Followers

Wednesday, November 06, 2013

Jaundis Susu Ibu



Yeay minggu depan dah habis pantang 44 hari. Tapi kalau boleh saya nak amalkan pantang 100 hari. Kalau boleh still nak amalkan minum air periuk (akar kayu), elak ais, elak seafood, elak makanan sejuk, nak mandi herba and sewaktu dengannya. Mana yang terbaik untuk badan kita la.

Sebab masa awal pantang dulu saya tak makan supplemen apa pun memandangkan Mia kene jaundis. Doktor diagnos Mia kene breastmilk jaundice. Nak buat macam mana, dah la Mia memang fully breastfeed. Takda campur dengan susu formula. Masa awal bersalin je aritu campur susu formula sebab Mia macam tak cukup susu. Lepas tu masa Mia kene warded sebab jaundis. Saya tak buat stok. So relakanlah nurse bagi susu formula. Saya takdala rigid sangat berkeras nak bagi susu badan kat Mia. Depends on situation jugak. Tapi lepas kejadian tu Mia memang minum susu badan sepenuhnya. 

Sampai skang kuning masih tinggal sikit-sikit. Jaundis susu ibu memang boleh berlarutan hingga 2-3 bulan. Mia dah siap buat blood test (direct In direct) takut sistem hati and buah pinggang tak normal kan. Alhamdullilah nothing serious. Haritu jugak doktor cakap boleh discharge. Maksudnya tak perlu ulang alik klinik check bacaan kuning. Berat Mia bertambah, berak and kencing normal and dia pun aktif. So skang ni tunggulah dengan sabar bilalah kuning Mia nak hilang sepenuhnya. Kulit pun still gelap lagi. Kadang-kadang je macam nampak merah-merah.

Malam semalam Mia taknak tidur. Wah setiap hari banyak perkara baru ibu kene belajar tentang awak. Dia asik nak menyusu and mengempeng. Dah tido lepas tu nak alihkan atas tilam, dia terjaga. Kalau kita biar dia merengek. Baring atas rocker pun taknak. Biasa kalau henjut atas rocker dia akan senyap and terus tidur. Bila waktu siang plak kalau kita biarkan atas tilam, dia akan pot pet pot pet and sedar-sedar dah tido sendiri. Nasib baik ada nenek. Saya dah mengantuk gila sebab memang jenis tak tido siang. Pukul 130 am semalam baru dia tido.

Skang ni pon saya tengah menulis ni Mia jaga tapi saya biarkan atas tilam. Tak merengek pun. Pot pet pot pet bahasa dia je. Padahal tengah berak tu. Eh tengok tu dah nak tertido pun. Mia Mia....hehe baby memang banyak ragamnya. Kene bersabarlah nak handle kan...macam mana la kalau dah balik Seremban nanti.


Esok pergi klinik. Check up sebulan. Tunggulah for next post. Da~ 
Nak salin pampers Mia.





0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, November 06, 2013

Jaundis Susu Ibu




Yeay minggu depan dah habis pantang 44 hari. Tapi kalau boleh saya nak amalkan pantang 100 hari. Kalau boleh still nak amalkan minum air periuk (akar kayu), elak ais, elak seafood, elak makanan sejuk, nak mandi herba and sewaktu dengannya. Mana yang terbaik untuk badan kita la.

Sebab masa awal pantang dulu saya tak makan supplemen apa pun memandangkan Mia kene jaundis. Doktor diagnos Mia kene breastmilk jaundice. Nak buat macam mana, dah la Mia memang fully breastfeed. Takda campur dengan susu formula. Masa awal bersalin je aritu campur susu formula sebab Mia macam tak cukup susu. Lepas tu masa Mia kene warded sebab jaundis. Saya tak buat stok. So relakanlah nurse bagi susu formula. Saya takdala rigid sangat berkeras nak bagi susu badan kat Mia. Depends on situation jugak. Tapi lepas kejadian tu Mia memang minum susu badan sepenuhnya. 

Sampai skang kuning masih tinggal sikit-sikit. Jaundis susu ibu memang boleh berlarutan hingga 2-3 bulan. Mia dah siap buat blood test (direct In direct) takut sistem hati and buah pinggang tak normal kan. Alhamdullilah nothing serious. Haritu jugak doktor cakap boleh discharge. Maksudnya tak perlu ulang alik klinik check bacaan kuning. Berat Mia bertambah, berak and kencing normal and dia pun aktif. So skang ni tunggulah dengan sabar bilalah kuning Mia nak hilang sepenuhnya. Kulit pun still gelap lagi. Kadang-kadang je macam nampak merah-merah.

Malam semalam Mia taknak tidur. Wah setiap hari banyak perkara baru ibu kene belajar tentang awak. Dia asik nak menyusu and mengempeng. Dah tido lepas tu nak alihkan atas tilam, dia terjaga. Kalau kita biar dia merengek. Baring atas rocker pun taknak. Biasa kalau henjut atas rocker dia akan senyap and terus tidur. Bila waktu siang plak kalau kita biarkan atas tilam, dia akan pot pet pot pet and sedar-sedar dah tido sendiri. Nasib baik ada nenek. Saya dah mengantuk gila sebab memang jenis tak tido siang. Pukul 130 am semalam baru dia tido.

Skang ni pon saya tengah menulis ni Mia jaga tapi saya biarkan atas tilam. Tak merengek pun. Pot pet pot pet bahasa dia je. Padahal tengah berak tu. Eh tengok tu dah nak tertido pun. Mia Mia....hehe baby memang banyak ragamnya. Kene bersabarlah nak handle kan...macam mana la kalau dah balik Seremban nanti.


Esok pergi klinik. Check up sebulan. Tunggulah for next post. Da~ 
Nak salin pampers Mia.





0 comments on "Jaundis Susu Ibu"

Disable Right Click