Followers

Friday, September 20, 2013

Routine Check Up 36 Weeks




Assalamualaikum dan hello semua,

Terasa lama sangat menyepi tanpa sebarang update. Alasan yang sangat cliche, busy menyiapkan kerja opis sebelum maternity leave. Alhamdullilah sudah masuk 36 minggu. Sudah penghujung September. Nervous tak payah nak cakap. Menghitung hari bagaimana gamaknya sakit contraction untuk melahirkan zuriat yang ditunggu-tunggu selama ini. Doakan semuanya dipermudahkan.

Baru selesai check up minggu ni di KK dan jugak Klinik Dr Sukhilmi. Kepala baby dah masuk laluan mengikut kata nurse dan Dr Sukhilmi. Kedudukan masih normal. Alhamdullilah. Harap awak tidak buat perangai tukar posisi ye Cik Bunga. 

Di KK check up seperti biasa. Review BSP normal and tak perlu ulang prosedur BSP lagi. Hooray. Cuma next check up 24 September, doctor nak review lagi sekali result hb. Kalau masih bawah 11 without compromise doctor akan masukkan saya ke wad untuk masukkan darah. OMG! Maka berusahalah meningkatkan hb. Kalau tak berjaya saya serah diri sebab doktor risau saya tumpah darah masa bersalin nanti. Padahal last result 10.0 kot. Huhu....


Di Klinik Dr Sukhilmi tiada lagi scan macam biasa. Doktor terus buat CTG untuk monitor degupan jantung baby dan contraction. Alhamdullilah degupan jantung baby normal and pergerakan baby sangatla aktif sampaikan doktor cakap rahim saya tak cukup rehat. Contraction kecil-kecilan sudah wujud cuma saya kurang merasai kesakitan. Sekarang ni memang dah rasa contraction sikit-sikit tapi bukan kerap.

Keesokkan paginya tiba-tiba saya rasa ngilu sangat kawasan ari-ari and nak berjalan pun rasa susah. Sakit pinggang segala. And sepanjang drive ke opis memang saya menahan sakit. Sampai opis sakit hilang. And sakit datang semula masa saya dalam kelas. Rasa macam sakit nak datang bulan. Sakit senggugut. Then malam tu masa terlelap depan tv pun terasa jugak contraction. Saya dah siap warning pada husband balik awal sikit. Takut jadi apa-apa kan. Ini mungkin false alarm. Tanda-tanda yang nyata belum keluar lagi. Apa-apa pun perlu bersedia!


Tapi harini, tiada sakit seperti semalam. Semalam baby nak buat gempak je. Huhu. Nak bagi hint pada ibu macam mana rasa contraction tu. 

Lepas ni every week nak kene buat rutin check up kat KK and Dr Sukhilmi.



Oh ya stoking and nursing bra belum beli lagi. Bila nak pergi beli. Beg pun tak stand by dalam kereta. Hanya letak atas baby cot je. Tapi semua barang dah siap packing dalam beg.




2 Kata-Kata Inspirasi:

shazlea shayla @ maria said...

Hahaha.. almost sama simptom macam Maria. Maria pon baru masuk 36weeks today tapi beg tak bsiap langsung. botol2 baby pon x basuh lagi. baju baby je yang dah basuh.. semua gara-gara tersangattttt la bz dengan kerja. adeeehh..
semoga urusan kita dipermudahkan-Nya ya =)

Fardilla Fawzi said...

Huhu betol2...skg tgh kelam kabut nak siapkan keje....

yup semoga urusan kita dipermudahkan..amin...=))

Friday, September 20, 2013

Routine Check Up 36 Weeks





Assalamualaikum dan hello semua,

Terasa lama sangat menyepi tanpa sebarang update. Alasan yang sangat cliche, busy menyiapkan kerja opis sebelum maternity leave. Alhamdullilah sudah masuk 36 minggu. Sudah penghujung September. Nervous tak payah nak cakap. Menghitung hari bagaimana gamaknya sakit contraction untuk melahirkan zuriat yang ditunggu-tunggu selama ini. Doakan semuanya dipermudahkan.

Baru selesai check up minggu ni di KK dan jugak Klinik Dr Sukhilmi. Kepala baby dah masuk laluan mengikut kata nurse dan Dr Sukhilmi. Kedudukan masih normal. Alhamdullilah. Harap awak tidak buat perangai tukar posisi ye Cik Bunga. 

Di KK check up seperti biasa. Review BSP normal and tak perlu ulang prosedur BSP lagi. Hooray. Cuma next check up 24 September, doctor nak review lagi sekali result hb. Kalau masih bawah 11 without compromise doctor akan masukkan saya ke wad untuk masukkan darah. OMG! Maka berusahalah meningkatkan hb. Kalau tak berjaya saya serah diri sebab doktor risau saya tumpah darah masa bersalin nanti. Padahal last result 10.0 kot. Huhu....


Di Klinik Dr Sukhilmi tiada lagi scan macam biasa. Doktor terus buat CTG untuk monitor degupan jantung baby dan contraction. Alhamdullilah degupan jantung baby normal and pergerakan baby sangatla aktif sampaikan doktor cakap rahim saya tak cukup rehat. Contraction kecil-kecilan sudah wujud cuma saya kurang merasai kesakitan. Sekarang ni memang dah rasa contraction sikit-sikit tapi bukan kerap.

Keesokkan paginya tiba-tiba saya rasa ngilu sangat kawasan ari-ari and nak berjalan pun rasa susah. Sakit pinggang segala. And sepanjang drive ke opis memang saya menahan sakit. Sampai opis sakit hilang. And sakit datang semula masa saya dalam kelas. Rasa macam sakit nak datang bulan. Sakit senggugut. Then malam tu masa terlelap depan tv pun terasa jugak contraction. Saya dah siap warning pada husband balik awal sikit. Takut jadi apa-apa kan. Ini mungkin false alarm. Tanda-tanda yang nyata belum keluar lagi. Apa-apa pun perlu bersedia!


Tapi harini, tiada sakit seperti semalam. Semalam baby nak buat gempak je. Huhu. Nak bagi hint pada ibu macam mana rasa contraction tu. 

Lepas ni every week nak kene buat rutin check up kat KK and Dr Sukhilmi.



Oh ya stoking and nursing bra belum beli lagi. Bila nak pergi beli. Beg pun tak stand by dalam kereta. Hanya letak atas baby cot je. Tapi semua barang dah siap packing dalam beg.




2 comments on "Routine Check Up 36 Weeks"

shazlea shayla @ maria on September 30, 2013 at 12:20 AM said...

Hahaha.. almost sama simptom macam Maria. Maria pon baru masuk 36weeks today tapi beg tak bsiap langsung. botol2 baby pon x basuh lagi. baju baby je yang dah basuh.. semua gara-gara tersangattttt la bz dengan kerja. adeeehh..
semoga urusan kita dipermudahkan-Nya ya =)

Fardilla Fawzi on October 1, 2013 at 11:47 AM said...

Huhu betol2...skg tgh kelam kabut nak siapkan keje....

yup semoga urusan kita dipermudahkan..amin...=))

Disable Right Click