Followers

Thursday, October 03, 2013

Check Up Oh Check Up ~ 38 Weeks





Klinik Kesihatan Sendayan

Bila dah makin dekat due date, appointment dah jadi setiap minggu. Minggu ni takda check hb so result hb after TDI belum diketahui lagi. Berdebar nak check hb next week. 

Yang menjadi isu untuk check up yang lepas ialah berat badan. Last week check up berat turun 400 gram. And this week check up berat turun lagi 900 gram. Nak salahkan siapa?? Timbang yang salah ke, nurse yang salah amik bacaan ke atau saya yang kurang makan??? 

Rasanya makan tetap macam biasa. Tiap malam makan nasi goreng pukul 12 tangah malam. Tapi tak tahu ke mana semua kalori yang saya makan. Atau mungkin sebab sejak akhir-akhir ni saya kerap buang air besar lepas makan. Kadang-kadang dalam sehari 2 3 kali jugak membuang. Mungkin tu faktor kenapa berat turun. Boleh pakai ke teori ni??

Bila berat turun maka kene refer doktor. Nurse risau air ketuban kurang atau berat baby berkurang. Maka nak kene tahu semua punca tu kenelah scan lagi sekali walaupun dah scan minggu lepas. Alhamdullilah air ketuban and development baby ok. Takda masalah. Kedudukan baby pun normal. Kepala baby dah engaged. Nurse tu pun ada cakap, ada setengah orang bila nak dekat bersalin, berat turun. Yeker??? Wallahualam...


Klinik Dr Sukhilmi

Then terus jumpa Dr Sukhilmi. Kat sini dah takda scan segala. Terus naik hospital and buat prosedur CTG macam biasa. Nak tengok heart rate baby and contraction. Baby dalam keadaan bertenang berbanding CTG yang lepas. Heart beat baby pun ok and contraction pun belum ada tanda-tanda baby nak keluar lagi. Everthing ok.

And berita yang tak best plak, Doktor Sukhilmi ada conference kat oversea dari 5/10-9/10. In case kalau baby nak keluar time tu saya kene refer SALAM Senawang. Oh tidak saya memang plan nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Due date saya 16/10. Orang selalu dok cakap baby maybe akan keluar awal seminggu dari due date. Doktor siap bergurau nak induce ke?? Induce?? Oh tidaklah doktor. Selagi boleh nak rasa sakit tu datang secara natural. 

Ermm kalau takda rezeki nak bersalin dengan doktor nak buat macam mana. Cakap dengan baby, kalau awak nak doktor sambut awak, awak kene tunggu doktor balik 10 hbln. And kalau ikut appointment, memang 10hbln tu next check up. Takpela kita doa and tawakal jela. Bersalin kat mana-mana pun tak apa, asalkan awak dan ibu sihat dan selamat sejahtera.



P/s: Mode Kriss Dayanti~ Menghitung hari...lalalala




1 Kata-Kata Inspirasi:

Farah Firdaus said...

wah dah 38 weeks! Saya baru nak masuk 37 weeks :)

Thursday, October 03, 2013

Check Up Oh Check Up ~ 38 Weeks






Klinik Kesihatan Sendayan

Bila dah makin dekat due date, appointment dah jadi setiap minggu. Minggu ni takda check hb so result hb after TDI belum diketahui lagi. Berdebar nak check hb next week. 

Yang menjadi isu untuk check up yang lepas ialah berat badan. Last week check up berat turun 400 gram. And this week check up berat turun lagi 900 gram. Nak salahkan siapa?? Timbang yang salah ke, nurse yang salah amik bacaan ke atau saya yang kurang makan??? 

Rasanya makan tetap macam biasa. Tiap malam makan nasi goreng pukul 12 tangah malam. Tapi tak tahu ke mana semua kalori yang saya makan. Atau mungkin sebab sejak akhir-akhir ni saya kerap buang air besar lepas makan. Kadang-kadang dalam sehari 2 3 kali jugak membuang. Mungkin tu faktor kenapa berat turun. Boleh pakai ke teori ni??

Bila berat turun maka kene refer doktor. Nurse risau air ketuban kurang atau berat baby berkurang. Maka nak kene tahu semua punca tu kenelah scan lagi sekali walaupun dah scan minggu lepas. Alhamdullilah air ketuban and development baby ok. Takda masalah. Kedudukan baby pun normal. Kepala baby dah engaged. Nurse tu pun ada cakap, ada setengah orang bila nak dekat bersalin, berat turun. Yeker??? Wallahualam...


Klinik Dr Sukhilmi

Then terus jumpa Dr Sukhilmi. Kat sini dah takda scan segala. Terus naik hospital and buat prosedur CTG macam biasa. Nak tengok heart rate baby and contraction. Baby dalam keadaan bertenang berbanding CTG yang lepas. Heart beat baby pun ok and contraction pun belum ada tanda-tanda baby nak keluar lagi. Everthing ok.

And berita yang tak best plak, Doktor Sukhilmi ada conference kat oversea dari 5/10-9/10. In case kalau baby nak keluar time tu saya kene refer SALAM Senawang. Oh tidak saya memang plan nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Due date saya 16/10. Orang selalu dok cakap baby maybe akan keluar awal seminggu dari due date. Doktor siap bergurau nak induce ke?? Induce?? Oh tidaklah doktor. Selagi boleh nak rasa sakit tu datang secara natural. 

Ermm kalau takda rezeki nak bersalin dengan doktor nak buat macam mana. Cakap dengan baby, kalau awak nak doktor sambut awak, awak kene tunggu doktor balik 10 hbln. And kalau ikut appointment, memang 10hbln tu next check up. Takpela kita doa and tawakal jela. Bersalin kat mana-mana pun tak apa, asalkan awak dan ibu sihat dan selamat sejahtera.



P/s: Mode Kriss Dayanti~ Menghitung hari...lalalala




1 comments on "Check Up Oh Check Up ~ 38 Weeks"

Farah Firdaus on October 10, 2013 at 11:56 AM said...

wah dah 38 weeks! Saya baru nak masuk 37 weeks :)

Disable Right Click