Followers

Sunday, January 29, 2012

Review Dugaan Takda Rezeki (Part 1)

25 Januari 2012 (Rabu)
Part 1


Saya bekerja seperti biasa. Sempat lagi untuk breakfast bersama Kak Shima dan Kak Ira. Makan keutiau goreng dan milo ais. Milo ais itu minuman feveret saya sejak 2 3 hari lepas. Memang saya sengaja kurangkan pengambilan air teh. Sebab melalui pembacaan saya dapat tahu bahawa teh mengandungi asid tanik yang tak baik untuk perkembangan bayi. Sebelum ni teh ais merupakan minuman yang wajib saya order untuk breakfast.

Harini saya rasa badan saya lemah dan perasaan malas menyelubungi diri. Mungkin sebab penangan cuti raya cina yang agak panjang. Terlalu asyik memerap di rumah tanpa perlu untuk bangun pagi, meredah jem dan drive dalam jangka waktu yang panjang. Kadang-kadang saya terasa simptom seperti mahu pitam. 

Berbekalkan buku Amalan Mengandung Ustazah Siti Norbaayah yang baru saya beli, saya hanya duduk berehat di partition. Memang malas mahu memikirkan hal kerja. Yup sejak disahkan mengandung saya memang suka sangat mahu membeli buku untuk menambahkan pengetahuan. Konon mahu menjaga kandungan. =)

Dalam pukul 11 lebih (pagi) kalau saya tak salah, saya terasa mahu pergi ke toilet untuk membuang air kecil. Sangat terkejut bila saya selesai membuang air kecil ada kesan pendarahan di toilet bowl dan seluar kecik saya. Jantung saya berdegup kencang. Perasaan tak sedap hati mula menyelubungi diri. Terus saya berjumpa Kak Shima untuk mendapatkan nasihat. Sebelum ni saya ada terbaca tentang bleeding yang bakal dialami oleh sesetangah orang akibat daripada proses penempelan di uterus. Saya mahu pikir yang baik-baik sahaja...Kak Shima menasihatkan saya untuk terus pergi ke klinik. B pon sama paksa untuk saya ke klinik secepat mungkin.

Dengan ditemani kawan opis, Roslinda..saya ke Klinik Azizah. Masa perjalanan perasaan dalam hati ni tak payah nak ungkapkan. Rasa sangat tak sedap hati! Dan dalam pada masa yang sama saya berdoa agar takda apa yang bakal berlaku pada anak saya.

Masuk ke dalam bilik doctor saya terus diminta untuk scan. Ini pertama kali saya scan untuk melihat perkembangan baby saya. Masa ni jantung rasa mcm nak pecah!

Saya agak tak sedap hati masa doktor meletakkan alat scan pada perut saya, agak sukar untuk doktor mencari kedudukan baby saya. Doktor cakap baby saya terlalu kecik dan tidak padan dengan usia 8 minggu. Pada mulanya doktor ingatkan saya tersalah bagi tarikh last period. Tapi saya pasti saya tak silap!

Doktor beritahu yang baby saya tidak berkembang seperti 2 bulan. Terlalu kecik. Saya sendiri akui. Bila saya lihat di monitor memang hanya titik putih sahaja.  Denyutan jantung pun tidak kelihatan. Sepatutnya baby dalam masa 2 bulan, otak dan jantung sudah mula berfungsi. 

Harapan hanya 50-50. Jika baby kuat dia akan survive. Kalau tak dia akan gugur dengan sendiri. Itu kenyataan doktor pada saya. Jika dia survive pon saya risau tentang kesempurnaannya. Mungkin akan cacat sebab dari awal baby tak berkembang dengan baik. Saya pasrah....

Saya diberi mc untuk harini. 

Saya terus balik ke Seremban dan terus pergi ke opis suami. Dalam perjalanan saya tak henti mengalirkan air mata dan berdoa yang terbaik. Moga Allah beri yang terbaik untuk saya dan suami. Di sudut hati saya mahu baby survive tapi dalam pada masa yang sama saya risau jika dia survive mampukah dia jadi seperti manusia yang lain. Masa ni saya dah paksa hati saya untuk terima apa jua dengan hati yang terbuka. Redha dengan apa yang bakal berlaku.

Sempat saya sms B 

"B kalo takda rezeki kite, b kene redha ye..."

Saya seperti dapat menjangkakan sesuatu yang bakal berlaku.......






...bersambung...

0 Kata-Kata Inspirasi:

Sunday, January 29, 2012

Review Dugaan Takda Rezeki (Part 1)


25 Januari 2012 (Rabu)
Part 1


Saya bekerja seperti biasa. Sempat lagi untuk breakfast bersama Kak Shima dan Kak Ira. Makan keutiau goreng dan milo ais. Milo ais itu minuman feveret saya sejak 2 3 hari lepas. Memang saya sengaja kurangkan pengambilan air teh. Sebab melalui pembacaan saya dapat tahu bahawa teh mengandungi asid tanik yang tak baik untuk perkembangan bayi. Sebelum ni teh ais merupakan minuman yang wajib saya order untuk breakfast.

Harini saya rasa badan saya lemah dan perasaan malas menyelubungi diri. Mungkin sebab penangan cuti raya cina yang agak panjang. Terlalu asyik memerap di rumah tanpa perlu untuk bangun pagi, meredah jem dan drive dalam jangka waktu yang panjang. Kadang-kadang saya terasa simptom seperti mahu pitam. 

Berbekalkan buku Amalan Mengandung Ustazah Siti Norbaayah yang baru saya beli, saya hanya duduk berehat di partition. Memang malas mahu memikirkan hal kerja. Yup sejak disahkan mengandung saya memang suka sangat mahu membeli buku untuk menambahkan pengetahuan. Konon mahu menjaga kandungan. =)

Dalam pukul 11 lebih (pagi) kalau saya tak salah, saya terasa mahu pergi ke toilet untuk membuang air kecil. Sangat terkejut bila saya selesai membuang air kecil ada kesan pendarahan di toilet bowl dan seluar kecik saya. Jantung saya berdegup kencang. Perasaan tak sedap hati mula menyelubungi diri. Terus saya berjumpa Kak Shima untuk mendapatkan nasihat. Sebelum ni saya ada terbaca tentang bleeding yang bakal dialami oleh sesetangah orang akibat daripada proses penempelan di uterus. Saya mahu pikir yang baik-baik sahaja...Kak Shima menasihatkan saya untuk terus pergi ke klinik. B pon sama paksa untuk saya ke klinik secepat mungkin.

Dengan ditemani kawan opis, Roslinda..saya ke Klinik Azizah. Masa perjalanan perasaan dalam hati ni tak payah nak ungkapkan. Rasa sangat tak sedap hati! Dan dalam pada masa yang sama saya berdoa agar takda apa yang bakal berlaku pada anak saya.

Masuk ke dalam bilik doctor saya terus diminta untuk scan. Ini pertama kali saya scan untuk melihat perkembangan baby saya. Masa ni jantung rasa mcm nak pecah!

Saya agak tak sedap hati masa doktor meletakkan alat scan pada perut saya, agak sukar untuk doktor mencari kedudukan baby saya. Doktor cakap baby saya terlalu kecik dan tidak padan dengan usia 8 minggu. Pada mulanya doktor ingatkan saya tersalah bagi tarikh last period. Tapi saya pasti saya tak silap!

Doktor beritahu yang baby saya tidak berkembang seperti 2 bulan. Terlalu kecik. Saya sendiri akui. Bila saya lihat di monitor memang hanya titik putih sahaja.  Denyutan jantung pun tidak kelihatan. Sepatutnya baby dalam masa 2 bulan, otak dan jantung sudah mula berfungsi. 

Harapan hanya 50-50. Jika baby kuat dia akan survive. Kalau tak dia akan gugur dengan sendiri. Itu kenyataan doktor pada saya. Jika dia survive pon saya risau tentang kesempurnaannya. Mungkin akan cacat sebab dari awal baby tak berkembang dengan baik. Saya pasrah....

Saya diberi mc untuk harini. 

Saya terus balik ke Seremban dan terus pergi ke opis suami. Dalam perjalanan saya tak henti mengalirkan air mata dan berdoa yang terbaik. Moga Allah beri yang terbaik untuk saya dan suami. Di sudut hati saya mahu baby survive tapi dalam pada masa yang sama saya risau jika dia survive mampukah dia jadi seperti manusia yang lain. Masa ni saya dah paksa hati saya untuk terima apa jua dengan hati yang terbuka. Redha dengan apa yang bakal berlaku.

Sempat saya sms B 

"B kalo takda rezeki kite, b kene redha ye..."

Saya seperti dapat menjangkakan sesuatu yang bakal berlaku.......






...bersambung...

0 comments on "Review Dugaan Takda Rezeki (Part 1)"

Disable Right Click