Followers

Wednesday, September 04, 2013

Hb Rendah Belum Berjaya Diatasi



Salam dan hello,

Ok kita tutup cerita mengenai isu kenaikan harga petrol. Masing-masing ada pendapat sendiri. Yang penting apa pun berlaku, apa yang terjadi, apa yang kerajaan nak buat, kita fikirkan alternatif menyelesaikan masalah bukan membincangkan masalah. Lepas beranak, ayuh Fardilla cari kerja lain yang boleh improve status ekonomi keluarga. 


Now nak cerita tentang latest check-up baru-baru ni. Isnin lepas saya mc, penat sebab teman husband smpai 2 pagi baru tido, maka pagi tu satu badan lenguh-lenguh and tak bermaya akibat tak cukup rest. Memikirkan Cik Bunga saya gamble mc untuk haritu. Pagi tu lepas hantar repair tayar Cik Jagung, saya and husband ke Klinik Dr Sukhilmi. Patutnya appoinment 23 Ogos tapi takpela asalkan tetap pergi walaupun lambat. Kalau pergi check up kat sini, husband confirm nak ikut walaupun saya cakap saya boleh pergi sendiri. Cuma kalau kat KK saya malas nak ajak husband sebab bukan boleh bawak husband sekali jumpe nurse atau doktor. 

Patutnya harini dr suggest tak payah scan. Dr check perut sahaja. Saya kene repeat scan lagi 3 minggu bila kandungan dah masuk 36 minggu. Tapi saya pujuk jugak nak scan sebab dah lama tak tengok Cik Bunga. Alhamdullilah beliau sihat, and kepala masih berada di bawah. Dr estimate berat baby masa lahir nanti tak besar sangat dalam 2.5-2.6 kg macam tu. Senang nanti nak bersalin katanya kalau baby tak besar. Berita yang melegakan saya. Kalau boleh memang saya nak bersalin secara normal and bersalin dengan Dr Sukhilmi. Kene tunggu jugak scan 36 minggu nanti macam mana.

Then lepas makan saya check up di KK. 2 minggu lepas doktor ada buat iron study. And as expected result iron dalam darah saya adalah rendah. Tapi alhamdullilah ada peningkatan hb berbanding minggu sebelum ni. Masalah yang lain takda cuma dari awal mengandung sampai skang masalah hb rendah tak berjaya diselesaikan. Dr dah suggest saya masuk wad untuk tambah darah tapi disebabkan ada kenaikan berbanding minggu sebelum ni saya berjaya untuk pujuk doktor tak payah masuk wad lagi. Tunggu result 3 minggu lagi. Saya kene konsisten makan ubat and makan makanan yang boleh tambahkan darah.Lega!

Tapi tak boleh nk lega sangatla sebab risiko hb rendah tak boleh dipandang remeh. Wahai anak semoga kamu sihat and aktif selalu.




4 Kata-Kata Inspirasi:

Shizan Syafik said...

dear, try consume shaklee vitalea.. sy sejak consume benda tu, alhamdulillah.. hb sume above 11

Fardilla Fawzi said...

Tula ada terdengar jgk shaklee vitalea bagus....erm akan dipertimbangkan..risau gak hb rendah ni..

izni nakatsu said...

youuu.. dulu sy mkn iberet ari2 tak miss. pastu sehari sebelom pg kkia mmg mkn nasi lemak dgn sambal bilis, hati, kerang segala~ mencanang2 hb naik tauu

Fardilla Fawzi said...

Izni: masalah sy iberet slalu miss and bila time nak check up terlupa amik extra pre caution nak makan mknn yg byk zat besi...lps ni kene alert la...huhu

Wednesday, September 04, 2013

Hb Rendah Belum Berjaya Diatasi




Salam dan hello,

Ok kita tutup cerita mengenai isu kenaikan harga petrol. Masing-masing ada pendapat sendiri. Yang penting apa pun berlaku, apa yang terjadi, apa yang kerajaan nak buat, kita fikirkan alternatif menyelesaikan masalah bukan membincangkan masalah. Lepas beranak, ayuh Fardilla cari kerja lain yang boleh improve status ekonomi keluarga. 


Now nak cerita tentang latest check-up baru-baru ni. Isnin lepas saya mc, penat sebab teman husband smpai 2 pagi baru tido, maka pagi tu satu badan lenguh-lenguh and tak bermaya akibat tak cukup rest. Memikirkan Cik Bunga saya gamble mc untuk haritu. Pagi tu lepas hantar repair tayar Cik Jagung, saya and husband ke Klinik Dr Sukhilmi. Patutnya appoinment 23 Ogos tapi takpela asalkan tetap pergi walaupun lambat. Kalau pergi check up kat sini, husband confirm nak ikut walaupun saya cakap saya boleh pergi sendiri. Cuma kalau kat KK saya malas nak ajak husband sebab bukan boleh bawak husband sekali jumpe nurse atau doktor. 

Patutnya harini dr suggest tak payah scan. Dr check perut sahaja. Saya kene repeat scan lagi 3 minggu bila kandungan dah masuk 36 minggu. Tapi saya pujuk jugak nak scan sebab dah lama tak tengok Cik Bunga. Alhamdullilah beliau sihat, and kepala masih berada di bawah. Dr estimate berat baby masa lahir nanti tak besar sangat dalam 2.5-2.6 kg macam tu. Senang nanti nak bersalin katanya kalau baby tak besar. Berita yang melegakan saya. Kalau boleh memang saya nak bersalin secara normal and bersalin dengan Dr Sukhilmi. Kene tunggu jugak scan 36 minggu nanti macam mana.

Then lepas makan saya check up di KK. 2 minggu lepas doktor ada buat iron study. And as expected result iron dalam darah saya adalah rendah. Tapi alhamdullilah ada peningkatan hb berbanding minggu sebelum ni. Masalah yang lain takda cuma dari awal mengandung sampai skang masalah hb rendah tak berjaya diselesaikan. Dr dah suggest saya masuk wad untuk tambah darah tapi disebabkan ada kenaikan berbanding minggu sebelum ni saya berjaya untuk pujuk doktor tak payah masuk wad lagi. Tunggu result 3 minggu lagi. Saya kene konsisten makan ubat and makan makanan yang boleh tambahkan darah.Lega!

Tapi tak boleh nk lega sangatla sebab risiko hb rendah tak boleh dipandang remeh. Wahai anak semoga kamu sihat and aktif selalu.




4 comments on "Hb Rendah Belum Berjaya Diatasi"

Shizan Syafik on September 4, 2013 at 7:32 PM said...

dear, try consume shaklee vitalea.. sy sejak consume benda tu, alhamdulillah.. hb sume above 11

Fardilla Fawzi on September 5, 2013 at 12:46 PM said...

Tula ada terdengar jgk shaklee vitalea bagus....erm akan dipertimbangkan..risau gak hb rendah ni..

izni nakatsu on September 5, 2013 at 4:10 PM said...

youuu.. dulu sy mkn iberet ari2 tak miss. pastu sehari sebelom pg kkia mmg mkn nasi lemak dgn sambal bilis, hati, kerang segala~ mencanang2 hb naik tauu

Fardilla Fawzi on September 6, 2013 at 2:56 PM said...

Izni: masalah sy iberet slalu miss and bila time nak check up terlupa amik extra pre caution nak makan mknn yg byk zat besi...lps ni kene alert la...huhu

Disable Right Click