Followers

Friday, January 20, 2012

Bersyukurlah Dengan Apa Yang Ada

Bersyukurlah dengan apa yang ada...

Perkataan tu yang cuba saya tanamkan dalam hati ni. Kalau boleh taknaklah asik nak merungut dengan apa yang kerap terjadi dalam diri. Memang orang lain tak merasa apa yang kita rasa dan kita pon tak merasa apa yang orang lain tengah lalui skang ni. Tapi kita sama-sama manusia yang dikurniakan hati dan akal fikiran yang waras.

Kadang-kadang terlepas jugak anasir yang negatif tu bila bebanan terasa dipuncak. Sampai tak mampu nak berpikir yang mana buruk and baik. 

And sedarkah kita bila kita pikir, kita paling teruk, ada manusia yang di luar sana yang lebih menanggung keburukan dari kita. Kenapa bila kita ditimpa sedikit kesusahan dan kepayahan kita terus nak mencela, merungut dan tak pernah bersyukur dengan segala kebaikan yang telah Allah berikan pada kita.

Saya sendiri pon kadang-kadang terlupa dengan seribu kebaikan yang telah Allah kurniakan buat saya. Anak yang saya kandung skang antara anugerah yang saya sangat ditunggu-tunggu. Biarlah susah payah mcm mana pon saya mengandungkan dia, tapi bila dipikir itu adalah kurniaan Ilahi yang sangat bernilai. Biar saya terpaksa bangun diawal pagi untuk bersiap pergi ke opis and dalam keadaan diawal kehamilan saya perlu untuk drive jauh...tapi saya harus laluinya dengan penuh sabar. Itu semua lumrah kehidupan. Walaupon merungut macam mana sekali pon saya harus laluinya. Harus....

Padahal ada orang yang kat luar sana sepanjang mengandung terpaksa jalan kaki atau bersesak dalam kenderaan awam untuk ke tempat kerja. Bukan itu lagi payah dari saya yang hanya selesa memandu kenderaan sendiri. At least sejauh mana pon perjalanan, saya tetap duduk dengan selesa. Come on carilah kedudukan yang selesa semasa memandu kan...=)

Saya juga perlu bersyukur saya punya husband untuk share susah senang..pahit manis. Husband sentiasa disisi saya disaat memerlukan. Cuba pikir orang mengandung yang terpaksa berjauhan dengan husband. Jumpa time weekend je. Tak ke sedih macam tu. Syukur husband disisi saya...=)

Saya punya rumah untuk berlindung. Cukuplah rumah yang selesa untuk kami bina kehidupan. 

Saya punya keluarga yang penyayang. Mak ayah dan adik beradik. Orang yang hidup sebatang kara tu mcm manalah agaknya kan....

Saya punya pekerjaan untuk menanggung hutang saya...=p At least ada pekerjaan walaupon saya merungut jauh. Memang jauh pon tapi ku tahan Jebat!..Rasanya kalo jadi suri rumah macam otak kurang berkembang plak. Maaf suri rumah yang lain. Saya yang akan jadi tak berkembang kalau tak bekerja. 






Eh Tuan Laptop dah abis kelas..saya kene tamatkan post yang merepek ni secepat mungkin.







Kesimpulannya saya bersyukur dengan apa yang saya ada. Syukur Ya Allah....


0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, January 20, 2012

Bersyukurlah Dengan Apa Yang Ada


Bersyukurlah dengan apa yang ada...

Perkataan tu yang cuba saya tanamkan dalam hati ni. Kalau boleh taknaklah asik nak merungut dengan apa yang kerap terjadi dalam diri. Memang orang lain tak merasa apa yang kita rasa dan kita pon tak merasa apa yang orang lain tengah lalui skang ni. Tapi kita sama-sama manusia yang dikurniakan hati dan akal fikiran yang waras.

Kadang-kadang terlepas jugak anasir yang negatif tu bila bebanan terasa dipuncak. Sampai tak mampu nak berpikir yang mana buruk and baik. 

And sedarkah kita bila kita pikir, kita paling teruk, ada manusia yang di luar sana yang lebih menanggung keburukan dari kita. Kenapa bila kita ditimpa sedikit kesusahan dan kepayahan kita terus nak mencela, merungut dan tak pernah bersyukur dengan segala kebaikan yang telah Allah berikan pada kita.

Saya sendiri pon kadang-kadang terlupa dengan seribu kebaikan yang telah Allah kurniakan buat saya. Anak yang saya kandung skang antara anugerah yang saya sangat ditunggu-tunggu. Biarlah susah payah mcm mana pon saya mengandungkan dia, tapi bila dipikir itu adalah kurniaan Ilahi yang sangat bernilai. Biar saya terpaksa bangun diawal pagi untuk bersiap pergi ke opis and dalam keadaan diawal kehamilan saya perlu untuk drive jauh...tapi saya harus laluinya dengan penuh sabar. Itu semua lumrah kehidupan. Walaupon merungut macam mana sekali pon saya harus laluinya. Harus....

Padahal ada orang yang kat luar sana sepanjang mengandung terpaksa jalan kaki atau bersesak dalam kenderaan awam untuk ke tempat kerja. Bukan itu lagi payah dari saya yang hanya selesa memandu kenderaan sendiri. At least sejauh mana pon perjalanan, saya tetap duduk dengan selesa. Come on carilah kedudukan yang selesa semasa memandu kan...=)

Saya juga perlu bersyukur saya punya husband untuk share susah senang..pahit manis. Husband sentiasa disisi saya disaat memerlukan. Cuba pikir orang mengandung yang terpaksa berjauhan dengan husband. Jumpa time weekend je. Tak ke sedih macam tu. Syukur husband disisi saya...=)

Saya punya rumah untuk berlindung. Cukuplah rumah yang selesa untuk kami bina kehidupan. 

Saya punya keluarga yang penyayang. Mak ayah dan adik beradik. Orang yang hidup sebatang kara tu mcm manalah agaknya kan....

Saya punya pekerjaan untuk menanggung hutang saya...=p At least ada pekerjaan walaupon saya merungut jauh. Memang jauh pon tapi ku tahan Jebat!..Rasanya kalo jadi suri rumah macam otak kurang berkembang plak. Maaf suri rumah yang lain. Saya yang akan jadi tak berkembang kalau tak bekerja. 






Eh Tuan Laptop dah abis kelas..saya kene tamatkan post yang merepek ni secepat mungkin.







Kesimpulannya saya bersyukur dengan apa yang saya ada. Syukur Ya Allah....


0 comments on "Bersyukurlah Dengan Apa Yang Ada"

Disable Right Click