Followers

Friday, June 01, 2012

Pasrah Segala Keputusan Part 2

Assalamualaikum, salam Jumaat dan hello,

Hari ini perasaan sangat lega walaupun masa akan datang masih tidak pasti dan sama-samar. Post ini merupakan rentetan daripada post yang sebelum ni. Pasrah Segala Keputusan.

So kali ni saya nak share experience apa yang berlaku kepada saya semalam. Moga boleh dijadikan rujukan untuk bakal-bakal yang lain. Sebab saya merupakan pengguna tegar Google dimana setiap masalah dan tanda tanya yang menyelubungi diri saya akan tanya pada Encik Google. =)

Tahun lepas saya pernah dipanggil untuk temuduga jawatan Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi DH41. Akibat daripada dokumen tidak mencukupi saya dipaksa untuk balik. Sedih sangat masa tu. Sebab harapan semua di atas bahu saya. Walaupun tak dapat jawatan tu takpela, at least saya ada pengalaman macam mana ditemuduga and apa bentuk soalan yang bakal ditanya. Saya pulang dengan keadaan yang hampa. Allah je yang tahu. Takut nak menghadap B masa ni. Saya dah banyak kecewakan dia. Haishhhh.....

Please make sure uolss bawak semua dokumen yang diperlukan seperti tertulis dalam surat panggilan temuduga. Dan susun ikut nombor dalam fail supaya mudah pegawai nak semak. Sebelum masuk ke bilik temuduga akan ada pegawai yang akan menyemak semua dokumen. Jika salah satu tak lengkap, anda tidak akan dibenarkan untuk ke bilik temuduga. Itu yang terjadi pada saya tahun lepas. Sediakan dokumen original dan salinan sekali.

Dokumen yang diperlukan:
  1. Kad pengenalan
  2. Surat beranak
  3. Sijil SPM
  4. Skrol Sarjana/ Sarjana Muda/ Diploma dalam Bahasa Malaysia (Ikut susunan)
  5. Transkrip Sarjana/ Sarjana Muda/ Diploma (Ikut susunan)
  6. Sijil kokurikulum/penghargaan/penyertaan
Tapi yang paling penting no 1 hingga 5. Dan satu tips sediakan partition dalam file supaya mudah panel temuduga nak lihat. Contoh label Kad Pengenalan, Sijil Akademik, Sijil Penghargaan, Sijil Penyertaan pada file and susun sijil ikut partition. Semalam saya dapat pujian daripada panel sebab buat macam ni. Extra credit boleh tambah markah kot...Yang ni saya ikut cara Murni Ali. Dia yang ajar saya macam mana nak susun file. Thanks nok =)

Kes saya takda skrol dalam Bahasa Malaysia. Saya dapatkan surat pengesahan penganugerah ijazah daripada UiTM. Alhamdullilah sijil itu sah untuk saya masuk ke bilik temuduga.

Temuduga kali ni berbeza. Kami akan masuk by group. Sekali masuk 4-5 orang. Cuak jugak masa ni. Bukan takat panel yang akan menilai. Candidates yang lain pun akan menilai and cuba cari kelemahan kita. Saya ditemuduga oleh Datuk Mukhtar dan En Amin. Nasib baik dapat penemuduga yang baik dan tak skema. So sape yang dapat dengan mereka jangan risau ye.

Pendekatan mereka berbeza dengan interviewer yang lain di mana mereka tidak akan fokus pada general questions like NKRA, PSPTN, nama menteri or whatsoever. Awal-awal mereka tanya soalan basic tentang diri kita sambil semak pengenalan/sijil kita. Macam soalan "Tell me about yourself" tapi pendekatan yang lebih santai.

Then baru proceed dengan mock teaching. Kami dikehendaki buat mock teaching ok. Unexpected. Kejap tu jugak kene come out dengan tajuk yang bakal diajar. Tapi group saya semua bagus-bagus belaka walaupun mereka bukan ada background education macam saya. Salute sangat. Dalam 5 minit macam tu then panel tanya soalan and kita jawab.

Lain panel lain cara dia. Bilik kami je yang ada mock teaching. Sebab panel nak tengok macam mana kita deliver lectures dalam English. Then sesi end up dengan Q&A. Kami pun tanya la soalan macam-macam. Tanya je apa tapi yang berkenaan la. Lebih kurang 1 jam setengah la kami kat dalam tu...

Apa pun harini sangat lega. Saya tak meletakkan harapan yang terlalu tinggi. Kalau ada rezeki adalah. Tapi sekurang-kurangnya saya tahu saya boleh lepas ke bilik temuduga. Peluang itu masih ada. Berserah pada Allah. 

Tips saya:

  1. Pastikan berpenampilan kemas. Kalau pakai blazer lagi bagus.
  2. Susun sijil dalam file ikut partition seperti yang saya explain tadi.
  3. Datang awal.
  4. Yakin dengan jawapan.
  5. Kalau ada port folio berkenaan bawak sekali masa temuduga.
  6. Prepare speaking London sekali.
  7. Jangan kekok untuk bergaul dengan candidates yang lain. Ia sangat membantu masa temuduga nanti.
  8. Selawat dan doa banyak-banyak moga dipermudahkan.


Kalau tak berjaya kali ni boleh ulang lagi sekali proses temuduga. =)



4 Kata-Kata Inspirasi:

peeja said...

salam,
nk tnye..awak interview utk pengkhususan ape ye?

NawaLatisya said...

Salam,

DH 41..bidang pengurusan hotel dan restoran..

Dapat intebiu ye?

peeja said...

aah..tgh gugel2 pengalaman org..tp sy course len =)

Myfish is CoOL said...

salam... saya bukak blog murni tp tak jmpa pun cara susun file tu? boleh tak awak bagi linknya?

Friday, June 01, 2012

Pasrah Segala Keputusan Part 2


Assalamualaikum, salam Jumaat dan hello,

Hari ini perasaan sangat lega walaupun masa akan datang masih tidak pasti dan sama-samar. Post ini merupakan rentetan daripada post yang sebelum ni. Pasrah Segala Keputusan.

So kali ni saya nak share experience apa yang berlaku kepada saya semalam. Moga boleh dijadikan rujukan untuk bakal-bakal yang lain. Sebab saya merupakan pengguna tegar Google dimana setiap masalah dan tanda tanya yang menyelubungi diri saya akan tanya pada Encik Google. =)

Tahun lepas saya pernah dipanggil untuk temuduga jawatan Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi DH41. Akibat daripada dokumen tidak mencukupi saya dipaksa untuk balik. Sedih sangat masa tu. Sebab harapan semua di atas bahu saya. Walaupun tak dapat jawatan tu takpela, at least saya ada pengalaman macam mana ditemuduga and apa bentuk soalan yang bakal ditanya. Saya pulang dengan keadaan yang hampa. Allah je yang tahu. Takut nak menghadap B masa ni. Saya dah banyak kecewakan dia. Haishhhh.....

Please make sure uolss bawak semua dokumen yang diperlukan seperti tertulis dalam surat panggilan temuduga. Dan susun ikut nombor dalam fail supaya mudah pegawai nak semak. Sebelum masuk ke bilik temuduga akan ada pegawai yang akan menyemak semua dokumen. Jika salah satu tak lengkap, anda tidak akan dibenarkan untuk ke bilik temuduga. Itu yang terjadi pada saya tahun lepas. Sediakan dokumen original dan salinan sekali.

Dokumen yang diperlukan:
  1. Kad pengenalan
  2. Surat beranak
  3. Sijil SPM
  4. Skrol Sarjana/ Sarjana Muda/ Diploma dalam Bahasa Malaysia (Ikut susunan)
  5. Transkrip Sarjana/ Sarjana Muda/ Diploma (Ikut susunan)
  6. Sijil kokurikulum/penghargaan/penyertaan
Tapi yang paling penting no 1 hingga 5. Dan satu tips sediakan partition dalam file supaya mudah panel temuduga nak lihat. Contoh label Kad Pengenalan, Sijil Akademik, Sijil Penghargaan, Sijil Penyertaan pada file and susun sijil ikut partition. Semalam saya dapat pujian daripada panel sebab buat macam ni. Extra credit boleh tambah markah kot...Yang ni saya ikut cara Murni Ali. Dia yang ajar saya macam mana nak susun file. Thanks nok =)

Kes saya takda skrol dalam Bahasa Malaysia. Saya dapatkan surat pengesahan penganugerah ijazah daripada UiTM. Alhamdullilah sijil itu sah untuk saya masuk ke bilik temuduga.

Temuduga kali ni berbeza. Kami akan masuk by group. Sekali masuk 4-5 orang. Cuak jugak masa ni. Bukan takat panel yang akan menilai. Candidates yang lain pun akan menilai and cuba cari kelemahan kita. Saya ditemuduga oleh Datuk Mukhtar dan En Amin. Nasib baik dapat penemuduga yang baik dan tak skema. So sape yang dapat dengan mereka jangan risau ye.

Pendekatan mereka berbeza dengan interviewer yang lain di mana mereka tidak akan fokus pada general questions like NKRA, PSPTN, nama menteri or whatsoever. Awal-awal mereka tanya soalan basic tentang diri kita sambil semak pengenalan/sijil kita. Macam soalan "Tell me about yourself" tapi pendekatan yang lebih santai.

Then baru proceed dengan mock teaching. Kami dikehendaki buat mock teaching ok. Unexpected. Kejap tu jugak kene come out dengan tajuk yang bakal diajar. Tapi group saya semua bagus-bagus belaka walaupun mereka bukan ada background education macam saya. Salute sangat. Dalam 5 minit macam tu then panel tanya soalan and kita jawab.

Lain panel lain cara dia. Bilik kami je yang ada mock teaching. Sebab panel nak tengok macam mana kita deliver lectures dalam English. Then sesi end up dengan Q&A. Kami pun tanya la soalan macam-macam. Tanya je apa tapi yang berkenaan la. Lebih kurang 1 jam setengah la kami kat dalam tu...

Apa pun harini sangat lega. Saya tak meletakkan harapan yang terlalu tinggi. Kalau ada rezeki adalah. Tapi sekurang-kurangnya saya tahu saya boleh lepas ke bilik temuduga. Peluang itu masih ada. Berserah pada Allah. 

Tips saya:

  1. Pastikan berpenampilan kemas. Kalau pakai blazer lagi bagus.
  2. Susun sijil dalam file ikut partition seperti yang saya explain tadi.
  3. Datang awal.
  4. Yakin dengan jawapan.
  5. Kalau ada port folio berkenaan bawak sekali masa temuduga.
  6. Prepare speaking London sekali.
  7. Jangan kekok untuk bergaul dengan candidates yang lain. Ia sangat membantu masa temuduga nanti.
  8. Selawat dan doa banyak-banyak moga dipermudahkan.


Kalau tak berjaya kali ni boleh ulang lagi sekali proses temuduga. =)



4 comments on "Pasrah Segala Keputusan Part 2"

peeja on June 13, 2012 at 10:46 AM said...

salam,
nk tnye..awak interview utk pengkhususan ape ye?

NawaLatisya on June 13, 2012 at 11:52 AM said...

Salam,

DH 41..bidang pengurusan hotel dan restoran..

Dapat intebiu ye?

peeja on June 14, 2012 at 10:18 AM said...

aah..tgh gugel2 pengalaman org..tp sy course len =)

Myfish is CoOL on September 6, 2014 at 11:43 PM said...

salam... saya bukak blog murni tp tak jmpa pun cara susun file tu? boleh tak awak bagi linknya?

Disable Right Click