Followers

Saturday, March 14, 2015

Resepi Spaghetti Bolognese Meatballs



Assalamualaikum,


Dah lama tak share resepi dalam blog. Harini rasa macam bermurah hati nak share satu resepi yang saya buat semalam. Sebenarnya adik baby teringin nak makan spaghetti bolognese. Nak makan kat kedai takut susahkan walid and tak kene dengan selera. So semalam gigih cari bahan buat sendiri. Pandai-pandai la adjust supaya kene dengan selera. Kalau tak sedap pun salah sendiri. Hukhuk...


First time bagi Mia makan, bukan main suka lagi dia makan. Ok lepas ni ibu boleh buat selalu kalau kita dah boring makan nasi.


Tambahan plak dalam peti ais ada daging kisar yang belum guna lagi. Peluang keemasan. Boleh buat meatball sekali. Saya suka packaging baru daging kisar Ramly. 400 gram tapi separate kepada 2 bahagian 200 gram. Separuh saya buat meatballs. Separuh lagi untuk sos spaghetti. 


Ini style spaghetti bolognese meatballs saya.

(Anggaran 5 orang makan)
Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • Bawang holland (cincang)- Kalau besar guna separuh dah cukup
  • Tomato concasse (rujuk note bawah)
  • Carrot (dadu) - tak letak sebab tak suka carrot
  • Cendawan butang - tak letak sebab kedai tu tak jual plak
  • Sedikit oregano - tak letak sebab takda kat rumah
  • Sehelai bay leaf - tak letak jugak
  • 400 gram daging kisar - guna jenama Ramly. Memang best
  • Satu botol besar Sos Spaghetti- guna jenama Kimball je. Nak guna tomato paste pun boleh.
  • 100 ml Susu segar



Cara-cara:

Meatballs:-
1. Campurkan daging kisar, bawang holland and kalau ada oregano boleh letak sekali.
2. Tak perlu garam sebab daging kisar memang sedia masin. Bentukkan bulat-bulat.
3. Celurkan dalam air mendidih 1-2 minit sahaja. Jangan risau takkan hancur.
4. Ketepikan.
5. Air celur tadi jangan buang, boleh guna untuk air stock sos spaghetti.


Tomato concasse:
1. Didihkan air.
2. Potong pangkah (X) kat hujung tomato sebab nanti senang nak buang kulit.
3. Tujuan celur dalam air panas untuk mudahkan proses buang kulit tomato.
4. Buang kulit dan biji tomato, dadukan atau cincang kasar.
5. Ketepikan.


Sos spaghetti:
1. Saute bawang putih dan holland. 
2. Masukkan oregano/bay leaf kalau ada.
3. Masukkan sayur (tomato/carrot/celery/cendawan) kalau ada.
4. Masukkkan daging kisar. Tunggu hingga kering sikit.
5. Masukkan susu.
6. Masukkan air stock meatballs tadi.
7. Masukkan tomato paste/sos spaghetti/prego
8. Saya tambah sikit cili giling untuk kurangkan kemasaman sos and nak bagi pedas sikit
9. Masukkan meatballs tadi. Reneh la sampai kuah agak kering. Ikut citarasa masing-masing.
10. Nak sedap biar reneh lama sikit. Dalam 1 jam ke.
11. Adjust rasa garam dan gula sikit.
12. Dah siap!
13. Jangan lupa celur spaghetti. Tengok arahan pada packaging.






Taraa dah siap!
My version
Kalau ada oregano, thyme, bay leaf and grated cheese mesti lagi terangkat...

Ingat memasak ini satu seni.
Terpulang kepada cara masing-masing untuk mengolah resepi ni.
Selamat mencuba.








0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, March 14, 2015

Resepi Spaghetti Bolognese Meatballs




Assalamualaikum,


Dah lama tak share resepi dalam blog. Harini rasa macam bermurah hati nak share satu resepi yang saya buat semalam. Sebenarnya adik baby teringin nak makan spaghetti bolognese. Nak makan kat kedai takut susahkan walid and tak kene dengan selera. So semalam gigih cari bahan buat sendiri. Pandai-pandai la adjust supaya kene dengan selera. Kalau tak sedap pun salah sendiri. Hukhuk...


First time bagi Mia makan, bukan main suka lagi dia makan. Ok lepas ni ibu boleh buat selalu kalau kita dah boring makan nasi.


Tambahan plak dalam peti ais ada daging kisar yang belum guna lagi. Peluang keemasan. Boleh buat meatball sekali. Saya suka packaging baru daging kisar Ramly. 400 gram tapi separate kepada 2 bahagian 200 gram. Separuh saya buat meatballs. Separuh lagi untuk sos spaghetti. 


Ini style spaghetti bolognese meatballs saya.

(Anggaran 5 orang makan)
Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • Bawang holland (cincang)- Kalau besar guna separuh dah cukup
  • Tomato concasse (rujuk note bawah)
  • Carrot (dadu) - tak letak sebab tak suka carrot
  • Cendawan butang - tak letak sebab kedai tu tak jual plak
  • Sedikit oregano - tak letak sebab takda kat rumah
  • Sehelai bay leaf - tak letak jugak
  • 400 gram daging kisar - guna jenama Ramly. Memang best
  • Satu botol besar Sos Spaghetti- guna jenama Kimball je. Nak guna tomato paste pun boleh.
  • 100 ml Susu segar



Cara-cara:

Meatballs:-
1. Campurkan daging kisar, bawang holland and kalau ada oregano boleh letak sekali.
2. Tak perlu garam sebab daging kisar memang sedia masin. Bentukkan bulat-bulat.
3. Celurkan dalam air mendidih 1-2 minit sahaja. Jangan risau takkan hancur.
4. Ketepikan.
5. Air celur tadi jangan buang, boleh guna untuk air stock sos spaghetti.


Tomato concasse:
1. Didihkan air.
2. Potong pangkah (X) kat hujung tomato sebab nanti senang nak buang kulit.
3. Tujuan celur dalam air panas untuk mudahkan proses buang kulit tomato.
4. Buang kulit dan biji tomato, dadukan atau cincang kasar.
5. Ketepikan.


Sos spaghetti:
1. Saute bawang putih dan holland. 
2. Masukkan oregano/bay leaf kalau ada.
3. Masukkan sayur (tomato/carrot/celery/cendawan) kalau ada.
4. Masukkkan daging kisar. Tunggu hingga kering sikit.
5. Masukkan susu.
6. Masukkan air stock meatballs tadi.
7. Masukkan tomato paste/sos spaghetti/prego
8. Saya tambah sikit cili giling untuk kurangkan kemasaman sos and nak bagi pedas sikit
9. Masukkan meatballs tadi. Reneh la sampai kuah agak kering. Ikut citarasa masing-masing.
10. Nak sedap biar reneh lama sikit. Dalam 1 jam ke.
11. Adjust rasa garam dan gula sikit.
12. Dah siap!
13. Jangan lupa celur spaghetti. Tengok arahan pada packaging.






Taraa dah siap!
My version
Kalau ada oregano, thyme, bay leaf and grated cheese mesti lagi terangkat...

Ingat memasak ini satu seni.
Terpulang kepada cara masing-masing untuk mengolah resepi ni.
Selamat mencuba.








0 comments on "Resepi Spaghetti Bolognese Meatballs"

Disable Right Click