Followers

Wednesday, September 12, 2012

Produk Pastry




 Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Harini saya ada kelas Baking and Pastry. Skills takda la hebat mana tapi diberi peluang untuk mengajar subjek yang paling saya tak suka. Nak tak nak kenelah develop diri sendiri dengan basic knowledge walaupun dalam hati masa first class sangatla cuak. So bila dah diberi peluang rasa macam semester depan nak pegang lagi subjek ni cuma perlu revise balik resepi yang akan diajar.

Harini students saya ada test yang pertama memandangkan subjek ni takda peperiksaan on paper. Hanya bergantung kepada kelas praktikal semata.

Dah dekat final baru saya berkesempatan nak upload sebarang dua produk pastri yang dihasilkan oleh students sendiri. Alhamdullilah walaupun test tapi semuanya menjadi seperti yang diharapkan.

Al maklum students saya terlalu ramai untuk space yang kecil itu. Bila ramai masing-masing ada kepala sendiri and ragam sendiri. Pening nak handle tapi kuatkan jugak hati dengan syarat kene jadi mak tiri. Tak boleh nak berlembut macam awal kelas haritu.




 
 Muffin blueberry.
Kalau ada cup muffin yang besar lagi menarik.
Yang macam ni sesuai untuk cup cake je.





 Cream Caramel.
Tekstur agak pecah tapi dari segi rasa sedap.
Terlebih pukul telur.





 Tiramisu cake 
versi kontot.
Kalau layer lebih tebal lagi menarik.






Apple Pie
Dulu ingatkan susah gila nak buat apple pie ni.
Kalau ada oven semua boleh menjadi.








Harini saya berpuas hati dengan performance students walaupun terpaksa jadi runner hantar students beli telur kat Giant.
=p


 Next week cake making pula.
=)



0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, September 12, 2012

Produk Pastry





 Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Harini saya ada kelas Baking and Pastry. Skills takda la hebat mana tapi diberi peluang untuk mengajar subjek yang paling saya tak suka. Nak tak nak kenelah develop diri sendiri dengan basic knowledge walaupun dalam hati masa first class sangatla cuak. So bila dah diberi peluang rasa macam semester depan nak pegang lagi subjek ni cuma perlu revise balik resepi yang akan diajar.

Harini students saya ada test yang pertama memandangkan subjek ni takda peperiksaan on paper. Hanya bergantung kepada kelas praktikal semata.

Dah dekat final baru saya berkesempatan nak upload sebarang dua produk pastri yang dihasilkan oleh students sendiri. Alhamdullilah walaupun test tapi semuanya menjadi seperti yang diharapkan.

Al maklum students saya terlalu ramai untuk space yang kecil itu. Bila ramai masing-masing ada kepala sendiri and ragam sendiri. Pening nak handle tapi kuatkan jugak hati dengan syarat kene jadi mak tiri. Tak boleh nak berlembut macam awal kelas haritu.




 
 Muffin blueberry.
Kalau ada cup muffin yang besar lagi menarik.
Yang macam ni sesuai untuk cup cake je.





 Cream Caramel.
Tekstur agak pecah tapi dari segi rasa sedap.
Terlebih pukul telur.





 Tiramisu cake 
versi kontot.
Kalau layer lebih tebal lagi menarik.






Apple Pie
Dulu ingatkan susah gila nak buat apple pie ni.
Kalau ada oven semua boleh menjadi.








Harini saya berpuas hati dengan performance students walaupun terpaksa jadi runner hantar students beli telur kat Giant.
=p


 Next week cake making pula.
=)



0 comments on "Produk Pastry"

Disable Right Click