Followers

Sunday, November 10, 2013

Breastfeeding Journey Masa Pantang


Salam dan hello semua!

Terasa macam nak post sesuatu tentang breastfeeding journey saya dan Nawal Nur Ilmiah. Alhamdullilah memang rezeki Mia dapat breastfeed hingga hari ini. Syukur sangat. Apa yang saya belajar dari rakan-rakan yang turut sama menyusu anak secara ekslusif ialah kita kene yakin dan positif. Mindset kene betol. Kalau kita cakap tak cukup susu memang tak cukup susu. Kalau mindset betol and ikut cara yang betol, insya Allah susu sentiasa cukup and tak perlu pun supplemen tambahan untuk menambah susu. Itu yang saya tahu hasil daripada bacaan buku kat bawah ni.

Masa awal bersalin, saya agak terkejut jugak sebab Mia memang takda masalah nak hisap nipple. And susu awal (kolostrum) keluar lepas Mia hisap. Good girl anak ibu. Terima kasih jugak pada biras yang bantu masa nak susukan Mia kat hospital. Mula-mula memang agak kekok tapi lama-lama rasa seronok. 

Nak susukan direct pun ada banyak cara. Tapi saya selesa dengan posisi cradle hold. Pernah try baring masa susukan Mia, tapi dia tersedak mungkin aliran susu yang laju. Sejak tu saya tak berani nak baring sambil susukan Mia. Yang pangku ni pun dia tersedak jugak kadang-kadang. Pernah suatu hari tu masa baring sambil menyusu, Mia muntahkan banyak susu lepas tu. Paling berdebar time kite tengah mamai nak susukan dia waktu malam. Mengantuk macam mana saya akan duduk sambil pangku dia. Sejak tu saya memang sangat berhati-hati nak menyusukan dia. 





Husband belikan untuk tambah ilmu.
Thanks jugak pada Kak Shima sebab perkenalkan buku yang sangat berguna ni pada saya.




Hasil perahan pada hari ke-3 (sebelum urut).
Frust sesangat masa ni sebab hasil pumping tidak memuaskan.
Dah nak give up masa ni.
Cara pakai breast pump pun salah, sakit nipple.





Hari ke-5 (selepas urut)
Pandai Wan urut breast, lepas urut susu melimpah ruah.
Pump masa Mia kene warded sebab jaundis.
Hasil sebelah kiri.




Hasil sebelah kanan.




Yang ni adalah hasil yang latest untuk breast sebelah kanan.



Saya jarang pump. Stok EBM pun tak buat lagi. Skang ni tengah usaha ajar Mia minum pakai botol. Dengan syarat bagi masa betol-betol lapar, baru boleh habis. Saya hanya guna breastpump brand  Unimom mezzo yang manual. Memang agak time-consuming tapi kalau tahu teknik yang betol sekejap je kita dapat kosongkan breast. Kesimpulannya saya sangat berpuas hati dengan breastpump ni. Tak menyesal beli walaupon murah.

Apa yang penting kat sini kene sentiasa mantapkan ilmu di dada and positifkan diri. Berharap sangat dapat susukan Mia hingga 2 tahun!



P/s: Cooling bag, ice pack and warmer belum beli lagi.



1 Kata-Kata Inspirasi:

lady butterfly said...

hihi...ade jgk mention nme akk..ape2pon..keep it up....smoga niat dilla nk susukan mia smpi 2 thn dimakbulkan Allah..yg ptg, usaha then tawakal..tp....kalo btol2 nk susukan mia, better buat stok siap2...2 nasihat akk...sbb dilla da nk masuk sebulan kan pantang...jgn da dkt keje baru nk simpan stok...nnti bb x ckup susu....

Sunday, November 10, 2013

Breastfeeding Journey Masa Pantang



Salam dan hello semua!

Terasa macam nak post sesuatu tentang breastfeeding journey saya dan Nawal Nur Ilmiah. Alhamdullilah memang rezeki Mia dapat breastfeed hingga hari ini. Syukur sangat. Apa yang saya belajar dari rakan-rakan yang turut sama menyusu anak secara ekslusif ialah kita kene yakin dan positif. Mindset kene betol. Kalau kita cakap tak cukup susu memang tak cukup susu. Kalau mindset betol and ikut cara yang betol, insya Allah susu sentiasa cukup and tak perlu pun supplemen tambahan untuk menambah susu. Itu yang saya tahu hasil daripada bacaan buku kat bawah ni.

Masa awal bersalin, saya agak terkejut jugak sebab Mia memang takda masalah nak hisap nipple. And susu awal (kolostrum) keluar lepas Mia hisap. Good girl anak ibu. Terima kasih jugak pada biras yang bantu masa nak susukan Mia kat hospital. Mula-mula memang agak kekok tapi lama-lama rasa seronok. 

Nak susukan direct pun ada banyak cara. Tapi saya selesa dengan posisi cradle hold. Pernah try baring masa susukan Mia, tapi dia tersedak mungkin aliran susu yang laju. Sejak tu saya tak berani nak baring sambil susukan Mia. Yang pangku ni pun dia tersedak jugak kadang-kadang. Pernah suatu hari tu masa baring sambil menyusu, Mia muntahkan banyak susu lepas tu. Paling berdebar time kite tengah mamai nak susukan dia waktu malam. Mengantuk macam mana saya akan duduk sambil pangku dia. Sejak tu saya memang sangat berhati-hati nak menyusukan dia. 





Husband belikan untuk tambah ilmu.
Thanks jugak pada Kak Shima sebab perkenalkan buku yang sangat berguna ni pada saya.




Hasil perahan pada hari ke-3 (sebelum urut).
Frust sesangat masa ni sebab hasil pumping tidak memuaskan.
Dah nak give up masa ni.
Cara pakai breast pump pun salah, sakit nipple.





Hari ke-5 (selepas urut)
Pandai Wan urut breast, lepas urut susu melimpah ruah.
Pump masa Mia kene warded sebab jaundis.
Hasil sebelah kiri.




Hasil sebelah kanan.




Yang ni adalah hasil yang latest untuk breast sebelah kanan.



Saya jarang pump. Stok EBM pun tak buat lagi. Skang ni tengah usaha ajar Mia minum pakai botol. Dengan syarat bagi masa betol-betol lapar, baru boleh habis. Saya hanya guna breastpump brand  Unimom mezzo yang manual. Memang agak time-consuming tapi kalau tahu teknik yang betol sekejap je kita dapat kosongkan breast. Kesimpulannya saya sangat berpuas hati dengan breastpump ni. Tak menyesal beli walaupon murah.

Apa yang penting kat sini kene sentiasa mantapkan ilmu di dada and positifkan diri. Berharap sangat dapat susukan Mia hingga 2 tahun!



P/s: Cooling bag, ice pack and warmer belum beli lagi.



1 comments on "Breastfeeding Journey Masa Pantang"

lady butterfly on November 11, 2013 at 10:15 AM said...

hihi...ade jgk mention nme akk..ape2pon..keep it up....smoga niat dilla nk susukan mia smpi 2 thn dimakbulkan Allah..yg ptg, usaha then tawakal..tp....kalo btol2 nk susukan mia, better buat stok siap2...2 nasihat akk...sbb dilla da nk masuk sebulan kan pantang...jgn da dkt keje baru nk simpan stok...nnti bb x ckup susu....

Disable Right Click