Followers

Friday, July 05, 2013

Checklist Barang Baby Lagi



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hurmm lagi beberapa minggu je nak masuk trimester ketiga. Cepat sungguh masa berlalu. Alhamdullilah pregnant kali ni berjalan lancar. Cik Bunga pun tak banyak kerenah. Sakit sikit-sikit tu biasalah. Harap semuanya berjalan lancar sehingga bersalin, berpantang dan seterusnya. Amin.


Bila nak masuk 7 bulan dalam fikiran ni dah takda pikir apa. Siapkan keperluan barang Cik Bunga dan saya. Beg ke hospital dah kene ready. Nak bersalin di mana?? Itu belakang citer. Kat mana-mana pun saya redha asalkan Cik Bunga keluar dengan selamat dan sihat. 


Duduk kat opis dari tadi menyiapkan checklist yang tak dibeli. Barang-barang kecik yang asas masih ada lagi yang tak dibeli. Risau jugak kalau bersalin awal yakni 2 minggu. Sebab banyak kes yang saya dengar mereka bersalin 2 minggu awal dari expecting due date. Maknanya dalam bulan September macam tu. Kelas masih berjalan. Kene kejar silibus la jawabnya. Semuanya kene plan betul-betul. Sebab kes opis mate saya bersalin awal 2 minggu dari tarikh jangkaan bersalin. Asalnya dia nak bersalin di Terengganu. At last bersalin jugak di Seremban. Kalau ikutkan masa dia bersalin, petang tu dia akan berangkat ke Terengganu. Nasib tak rasa sakit masa on da way, i mean atas highway. Kalau tak kes naya. Apa pun dah selamat pun kawan saya tu skang. Alhamdullilah. Yang bestnya, kawan saya tu memang tak buat preparation apa. Beg ke hospital pun tak siapkan. Sebab dia memang plan akan bersalin di kampung. Siap sakit di opis and opis mate yang tolong hantar ke hospital. Maka, dari situ saya perlu amik sedikit pengajaran. =)


Selain kene sediakan keperluan ke hospital, saya juga sedang menyediakan checklist untuk breastfeed Cik Bunga nanti. Banyak juga keperluan yang perlu disediakan. Jika diizinkan memang saya nak beri susu badan secara ekslusif kepada Cik Bunga nanti. Knowledge tentang penyusuan ibu pun kene upgrade juga. Kak Shima ada suggest satu buku. Mungkin boleh dijadikan panduan untuk saya. 

Checklist yang terfikir buat masa ni:

  • Breast pump - masih memikirkan brand yang sesuai (Avent/Rumble Tuff/Medela)
  • Milk storage (bottle and plastik pack) - Nak buat stock masa pantang nanti
  • Cooler bag + ice pack (untuk travel) 
  • Bottle warmer
  • Bottle warmer (dalam kereta untuk travel) 

Oh ya weekend ni (5-7 July) ada mother and baby expo kat Stadium Melawati, Shah Alam. Kalau rajin ajak husband pergi, kalau tak rajin tunggu jela satu lagi expo 12-14 July kat Midvalley. Leceh sebenarnya nak pergi expo ni sebab terlalu ramai dengan orang. Tapi yang bestnya banyak barang yang kita boleh dapat dengan harga yang murah.


Ok itu sahaja update terkini.
Da~

Selamat berhujung minggu.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, July 05, 2013

Checklist Barang Baby Lagi




Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hurmm lagi beberapa minggu je nak masuk trimester ketiga. Cepat sungguh masa berlalu. Alhamdullilah pregnant kali ni berjalan lancar. Cik Bunga pun tak banyak kerenah. Sakit sikit-sikit tu biasalah. Harap semuanya berjalan lancar sehingga bersalin, berpantang dan seterusnya. Amin.


Bila nak masuk 7 bulan dalam fikiran ni dah takda pikir apa. Siapkan keperluan barang Cik Bunga dan saya. Beg ke hospital dah kene ready. Nak bersalin di mana?? Itu belakang citer. Kat mana-mana pun saya redha asalkan Cik Bunga keluar dengan selamat dan sihat. 


Duduk kat opis dari tadi menyiapkan checklist yang tak dibeli. Barang-barang kecik yang asas masih ada lagi yang tak dibeli. Risau jugak kalau bersalin awal yakni 2 minggu. Sebab banyak kes yang saya dengar mereka bersalin 2 minggu awal dari expecting due date. Maknanya dalam bulan September macam tu. Kelas masih berjalan. Kene kejar silibus la jawabnya. Semuanya kene plan betul-betul. Sebab kes opis mate saya bersalin awal 2 minggu dari tarikh jangkaan bersalin. Asalnya dia nak bersalin di Terengganu. At last bersalin jugak di Seremban. Kalau ikutkan masa dia bersalin, petang tu dia akan berangkat ke Terengganu. Nasib tak rasa sakit masa on da way, i mean atas highway. Kalau tak kes naya. Apa pun dah selamat pun kawan saya tu skang. Alhamdullilah. Yang bestnya, kawan saya tu memang tak buat preparation apa. Beg ke hospital pun tak siapkan. Sebab dia memang plan akan bersalin di kampung. Siap sakit di opis and opis mate yang tolong hantar ke hospital. Maka, dari situ saya perlu amik sedikit pengajaran. =)


Selain kene sediakan keperluan ke hospital, saya juga sedang menyediakan checklist untuk breastfeed Cik Bunga nanti. Banyak juga keperluan yang perlu disediakan. Jika diizinkan memang saya nak beri susu badan secara ekslusif kepada Cik Bunga nanti. Knowledge tentang penyusuan ibu pun kene upgrade juga. Kak Shima ada suggest satu buku. Mungkin boleh dijadikan panduan untuk saya. 

Checklist yang terfikir buat masa ni:

  • Breast pump - masih memikirkan brand yang sesuai (Avent/Rumble Tuff/Medela)
  • Milk storage (bottle and plastik pack) - Nak buat stock masa pantang nanti
  • Cooler bag + ice pack (untuk travel) 
  • Bottle warmer
  • Bottle warmer (dalam kereta untuk travel) 

Oh ya weekend ni (5-7 July) ada mother and baby expo kat Stadium Melawati, Shah Alam. Kalau rajin ajak husband pergi, kalau tak rajin tunggu jela satu lagi expo 12-14 July kat Midvalley. Leceh sebenarnya nak pergi expo ni sebab terlalu ramai dengan orang. Tapi yang bestnya banyak barang yang kita boleh dapat dengan harga yang murah.


Ok itu sahaja update terkini.
Da~

Selamat berhujung minggu.



0 comments on "Checklist Barang Baby Lagi"

Disable Right Click