Followers

Friday, September 14, 2012

Kurus vs Gemuk



Perempuan selalu runsing sebab kalau lepas kawen mesti badan akan naik dengan mendadak. Yela hormon happy meresap dalam diri tapi tak tahu la plak kalau ada yang lepas kawen rasa tak bahagia. I ollss bahagia je. Betol tak??

Tapi agak sedikit musykil...sebab dah ramai yang tegur ni.

Sebelum kawen and semasa tunang, badan saya memang berisi tapi takdalah berat badan sampai 100 pound. Macam chubby la sikit. Berat pun cecah 60 kg ke atas kot.

Tapi bila makin dekat nak kawen, saya buat part time tuition waktu malam plus bulan puasa plak, memang berat badan turun mendadak. Sampai masa nak fitting baju pun aunty terkejut sebab banyak yang nak kene kecikkan balik.

Lepas kawen berat badan maintain lagi mungkin sebab penat ulang alik pergi kerja KL Seremban. Padahal saya memang makan banyak dan habit kami suami isteri makan heavy waktu malam. Makan luar la sebab malas nak masak. Paham-paham jela tahap nutrisi makanan kalau makan kat luar.

Skang ni dah dapat tempat kerja yang selesa and stress pun berjaya dikurangkan still ada yang tegur saya makin kurus. Ni kes kawan Cybernetics yang datang beraya aritu la. Diorang kecoh saya dah makin susut. Padahal diri sendiri tak perasaan plak. Husband pun cakap benda yang sama siap kene paksa makan banyak. Kalau makan dengan dia wajib kene tambah nasi! Alahai punyala nak suruh isteri gemuk. Padahal husband yang makin risau badan dia naik... =p

Berat badan i dah transfer ke husband....sekian


Skang ni mungkin sebab saya jarang keluar makan lunch. Sebab kelas biasa start pukul 2 ptg and waktu lunch hour 1-2 pm. So saya tak sempat nak kejar masa. Kelas pack tiap hari. Tapi kadang-kadang saya keluar jugak bergantung kepada keadaan. Geng ajak makan selalu je ajak kuar tapi saya jual mahal alasan nak prepare kelas. Nampak sungguh berkaliber di situ..


Saya memang tak mengamalkan sebarang tips untuk kurus. Nama je depan rumah ada track joging tapi haram jejak kaki kat situ. Huhu..makan macam biasa tak pernah pantang. Belasah apa ada depan mata. Tolak batu dengan kayu je....



By the way....


Saya suka je orang cakap saya maintain slim. =)
Kurus bukan sebab merana ye. Minta dijauhkan.



Skang ni berat masih maintain lagi kot. Tunggu jela dalam sebulan dua lagi mesti badan naik macam belon. Lepas tu jangan plak nak complain saya gemuk sudahla ye....=p









0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, September 14, 2012

Kurus vs Gemuk




Perempuan selalu runsing sebab kalau lepas kawen mesti badan akan naik dengan mendadak. Yela hormon happy meresap dalam diri tapi tak tahu la plak kalau ada yang lepas kawen rasa tak bahagia. I ollss bahagia je. Betol tak??

Tapi agak sedikit musykil...sebab dah ramai yang tegur ni.

Sebelum kawen and semasa tunang, badan saya memang berisi tapi takdalah berat badan sampai 100 pound. Macam chubby la sikit. Berat pun cecah 60 kg ke atas kot.

Tapi bila makin dekat nak kawen, saya buat part time tuition waktu malam plus bulan puasa plak, memang berat badan turun mendadak. Sampai masa nak fitting baju pun aunty terkejut sebab banyak yang nak kene kecikkan balik.

Lepas kawen berat badan maintain lagi mungkin sebab penat ulang alik pergi kerja KL Seremban. Padahal saya memang makan banyak dan habit kami suami isteri makan heavy waktu malam. Makan luar la sebab malas nak masak. Paham-paham jela tahap nutrisi makanan kalau makan kat luar.

Skang ni dah dapat tempat kerja yang selesa and stress pun berjaya dikurangkan still ada yang tegur saya makin kurus. Ni kes kawan Cybernetics yang datang beraya aritu la. Diorang kecoh saya dah makin susut. Padahal diri sendiri tak perasaan plak. Husband pun cakap benda yang sama siap kene paksa makan banyak. Kalau makan dengan dia wajib kene tambah nasi! Alahai punyala nak suruh isteri gemuk. Padahal husband yang makin risau badan dia naik... =p

Berat badan i dah transfer ke husband....sekian


Skang ni mungkin sebab saya jarang keluar makan lunch. Sebab kelas biasa start pukul 2 ptg and waktu lunch hour 1-2 pm. So saya tak sempat nak kejar masa. Kelas pack tiap hari. Tapi kadang-kadang saya keluar jugak bergantung kepada keadaan. Geng ajak makan selalu je ajak kuar tapi saya jual mahal alasan nak prepare kelas. Nampak sungguh berkaliber di situ..


Saya memang tak mengamalkan sebarang tips untuk kurus. Nama je depan rumah ada track joging tapi haram jejak kaki kat situ. Huhu..makan macam biasa tak pernah pantang. Belasah apa ada depan mata. Tolak batu dengan kayu je....



By the way....


Saya suka je orang cakap saya maintain slim. =)
Kurus bukan sebab merana ye. Minta dijauhkan.



Skang ni berat masih maintain lagi kot. Tunggu jela dalam sebulan dua lagi mesti badan naik macam belon. Lepas tu jangan plak nak complain saya gemuk sudahla ye....=p









0 comments on "Kurus vs Gemuk"

Disable Right Click