Followers

Thursday, January 31, 2013

Frust, Kecewa & Geram


Cake Making

Yule Log Cake 
Pineapple Upside Down


Sebenarnya agak frust dengan performance students. Minggu ni adalah minggu ke-2 buat menu yang sama. In advance saya dah bagi copy resepi awal. Students hanya perlu buat homework how to assemble all the ingredients and determine what is the mixing method they going to use. Plus the students also require to search what is the end products look like and decorate base on their creativity. 

Unfortunately, all the students did not prepare when come to my class. Frust.
Kesimpulannya, saya malas nak supervise apa yang mereka buat.
So at the end, 3 product hancur --> Black Forest Cake, Rainbow Cake and Tiramisu Cake in a jar.

Nasib baik saya buat swiss roll and turn to decorate it into Yule Log Cake.
Itu pun saya buat sendiri without explain to students.
Kalau explain pun bukan diorang take serious pun.
Lecturer yang kejam bukan. Nasibla saya dah bengang.
Nampak tak professional. Cara macam ni nak mengajar students yang sudah matang. Bukan budak sekolah lagi.

Geram. Urghhh...






Yule Log Cake


Pineapple Upside Down



Wednesday, January 23, 2013

Product Baking Lagi




As usual harini kelas basic pastry,
Harini buat kek.

Tengah layan cite Setia Hujung Nyawa taknak cakap panjang.
Jom tengok pictures yang comot.






Modul Cake decorating minggu depan,
Tapi sengaja test buat rose swirl technique dulu.
Nampak comot sangat plus cream cheese buttercream tak cukup al maklum semua bahan dicatu penggunaannya.
Sekian~




Kek Chifon Oren.
Lembut and sedap resepi ni.




Ni produk minggu lepas --> cookies,
Dari kiri biscotti, toffee bars and choc chips cookies.



Itu saja,
Selamat menyambut Maulidur Rasul






Tuesday, January 22, 2013

Belajarlah untuk Bersyukur



Sekadar berkongsi,
Memang benar apa yang dikatakan,
Manusia jarang benar untuk belajar bersyukur,
Renung-renungkan.
Pilihan terletak di tangan kita, sama ada untuk terus merintih atau untuk bersyukur.

"Bersabar dengan apa yang tiada, bersyukur dengan apa yang ada"





Belajarlah Untuk Bersyukur



Baru-baru ini ada seorang sahabat yang mengeluh. Katanya telah bertahun-tahun dia berkahwin, namun masih belum dikurniakan zuriat. Bonda bertanya, "Tidak ada zuriat, tapi kamu ada suamikan? Ketika ketawa masih bersisa dia menjawab, "Memanglah ada suami, Bonda. Tetapi anak pun saya nak juga.

Bonda tanya dia kembali, "Kalau dapat anak lelaki nanti, mesti kamu nak anak perempuan pulakkan? Dia kembali ketawa, "Mestilah nak!" Bonda pun turut ketawa. Tenggelam sebentar masalah yang dibincangkan.

Bonda teringat hadis ke-11 dalam bab Taubat kitab Riadhus Shalihin.

Abdullah bin ‘Abbas dan Anas bin Malik berkata: Bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda, “Seandainya seorang anak Adam (manusia) mempunyai suatu lembah emas, pasti dia ingin mempunyai dua lembah. Tiada yang dapat menutup mulutnya (tidak ada yang dapat menghentikan kerakusannya kepada dunia) kecuali tanah (maut) dan Allah berkenan memberi taubat kepada sesiapa saja yang bertaubat.” (Bukhari & Muslim)

Aduhai, tajam sungguh sindiran baginda Rasulullah S.A.W. Tetapi itulah hakikatnya. Kita sentiasa berasa tidak puas hati dan jarang mensyukuri dengan apa-apa yang kita ada. Belum berkahwin, risau dikata tidak laku. Sudah berkahwin, berkeluh-kesah pula kerana belum menimang cahaya mata. Sudah dapat seorang, kita mahu menambah lagi seorang. Sudah dapat ramai anak, timbul rasa serabut pula dengan karenah anak-anak. Alahai, bilakah agaknya hati kita akan tenang?

Perasaan tidak puas dengan yang telah ada di genggaman memang sudah menjadi lumrah manusia. Namun, pujuklah hati. Belajarlah untuk sentiasa bersyukur dengan apa yang telah dan sedang kita miliki. Bukankah Allah sudah berjanji, jika kita bersyukur kepada-Nya atas nikmat yang dikurniakan, Dia pasti menambah lagi pelbagai nikmat untuk kita?

Justeru, mari kita berhenti dari sibuk berkeluh-kesah. Pujuklah hati dan teruslah memujuk. Ada seorang hamba Allah yang terlibat dengan kemalangan jalanraya. Kakinya lumpuh, mukanya cacat. Tetapi dia masih boleh ketawa dan riang seperti biasa. Bila ditanya rahsia ketabahannya, dengan tenang dia menjawab, "Kalau aku nak bersedih sebab tidak boleh berjalan lagi atau kerana muka aku dah hodoh, aku boleh bersedih dan terus merintih. Tetapi aku memilih untuk bersyukur dan bergembira sebab pada masa ini aku masih hidup, masih boleh bercakap, masih boleh melihat dan masih banyak nikmat yang Allah pinjamkan lagi untuk aku."

Jadi, tepuk dada tanya hati. Mampukah kita memujuk hati agar kembali menghargai apa yang ditakdirkan untuk kita? Mampukah kita berhenti berdukacita terhadap sesuatu yang kita tidak ada? Jika terasa sedih sebab kita tidak mampu membeli kasut baru, insaflah kerana di luar sana, masih ramai manusia yang hatta tidak berkaki langsung. 

Jika kita bersedih sebab dilahirkan sebagai anak yatim, bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kita telah terselamat dari dosa menjadi anak derhaka. Jika ketika ini kita belum punya suami, bersyukurlah juga kerana setidak-tidaknya kita tidak akan masuk neraka seperti kebanyakan wanita lain hanya kerana mereka telah menjadi isteri yang tidak tahu bersyukur terhadap suaminya.

Fikir-fikirkan.




Sumber artikel:





Monday, January 21, 2013

All About Family Planning





Penah tak korang bincang dengan pasangan tentang berapa orang anak yang dia nak? Of course ada kan...

My husband kata dia nak 6 orang anak....
Dalam hati kenapa sikit sangat B...(sambil ketaq lutut)
Telan air liur bila husband dengan yakin dan pantas menjawab 6 orang.

Yang sorang pun susahnya nak produce, terpikir-pikir macam mana nak hasilkan 6 orang anak sebelum umur 35 tahun...

Oleh itu, jika diizinkan memang kuar sorang, lepas tu tiap tahun saya nak beranak..
Usaha tangga kejayaan.

Ok da...
saya dah over....
=p





P/s: Alhamdullilah, terbukti saya boleh pregnant naturally cuma belum rezeki lagi Allah nak bagi.....Just be patient..=)

Apa-apa pun sekarang ni kene pikir positif je...






Kisah Hujung Minggu


Kisah Hujung Minggu:


  • Sudah dua malam makan ikan bakar berturut-turut. Dua hari memang spend masa betol-betol dengan husband. =)
  • Kali kedua try OPK untuk check waktu ovulasi. Kali pertama tak reti pakai, saya tak pandai nak baca bila masa alat tu jadi positif. Mungkin kami terlepas hari yang sepatutnya. 
  • Hari ni 20 Januari dpo 12. Bila test OPK --> positif! Dulu pakai teori salah. Bajet hari ke 14 and 15 waktu subur saya. Bila turn to positive stand by antara 24 hingga 36 jam telur akan dilepaskan.
  • Harini jugak pergi berurut satu badan. Makcik tu cakap badan saya banyak angin. Memang diakui pun. Kali ni badan saya lebih ringan lepas diurut berbanding masa urut kat Ipoh aritu. Lagi 2 hari nak continue lagi. Masa urut kat bahagian perut, saya boleh rasa angin bergegar-gegar dalam perut. And sampai skg saya tak berhenti lepaskan angin ikut bawah =p.
  • GLA complex masih diteruskan. Kalau takda rezeki lagi redha jela, Allah Maha Mengetahui yang terbaik. Sekurang-kurangnya saya ada suami yang baik, yang bersama saya susah senang. Kita ikhtiar cara lain pula.



P/s: Saya dah tak kisah orang nak cakap apa pasal saya atau nak gelakkan saya. Husband selalu cakap, orang yang iri hati dengan saya tu, sedang mentertawakan saya. Tapi takpela, sekurang-kurangnya saya bukan mangsa pembohongan seorang suami. Saya hidup berdikari atas kaki sendiri, walaupun susah macam mana, kami berusaha sendiri untuk life yang lebih baik. Pada pandangan saya, kehidupan seperti ini lebih bermaruah. 







Thursday, January 17, 2013

Macarons vs Cuaca Mendung


Salam,

Rabu lepas ber-macarons,
Simple ingredients and methods tapi nak buatnya macam banyak sangat pantang larang.

Kalau nasib baik and follow teknik betul-betul, insya Allah macarons akan menjadi seperti yang diharapkan.
Orang cakap practice makes perfect.

And satu benda yang nak kata mitos atau tak,
Cuaca memainkan peranan semasa menghasilkan macarons.
Sebab macarons perlu dikeringkan betul-betul sebelum dibakar.

Rules and regulation, kaedahnya la: 
  • And make sure semasa nak assemble all the ingredients, semua peralatan dan bahan mesti dalam keadaan kering.
  • Lagi satu putih telur perlu dipukul hingga bertanduk and creamy. Jangan over-mix! 
  • Suhu oven mesti kurang antara 140 C- 150 C bergantung kepada jenis oven untuk mengelakkan permukaan macarons merekah.
  • Cara pipe mixture pun kene pandai untuk elak macarons bertocang and supaya permukaan macarons nampak smooth.
  • Adunan tidak boleh terlalu cair and pekat.
  • Arghhh banyaknya itu ini....taknak dengar dah...=p
  • Filling?? Ikut suka...=)






Siap untuk dibakar!



Resepi tengok kat youtube, siap cara-cara penyediaan lagi.
Mari mencuba!




P/s: Next experiment --> Red Velvet Cake


Tuesday, January 15, 2013

Dia Suami, Saya Isteri



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Rindu nak menulis di sini,
Ada beberapa post yang saya masih berhutang di sini.
Takda masa...owh sangat cliche alasan itu bukan??

Saya nak habiskan post Imbasan 2012 Part 2 and Family Day Part 3.
Bila la dapat siapkan post berkenaan untuk catatan kenangan saya di sini.
And one more thing adalah post tentang rumah kecil saya ini,
Masih dalam simpanan otak lagi.
Belum berjaya diluahkan di sini.

Baru lepas habis tengok feveret TV show --> Bake With Anna Olson channel AFC,
Nasib baik tak terlepas, kalau tak terlepas nak tengok teknik the egg-foam mixing method untuk cake,
Harini menu lebih kepada how to make roulade cake,
Ya Allah rasa meroyan sekejap tengok dia demo teknik untuk buat cake tu,


Minat baking makin membuak-buak,
Suatu hari nanti memang nak buat secara serius.
Insya Allah, doa-doakanlah.
=)


****

Okla, manalah husband tak pulang lagi,
Makanan sudah tersedia,
Dah tak larat nak jeling-jeling la makanan atas meja tu,

Mood gedik nak tunggu husband makan sesama,
=p





Daging kambing masak halia




Sambal tempoyak dengan ulam



Menu simple je uolss,
Makan berdua,

Bak kata husband dia akan puas bila balik kerja makan air tangan yang saya masak,
Tu yang membuatkan saya semangat nak masak walaupun kadang-kadang malas gila nak masak sebab keletihan balik kerja. *alasan

=))

Saya akan lakukan yang terbaik untuk suami sebelum saya menyesal di kemudian hari. Itu tagline saya untuk 2013, ingin jadi isteri yang solehah!



P/s: "Ya Tuhanku sesungguhnya aku memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku" (QS Al Qashas:24)








Sunday, January 13, 2013

Family Day Part 2



Assalamualaikum dan hello,

Bersiaran dari Apartment Istirehat KWSP, Port Dickson.

We had a great day yesterday. Enjoy.

Pagi ni tak serik lagi nak mandi laut tapi tunggu hujan berhenti dulu.

Apartment ni betol-betol tepi laut. 

So semalam aktiviti BBQ and family games dimulai dengan percikan bunga api 24 das dan diiringi dengan bunyi ombak yang menghempas pantai. 

Syiok!



Continue later.

P/s: Fyi, esok Negeri Sembilan cuti. Ouchh what a wonderful weekend. =)



Friday, January 11, 2013

Family Day Part 1

Salam Jumaat,

Rasa macam dah lama sangat saya tak menconteng sesuatu di sini.

Hanya short update. Ada banyak perkara yang nak diceritakan tetapi mood ke laut. Nanti ada masa panjang, insya Allah akan ada post yang banyak-banyak sampai rasa muntah nak baca. =p

Esok satu family husband akan buat family day kat Port Dickson. Menyesal plak tak mintak cuti awal. Maka esok saya akan ke opis dulu then baru bergegas ke sana. Nasib baik PD. Kalau jauh memang dah mintak cuti awal pun. Kihkih....

Maka bergegak gempita la kami esok. Tak payah ajak ramai-ramai. Kumpul adik beradik dah boleh buat doa selamat. Syukur saya ada keluarga yang variasi. Keluarga sebelah husband dewasa. Dan keluarga sebelah saya yang kurang dewasa. Huuu....




P/s: Rugi kepada sesiapa yang bersikap sombong. Tak rugi pun nak buat baik dengan semua orang.


Monday, January 07, 2013

Monday Blues



Rasa macam nak mogok je. Harini dah 7 haribulan. Gaji yang separuh katanya esok baru boleh release. Ni yang rasa nak macam nak mengamuk. Haruslah mengamuk sebab hak kita. Bila tang diorang pandai plak nak kene buat itu ini dengan cepat. Bila tang kita pandai plak nak manipulate itu ini.

Wahai hati silalah bersabar. Ikutkan rasa sekarang jugak saya nak balik rumah berpoya-poya. Malas nak mengadap kerja. Apa yang saya dapat??? Sakit hati je yang lebih.


Bilalah semua ini akan berakhir dan kembali normal seperti biasa. Bila dah tak stress pasal kerja jauh, stress pasal gaji and management yang ntah apa-apa plak. So apa langkah sepatutnya yang saya ambil?? Pening la. Serabut. Banyak benda nak kene amik kira!

Ikutkan hati memang nak quit 24 hours. Padan muka korang!


Tengah tunggu masa je ni.....


P/s: Harini memang rasa nak meradang bila tengok semua orang kat sini. Semua menjengkelkan!









Friday, January 04, 2013

Imbasan 2012 Part 1


Salam dan hello everybody!

Dah 4 hari kita memasuki tahun baru 2013. Rasanya tak sah kalau saya tak buat satu post untuk summarize apa yang telah berlaku sepanjang 2012. Kalau dilihat pada post sebelum ni memang bila masuk tahun baru memang akan ada satu post khas saya akan mengimbas kembali apa yang berlaku tahun lepas dan tidak lupa juga dengan new year resolutions. Cuma tahun ni saya kurang excited untuk menceritakan azam 2013 sebab masih sama seperti 2012 dan saya mengambil pendekatan konsep "go with the flow" dan "cuba bertahan". Rasanya pendekatan itu yang lebih sesuai setakat ini.

Januari 2012
  • 1 Januari 2012 pertama kali kami bermalam di rumah sendiri walaupun takut-takut al maklum masih tak ramai lagi jiran yang ada. Secara rasminya kami menetap di rumah sendiri. Happy tak terkata. Tak kisah rumah kosong tiada langsir tiada perabot, asalkan matlamat kami, di sini kami mahu memulakan kehidupan sebagai suami isteri dengan bahagia dan harmoni.

Macam ni keadaan rumah semasa kami pertama kali pindah.


  • Berita saya keguguran di hujung Januari semasa usia kandungan 8 minggu. Saya dapat rasakan baby saya tak mampu survive ketika itu akibat keadaan saya yang stress kerja dan urusan pindah rumah. Kami redha dengan ujian ini. Semoga Allah gantikan yang lebih baik. Rezeki semua dari Allah. Kalau nak tahu kisah lebih lanjut boleh tengok post Januari dan Februari.

Februari 2012
  • Urusan berpantang di Ipoh. Alhamdullilah saya memang berpantang secara ketat. Mak saya memang strict bab pantang. Saya berpantang lebih kurang 2 minggu. Saya minum akar kayu, bertungku, berurut dan tidak bersama suami selama sebulan. Huhu
  • Alhamdullilah Allah mudahkan urusan saya. Semasa ni semester sedang berjalan. Kalau ikut prosedur jika saya mc selama 2 minggu saya perlu menggantikan kelas yang dibatalkan. Kalau ikutkan memang banyak kelas yang perlu diganti. Kejadian berlaku ketika students sedang menduduki mid-term selama seminggu dan seminggu kemudian adalah semester break.

Mac 2012
  • Short vacation bersama husband dan kawan ke Cameron Highland. Harap boleh pergi lagi tapi berdua. Insya Allah March 2013 ada satu lagi trip bersama kawan husband lagi. Can't wait!


  • Birthday suami. Pertama kali sambut birthday sebagai husband and wife. Takda celebration yang gempak. Konon nak hadiahkan sesuatu yang istimewa di hari jadi beliau tapi Allah masih tidak mengizinkan.
  • Masih serabut memikirkan life ulang alik kerja KL Seremban setiap hari.
  • Pertama kali husband tunjuk bakat masak untuk saya sebab kesian tengok saya balik kerja penat setiap hari. Not bad masakan husband. =)

April 2012
  • Masih busy melengkapkan rumah.
  • Masih merungut tentang kerja. Kadang-kadang terpaksa berjauhan dan menumpang di rumah opismate. Saya rindu kawan-kawan di Cybernetics. =(
  • Masih berusaha untuk pregnant semula


Mei 2012
  • Bulan paling best sebab birthday sendiri. Husband bagi hadiah walaupun bukan on that day. =)
  • Dapat interview kedua untuk jawatan PPPT DH41 setelah interview pertama pada November 2011 dihalau sebab tiada skrol ijazah yang asal. =p
  • Angah, satu-satu adik lelaki dalam keluarga saya menikah dengan pasangan pilihannya di Penang. Ke Penang la kami satu keluarga. Part yang paling best, bila my BFF pun turut serta!




My BFF, Akma, can't wait to see u in March babe!

  • 21 Mei 2012, saya nekad menghantar notis perletakan jawatan. Tawakal. Saya nekad mengakhiri kerja gila saya setiap hari atas nasihat husband walaupun saya tiada back up kerja semasa notis perletakan jawatan dibuat! Satu keputusan yang sangat sukar untuk dibuat.

June 2012
  • 16 Julai 2008- 23 Jun 2012 berakhirnya khidmat saya di Cybernetics. Ini keputusan yang terbaik.
  • Saya dipanggil untuk bekerja di tempat sekarang. Perancangan Allah yang terbaik. Saya menerima offer berkenaan walaupun hati 50-50 untuk terima atau tidak.
  • Kerja kawen Angah di Ipoh. Jadi tuan rumah, wajib saya bertungkus lumus bersama family yang lain. Rasa nak patah kaki. Tapi enjoy sangat! And tak pasal-pasal husband jadi pengapit bidan terjun. Terus lupa saya and melagak macam bujang..=p

Me and pengapit bidan terjun



Me and pengantin yang diraikan.

  • Persiapan serba sedikit untuk house warming. Pertama kali uruskan perihal kenduri sendiri tanpa melibatkan mak dan ayah. 


To be contiued ---> Imbasan 2012 Part 2




Random Talk: Pasal Gaji Lagi




Nak mengadu sikit. Bulan ni gaji kami dibahagi kepada 2. Maksudnya separuh kami dah dapat masa hujung Disember and separuh lagi kami masih tak dapat sampai skrang. So bila gaji separuh-separuh ni macam tak best la plak kan. Apa barang bagi separuh-separuh. Kalau macam tu tiap hari selagi gaji tak dapat nak half day jela. Bole? Tak boleh kan?

Benda common sense pun tak boleh nak fikir. Bulan ni dah ada komitmen nak bayar duit kereta. Pendapatan yang ada perlulah didahulukan mengikut keperluan. 

Lately tak habis-habis cerita buruk tentang tempat kerja. Mengucap panjang. Thanks coz sudi dengar luahan yang ntah apa-apa ni.


P/s: Pagi tadi masuk kereta nak pergi kerja tengok kat stereng terselit duit and nota kecik --> duit minyak. Ermm paham-paham je husband saya sedang pokai menunggu separuh gaji tahun lepas (2012). =p



Thursday, January 03, 2013

Serabut Di Opis



Salam,

Kat opis dah tukar layout opis dan kami semua lecturer telah masuk ke bilik yang baru. Dan layout tempat duduk lecturer memang sengaja diatur untuk menganggu privasi kami. Haha so dah tak boleh nak update blog kat opis. Nak bukak facebook pun terpaksa kecikkan window..takut kantoi. So sekarang ni saya sangat eficient bekerja. Masa yang ada memang digunakan untuk menyiapkan kerja yang berlambak-lambak. =p

Ditambah MQA nak datang. Memang serabut sangat sistem kat sini. Tambah-tambah teaching folio. Kenapalah complicated sangat format teaching folio diorang ni. Naik serabut fikir. 

Harap kalau dapat berhenti mengejut best jugak. Haha...


Da~


Tuesday, January 01, 2013

2013 Yang Manis



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdullilah masih bernafas di tahun baru 2013. Syukur untuk nikmat yang ini.

Ada satu entry yang saya nak coretkan disini sempena tahun 2012. Banyak pahit manis yang dilalui sepanjang 2012 yang tak mungkin saya lupakan. Sentiasa terpahat di jiwa mahu pun kenangan itu pahit atau manis. Semuanya menjadi pengajaran yang bermakna dalam hidup saya.

Mungkin tak ada apa yang boleh dibanggakan sepanjang 2012. Tiada pencapaian yang begitu penting dalam hidup saya tahun lepas. Semoga tahun 2013 saya mampu mencapai sesuatu yang membanggakan untuk diri saya. Semoga Allah permudahkan.

Apa pun yang saya lalui sepanjang 2012, syukur sebab orang tersayang sentiasa bersama-sama dengan saya. Memberi semangat dan pendorong dalam hidup saya. Syukur ada suami dan keluarga yang menjadi tulang belakang saya.

Yang penting kasih sayang suami terhadap saya tidak pernah pudar walaupun kami masih lagi together berdua tanpa pertambahan ahli keluarga. Tapi best apa, ermm part tu biar hal suami isteri yang tahu. =p

Okla misi mengemas rumah tak habis lagi. Baru beli wardrobe kat Ikea. Kami tak spend beribu untuk wardrobe. Sebab memikirkan akan datang rasanya kami DIY wardrobe sendiri ikut kreativiti sendiri. Kalau ada masa bole share. Yang pasti total cost below than RM 1k. Bak kata husband...jimat duit abg...=p




Ihsan Google.
Lebih kurang macam ni la konsep nya.



Okla tak habis berkemas lagi.


Next post.. Imbasan 2012...



Thursday, January 31, 2013

Frust, Kecewa & Geram

2 comments

Cake Making

Yule Log Cake 
Pineapple Upside Down


Sebenarnya agak frust dengan performance students. Minggu ni adalah minggu ke-2 buat menu yang sama. In advance saya dah bagi copy resepi awal. Students hanya perlu buat homework how to assemble all the ingredients and determine what is the mixing method they going to use. Plus the students also require to search what is the end products look like and decorate base on their creativity. 

Unfortunately, all the students did not prepare when come to my class. Frust.
Kesimpulannya, saya malas nak supervise apa yang mereka buat.
So at the end, 3 product hancur --> Black Forest Cake, Rainbow Cake and Tiramisu Cake in a jar.

Nasib baik saya buat swiss roll and turn to decorate it into Yule Log Cake.
Itu pun saya buat sendiri without explain to students.
Kalau explain pun bukan diorang take serious pun.
Lecturer yang kejam bukan. Nasibla saya dah bengang.
Nampak tak professional. Cara macam ni nak mengajar students yang sudah matang. Bukan budak sekolah lagi.

Geram. Urghhh...






Yule Log Cake


Pineapple Upside Down



Wednesday, January 23, 2013

Product Baking Lagi

0 comments



As usual harini kelas basic pastry,
Harini buat kek.

Tengah layan cite Setia Hujung Nyawa taknak cakap panjang.
Jom tengok pictures yang comot.






Modul Cake decorating minggu depan,
Tapi sengaja test buat rose swirl technique dulu.
Nampak comot sangat plus cream cheese buttercream tak cukup al maklum semua bahan dicatu penggunaannya.
Sekian~




Kek Chifon Oren.
Lembut and sedap resepi ni.




Ni produk minggu lepas --> cookies,
Dari kiri biscotti, toffee bars and choc chips cookies.



Itu saja,
Selamat menyambut Maulidur Rasul






Tuesday, January 22, 2013

Belajarlah untuk Bersyukur

0 comments


Sekadar berkongsi,
Memang benar apa yang dikatakan,
Manusia jarang benar untuk belajar bersyukur,
Renung-renungkan.
Pilihan terletak di tangan kita, sama ada untuk terus merintih atau untuk bersyukur.

"Bersabar dengan apa yang tiada, bersyukur dengan apa yang ada"





Belajarlah Untuk Bersyukur



Baru-baru ini ada seorang sahabat yang mengeluh. Katanya telah bertahun-tahun dia berkahwin, namun masih belum dikurniakan zuriat. Bonda bertanya, "Tidak ada zuriat, tapi kamu ada suamikan? Ketika ketawa masih bersisa dia menjawab, "Memanglah ada suami, Bonda. Tetapi anak pun saya nak juga.

Bonda tanya dia kembali, "Kalau dapat anak lelaki nanti, mesti kamu nak anak perempuan pulakkan? Dia kembali ketawa, "Mestilah nak!" Bonda pun turut ketawa. Tenggelam sebentar masalah yang dibincangkan.

Bonda teringat hadis ke-11 dalam bab Taubat kitab Riadhus Shalihin.

Abdullah bin ‘Abbas dan Anas bin Malik berkata: Bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda, “Seandainya seorang anak Adam (manusia) mempunyai suatu lembah emas, pasti dia ingin mempunyai dua lembah. Tiada yang dapat menutup mulutnya (tidak ada yang dapat menghentikan kerakusannya kepada dunia) kecuali tanah (maut) dan Allah berkenan memberi taubat kepada sesiapa saja yang bertaubat.” (Bukhari & Muslim)

Aduhai, tajam sungguh sindiran baginda Rasulullah S.A.W. Tetapi itulah hakikatnya. Kita sentiasa berasa tidak puas hati dan jarang mensyukuri dengan apa-apa yang kita ada. Belum berkahwin, risau dikata tidak laku. Sudah berkahwin, berkeluh-kesah pula kerana belum menimang cahaya mata. Sudah dapat seorang, kita mahu menambah lagi seorang. Sudah dapat ramai anak, timbul rasa serabut pula dengan karenah anak-anak. Alahai, bilakah agaknya hati kita akan tenang?

Perasaan tidak puas dengan yang telah ada di genggaman memang sudah menjadi lumrah manusia. Namun, pujuklah hati. Belajarlah untuk sentiasa bersyukur dengan apa yang telah dan sedang kita miliki. Bukankah Allah sudah berjanji, jika kita bersyukur kepada-Nya atas nikmat yang dikurniakan, Dia pasti menambah lagi pelbagai nikmat untuk kita?

Justeru, mari kita berhenti dari sibuk berkeluh-kesah. Pujuklah hati dan teruslah memujuk. Ada seorang hamba Allah yang terlibat dengan kemalangan jalanraya. Kakinya lumpuh, mukanya cacat. Tetapi dia masih boleh ketawa dan riang seperti biasa. Bila ditanya rahsia ketabahannya, dengan tenang dia menjawab, "Kalau aku nak bersedih sebab tidak boleh berjalan lagi atau kerana muka aku dah hodoh, aku boleh bersedih dan terus merintih. Tetapi aku memilih untuk bersyukur dan bergembira sebab pada masa ini aku masih hidup, masih boleh bercakap, masih boleh melihat dan masih banyak nikmat yang Allah pinjamkan lagi untuk aku."

Jadi, tepuk dada tanya hati. Mampukah kita memujuk hati agar kembali menghargai apa yang ditakdirkan untuk kita? Mampukah kita berhenti berdukacita terhadap sesuatu yang kita tidak ada? Jika terasa sedih sebab kita tidak mampu membeli kasut baru, insaflah kerana di luar sana, masih ramai manusia yang hatta tidak berkaki langsung. 

Jika kita bersedih sebab dilahirkan sebagai anak yatim, bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kita telah terselamat dari dosa menjadi anak derhaka. Jika ketika ini kita belum punya suami, bersyukurlah juga kerana setidak-tidaknya kita tidak akan masuk neraka seperti kebanyakan wanita lain hanya kerana mereka telah menjadi isteri yang tidak tahu bersyukur terhadap suaminya.

Fikir-fikirkan.




Sumber artikel:





Monday, January 21, 2013

All About Family Planning

4 comments




Penah tak korang bincang dengan pasangan tentang berapa orang anak yang dia nak? Of course ada kan...

My husband kata dia nak 6 orang anak....
Dalam hati kenapa sikit sangat B...(sambil ketaq lutut)
Telan air liur bila husband dengan yakin dan pantas menjawab 6 orang.

Yang sorang pun susahnya nak produce, terpikir-pikir macam mana nak hasilkan 6 orang anak sebelum umur 35 tahun...

Oleh itu, jika diizinkan memang kuar sorang, lepas tu tiap tahun saya nak beranak..
Usaha tangga kejayaan.

Ok da...
saya dah over....
=p





P/s: Alhamdullilah, terbukti saya boleh pregnant naturally cuma belum rezeki lagi Allah nak bagi.....Just be patient..=)

Apa-apa pun sekarang ni kene pikir positif je...






Kisah Hujung Minggu

0 comments

Kisah Hujung Minggu:


  • Sudah dua malam makan ikan bakar berturut-turut. Dua hari memang spend masa betol-betol dengan husband. =)
  • Kali kedua try OPK untuk check waktu ovulasi. Kali pertama tak reti pakai, saya tak pandai nak baca bila masa alat tu jadi positif. Mungkin kami terlepas hari yang sepatutnya. 
  • Hari ni 20 Januari dpo 12. Bila test OPK --> positif! Dulu pakai teori salah. Bajet hari ke 14 and 15 waktu subur saya. Bila turn to positive stand by antara 24 hingga 36 jam telur akan dilepaskan.
  • Harini jugak pergi berurut satu badan. Makcik tu cakap badan saya banyak angin. Memang diakui pun. Kali ni badan saya lebih ringan lepas diurut berbanding masa urut kat Ipoh aritu. Lagi 2 hari nak continue lagi. Masa urut kat bahagian perut, saya boleh rasa angin bergegar-gegar dalam perut. And sampai skg saya tak berhenti lepaskan angin ikut bawah =p.
  • GLA complex masih diteruskan. Kalau takda rezeki lagi redha jela, Allah Maha Mengetahui yang terbaik. Sekurang-kurangnya saya ada suami yang baik, yang bersama saya susah senang. Kita ikhtiar cara lain pula.



P/s: Saya dah tak kisah orang nak cakap apa pasal saya atau nak gelakkan saya. Husband selalu cakap, orang yang iri hati dengan saya tu, sedang mentertawakan saya. Tapi takpela, sekurang-kurangnya saya bukan mangsa pembohongan seorang suami. Saya hidup berdikari atas kaki sendiri, walaupun susah macam mana, kami berusaha sendiri untuk life yang lebih baik. Pada pandangan saya, kehidupan seperti ini lebih bermaruah. 







Thursday, January 17, 2013

Macarons vs Cuaca Mendung

1 comments

Salam,

Rabu lepas ber-macarons,
Simple ingredients and methods tapi nak buatnya macam banyak sangat pantang larang.

Kalau nasib baik and follow teknik betul-betul, insya Allah macarons akan menjadi seperti yang diharapkan.
Orang cakap practice makes perfect.

And satu benda yang nak kata mitos atau tak,
Cuaca memainkan peranan semasa menghasilkan macarons.
Sebab macarons perlu dikeringkan betul-betul sebelum dibakar.

Rules and regulation, kaedahnya la: 
  • And make sure semasa nak assemble all the ingredients, semua peralatan dan bahan mesti dalam keadaan kering.
  • Lagi satu putih telur perlu dipukul hingga bertanduk and creamy. Jangan over-mix! 
  • Suhu oven mesti kurang antara 140 C- 150 C bergantung kepada jenis oven untuk mengelakkan permukaan macarons merekah.
  • Cara pipe mixture pun kene pandai untuk elak macarons bertocang and supaya permukaan macarons nampak smooth.
  • Adunan tidak boleh terlalu cair and pekat.
  • Arghhh banyaknya itu ini....taknak dengar dah...=p
  • Filling?? Ikut suka...=)






Siap untuk dibakar!



Resepi tengok kat youtube, siap cara-cara penyediaan lagi.
Mari mencuba!




P/s: Next experiment --> Red Velvet Cake


Tuesday, January 15, 2013

Dia Suami, Saya Isteri

4 comments


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Rindu nak menulis di sini,
Ada beberapa post yang saya masih berhutang di sini.
Takda masa...owh sangat cliche alasan itu bukan??

Saya nak habiskan post Imbasan 2012 Part 2 and Family Day Part 3.
Bila la dapat siapkan post berkenaan untuk catatan kenangan saya di sini.
And one more thing adalah post tentang rumah kecil saya ini,
Masih dalam simpanan otak lagi.
Belum berjaya diluahkan di sini.

Baru lepas habis tengok feveret TV show --> Bake With Anna Olson channel AFC,
Nasib baik tak terlepas, kalau tak terlepas nak tengok teknik the egg-foam mixing method untuk cake,
Harini menu lebih kepada how to make roulade cake,
Ya Allah rasa meroyan sekejap tengok dia demo teknik untuk buat cake tu,


Minat baking makin membuak-buak,
Suatu hari nanti memang nak buat secara serius.
Insya Allah, doa-doakanlah.
=)


****

Okla, manalah husband tak pulang lagi,
Makanan sudah tersedia,
Dah tak larat nak jeling-jeling la makanan atas meja tu,

Mood gedik nak tunggu husband makan sesama,
=p





Daging kambing masak halia




Sambal tempoyak dengan ulam



Menu simple je uolss,
Makan berdua,

Bak kata husband dia akan puas bila balik kerja makan air tangan yang saya masak,
Tu yang membuatkan saya semangat nak masak walaupun kadang-kadang malas gila nak masak sebab keletihan balik kerja. *alasan

=))

Saya akan lakukan yang terbaik untuk suami sebelum saya menyesal di kemudian hari. Itu tagline saya untuk 2013, ingin jadi isteri yang solehah!



P/s: "Ya Tuhanku sesungguhnya aku memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku" (QS Al Qashas:24)








Sunday, January 13, 2013

Family Day Part 2

0 comments


Assalamualaikum dan hello,

Bersiaran dari Apartment Istirehat KWSP, Port Dickson.

We had a great day yesterday. Enjoy.

Pagi ni tak serik lagi nak mandi laut tapi tunggu hujan berhenti dulu.

Apartment ni betol-betol tepi laut. 

So semalam aktiviti BBQ and family games dimulai dengan percikan bunga api 24 das dan diiringi dengan bunyi ombak yang menghempas pantai. 

Syiok!



Continue later.

P/s: Fyi, esok Negeri Sembilan cuti. Ouchh what a wonderful weekend. =)



Friday, January 11, 2013

Family Day Part 1

0 comments
Salam Jumaat,

Rasa macam dah lama sangat saya tak menconteng sesuatu di sini.

Hanya short update. Ada banyak perkara yang nak diceritakan tetapi mood ke laut. Nanti ada masa panjang, insya Allah akan ada post yang banyak-banyak sampai rasa muntah nak baca. =p

Esok satu family husband akan buat family day kat Port Dickson. Menyesal plak tak mintak cuti awal. Maka esok saya akan ke opis dulu then baru bergegas ke sana. Nasib baik PD. Kalau jauh memang dah mintak cuti awal pun. Kihkih....

Maka bergegak gempita la kami esok. Tak payah ajak ramai-ramai. Kumpul adik beradik dah boleh buat doa selamat. Syukur saya ada keluarga yang variasi. Keluarga sebelah husband dewasa. Dan keluarga sebelah saya yang kurang dewasa. Huuu....




P/s: Rugi kepada sesiapa yang bersikap sombong. Tak rugi pun nak buat baik dengan semua orang.


Monday, January 07, 2013

Monday Blues

2 comments


Rasa macam nak mogok je. Harini dah 7 haribulan. Gaji yang separuh katanya esok baru boleh release. Ni yang rasa nak macam nak mengamuk. Haruslah mengamuk sebab hak kita. Bila tang diorang pandai plak nak kene buat itu ini dengan cepat. Bila tang kita pandai plak nak manipulate itu ini.

Wahai hati silalah bersabar. Ikutkan rasa sekarang jugak saya nak balik rumah berpoya-poya. Malas nak mengadap kerja. Apa yang saya dapat??? Sakit hati je yang lebih.


Bilalah semua ini akan berakhir dan kembali normal seperti biasa. Bila dah tak stress pasal kerja jauh, stress pasal gaji and management yang ntah apa-apa plak. So apa langkah sepatutnya yang saya ambil?? Pening la. Serabut. Banyak benda nak kene amik kira!

Ikutkan hati memang nak quit 24 hours. Padan muka korang!


Tengah tunggu masa je ni.....


P/s: Harini memang rasa nak meradang bila tengok semua orang kat sini. Semua menjengkelkan!









Friday, January 04, 2013

Imbasan 2012 Part 1

0 comments

Salam dan hello everybody!

Dah 4 hari kita memasuki tahun baru 2013. Rasanya tak sah kalau saya tak buat satu post untuk summarize apa yang telah berlaku sepanjang 2012. Kalau dilihat pada post sebelum ni memang bila masuk tahun baru memang akan ada satu post khas saya akan mengimbas kembali apa yang berlaku tahun lepas dan tidak lupa juga dengan new year resolutions. Cuma tahun ni saya kurang excited untuk menceritakan azam 2013 sebab masih sama seperti 2012 dan saya mengambil pendekatan konsep "go with the flow" dan "cuba bertahan". Rasanya pendekatan itu yang lebih sesuai setakat ini.

Januari 2012
  • 1 Januari 2012 pertama kali kami bermalam di rumah sendiri walaupun takut-takut al maklum masih tak ramai lagi jiran yang ada. Secara rasminya kami menetap di rumah sendiri. Happy tak terkata. Tak kisah rumah kosong tiada langsir tiada perabot, asalkan matlamat kami, di sini kami mahu memulakan kehidupan sebagai suami isteri dengan bahagia dan harmoni.

Macam ni keadaan rumah semasa kami pertama kali pindah.


  • Berita saya keguguran di hujung Januari semasa usia kandungan 8 minggu. Saya dapat rasakan baby saya tak mampu survive ketika itu akibat keadaan saya yang stress kerja dan urusan pindah rumah. Kami redha dengan ujian ini. Semoga Allah gantikan yang lebih baik. Rezeki semua dari Allah. Kalau nak tahu kisah lebih lanjut boleh tengok post Januari dan Februari.

Februari 2012
  • Urusan berpantang di Ipoh. Alhamdullilah saya memang berpantang secara ketat. Mak saya memang strict bab pantang. Saya berpantang lebih kurang 2 minggu. Saya minum akar kayu, bertungku, berurut dan tidak bersama suami selama sebulan. Huhu
  • Alhamdullilah Allah mudahkan urusan saya. Semasa ni semester sedang berjalan. Kalau ikut prosedur jika saya mc selama 2 minggu saya perlu menggantikan kelas yang dibatalkan. Kalau ikutkan memang banyak kelas yang perlu diganti. Kejadian berlaku ketika students sedang menduduki mid-term selama seminggu dan seminggu kemudian adalah semester break.

Mac 2012
  • Short vacation bersama husband dan kawan ke Cameron Highland. Harap boleh pergi lagi tapi berdua. Insya Allah March 2013 ada satu lagi trip bersama kawan husband lagi. Can't wait!


  • Birthday suami. Pertama kali sambut birthday sebagai husband and wife. Takda celebration yang gempak. Konon nak hadiahkan sesuatu yang istimewa di hari jadi beliau tapi Allah masih tidak mengizinkan.
  • Masih serabut memikirkan life ulang alik kerja KL Seremban setiap hari.
  • Pertama kali husband tunjuk bakat masak untuk saya sebab kesian tengok saya balik kerja penat setiap hari. Not bad masakan husband. =)

April 2012
  • Masih busy melengkapkan rumah.
  • Masih merungut tentang kerja. Kadang-kadang terpaksa berjauhan dan menumpang di rumah opismate. Saya rindu kawan-kawan di Cybernetics. =(
  • Masih berusaha untuk pregnant semula


Mei 2012
  • Bulan paling best sebab birthday sendiri. Husband bagi hadiah walaupun bukan on that day. =)
  • Dapat interview kedua untuk jawatan PPPT DH41 setelah interview pertama pada November 2011 dihalau sebab tiada skrol ijazah yang asal. =p
  • Angah, satu-satu adik lelaki dalam keluarga saya menikah dengan pasangan pilihannya di Penang. Ke Penang la kami satu keluarga. Part yang paling best, bila my BFF pun turut serta!




My BFF, Akma, can't wait to see u in March babe!

  • 21 Mei 2012, saya nekad menghantar notis perletakan jawatan. Tawakal. Saya nekad mengakhiri kerja gila saya setiap hari atas nasihat husband walaupun saya tiada back up kerja semasa notis perletakan jawatan dibuat! Satu keputusan yang sangat sukar untuk dibuat.

June 2012
  • 16 Julai 2008- 23 Jun 2012 berakhirnya khidmat saya di Cybernetics. Ini keputusan yang terbaik.
  • Saya dipanggil untuk bekerja di tempat sekarang. Perancangan Allah yang terbaik. Saya menerima offer berkenaan walaupun hati 50-50 untuk terima atau tidak.
  • Kerja kawen Angah di Ipoh. Jadi tuan rumah, wajib saya bertungkus lumus bersama family yang lain. Rasa nak patah kaki. Tapi enjoy sangat! And tak pasal-pasal husband jadi pengapit bidan terjun. Terus lupa saya and melagak macam bujang..=p

Me and pengapit bidan terjun



Me and pengantin yang diraikan.

  • Persiapan serba sedikit untuk house warming. Pertama kali uruskan perihal kenduri sendiri tanpa melibatkan mak dan ayah. 


To be contiued ---> Imbasan 2012 Part 2




Random Talk: Pasal Gaji Lagi

0 comments



Nak mengadu sikit. Bulan ni gaji kami dibahagi kepada 2. Maksudnya separuh kami dah dapat masa hujung Disember and separuh lagi kami masih tak dapat sampai skrang. So bila gaji separuh-separuh ni macam tak best la plak kan. Apa barang bagi separuh-separuh. Kalau macam tu tiap hari selagi gaji tak dapat nak half day jela. Bole? Tak boleh kan?

Benda common sense pun tak boleh nak fikir. Bulan ni dah ada komitmen nak bayar duit kereta. Pendapatan yang ada perlulah didahulukan mengikut keperluan. 

Lately tak habis-habis cerita buruk tentang tempat kerja. Mengucap panjang. Thanks coz sudi dengar luahan yang ntah apa-apa ni.


P/s: Pagi tadi masuk kereta nak pergi kerja tengok kat stereng terselit duit and nota kecik --> duit minyak. Ermm paham-paham je husband saya sedang pokai menunggu separuh gaji tahun lepas (2012). =p



Thursday, January 03, 2013

Serabut Di Opis

0 comments


Salam,

Kat opis dah tukar layout opis dan kami semua lecturer telah masuk ke bilik yang baru. Dan layout tempat duduk lecturer memang sengaja diatur untuk menganggu privasi kami. Haha so dah tak boleh nak update blog kat opis. Nak bukak facebook pun terpaksa kecikkan window..takut kantoi. So sekarang ni saya sangat eficient bekerja. Masa yang ada memang digunakan untuk menyiapkan kerja yang berlambak-lambak. =p

Ditambah MQA nak datang. Memang serabut sangat sistem kat sini. Tambah-tambah teaching folio. Kenapalah complicated sangat format teaching folio diorang ni. Naik serabut fikir. 

Harap kalau dapat berhenti mengejut best jugak. Haha...


Da~


Tuesday, January 01, 2013

2013 Yang Manis

0 comments


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdullilah masih bernafas di tahun baru 2013. Syukur untuk nikmat yang ini.

Ada satu entry yang saya nak coretkan disini sempena tahun 2012. Banyak pahit manis yang dilalui sepanjang 2012 yang tak mungkin saya lupakan. Sentiasa terpahat di jiwa mahu pun kenangan itu pahit atau manis. Semuanya menjadi pengajaran yang bermakna dalam hidup saya.

Mungkin tak ada apa yang boleh dibanggakan sepanjang 2012. Tiada pencapaian yang begitu penting dalam hidup saya tahun lepas. Semoga tahun 2013 saya mampu mencapai sesuatu yang membanggakan untuk diri saya. Semoga Allah permudahkan.

Apa pun yang saya lalui sepanjang 2012, syukur sebab orang tersayang sentiasa bersama-sama dengan saya. Memberi semangat dan pendorong dalam hidup saya. Syukur ada suami dan keluarga yang menjadi tulang belakang saya.

Yang penting kasih sayang suami terhadap saya tidak pernah pudar walaupun kami masih lagi together berdua tanpa pertambahan ahli keluarga. Tapi best apa, ermm part tu biar hal suami isteri yang tahu. =p

Okla misi mengemas rumah tak habis lagi. Baru beli wardrobe kat Ikea. Kami tak spend beribu untuk wardrobe. Sebab memikirkan akan datang rasanya kami DIY wardrobe sendiri ikut kreativiti sendiri. Kalau ada masa bole share. Yang pasti total cost below than RM 1k. Bak kata husband...jimat duit abg...=p




Ihsan Google.
Lebih kurang macam ni la konsep nya.



Okla tak habis berkemas lagi.


Next post.. Imbasan 2012...



Disable Right Click