pun tak boleh. And yang paling terkejut rupanya makan ikan bilis pun efek bacaan kuning anak. Dari awal pantang halia dengan ikan bilis memang jadi makanan ruji saya. Patutla bacaan kuning Mia tak turun sangat.

Hari ni pun (hari raya) still kene repeat lagi amik darah. Bacaan menurun tapi sangatlah sikit. Bacaan kuning hari ni 251. Alahai sikit sangat kuning awak turun. Padahal macam-macam petua dah saya cuba. Antaranya mandi dengan daun kucai, mandi dengan daun belimbing, minum air zamzam. Hari ni saya try bagi Mia anggur hitam. And husband beli ubat kat kedai Cina. Memang orang cakap jangan bagi anak makan benda yang tak patut masa baby takut perut anak tak tahan. Tapi nak buat macam mana kita tawakal jela. Sebab harini sudah hari ke-12. 

Lusa repeat amik darah lagi. Nak tengok keberkesanan anggur hitam dengan ubat kedai cina tu. Saya jugak dah pantang makan makanan yang tak sepatutnya. 

Ingat kawan-kawan sesiapa yang tak tahu tu ikan bilis and ikan yang bergoreng boleh sebabkan bacaan kuning naik.

Harap-harap jaundis Mia cepat sembuh. Tak sampai hati nak kene tengok amik darah je. Tapi nasih baiklah klinik kat Ipoh amik darah kat tumit kaki. Tadi Mia tak nangis pun kene cucuk. =)

Sekian, kisah Mia kene demam kuning.
Da~


P/s: Terima kasih nenek hantar Mia ulang alik pergi klinik....






1 Kata-Kata Inspirasi:

Shizan Syafik said...

Ayra hritu bg mndi dgn rebusan daun sukun n ubt kuning kedai cina.. Kmdian bg mkn madu.. First bcaan 202 bila lusa g check, dh turun jd 134.. Plng pntg kna bg ssu bdn bnyk2, selang sejam n jgn bg tdo bby siang2

Tuesday, October 15, 2013

Mambang Kuning Menyerang



Salam dan selamat sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

Hari ini sudah masuk hari ke-12 berpantang. Badan makin sihat rasanya. Cuma baby Mia kurang sihat sebab kene jaundis atau demam kuning. Memang kebanyakan baby yang baru lahir confirm akan terkene demam kuning kan. Selang sehari kene ulang alik klinik nak amik darah untuk dapatkan bacaan jaundis.

Mia start detect ada kuning masa nurse KK datang buat lawatan. Seingat masa tu hari ke-4 pantang. Petang tu terus amik darah. Kami pergi check di Klinik Dilon kat Seremban. Masa ni bacaan 192. Doktor cakap masih ok. Then keesokkan harinya nurse datang check and cakap still kuning. And bole plak dia ckap maybe bacaan kat klinik tu kurang tepat sebab amik kat tapak kaki. Sebab kat KK Seremban 2 nurse amik darah kat tangan. Alahai kesian anak ibu asik nak kene amik darah.

Then keesokkannya kami ikut nasihat nurse and amik darah kat KK Seremban 2. Dahla kene tunggu 1 jam nak dapatkan result. Takpelah demi anakanda. Sekali result 279 terus kene admit kat hospital. Hati dah gundah gelana. 

Petang tu terus refer hospital. Tak sampai hati tengok baby-baby lain yang duduk bawah lampu tu dengan mata yang kene tutup. Apatah lagi tengok anak sendiri kan. And bertambah malang katil untuk ibu menunggu pun penuh. Yela cuma ada 15 katil saja. Memang bukan nasib untuk tunggu Mia kat hospital. Dengan berat hati terpaksa balik rumah and tinggalkan Mia dengan nurse. Mata dah bergenang. Dalam kereta bercurah-curah air mata keluar. Baru tahu macam mana perasaan menjadi ibu. Tapi kene kuatkan semangat jugak asalkan Mia sihat. Malam tu tido berendam air mata. Huhu ibu memang sangat tacing. Tambahan bangun pagi esoknya susu abis penuh basah atas cadar. Lagilah bertambah sayu. Nak cakap macam mana sayangnya terhadap anak memang tak tergambarkan perasaan tu...

Esoknya alhamdullilah sampai hospital Mia dah bole discharge. Bacaan dah turun ke 231. Tapi still 200 lebih kan. Hari berikutnya sebelum balik Ipoh untuk sambung pantang nurse suruh amik darah lagi. Bacaan 252. Tinggi jugak kan. Tapi doktor cakap ok sebab turun dari sebelum ni.

Then Isnin lepas repeat amik darah lagi. Bacaan jadi 253. Rupanya ibu pun kene pantang makan benda yang ada rempah ratus macam bunga lawang, bunga cengkih dan sebagainya. Ikan goreng pun tak boleh makan. Halia and lada hitam pun tak boleh. And yang paling terkejut rupanya makan ikan bilis pun efek bacaan kuning anak. Dari awal pantang halia dengan ikan bilis memang jadi makanan ruji saya. Patutla bacaan kuning Mia tak turun sangat.

Hari ni pun (hari raya) still kene repeat lagi amik darah. Bacaan menurun tapi sangatlah sikit. Bacaan kuning hari ni 251. Alahai sikit sangat kuning awak turun. Padahal macam-macam petua dah saya cuba. Antaranya mandi dengan daun kucai, mandi dengan daun belimbing, minum air zamzam. Hari ni saya try bagi Mia anggur hitam. And husband beli ubat kat kedai Cina. Memang orang cakap jangan bagi anak makan benda yang tak patut masa baby takut perut anak tak tahan. Tapi nak buat macam mana kita tawakal jela. Sebab harini sudah hari ke-12. 

Lusa repeat amik darah lagi. Nak tengok keberkesanan anggur hitam dengan ubat kedai cina tu. Saya jugak dah pantang makan makanan yang tak sepatutnya. 

Ingat kawan-kawan sesiapa yang tak tahu tu ikan bilis and ikan yang bergoreng boleh sebabkan bacaan kuning naik.

Harap-harap jaundis Mia cepat sembuh. Tak sampai hati nak kene tengok amik darah je. Tapi nasih baiklah klinik kat Ipoh amik darah kat tumit kaki. Tadi Mia tak nangis pun kene cucuk. =)

Sekian, kisah Mia kene demam kuning.
Da~


P/s: Terima kasih nenek hantar Mia ulang alik pergi klinik....






1 comments on "Mambang Kuning Menyerang"

Shizan Syafik on October 16, 2013 at 10:51 AM said...

Ayra hritu bg mndi dgn rebusan daun sukun n ubt kuning kedai cina.. Kmdian bg mkn madu.. First bcaan 202 bila lusa g check, dh turun jd 134.. Plng pntg kna bg ssu bdn bnyk2, selang sejam n jgn bg tdo bby siang2

Disable Right Click