Followers

Monday, January 30, 2012

Review Dugaan Takda Rezeki (Part 3)

26 Januari 2012 (Khamis)

Alhamdullilah harini saya berjaya untuk buka hati dengan lapang untuk terima apa yang terjadi dengan redha. Semalam saya dah puas menangis. So mulai harini saya taknak tangisi lagi apa yang berlaku. Perkara yang berlalu biarlah berlalu. Esok masih ada lagi untuk saya jika diizinkan oleh-Nya.

Mak dan ayah sudah berada di rumah. Pagi ni saya bangun agak lewat. Semalam tak dapat tido dengan lena. 

Saya bersiap-siap mahu ke hospital. Sediakan apa yang perlu. Dalam pukul 10 lebih (pagi) kami bergerak ke Hospital Bersalin Sukhilmi, Senawang. Hospital ni agak jauh dari rumah saya. Skang dah tinggal di Sendayan. Kalau sebelum ni tinggal di rumah mertua di Paroi, takdalah terasa jauh sangat. 

Sampai hospital dalam pukul 11 pagi. Mungkin agak lewat. Janji semalam dengan doktor pukul 8 pagi. Huhu. 

Sebelum masuk wad consult dengan doktor dulu untuk tanya condition saya. Then baru masuk wad. Sampai wad saya diarah untuk tukar baju and tak perlu pakai panties sebab doktor nak masukkan ubat ikut "bawah". Saya dah mula memikirkan yang bukan-bukan. Saya ingatkan doktor akan bagi ubat ikut mulut. Macam telan panadol tu. Telan sambil minum air. Tanggapan saya meleset!

Perasaan kecut perut semakin menjadi-jadi. Terbayang-bayang macam mana rasa sakit bila ada sesuatu kat bahagian "bawah" saya.

Bila saya dah ready atas katil, nurse terus ambil tekanan darah saya. Alhamdullilah tekanan darah normal walaupon saya berdebar bagai nak pecah jantung. Masa ni saya memang dah berserah. Apa nak jadi, jadilah. Saya akan berusaha untuk harungi segala kesakitan. Saya masih lagi boleh bergurau dengan B untuk mengurangkan rasa takut. Suami sumber kekuatan saya!

Beberapa minit kemudian doktor dan nurse datang bersama pil yang saya sendiri taknak tengok rupa dan bentuknya. Saya tak pasti berapa biji pil yang doktor masukkan di bahagian bawah tu.

Saya diarah untuk membuka kaki macam orang bersalin tu. Boleh imagine tak?? Dan doktor terus memasukkan ubat yang berbentuk pil di bahagian alat sulit saya. Sakit??? Memang la sakit tapi tahan jela.

Saya tidak dibenarkan untuk bergerak dari katil selama 2 jam. Nasibla ada wireless boleh la saya mengisi masa lapang.

****

Dalam pukul 5 lebih (petang) doktor datang check untuk melihat keadaan saya. Darah masih keluar seperti biasa tetapi ketulan daging masih lagi tak keluar dengan sempurna. Doktor memasukkan lagi ubat untuk kali ke-2....

Saya dah jangka mesti malam ni saya tido di hospital. Ingatkan dalam satu hari dah boleh selesai.

Haishhhh dugaan apakah??

Ubat yang ke-2 memang menguji kesabaran....


...bersambung...






2 Kata-Kata Inspirasi:

iraghazali said...

tabahkan hati, kuatkan semangat..
akak doakan semoga segalanya dipermudahkan.. jaga kesihatan ya dik..

Cempaka Cenderawasih said...

Thanks Kak Ira.... =)

Monday, January 30, 2012

Review Dugaan Takda Rezeki (Part 3)


26 Januari 2012 (Khamis)

Alhamdullilah harini saya berjaya untuk buka hati dengan lapang untuk terima apa yang terjadi dengan redha. Semalam saya dah puas menangis. So mulai harini saya taknak tangisi lagi apa yang berlaku. Perkara yang berlalu biarlah berlalu. Esok masih ada lagi untuk saya jika diizinkan oleh-Nya.

Mak dan ayah sudah berada di rumah. Pagi ni saya bangun agak lewat. Semalam tak dapat tido dengan lena. 

Saya bersiap-siap mahu ke hospital. Sediakan apa yang perlu. Dalam pukul 10 lebih (pagi) kami bergerak ke Hospital Bersalin Sukhilmi, Senawang. Hospital ni agak jauh dari rumah saya. Skang dah tinggal di Sendayan. Kalau sebelum ni tinggal di rumah mertua di Paroi, takdalah terasa jauh sangat. 

Sampai hospital dalam pukul 11 pagi. Mungkin agak lewat. Janji semalam dengan doktor pukul 8 pagi. Huhu. 

Sebelum masuk wad consult dengan doktor dulu untuk tanya condition saya. Then baru masuk wad. Sampai wad saya diarah untuk tukar baju and tak perlu pakai panties sebab doktor nak masukkan ubat ikut "bawah". Saya dah mula memikirkan yang bukan-bukan. Saya ingatkan doktor akan bagi ubat ikut mulut. Macam telan panadol tu. Telan sambil minum air. Tanggapan saya meleset!

Perasaan kecut perut semakin menjadi-jadi. Terbayang-bayang macam mana rasa sakit bila ada sesuatu kat bahagian "bawah" saya.

Bila saya dah ready atas katil, nurse terus ambil tekanan darah saya. Alhamdullilah tekanan darah normal walaupon saya berdebar bagai nak pecah jantung. Masa ni saya memang dah berserah. Apa nak jadi, jadilah. Saya akan berusaha untuk harungi segala kesakitan. Saya masih lagi boleh bergurau dengan B untuk mengurangkan rasa takut. Suami sumber kekuatan saya!

Beberapa minit kemudian doktor dan nurse datang bersama pil yang saya sendiri taknak tengok rupa dan bentuknya. Saya tak pasti berapa biji pil yang doktor masukkan di bahagian bawah tu.

Saya diarah untuk membuka kaki macam orang bersalin tu. Boleh imagine tak?? Dan doktor terus memasukkan ubat yang berbentuk pil di bahagian alat sulit saya. Sakit??? Memang la sakit tapi tahan jela.

Saya tidak dibenarkan untuk bergerak dari katil selama 2 jam. Nasibla ada wireless boleh la saya mengisi masa lapang.

****

Dalam pukul 5 lebih (petang) doktor datang check untuk melihat keadaan saya. Darah masih keluar seperti biasa tetapi ketulan daging masih lagi tak keluar dengan sempurna. Doktor memasukkan lagi ubat untuk kali ke-2....

Saya dah jangka mesti malam ni saya tido di hospital. Ingatkan dalam satu hari dah boleh selesai.

Haishhhh dugaan apakah??

Ubat yang ke-2 memang menguji kesabaran....


...bersambung...






2 comments on "Review Dugaan Takda Rezeki (Part 3)"

iraghazali on January 30, 2012 at 1:47 PM said...

tabahkan hati, kuatkan semangat..
akak doakan semoga segalanya dipermudahkan.. jaga kesihatan ya dik..

Cempaka Cenderawasih on January 31, 2012 at 3:31 PM said...

Thanks Kak Ira.... =)

Disable Right Click