Followers

Wednesday, November 06, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 2)


Jumaat (4 Oktober 2013)

  • Dah bukak 2 cm and sakit pun tak sakit sangat. Pagi tu sambung tido. Memang kene tido nak simpan tenaga. Sebelum tido minum milo and roti dulu. Memang saya set dalam minda saya perlukan tenaga, nanti nak bersalin dengan izin Allah senang nak push.
  • Sampai pagi masa takda lagi blood show. Yang hanya ada air ketuban. Pagi-pagi saya dah rasa nak buang air. Risau sebenarnya nak buang air dalam keadaan macam ni. Tapi memang betol sebenarnya nak buang air. Hihi
  • Buat ctg memang dah ada contraction. Heart beat baby normal. Saya masih menunggu sakit contraction yang menggila.
  • Kak Long datang bawak makanan. Saya makan macam biasa. Masih ada selera. Diorang pelik tengok saya macam tak sakit. Bukan tak sakit. Sakit memang ada tapi saya masih boleh tahan. Dalam hati memang tak henti baca doa Nabi Yunus.
  • Nurse check bukaan dah 5 cm. Diorang suh saya stand by dalam labour room. Saya masih takda sakit yang menggila. Saya keluar balik dari labour room sebab tak tahan nak buang air. Dari semalam memang asik nak buang air kecil je. Saya berjalan-jalan area katil nak cepatkan bukaan.
  • Nurse kat situ tak habis-habis tanya saya. "akak ok tak?? Rasa sakit tak???" Diorang yang risau tengok saya sebab diorang cakap kalau orang lain dah tak tahan sakit. Sumpah saya memang takda rasa contraction yang menggila walaupun dah 5 cm masa ni.
  • Nurse datang buat ctg. Ini ctg yang terakhir. Ok masa ni saya dah terasa sakit MAKIN KERAP and MAKIN SAKIT. Bukaan dah bukak 6 cm. Saya terus stand by dalam labour room. Nurse assume saya akan bersalin dalam pukul 3 pm selepas solat Jumaat. Masa ni dah tengahari dalam 12 lebih macam tu. So doktor Sukhilmi sempat pergi solat Jumaat dulu.
  • Dalam labour room, husband memang 24 jam dengan saya. Alhamdullilah. Husband la yang tenangkan saya, urut badan saya, bacakan zikir untuk saya, bagi saya minum air zamzam. Memang tak buat air selusuh pun. Thank you husband!
  • Sakit makin menggila. Oh macam ni ke sakit contraction. Sakit datang makin kerap. Bila sakit memang saya pegang palang besi katil macam nak tercabut. Siap tepis tangan husband bila dia picit-picit. Kuikui sori husband. Itu adalah tindakan luar kawal.
  • Contraction berlarutan sampailah saya rasa nak teran berak tapi bukan nak berak. Nurse pesan kalau rasa nak teran, teran je. Masa ni saya tak sempat nak amik epidural pun. Hanya sedut gas tu je sebab memang tak tahan sangat, rasa baby nak keluar sesangat.
  • Doktor masa ni takda sebab solat Jumaat. Nurse call banyak kali tak berangkat. Nasib baik ada bidan yang berpengalaman. Sakit contraction yang menggila tu tak lama. Selepas beberapa kali teran, Mia pun keluar tanpa sempat tunggu doktor. Mia keluar ngam-ngam selepas solat Jumaat, pukul 2 pm.
  • Masa hujung-hujung nak teran tu saya putus asa jugak. Semua orang bagi semangat terasa macam masuk lumba lari acara suka sekolah plak. Huhu. Bayangkan dalam labour room tu ada lebih kurang 5 orang nurse and husband yang bantu saya.
  • Takda episiotomy tapi still terkoyak jugak. Kene 4 jahitan.
  • Bila Mia dah keluar memang rasa nikmat yang amat. Hilang segala sakit tadi. Doktor jahit pun dah tak sakit. Tapi lepas bersalin terasa fobia, rasa macam taknak mengandung lagi. Serik menahan sakit contraction.
  • Doktor datang semua dah selesai. Doktor keluarkan uri and jahit yang koyak. Doktor siap cakap tak sangka cepat keluar sebab dia expect dalam pukul 3 pm baru baby keluar. 
  • Alhamdullilah tak susah nak bersalinkan Mia. Saya bersyukur Allah permudahkan segalanya. Menahan sakit pun tak lama.
  • Sempat Mia bersalin kat Hospital Sukhilmi sehari sebelum doktor pergi oversea. Kalau ikutkan awal 2 minggu dari due date.
  • Husband insaf tengok saya bersalinkan Mia. Skang terasa makin dihargai. Terasa diriku begitu berharga...=p
  • Syukur Mia anak yang baik dan tak banyak ragam. Senang nak jaga masa dalam pantang. Tapi tecik-tecik mulut dia dah pot pet pot pet la...ikut sapa la ni???


=)






0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, November 06, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 2)



Jumaat (4 Oktober 2013)

  • Dah bukak 2 cm and sakit pun tak sakit sangat. Pagi tu sambung tido. Memang kene tido nak simpan tenaga. Sebelum tido minum milo and roti dulu. Memang saya set dalam minda saya perlukan tenaga, nanti nak bersalin dengan izin Allah senang nak push.
  • Sampai pagi masa takda lagi blood show. Yang hanya ada air ketuban. Pagi-pagi saya dah rasa nak buang air. Risau sebenarnya nak buang air dalam keadaan macam ni. Tapi memang betol sebenarnya nak buang air. Hihi
  • Buat ctg memang dah ada contraction. Heart beat baby normal. Saya masih menunggu sakit contraction yang menggila.
  • Kak Long datang bawak makanan. Saya makan macam biasa. Masih ada selera. Diorang pelik tengok saya macam tak sakit. Bukan tak sakit. Sakit memang ada tapi saya masih boleh tahan. Dalam hati memang tak henti baca doa Nabi Yunus.
  • Nurse check bukaan dah 5 cm. Diorang suh saya stand by dalam labour room. Saya masih takda sakit yang menggila. Saya keluar balik dari labour room sebab tak tahan nak buang air. Dari semalam memang asik nak buang air kecil je. Saya berjalan-jalan area katil nak cepatkan bukaan.
  • Nurse kat situ tak habis-habis tanya saya. "akak ok tak?? Rasa sakit tak???" Diorang yang risau tengok saya sebab diorang cakap kalau orang lain dah tak tahan sakit. Sumpah saya memang takda rasa contraction yang menggila walaupun dah 5 cm masa ni.
  • Nurse datang buat ctg. Ini ctg yang terakhir. Ok masa ni saya dah terasa sakit MAKIN KERAP and MAKIN SAKIT. Bukaan dah bukak 6 cm. Saya terus stand by dalam labour room. Nurse assume saya akan bersalin dalam pukul 3 pm selepas solat Jumaat. Masa ni dah tengahari dalam 12 lebih macam tu. So doktor Sukhilmi sempat pergi solat Jumaat dulu.
  • Dalam labour room, husband memang 24 jam dengan saya. Alhamdullilah. Husband la yang tenangkan saya, urut badan saya, bacakan zikir untuk saya, bagi saya minum air zamzam. Memang tak buat air selusuh pun. Thank you husband!
  • Sakit makin menggila. Oh macam ni ke sakit contraction. Sakit datang makin kerap. Bila sakit memang saya pegang palang besi katil macam nak tercabut. Siap tepis tangan husband bila dia picit-picit. Kuikui sori husband. Itu adalah tindakan luar kawal.
  • Contraction berlarutan sampailah saya rasa nak teran berak tapi bukan nak berak. Nurse pesan kalau rasa nak teran, teran je. Masa ni saya tak sempat nak amik epidural pun. Hanya sedut gas tu je sebab memang tak tahan sangat, rasa baby nak keluar sesangat.
  • Doktor masa ni takda sebab solat Jumaat. Nurse call banyak kali tak berangkat. Nasib baik ada bidan yang berpengalaman. Sakit contraction yang menggila tu tak lama. Selepas beberapa kali teran, Mia pun keluar tanpa sempat tunggu doktor. Mia keluar ngam-ngam selepas solat Jumaat, pukul 2 pm.
  • Masa hujung-hujung nak teran tu saya putus asa jugak. Semua orang bagi semangat terasa macam masuk lumba lari acara suka sekolah plak. Huhu. Bayangkan dalam labour room tu ada lebih kurang 5 orang nurse and husband yang bantu saya.
  • Takda episiotomy tapi still terkoyak jugak. Kene 4 jahitan.
  • Bila Mia dah keluar memang rasa nikmat yang amat. Hilang segala sakit tadi. Doktor jahit pun dah tak sakit. Tapi lepas bersalin terasa fobia, rasa macam taknak mengandung lagi. Serik menahan sakit contraction.
  • Doktor datang semua dah selesai. Doktor keluarkan uri and jahit yang koyak. Doktor siap cakap tak sangka cepat keluar sebab dia expect dalam pukul 3 pm baru baby keluar. 
  • Alhamdullilah tak susah nak bersalinkan Mia. Saya bersyukur Allah permudahkan segalanya. Menahan sakit pun tak lama.
  • Sempat Mia bersalin kat Hospital Sukhilmi sehari sebelum doktor pergi oversea. Kalau ikutkan awal 2 minggu dari due date.
  • Husband insaf tengok saya bersalinkan Mia. Skang terasa makin dihargai. Terasa diriku begitu berharga...=p
  • Syukur Mia anak yang baik dan tak banyak ragam. Senang nak jaga masa dalam pantang. Tapi tecik-tecik mulut dia dah pot pet pot pet la...ikut sapa la ni???


=)






0 comments on "Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 2)"

Disable Right Click