Followers

Tuesday, November 05, 2013

Sembelit Masa Pantang



Salam dan selamat sejahtera semua!


Sudah sebulan berpantang. Amalan berpantang memang sinonim dengan orang Melayu. Kaum lain pun dah pandai ikut cara pantang macam Melayu. Nak berurut and bertungku segala. Kalau tak ikut pantang betol-betol nanti bila dah tua baru terasa sakit-sakit badan.

Teringat masa pantang hari ke-20, saya kene sembelit yang teruk, berlarutan sampai 3 hari. Kalau ingat balik alahai seksa sangat tak sanggup nak lalui balik walaupun ada orang nak offer sejuta ringgit. Kuikui...nak bagitau betapa seksanya.

Dahla masa tu nurse datang check ibu and baby, saya sibuk dok ulang alik toilet tapi yang nak keluarnya takda. Rasa nak b*r*k tu macam rasa nak teran keluarkan Mia. Mak kata jangan diikutkan sangat. Takut nanti rahim jatuh. Orang tua cakap rasa "renggat".

Nurse check tekanan darah ok and peranakan pun ok dah kecut. Jahitan pun ok. Berat Mia dah naik 400 gram dari 2.9 kg jadi 3.3 kg. Nanti nak timbang sebulan tak tahu la naik berapa kilo. Skang ni dukung menyusu pun terasa dah "hantap" anak ibu.

Berbalik kepada sembelit. Saya kerap rasa nak teran. Bila rasa nak teran tu tak boleh ditahan-tahan. Memang rasa nak teran macam nak bersalin tapi tak keluar sebab najis keras and besar (maaf entry meloyakan). Nak paksa teran takut jahitan terkoyak plak. Sebab jahitan saya memang lagi sikit dengan tempat tutttt....

Bayangkan dalam pantang kene macam ni. Dengan menyusukan Mia lagi. Saya memang tersangat tak selesa. Tido pun tak lena. Stress sangat masa ni. Memang takda mood. Berdoa tak habis-habis.

Hari ke-3 tak dapat tahan saya ajak mak pergi klinik. Memang dah sanggup dah. Walaupun malu nak cakap jumpa doktor sebab sembelit. Sekali kene ceramah dengan doktor. Dia bagi nasihat jangan ikut pantang orang dulu-dulu. Jangan pantang makan. Masa pantang boleh makan semua especially makanan yang berkhasit. Jangan terikut-ikut dengan orang tak boleh makan itu ini. Kita kene makan buah and sayur banyak untuk elak sembelit. Memang diakui saya tak makan sayur and buah konon takut sejuk and berangin. So saya tanya buah apa yang boleh dimakan. Senang je doktor tu cakap, MAKAN BUAH YANG KITA SUKA, BUAH TAK SUKA JANGAN MAKAN. Paham tak maksud di situ.

Sejak jumpa doktor saya memang tibai makan buah and sayur banyak-banyak. Minum air banyak. Alhamdullilah penyakit sembelit berjaya diatasi. Saya memang dah tak pantang makan. Saya hanya pantang tak makan seafood and sayur/buah yang berangin. Sebab badan saya jenis angin banyak. 

Amalan berpantang ni ada yang boleh kita ikut dan tidak. Kalau orang dulu hanya makan nasi and ikan kering/ ikan bilis. Mana nak dapat khasiat kan. Pokok pangkal fikir secara rasional and kebaikan diri sendiri dan anak. 

Saya memang takda menu dalam pantang. Dalam pantang makan sedap-sedap siap masak sendiri lagi apa yang saya nak makan.

Sekian. Wallahualam.



4 Kata-Kata Inspirasi:

Shizan Syafik said...

Sama mcm sy.. Buleh kira mcm xpntg dh.. Sume buah n syur except yg mmg tau sejuk mmg sy mkn je..

shazlea shayla @ maria said...

Maria pon merengek ngn mak pasal diet bpantang yg mcm tak cukup serat ni.. Esoknya mak belikan oat utk dimakan. pantang still on..aisehh

Mimin said...

Mase g kelas antenatal kt pusrawi pon doktor pernah highlight. Time pantang kne makan makanan sihat, makan sayur, minum susu barulah dapat bekalkan stok susu yang berkhasiat pada baby.

Fardilla Fawzi said...

Shizan, Maria & Minim:

Kan?? tak bagus sbnrnya pantang org dulu2 sebab takda khasiat..makan je selagi bole asalkan tak memudaratkan kesihatan kita masa pantang.....=)

Tuesday, November 05, 2013

Sembelit Masa Pantang




Salam dan selamat sejahtera semua!


Sudah sebulan berpantang. Amalan berpantang memang sinonim dengan orang Melayu. Kaum lain pun dah pandai ikut cara pantang macam Melayu. Nak berurut and bertungku segala. Kalau tak ikut pantang betol-betol nanti bila dah tua baru terasa sakit-sakit badan.

Teringat masa pantang hari ke-20, saya kene sembelit yang teruk, berlarutan sampai 3 hari. Kalau ingat balik alahai seksa sangat tak sanggup nak lalui balik walaupun ada orang nak offer sejuta ringgit. Kuikui...nak bagitau betapa seksanya.

Dahla masa tu nurse datang check ibu and baby, saya sibuk dok ulang alik toilet tapi yang nak keluarnya takda. Rasa nak b*r*k tu macam rasa nak teran keluarkan Mia. Mak kata jangan diikutkan sangat. Takut nanti rahim jatuh. Orang tua cakap rasa "renggat".

Nurse check tekanan darah ok and peranakan pun ok dah kecut. Jahitan pun ok. Berat Mia dah naik 400 gram dari 2.9 kg jadi 3.3 kg. Nanti nak timbang sebulan tak tahu la naik berapa kilo. Skang ni dukung menyusu pun terasa dah "hantap" anak ibu.

Berbalik kepada sembelit. Saya kerap rasa nak teran. Bila rasa nak teran tu tak boleh ditahan-tahan. Memang rasa nak teran macam nak bersalin tapi tak keluar sebab najis keras and besar (maaf entry meloyakan). Nak paksa teran takut jahitan terkoyak plak. Sebab jahitan saya memang lagi sikit dengan tempat tutttt....

Bayangkan dalam pantang kene macam ni. Dengan menyusukan Mia lagi. Saya memang tersangat tak selesa. Tido pun tak lena. Stress sangat masa ni. Memang takda mood. Berdoa tak habis-habis.

Hari ke-3 tak dapat tahan saya ajak mak pergi klinik. Memang dah sanggup dah. Walaupun malu nak cakap jumpa doktor sebab sembelit. Sekali kene ceramah dengan doktor. Dia bagi nasihat jangan ikut pantang orang dulu-dulu. Jangan pantang makan. Masa pantang boleh makan semua especially makanan yang berkhasit. Jangan terikut-ikut dengan orang tak boleh makan itu ini. Kita kene makan buah and sayur banyak untuk elak sembelit. Memang diakui saya tak makan sayur and buah konon takut sejuk and berangin. So saya tanya buah apa yang boleh dimakan. Senang je doktor tu cakap, MAKAN BUAH YANG KITA SUKA, BUAH TAK SUKA JANGAN MAKAN. Paham tak maksud di situ.

Sejak jumpa doktor saya memang tibai makan buah and sayur banyak-banyak. Minum air banyak. Alhamdullilah penyakit sembelit berjaya diatasi. Saya memang dah tak pantang makan. Saya hanya pantang tak makan seafood and sayur/buah yang berangin. Sebab badan saya jenis angin banyak. 

Amalan berpantang ni ada yang boleh kita ikut dan tidak. Kalau orang dulu hanya makan nasi and ikan kering/ ikan bilis. Mana nak dapat khasiat kan. Pokok pangkal fikir secara rasional and kebaikan diri sendiri dan anak. 

Saya memang takda menu dalam pantang. Dalam pantang makan sedap-sedap siap masak sendiri lagi apa yang saya nak makan.

Sekian. Wallahualam.



4 comments on "Sembelit Masa Pantang"

Shizan Syafik on November 5, 2013 at 3:14 PM said...

Sama mcm sy.. Buleh kira mcm xpntg dh.. Sume buah n syur except yg mmg tau sejuk mmg sy mkn je..

shazlea shayla @ maria on November 6, 2013 at 12:11 AM said...

Maria pon merengek ngn mak pasal diet bpantang yg mcm tak cukup serat ni.. Esoknya mak belikan oat utk dimakan. pantang still on..aisehh

Mimin on November 6, 2013 at 9:54 AM said...

Mase g kelas antenatal kt pusrawi pon doktor pernah highlight. Time pantang kne makan makanan sihat, makan sayur, minum susu barulah dapat bekalkan stok susu yang berkhasiat pada baby.

Fardilla Fawzi on November 6, 2013 at 3:41 PM said...

Shizan, Maria & Minim:

Kan?? tak bagus sbnrnya pantang org dulu2 sebab takda khasiat..makan je selagi bole asalkan tak memudaratkan kesihatan kita masa pantang.....=)

Disable Right Click