Followers

Thursday, January 17, 2013

Macarons vs Cuaca Mendung


Salam,

Rabu lepas ber-macarons,
Simple ingredients and methods tapi nak buatnya macam banyak sangat pantang larang.

Kalau nasib baik and follow teknik betul-betul, insya Allah macarons akan menjadi seperti yang diharapkan.
Orang cakap practice makes perfect.

And satu benda yang nak kata mitos atau tak,
Cuaca memainkan peranan semasa menghasilkan macarons.
Sebab macarons perlu dikeringkan betul-betul sebelum dibakar.

Rules and regulation, kaedahnya la: 
  • And make sure semasa nak assemble all the ingredients, semua peralatan dan bahan mesti dalam keadaan kering.
  • Lagi satu putih telur perlu dipukul hingga bertanduk and creamy. Jangan over-mix! 
  • Suhu oven mesti kurang antara 140 C- 150 C bergantung kepada jenis oven untuk mengelakkan permukaan macarons merekah.
  • Cara pipe mixture pun kene pandai untuk elak macarons bertocang and supaya permukaan macarons nampak smooth.
  • Adunan tidak boleh terlalu cair and pekat.
  • Arghhh banyaknya itu ini....taknak dengar dah...=p
  • Filling?? Ikut suka...=)






Siap untuk dibakar!



Resepi tengok kat youtube, siap cara-cara penyediaan lagi.
Mari mencuba!




P/s: Next experiment --> Red Velvet Cake


1 Kata-Kata Inspirasi:

Noorulaz said...

Assalamualaikum, saya ada menjual macarons silicone sheet dr Germany. lawati page saya untuk info lanjut. tq.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=3

Thursday, January 17, 2013

Macarons vs Cuaca Mendung



Salam,

Rabu lepas ber-macarons,
Simple ingredients and methods tapi nak buatnya macam banyak sangat pantang larang.

Kalau nasib baik and follow teknik betul-betul, insya Allah macarons akan menjadi seperti yang diharapkan.
Orang cakap practice makes perfect.

And satu benda yang nak kata mitos atau tak,
Cuaca memainkan peranan semasa menghasilkan macarons.
Sebab macarons perlu dikeringkan betul-betul sebelum dibakar.

Rules and regulation, kaedahnya la: 
  • And make sure semasa nak assemble all the ingredients, semua peralatan dan bahan mesti dalam keadaan kering.
  • Lagi satu putih telur perlu dipukul hingga bertanduk and creamy. Jangan over-mix! 
  • Suhu oven mesti kurang antara 140 C- 150 C bergantung kepada jenis oven untuk mengelakkan permukaan macarons merekah.
  • Cara pipe mixture pun kene pandai untuk elak macarons bertocang and supaya permukaan macarons nampak smooth.
  • Adunan tidak boleh terlalu cair and pekat.
  • Arghhh banyaknya itu ini....taknak dengar dah...=p
  • Filling?? Ikut suka...=)






Siap untuk dibakar!



Resepi tengok kat youtube, siap cara-cara penyediaan lagi.
Mari mencuba!




P/s: Next experiment --> Red Velvet Cake


1 comments on "Macarons vs Cuaca Mendung"

Noorulaz on January 25, 2013 at 3:42 AM said...

Assalamualaikum, saya ada menjual macarons silicone sheet dr Germany. lawati page saya untuk info lanjut. tq.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=3

Disable Right Click