Followers

Tuesday, September 04, 2012

Selepas: Deko Dining Area


 Hai semua,

Ingat lagi dengan post Sebelum Bila Nak Selepas...



Isu hias rumah memang tak pernah nak habis. Banyak lagi mission yang belum complete. Semuanya still in planning. Misi tercapai skang ni di bahagian dining area. Sebelum ni kami memang takda meja makan. Makan di atas lantai beralaskan tikar mengkuang. Biasalah baru kawen. Eh baru kawen ke...cakap macam sebulan dua je kawen..padahal nak masuk setahun sudah.

Kadang-kadang tetamu datang pun kami hidangkan atas lantai je. Dalam hati sedih je tapi kuatkan hati supaya bersabar.

Masa balik raya dari Ipoh sebelum sampai Seremban sempat lagi singgah kat Ikea. Kenapa Ikea? Sebab kami rasa Ikea ada banyak perabot and barang-barang keperluan rumah yang sesuai dengan rumah kami yang kecil. Tak suka perabot yang dempak-dempak ni serabutkan ruang. Lebih afdal pilih yang simple dan tak perlu cost maintenance yang tinggi.

Harga pun jimat. Dekat Ikea kita boleh pilih dari range harga yang rendah hingga la tinggi. Terpulang kepada budget masing-masing dan citarasa sendiri.

Lagi satu saya suka dengan barang Ikea sebab barang-barang dia semua kene pasang sendiri kat rumah. Rasa macam masuk treasure hunt plak bila sama kerah otak dengan husband untuk complete-kan barang tu. Mana taknya haritu sampai rumah pukul 12 tengah malam. Husband nak jugak pasang malam tu, akibatnya pukul 2 3 pagi baru habis and setel. Kami beli meja makan, coffee table, kerusi and stool.

Nak raya ni kenelah jugak kuarkan modal. Nanti orang datang rumah takda la segan sangat. Takkan nak makan kat bawah lagi. Total lost tak sampai 1K pon.

Masa nak pilih meja makan ni pun berlaku perselisihan pendapat jugak. Husband taknak warna putih sebab susah nak jaga. Dia nak pilih hitam. Saya pertahankan jugak nak warna putih. Selagi tak ikut pendapat saya, saya taknak berdiri and berjalan dari situ. Kejam kan.

So bila sampai rumah husband akui pilihan saya tepat smpai la saya jumpa status husband kat facebook yang membuatkan saya tersenyum sendiri.



"Walaupun kita seorang designer tp seketika kene dapatkan juga idea dari isteri"


 Yes saya menang!











 Ni ruangan sebelum ada meja makan.
Bayangkan nak makan kami bersila depan tv tu.
Nak masak pun tak semangat.
Alasan semata!







 Dari pandangan sedang baring.
Meja boleh extend. 
Meja tak berapa besar.

Tapi bila ada 8 orang lepas la jugak.
Tapi kene pakai stool.
Duduk berdua bukan tiap masa ada orang datang makan sampai 8 orang.
Nanti dah ada anak berderet tukarla meja baru.
;-p







Dari pandangan hadapan.
Jadila kan dari takda.
Janji simple dan harga pun murah.
Sebelum diletak table runner.


Bila tengok kat kedai perabot takda yang menepati harga dan design.
Semua design yang saya nak cecah RM 2k
Mana nak cekau duit weiiii...

Imagine kalau meja dan kerusi warna hitam??
Ye saya seorang designer juga walaupun dari background food service.
=p




Ouchh banyak lagi tak ikut piawai,
Bulan depan ada improvement lagi.
Insya Allah.



P/s: Best decorate rumah ikut taste sendiri. Bila balik rumah rasa homey sangat. Takda rumah yang se-best rumah sendiri. =)






0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, September 04, 2012

Selepas: Deko Dining Area



 Hai semua,

Ingat lagi dengan post Sebelum Bila Nak Selepas...



Isu hias rumah memang tak pernah nak habis. Banyak lagi mission yang belum complete. Semuanya still in planning. Misi tercapai skang ni di bahagian dining area. Sebelum ni kami memang takda meja makan. Makan di atas lantai beralaskan tikar mengkuang. Biasalah baru kawen. Eh baru kawen ke...cakap macam sebulan dua je kawen..padahal nak masuk setahun sudah.

Kadang-kadang tetamu datang pun kami hidangkan atas lantai je. Dalam hati sedih je tapi kuatkan hati supaya bersabar.

Masa balik raya dari Ipoh sebelum sampai Seremban sempat lagi singgah kat Ikea. Kenapa Ikea? Sebab kami rasa Ikea ada banyak perabot and barang-barang keperluan rumah yang sesuai dengan rumah kami yang kecil. Tak suka perabot yang dempak-dempak ni serabutkan ruang. Lebih afdal pilih yang simple dan tak perlu cost maintenance yang tinggi.

Harga pun jimat. Dekat Ikea kita boleh pilih dari range harga yang rendah hingga la tinggi. Terpulang kepada budget masing-masing dan citarasa sendiri.

Lagi satu saya suka dengan barang Ikea sebab barang-barang dia semua kene pasang sendiri kat rumah. Rasa macam masuk treasure hunt plak bila sama kerah otak dengan husband untuk complete-kan barang tu. Mana taknya haritu sampai rumah pukul 12 tengah malam. Husband nak jugak pasang malam tu, akibatnya pukul 2 3 pagi baru habis and setel. Kami beli meja makan, coffee table, kerusi and stool.

Nak raya ni kenelah jugak kuarkan modal. Nanti orang datang rumah takda la segan sangat. Takkan nak makan kat bawah lagi. Total lost tak sampai 1K pon.

Masa nak pilih meja makan ni pun berlaku perselisihan pendapat jugak. Husband taknak warna putih sebab susah nak jaga. Dia nak pilih hitam. Saya pertahankan jugak nak warna putih. Selagi tak ikut pendapat saya, saya taknak berdiri and berjalan dari situ. Kejam kan.

So bila sampai rumah husband akui pilihan saya tepat smpai la saya jumpa status husband kat facebook yang membuatkan saya tersenyum sendiri.



"Walaupun kita seorang designer tp seketika kene dapatkan juga idea dari isteri"


 Yes saya menang!











 Ni ruangan sebelum ada meja makan.
Bayangkan nak makan kami bersila depan tv tu.
Nak masak pun tak semangat.
Alasan semata!







 Dari pandangan sedang baring.
Meja boleh extend. 
Meja tak berapa besar.

Tapi bila ada 8 orang lepas la jugak.
Tapi kene pakai stool.
Duduk berdua bukan tiap masa ada orang datang makan sampai 8 orang.
Nanti dah ada anak berderet tukarla meja baru.
;-p







Dari pandangan hadapan.
Jadila kan dari takda.
Janji simple dan harga pun murah.
Sebelum diletak table runner.


Bila tengok kat kedai perabot takda yang menepati harga dan design.
Semua design yang saya nak cecah RM 2k
Mana nak cekau duit weiiii...

Imagine kalau meja dan kerusi warna hitam??
Ye saya seorang designer juga walaupun dari background food service.
=p




Ouchh banyak lagi tak ikut piawai,
Bulan depan ada improvement lagi.
Insya Allah.



P/s: Best decorate rumah ikut taste sendiri. Bila balik rumah rasa homey sangat. Takda rumah yang se-best rumah sendiri. =)






0 comments on "Selepas: Deko Dining Area"

Disable Right Click