Followers

Wednesday, March 11, 2015

Simptom Mak-Mak




Assalamualaikum,


Mia tengah tido baru boleh buka laptop dengan senang hati. Kalau Mia ada jangan harap nak buka laptop . Kita buat kerja atas meja, dia dah mula sibuk merengek nak duduk atas riba nak tengok laptop and tekan keyboard sana sini. Hp pun sama. Nak balas whatsapp pun sorok-sorok skang ni sebab bila nampak hp automatik dia akan suruh buka video. Tengok je takpe, ni tak nak tukar-tukar. Belum abis tengok nak tukar yang lain. Jenuh....



Takpela Mia sementara awak nak membesar ni, ibu layankan aje. Ibu la yang kene berfikiran kreatif macam mana nak melayan setiap kerenah awak. 


So skang adalah masa untuk ibu bersendirian sementara awak tido. Time ni la macam-macam boleh ibu buat. Google sana sini. Blogwalking...cari info sana sini. Nak tido? Saya bukan jenis tido siang. Kalau nak tido pun tido-tido ayam masa layan Mia main mainan depan tv.  


Bila duduk rumah ni macam-macam kita pikir. Seronok jaga anak sendiri. Yela kita tahu ragam dan kerenah anak kita, kalau duduk rumah orang atau taska, ikhlas ke mereka layan setiap kerenah anak kita. Tambahan bila nak bagi makan. Sabar ke diorang nak suap Mia sampai Mia kenyang. Ke penuh lagi nasi dalam mulut, terus suap lagi sampai macam nak termuntah. Haishh ni la dinamakan simptom mak-mak. Fikir jauh and negatif sokmo. Tapi kalau dah terpaksa, kene redha and berdoa semoga anak kita sentiasa terpelihara dan dilindungi-Nya. Hati kene kering.


Kalau rasa nak jaga anak sendiri. Tak percaya kat orang, haruslah fikirkan sesuatu. Bukan nak duduk rumah saja goyang kaki. Sapa kata goyang kaki. Banyak benda nak uruskan tau. Bila orang kata suri rumah mesti diorang expect kita ada banyak masa. Rumah sentiasa tip top. Kain baju mesti sentiasa berlipat. Pinggan mangkuk sentiasa bercuci. Senang cite semua aspek dalam keadaan terkawal. Tapi ada je suri rumah, tapi rumah lintang pukang. Harap saya bukan kategori itu.


Banyak perkara kene plan sebelum menunggu hari nak bersalin nanti. Sebab lepas pantang dah boleh terus ON tanpa lengahkan masa. Ini salah satu misi 2015 saya. Sebelum ni pun dah test market sikit-sikit. Tapi bila dah makin sarat rasa macam tak larat nak paksa diri. And ada la beberapa faktor yang tak dapat dielakkan. Ni pon ada beberapa tempahan yang terpaksa saya tolak. Insya Allah lepas pantang akan aktif semula.


Now tengah nak kumpul idea and marketing strategy. Kalau tak mendapat sambutan nampak gaya kene makan gaji la. Tapi siapa nak jaga anak??? Huaaaaaa (meraung)....




P/s: Simptom tak percaya orang menebal dalam diri....







0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, March 11, 2015

Simptom Mak-Mak





Assalamualaikum,


Mia tengah tido baru boleh buka laptop dengan senang hati. Kalau Mia ada jangan harap nak buka laptop . Kita buat kerja atas meja, dia dah mula sibuk merengek nak duduk atas riba nak tengok laptop and tekan keyboard sana sini. Hp pun sama. Nak balas whatsapp pun sorok-sorok skang ni sebab bila nampak hp automatik dia akan suruh buka video. Tengok je takpe, ni tak nak tukar-tukar. Belum abis tengok nak tukar yang lain. Jenuh....



Takpela Mia sementara awak nak membesar ni, ibu layankan aje. Ibu la yang kene berfikiran kreatif macam mana nak melayan setiap kerenah awak. 


So skang adalah masa untuk ibu bersendirian sementara awak tido. Time ni la macam-macam boleh ibu buat. Google sana sini. Blogwalking...cari info sana sini. Nak tido? Saya bukan jenis tido siang. Kalau nak tido pun tido-tido ayam masa layan Mia main mainan depan tv.  


Bila duduk rumah ni macam-macam kita pikir. Seronok jaga anak sendiri. Yela kita tahu ragam dan kerenah anak kita, kalau duduk rumah orang atau taska, ikhlas ke mereka layan setiap kerenah anak kita. Tambahan bila nak bagi makan. Sabar ke diorang nak suap Mia sampai Mia kenyang. Ke penuh lagi nasi dalam mulut, terus suap lagi sampai macam nak termuntah. Haishh ni la dinamakan simptom mak-mak. Fikir jauh and negatif sokmo. Tapi kalau dah terpaksa, kene redha and berdoa semoga anak kita sentiasa terpelihara dan dilindungi-Nya. Hati kene kering.


Kalau rasa nak jaga anak sendiri. Tak percaya kat orang, haruslah fikirkan sesuatu. Bukan nak duduk rumah saja goyang kaki. Sapa kata goyang kaki. Banyak benda nak uruskan tau. Bila orang kata suri rumah mesti diorang expect kita ada banyak masa. Rumah sentiasa tip top. Kain baju mesti sentiasa berlipat. Pinggan mangkuk sentiasa bercuci. Senang cite semua aspek dalam keadaan terkawal. Tapi ada je suri rumah, tapi rumah lintang pukang. Harap saya bukan kategori itu.


Banyak perkara kene plan sebelum menunggu hari nak bersalin nanti. Sebab lepas pantang dah boleh terus ON tanpa lengahkan masa. Ini salah satu misi 2015 saya. Sebelum ni pun dah test market sikit-sikit. Tapi bila dah makin sarat rasa macam tak larat nak paksa diri. And ada la beberapa faktor yang tak dapat dielakkan. Ni pon ada beberapa tempahan yang terpaksa saya tolak. Insya Allah lepas pantang akan aktif semula.


Now tengah nak kumpul idea and marketing strategy. Kalau tak mendapat sambutan nampak gaya kene makan gaji la. Tapi siapa nak jaga anak??? Huaaaaaa (meraung)....




P/s: Simptom tak percaya orang menebal dalam diri....







0 comments on "Simptom Mak-Mak"

Disable Right Click