Followers

Tuesday, June 12, 2012

Tentang Cahaya Mata


Kita akan mendapat cahaya mata jika kita benar-benar bersedia ke arah itu

Ayat ini saya copy paste dari page Senang Hamil.

Saya sangat bersetuju dengan kenyataan itu. Tapi macam mana plak kalau kami sudah menunggu 7, 10 tahun? Adakah kami masih tidak bersedia untuk menerima kehadiran cahaya mata dalam rumah tangga kami? Saya pun tidak pasti jawapan itu. Yang pasti Allah Maha Mengetahui apa jawapan di sebalik soalan itu. Kita manusia sebagai hambanya perlu bersabar dengan setiap ujian yang diberikan dan tidak putus untuk berusaha dan berdoa.

Lepas keguguran ada jugak hamba Allah yang suruh saya cuba itu ini untuk menguatkan rahim bagai. Tapi mengikut pembacaan saya, saya tidak mempunyai masalah rahim yang lemah. Saya keguguran akibat daripada kandungan saya yang tidak berkembang secara sihat. Salah satu masalahnya mungkin berpunca daripada ketidakseimbangan hormon semasa mengandung dan kecacatan pada kromosom. Saya banyak refer blog doktor Zubaidi selepas kes itu.

Masuk bulan ni dah 3 bulan kami mencuba tolak Februari. Tapi rezeki masih belum berpihak. Sekurangnya saya tahu saya boleh mengandung dan mungkin pada masa itu Allah hanya pinjamkan nikmat itu untuk sementara waktu. Mungkin Allah mahu memberi rezeki yang lebih dari apa yang saya dapat sebelum nie. Kami redha je.

So skrang ni bila nak bersama, kami tak set pun dalam kepala ni untuk dapatkan baby. Taknak menaruh harapan. Kalau ada, adalah. Kalau takda lagi kami masih menunggu. Bila terlalu pikir sangat pun boleh jadi stress bukan?? Lebih baik enjoy dulu dengan nikmat yang ada skrang. Saya percaya ada sebab kenapa Allah tak beri rezeki anak pada kami dalam masa terdekat.

Kepada pasangan yang masih mencuba seperti saya. Teruskan usaha kita. Jalan penyelesaian luas terbentang. Sentiasa positifkan diri.

Yang pasti saya bahagia dengan apa yang saya lalui skrang. =)


P/s: Jangan tanya kenapa saya masih tidak lekat, seolah-olah kita menyibuk dengan urusan Allah. Kenapa mesti nak sibuk dengan urusan orang lain, padahal diri sendiri belum tentu terurus....minta maaf. Saya jelek dengan soalan tue...peace no war

Kadang-kadang orang tak sensitif dengan keadaan sekeliling tanya soalan seperti kita tidak pernah berusaha. Pasangan mana yang tidak mahukan anak. Fikir-fikirkanlah sebelum tanya soalan macam tue. Suh kita cepat-cepat pregnant tapi kalau Allah belum mahu rezeki lagi macam mana??? Hurmmmm




2 Kata-Kata Inspirasi:

Bazilah (^0^) said...

jgn pikir sgt apa yg org ckp, ada org x pernah pikir perasaan kita masa ckp, main ckp jer..sy dulu pon budak tmpt keje asik tnye dah berisi ke belum, padahal kawen baru 2-3 bulan. kita yg kawen org lain yg sibuk. eh pnjg plak komen haha. insyaALLAH ada rezeki suatu hari nnti, kne sabar n bykkan berdoa :)

NawaLatisya said...

Amin...diri kita mmg tak pikir tapi bila ada org sibuk tanya tibe2 terus pikir and stress...

Harap ada rezeki la....=)

Tuesday, June 12, 2012

Tentang Cahaya Mata



Kita akan mendapat cahaya mata jika kita benar-benar bersedia ke arah itu

Ayat ini saya copy paste dari page Senang Hamil.

Saya sangat bersetuju dengan kenyataan itu. Tapi macam mana plak kalau kami sudah menunggu 7, 10 tahun? Adakah kami masih tidak bersedia untuk menerima kehadiran cahaya mata dalam rumah tangga kami? Saya pun tidak pasti jawapan itu. Yang pasti Allah Maha Mengetahui apa jawapan di sebalik soalan itu. Kita manusia sebagai hambanya perlu bersabar dengan setiap ujian yang diberikan dan tidak putus untuk berusaha dan berdoa.

Lepas keguguran ada jugak hamba Allah yang suruh saya cuba itu ini untuk menguatkan rahim bagai. Tapi mengikut pembacaan saya, saya tidak mempunyai masalah rahim yang lemah. Saya keguguran akibat daripada kandungan saya yang tidak berkembang secara sihat. Salah satu masalahnya mungkin berpunca daripada ketidakseimbangan hormon semasa mengandung dan kecacatan pada kromosom. Saya banyak refer blog doktor Zubaidi selepas kes itu.

Masuk bulan ni dah 3 bulan kami mencuba tolak Februari. Tapi rezeki masih belum berpihak. Sekurangnya saya tahu saya boleh mengandung dan mungkin pada masa itu Allah hanya pinjamkan nikmat itu untuk sementara waktu. Mungkin Allah mahu memberi rezeki yang lebih dari apa yang saya dapat sebelum nie. Kami redha je.

So skrang ni bila nak bersama, kami tak set pun dalam kepala ni untuk dapatkan baby. Taknak menaruh harapan. Kalau ada, adalah. Kalau takda lagi kami masih menunggu. Bila terlalu pikir sangat pun boleh jadi stress bukan?? Lebih baik enjoy dulu dengan nikmat yang ada skrang. Saya percaya ada sebab kenapa Allah tak beri rezeki anak pada kami dalam masa terdekat.

Kepada pasangan yang masih mencuba seperti saya. Teruskan usaha kita. Jalan penyelesaian luas terbentang. Sentiasa positifkan diri.

Yang pasti saya bahagia dengan apa yang saya lalui skrang. =)


P/s: Jangan tanya kenapa saya masih tidak lekat, seolah-olah kita menyibuk dengan urusan Allah. Kenapa mesti nak sibuk dengan urusan orang lain, padahal diri sendiri belum tentu terurus....minta maaf. Saya jelek dengan soalan tue...peace no war

Kadang-kadang orang tak sensitif dengan keadaan sekeliling tanya soalan seperti kita tidak pernah berusaha. Pasangan mana yang tidak mahukan anak. Fikir-fikirkanlah sebelum tanya soalan macam tue. Suh kita cepat-cepat pregnant tapi kalau Allah belum mahu rezeki lagi macam mana??? Hurmmmm




2 comments on "Tentang Cahaya Mata"

Bazilah (^0^) on June 12, 2012 at 4:07 PM said...

jgn pikir sgt apa yg org ckp, ada org x pernah pikir perasaan kita masa ckp, main ckp jer..sy dulu pon budak tmpt keje asik tnye dah berisi ke belum, padahal kawen baru 2-3 bulan. kita yg kawen org lain yg sibuk. eh pnjg plak komen haha. insyaALLAH ada rezeki suatu hari nnti, kne sabar n bykkan berdoa :)

NawaLatisya on June 13, 2012 at 11:56 AM said...

Amin...diri kita mmg tak pikir tapi bila ada org sibuk tanya tibe2 terus pikir and stress...

Harap ada rezeki la....=)

Disable Right Click