Followers

Tuesday, March 10, 2015

Pasaraya Zemart Pilihan Hati



Assalamualaikum,


Dah jadi pengurus rumah tangga ni of course la tak terlepas daripada tanggungjawab memasak. Boleh dikatakan saya memasak setiap hari walaupun simple dish. Walaupun berperang dengan Mia masa masak, kita tengah goreng ikan dan-dan dia tarik seluar la, keluarkan segala mak nenek apa yang boleh dia capai la, itu la. Itu sebab saya selalu masak agak lewat tunggu Mia tido dulu baru la saya akan masak senang hati. Biasa pukul 200-230 ptg akan make sure setel masak and kemas dapur.


So bila masak barang dapur/ basah mesti kene sentiasa ada. Korang beli barang dapur kat mana ye?? Sebelum ni tempat wajib saya mesti Tesco. Kalau barang basah macam ikan, ayam atau sayur ke beli kat pasar. Kadang-kadang beli kat kedai mini market atau beli kat simpang jalan, ada orang jual ikan fresh dari laut. Tapi biasa la harga mesti mark-up sikit kan.


Tak prefer beli kat Tesco sebab kurang fresh. Pernah terbeli ikan. Biasa la kita membeli mesti nak buat stok lama kan. Ikan simpan 2 3 hari then masak buat asam pedas. Masya Allah tak tahu nak klasifikasikan apa rasa ikan tu. Tawar. Tak fresh langsung. Taubat taknak beli kat Tesco dah.


Now husband dah perkenalkan tempat baru nak beli barang dapur and barang basah sekaligus. Tak payah pergi 2 3 tempat, 2 3 kali. Harga pun berbaloi. Barang basah pun fresh. Kalau area Sendayan/Seremban and Bandar Enstek mesti tahu pasaraya Zemart. Kat Ipoh tak pernah lagi wujud kot. First time pergi rasa teruja. Terus say goodbye to Tesco and Mydin. 


Kesimpulannya saya memang suka pergi Zemart sebab jimat and fresh. Haritu beli ketam pun, bila masak terasa segar lagi macam beli kat pasar. 


Apa lagi jom la try pergi Zemart. Huhu...




P/s: Nak kurangkan entry bergambar. Jangan meluat kalau tengok tulisan berjela.






0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, March 10, 2015

Pasaraya Zemart Pilihan Hati




Assalamualaikum,


Dah jadi pengurus rumah tangga ni of course la tak terlepas daripada tanggungjawab memasak. Boleh dikatakan saya memasak setiap hari walaupun simple dish. Walaupun berperang dengan Mia masa masak, kita tengah goreng ikan dan-dan dia tarik seluar la, keluarkan segala mak nenek apa yang boleh dia capai la, itu la. Itu sebab saya selalu masak agak lewat tunggu Mia tido dulu baru la saya akan masak senang hati. Biasa pukul 200-230 ptg akan make sure setel masak and kemas dapur.


So bila masak barang dapur/ basah mesti kene sentiasa ada. Korang beli barang dapur kat mana ye?? Sebelum ni tempat wajib saya mesti Tesco. Kalau barang basah macam ikan, ayam atau sayur ke beli kat pasar. Kadang-kadang beli kat kedai mini market atau beli kat simpang jalan, ada orang jual ikan fresh dari laut. Tapi biasa la harga mesti mark-up sikit kan.


Tak prefer beli kat Tesco sebab kurang fresh. Pernah terbeli ikan. Biasa la kita membeli mesti nak buat stok lama kan. Ikan simpan 2 3 hari then masak buat asam pedas. Masya Allah tak tahu nak klasifikasikan apa rasa ikan tu. Tawar. Tak fresh langsung. Taubat taknak beli kat Tesco dah.


Now husband dah perkenalkan tempat baru nak beli barang dapur and barang basah sekaligus. Tak payah pergi 2 3 tempat, 2 3 kali. Harga pun berbaloi. Barang basah pun fresh. Kalau area Sendayan/Seremban and Bandar Enstek mesti tahu pasaraya Zemart. Kat Ipoh tak pernah lagi wujud kot. First time pergi rasa teruja. Terus say goodbye to Tesco and Mydin. 


Kesimpulannya saya memang suka pergi Zemart sebab jimat and fresh. Haritu beli ketam pun, bila masak terasa segar lagi macam beli kat pasar. 


Apa lagi jom la try pergi Zemart. Huhu...




P/s: Nak kurangkan entry bergambar. Jangan meluat kalau tengok tulisan berjela.






0 comments on "Pasaraya Zemart Pilihan Hati"

Disable Right Click