Followers

Friday, June 22, 2012

Berakhir Episod KL-Seremban


Malam nie berjauhan dengan Mr Ben lagi...

Esok last day bekerja di Cybernetics. Bermakna pagi tadi merupakan hari terakhir saya menyusuri jalan dari rumah ke tempat kerja. Lepas nie saya tak lalu lagi laluan yang sama setiap hari. Hari akan datang, laluan sudah berbeza. Saya tak perlu menempuh jem, tidak perlu spend masa hampir satu jam setengah, tidak perlu membayar duit tol RM 14.40 sehari, saya tidak perlu tergesa-gesa untuk keluar awal dari rumah bila semester telah bermula, tidak perlu isi minyak setiap dua hari, tidak perlu panik kalau smart tunnel tutup dan segala-galanya yang membebankan saya selama nie.

Alhamdullilah.

Dalam waktu saya bersyukur, tipulah kalau saya cakap saya tidak sedih. Tak tahu perasaan macam mana nak meninggalkan Cybernetics buat kali terakhir esok. Di sini saya mendapat pengalaman pertama bekerja. Walaupun orang bercakap negatif tentang tempat ini, jauh dalam sudut hati saya, saya amat berterima kasih sebab mereka sudi memberi saya pengalaman yang berharga itu. Saya ingat lagi macam mana susahnya saya sewaktu nak dapatkan tempat disini. Di saat kawan lain masih mencari pekerjaan yang sesuai, saya dipermudahkan untuk bekerja disini.

Masa saat interview, saya masih ingat lagi. Masa tu saya terbaca kekosongan jawatan dalam surat khabar The Star. Lepas grad terasa susah sangat nak mencari pekerjaan yang sesuai. Ntah macam mana haritu saya terbukak hati nak beli surat khabar The Star konon nak mencari peluang pekerjaan yang banyak. Salah satu company yang saya hantar application ialah Cybernetics. Seminggu kemudian saya terima panggilan temuduga. 

Masa nie dah pening sebab takda tempat tinggal dan tak tahu mana letaknya Taman Maluri. Dengan bantuan kawan masa kat UiTM, Khalida Salleh saya selamat jugak sampai disini untuk ditemuduga. Ada 2 sesi. Sesi yang kedua saya dipanggil untuk buat mock teaching. Saya akui memang masa ni mock teaching saya hancur. Al maklum lepas grad, budak mentah dan saya ingat mock teaching ni macam buat presentation dalam kelas. Masa ni program Hotel Katering baru nak mula. Masih dalam peringkat awal dan pengambilan Tutor untuk program ini tidak ramai sebab pelajar masih lagi sedikit.

Mungkin rezeki saya walaupun pada awalnya saya bukan di-offer sebagai jawatan Tutor. Mereka janjikan pada saya jika ada kekosongan baru mereka akan serap saya sebagai Tutor officially. Saya tidak kisah dan terima tawaran tersebut sebab memandangkan pada masa sekarang memang payah nak dapat pekerjaan yang sesuai dan kene dengan bidang yang kita belajar di universiti. 

Saya mulakan tugas di Cybernetics pada 16 Julai 2008. Dua bulan selepas grad (belum konvo lagi). First position saya di Cybernetics ialah Pembantu kepada Timbalan Ketua Eksekutif (Akademik). Dengan En Ihsan saya belajar macam mana nak buat kerja yang berbentuk admin. Saya belajar cara bekerja dengan orang atas sampai orang bawah. Disebabkan saya bekerja di bawah En Ihsan hampir semua staf di Cybernetics saya kenal dan mereka kenal saya walaupun masa tu saya masih lagi baru. Walaupun kerja dengan En Ihsan agak cerewet tapi dengan cara ni saya belajar dan belajar.

Lepas enam bulan (kalau tak salah saya), saya diberi peluang untuk mengajar satu subjek di bawah program Hotel Katering. First subjek saya ialah Food and Beverage Service Skills. Saya masih lagi staf En Ihsan tapi saya diberi peluang untuk mengajar. Dari situ saya belajar untuk memperkembangkan skills saya menjadi pengajar. Alhamdullilah.

Next semester saya ditawarkan untuk bertukar ke department SHS secara official di mana saya tidak lagi berada di bawah En Ihsan. Saya bergelar Pensyarah sepenuh masa. Alhamdullilah. Dan bermulalah tugas saya sebagai Miss Dilla sehingga semester lepas. Banyak kenangan saya di sini. Tak mungkin saya akan lupakan begitu saya. Satu perkara yang buat saya jatuh cinta kat sini adalah hubungan sesama rakan sekerja. Saya enjoy bekerja disini. Rakan kerja yang mesra dan sangat membantu. Environment kerja yang selesa dan fleksible. =)




Saya tidak pasti macam mana keadaan saya di tempat baru. Semua tempat takkan sama. Harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. Sebarang dugaan dan cabaran dapat diatasi dengan penuh sabar.




Sedihnya nak meninggalkan Cybernetics tapi jika ini yang terbaik buat saya, saya terpaksa relakan.....



16 Julai 2008 - 23 Jun 2012


0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, June 22, 2012

Berakhir Episod KL-Seremban



Malam nie berjauhan dengan Mr Ben lagi...

Esok last day bekerja di Cybernetics. Bermakna pagi tadi merupakan hari terakhir saya menyusuri jalan dari rumah ke tempat kerja. Lepas nie saya tak lalu lagi laluan yang sama setiap hari. Hari akan datang, laluan sudah berbeza. Saya tak perlu menempuh jem, tidak perlu spend masa hampir satu jam setengah, tidak perlu membayar duit tol RM 14.40 sehari, saya tidak perlu tergesa-gesa untuk keluar awal dari rumah bila semester telah bermula, tidak perlu isi minyak setiap dua hari, tidak perlu panik kalau smart tunnel tutup dan segala-galanya yang membebankan saya selama nie.

Alhamdullilah.

Dalam waktu saya bersyukur, tipulah kalau saya cakap saya tidak sedih. Tak tahu perasaan macam mana nak meninggalkan Cybernetics buat kali terakhir esok. Di sini saya mendapat pengalaman pertama bekerja. Walaupun orang bercakap negatif tentang tempat ini, jauh dalam sudut hati saya, saya amat berterima kasih sebab mereka sudi memberi saya pengalaman yang berharga itu. Saya ingat lagi macam mana susahnya saya sewaktu nak dapatkan tempat disini. Di saat kawan lain masih mencari pekerjaan yang sesuai, saya dipermudahkan untuk bekerja disini.

Masa saat interview, saya masih ingat lagi. Masa tu saya terbaca kekosongan jawatan dalam surat khabar The Star. Lepas grad terasa susah sangat nak mencari pekerjaan yang sesuai. Ntah macam mana haritu saya terbukak hati nak beli surat khabar The Star konon nak mencari peluang pekerjaan yang banyak. Salah satu company yang saya hantar application ialah Cybernetics. Seminggu kemudian saya terima panggilan temuduga. 

Masa nie dah pening sebab takda tempat tinggal dan tak tahu mana letaknya Taman Maluri. Dengan bantuan kawan masa kat UiTM, Khalida Salleh saya selamat jugak sampai disini untuk ditemuduga. Ada 2 sesi. Sesi yang kedua saya dipanggil untuk buat mock teaching. Saya akui memang masa ni mock teaching saya hancur. Al maklum lepas grad, budak mentah dan saya ingat mock teaching ni macam buat presentation dalam kelas. Masa ni program Hotel Katering baru nak mula. Masih dalam peringkat awal dan pengambilan Tutor untuk program ini tidak ramai sebab pelajar masih lagi sedikit.

Mungkin rezeki saya walaupun pada awalnya saya bukan di-offer sebagai jawatan Tutor. Mereka janjikan pada saya jika ada kekosongan baru mereka akan serap saya sebagai Tutor officially. Saya tidak kisah dan terima tawaran tersebut sebab memandangkan pada masa sekarang memang payah nak dapat pekerjaan yang sesuai dan kene dengan bidang yang kita belajar di universiti. 

Saya mulakan tugas di Cybernetics pada 16 Julai 2008. Dua bulan selepas grad (belum konvo lagi). First position saya di Cybernetics ialah Pembantu kepada Timbalan Ketua Eksekutif (Akademik). Dengan En Ihsan saya belajar macam mana nak buat kerja yang berbentuk admin. Saya belajar cara bekerja dengan orang atas sampai orang bawah. Disebabkan saya bekerja di bawah En Ihsan hampir semua staf di Cybernetics saya kenal dan mereka kenal saya walaupun masa tu saya masih lagi baru. Walaupun kerja dengan En Ihsan agak cerewet tapi dengan cara ni saya belajar dan belajar.

Lepas enam bulan (kalau tak salah saya), saya diberi peluang untuk mengajar satu subjek di bawah program Hotel Katering. First subjek saya ialah Food and Beverage Service Skills. Saya masih lagi staf En Ihsan tapi saya diberi peluang untuk mengajar. Dari situ saya belajar untuk memperkembangkan skills saya menjadi pengajar. Alhamdullilah.

Next semester saya ditawarkan untuk bertukar ke department SHS secara official di mana saya tidak lagi berada di bawah En Ihsan. Saya bergelar Pensyarah sepenuh masa. Alhamdullilah. Dan bermulalah tugas saya sebagai Miss Dilla sehingga semester lepas. Banyak kenangan saya di sini. Tak mungkin saya akan lupakan begitu saya. Satu perkara yang buat saya jatuh cinta kat sini adalah hubungan sesama rakan sekerja. Saya enjoy bekerja disini. Rakan kerja yang mesra dan sangat membantu. Environment kerja yang selesa dan fleksible. =)




Saya tidak pasti macam mana keadaan saya di tempat baru. Semua tempat takkan sama. Harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. Sebarang dugaan dan cabaran dapat diatasi dengan penuh sabar.




Sedihnya nak meninggalkan Cybernetics tapi jika ini yang terbaik buat saya, saya terpaksa relakan.....



16 Julai 2008 - 23 Jun 2012


0 comments on "Berakhir Episod KL-Seremban"

Disable Right Click