Followers

Sunday, November 03, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 1)



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lama sungguh tak menjenguk kat sini. Internet access takda. Bila Tasha balik barulah boleh online dengan gembira. Sudah sebulan berpantang. Sekejap sangat masa berlalu. Nanti sampai masa dah kene masuk kerja balik. Part tu yang paling tak suka bila kene tinggalkan anak pada orang lain. Nak buat macam mana, ibu dan walid kene cari rezeki untuk Mia =(

Sebenarnya ada hutang satu entry di sini berkenaan pengalaman bersalin Mia.

Khamis (3 Okt 2013)

  • Hari Khamis (3/10/2013) masih bekerja seperti biasa tapi dah rasa lain macam. Harini macam kurang selera makan, badan pun macam berat and bila jalan rasa macam mengah sangat. Sebelum balik opis, saya kemas meja and angkut barang penting bawa balik rumah. Rasa macam tak sedap hati. 
  • Sebelum balik terserempak kawan opis bagitau Sally dah start turun air ketuban. Kawan saya ni nak amik anak Sally sebagai anak angkat. Panjang ceritanya. Tak perlu hurai di sini. Masa ni saya dah rasa nervous. Bila plak turn saya??
  • Seminggu sebelum ni saya memang dah pulun kemas rumah. Dah rasa-rasa macam nak bersalin awal. 
  • Balik rumah saya rasa penat sangat. Solat Maghrib and baca surah Maryam. Itu pun tak sempat habis sebab terlalu mengantuk sangat. Sebelum tu sempat sumbat baju dalam mesin basuh. Kalau sakit nanti senang, baju dah siap basuh.
  • Malam ni tido awal. Husband tak balik lagi sebab banyak kerja. Takda rasa sakit apa-apa pun masa ni. Tapi saya kerap buang air kecil. Saya dah biasa tinggal sorang and husband balik agak lewat.
  • Husband balik dalam pukul 1 pagi. Itu pun sebenarnya kerja kat opis tak setel lagi and dia kata kat kawan dia nak balik sebab rasa macam tak sedap hati. Saya selalu cakap dengan Mia kalau nak sakit kene tunggu walid balik, jangan biar ibu sorang-sorang. Mia anak yang patuh!
  • Saya sedar husband balik and pergi toilet. Kemudian sambung tido. Tiba-tiba dalam pukul 1.30 pagi macam tu saya terasa air laju turun kat bawah. Ingat kencing tak lawas. Saya terus bangun and cakap pada husband. Masa bangun nak pergi toilet, air keluar lagi meleleh sampai basah seluar. Dalam kepala otak..owh air ketuban dah pecah la kot. Tengok kat panties banyak lendir tapi darah takda.
  • Terus bersiap nak ke hospital. Tapi sempat mandi air panas dulu. Sebelum pergi sempat jugak sidai baju. Masa ni sakit takda sangat. Barang semua memang dah stand by dalam kereta. Call hospital untuk maklumkan sebab tengah malam kan.
  • Perasaan masa ni?? Macam dah tak sangka masa nak bersalin hampir tiba. Husband tak abis-abis pegang tangan saya, tanya sakit tak?? Sakit hanya macam senggugut tu. So tak sakit sangat sebab saya dah biasa dengan sakit senggugut.
  • Sampai hospital dipendekkan cerita, bidan check bukaan dah 2 cm. Ingatkan bila check bukaan kat hujung-hujung je padahal...(isi tempat kosong). First time check bukaan agak sakit sebab tak bersedia. Huh perit....
  • Air ketuban still turun tak henti sampai meleleh kat lantai. Dalam kereta tak payah nak cakap, basah tempat duduk. Tapi darah sampai ke sudah tak nampak.....


Bersambung.....



0 Kata-Kata Inspirasi:

Sunday, November 03, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 1)




Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lama sungguh tak menjenguk kat sini. Internet access takda. Bila Tasha balik barulah boleh online dengan gembira. Sudah sebulan berpantang. Sekejap sangat masa berlalu. Nanti sampai masa dah kene masuk kerja balik. Part tu yang paling tak suka bila kene tinggalkan anak pada orang lain. Nak buat macam mana, ibu dan walid kene cari rezeki untuk Mia =(

Sebenarnya ada hutang satu entry di sini berkenaan pengalaman bersalin Mia.

Khamis (3 Okt 2013)

  • Hari Khamis (3/10/2013) masih bekerja seperti biasa tapi dah rasa lain macam. Harini macam kurang selera makan, badan pun macam berat and bila jalan rasa macam mengah sangat. Sebelum balik opis, saya kemas meja and angkut barang penting bawa balik rumah. Rasa macam tak sedap hati. 
  • Sebelum balik terserempak kawan opis bagitau Sally dah start turun air ketuban. Kawan saya ni nak amik anak Sally sebagai anak angkat. Panjang ceritanya. Tak perlu hurai di sini. Masa ni saya dah rasa nervous. Bila plak turn saya??
  • Seminggu sebelum ni saya memang dah pulun kemas rumah. Dah rasa-rasa macam nak bersalin awal. 
  • Balik rumah saya rasa penat sangat. Solat Maghrib and baca surah Maryam. Itu pun tak sempat habis sebab terlalu mengantuk sangat. Sebelum tu sempat sumbat baju dalam mesin basuh. Kalau sakit nanti senang, baju dah siap basuh.
  • Malam ni tido awal. Husband tak balik lagi sebab banyak kerja. Takda rasa sakit apa-apa pun masa ni. Tapi saya kerap buang air kecil. Saya dah biasa tinggal sorang and husband balik agak lewat.
  • Husband balik dalam pukul 1 pagi. Itu pun sebenarnya kerja kat opis tak setel lagi and dia kata kat kawan dia nak balik sebab rasa macam tak sedap hati. Saya selalu cakap dengan Mia kalau nak sakit kene tunggu walid balik, jangan biar ibu sorang-sorang. Mia anak yang patuh!
  • Saya sedar husband balik and pergi toilet. Kemudian sambung tido. Tiba-tiba dalam pukul 1.30 pagi macam tu saya terasa air laju turun kat bawah. Ingat kencing tak lawas. Saya terus bangun and cakap pada husband. Masa bangun nak pergi toilet, air keluar lagi meleleh sampai basah seluar. Dalam kepala otak..owh air ketuban dah pecah la kot. Tengok kat panties banyak lendir tapi darah takda.
  • Terus bersiap nak ke hospital. Tapi sempat mandi air panas dulu. Sebelum pergi sempat jugak sidai baju. Masa ni sakit takda sangat. Barang semua memang dah stand by dalam kereta. Call hospital untuk maklumkan sebab tengah malam kan.
  • Perasaan masa ni?? Macam dah tak sangka masa nak bersalin hampir tiba. Husband tak abis-abis pegang tangan saya, tanya sakit tak?? Sakit hanya macam senggugut tu. So tak sakit sangat sebab saya dah biasa dengan sakit senggugut.
  • Sampai hospital dipendekkan cerita, bidan check bukaan dah 2 cm. Ingatkan bila check bukaan kat hujung-hujung je padahal...(isi tempat kosong). First time check bukaan agak sakit sebab tak bersedia. Huh perit....
  • Air ketuban still turun tak henti sampai meleleh kat lantai. Dalam kereta tak payah nak cakap, basah tempat duduk. Tapi darah sampai ke sudah tak nampak.....


Bersambung.....



0 comments on "Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 1)"

Disable Right Click