Followers

Saturday, July 13, 2013

Masak Atau Beli di Bazar?



Alhamdullilah dah masuk Ramadan yang ke-4 harini. Harap masih mampu bertahan untuk berpuasa penuh.

Semalam berjaya untuk masak buat pertama kalinya pada Ramadan kali ni. Menu nasi ayam. Agak kelam kabut jugak semalam sebab sudden plan kan. Bawang baru nak blender, sayur baru nak potong. Semuanya perlu dilakukan dengan pantas sebelum berbuka. Walaupun penat puas hati sebab dapat masak sendiri and husband makan dengan banyaknya. =)


Rasanya macam dah taknak pergi beli kat bazar lagi. Bukan apa kita tak tahu makanan tu disediakan dalam keadaan bersih or tak?? And baru 2 hari pergi bazar saya nak muak dengan makanan yang dijual. Siap dah boleh hafal gerai tu jual apa. Kalau nak beli pun mungkin kuih je. Tapi tengok keadaan sebab saya pernah terbeli kuih yang dah basi kat bazar Ramadan. Dah la kuih tu memang feveret and teringin sangat nak makan masa tu.....so dah serik. Ni kes peniaga yang tahu nak amik keuntungan saja, tak ikhlas dalam berniaga. And saya juga ada perasan, gerai jual ayam golek ni... masa first day Ramadan harga yang dijual untuk seekor ayam RM20 and ayam separuh RM11...Then the next day saya pergi tengok harga dia dah tukar and dinaikkan ayam seekor RM 23 and separuh RM 11. Owh ya mungkin isu harga ayam naik skang. Tapi kalau sedap mungkin berbaloi kan. Apa yang saya tengok pakcik tu ikat ayam menggunakan dawai, means dia masak sekali dengan ayam. As a lecturer yang mengajar subjek Food Sanitation, cara ni bukanlah satu cara yang hygiene untuk preparation and production of foods. Nauzubillah...minta dijauhkan sesiapa yang makan mengalami food poisoning kan.....


Tambahan kalau air. Saya kurang percaya air manis yang dijual di bazaar. Imagine peniaga tu menggunakan air paip atau air yang tidak masak. Tambahan saya skang tengah pregnant. Kesian baby terpaksa minum air yang tidak bersih. Saya rela beli air yang twister oren yang dalam botol tu atau bancuh sendiri air di rumah.


Pokok pangkalnya berpada-padalah jika mahu membeli di bazar Ramadan. Takut terkena dengan peniaga yang tidak ikhlas and mahu mengambil kesempatan di bulan Ramadan. Trends skang kita lebih suka consume food away from home berbanding memasak sendiri di rumah kan. =)


Bukan nak cakap saya banned makanan di bazar Ramadan. Ada jugak nasib masa membeli kita berpuas hati. Bukan nak cakap saya rajin sangat nak masak. Tapi ada pros and cons yang perlu kita amik peduli.


So harini mahu masak apa??? Erm teringin sambal sotong dengan ikan keli bakar. Sambal sotong adalah feveret husband. =)



P/s: Sesekali nak jugak pergi Buffet Ramadan kan....


Don't judge anyone. Oh, you think you're perfect?? Sorry, no one is.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, July 13, 2013

Masak Atau Beli di Bazar?




Alhamdullilah dah masuk Ramadan yang ke-4 harini. Harap masih mampu bertahan untuk berpuasa penuh.

Semalam berjaya untuk masak buat pertama kalinya pada Ramadan kali ni. Menu nasi ayam. Agak kelam kabut jugak semalam sebab sudden plan kan. Bawang baru nak blender, sayur baru nak potong. Semuanya perlu dilakukan dengan pantas sebelum berbuka. Walaupun penat puas hati sebab dapat masak sendiri and husband makan dengan banyaknya. =)


Rasanya macam dah taknak pergi beli kat bazar lagi. Bukan apa kita tak tahu makanan tu disediakan dalam keadaan bersih or tak?? And baru 2 hari pergi bazar saya nak muak dengan makanan yang dijual. Siap dah boleh hafal gerai tu jual apa. Kalau nak beli pun mungkin kuih je. Tapi tengok keadaan sebab saya pernah terbeli kuih yang dah basi kat bazar Ramadan. Dah la kuih tu memang feveret and teringin sangat nak makan masa tu.....so dah serik. Ni kes peniaga yang tahu nak amik keuntungan saja, tak ikhlas dalam berniaga. And saya juga ada perasan, gerai jual ayam golek ni... masa first day Ramadan harga yang dijual untuk seekor ayam RM20 and ayam separuh RM11...Then the next day saya pergi tengok harga dia dah tukar and dinaikkan ayam seekor RM 23 and separuh RM 11. Owh ya mungkin isu harga ayam naik skang. Tapi kalau sedap mungkin berbaloi kan. Apa yang saya tengok pakcik tu ikat ayam menggunakan dawai, means dia masak sekali dengan ayam. As a lecturer yang mengajar subjek Food Sanitation, cara ni bukanlah satu cara yang hygiene untuk preparation and production of foods. Nauzubillah...minta dijauhkan sesiapa yang makan mengalami food poisoning kan.....


Tambahan kalau air. Saya kurang percaya air manis yang dijual di bazaar. Imagine peniaga tu menggunakan air paip atau air yang tidak masak. Tambahan saya skang tengah pregnant. Kesian baby terpaksa minum air yang tidak bersih. Saya rela beli air yang twister oren yang dalam botol tu atau bancuh sendiri air di rumah.


Pokok pangkalnya berpada-padalah jika mahu membeli di bazar Ramadan. Takut terkena dengan peniaga yang tidak ikhlas and mahu mengambil kesempatan di bulan Ramadan. Trends skang kita lebih suka consume food away from home berbanding memasak sendiri di rumah kan. =)


Bukan nak cakap saya banned makanan di bazar Ramadan. Ada jugak nasib masa membeli kita berpuas hati. Bukan nak cakap saya rajin sangat nak masak. Tapi ada pros and cons yang perlu kita amik peduli.


So harini mahu masak apa??? Erm teringin sambal sotong dengan ikan keli bakar. Sambal sotong adalah feveret husband. =)



P/s: Sesekali nak jugak pergi Buffet Ramadan kan....


Don't judge anyone. Oh, you think you're perfect?? Sorry, no one is.



0 comments on "Masak Atau Beli di Bazar?"

Disable Right Click