Followers

Tuesday, March 10, 2015

2nd Pregnancy: An Unexpected Journey



Assalamualaikum,


Wah nampak tajuk mengalahkan tajuk filem. Begitulah gambaran yang nak diceritakan tentang second pregnancy. Ye memang skang tengah mengandung anak kedua. Minggu ni dah masuk 30 minggu. Lagi berapa minggu nak deliver. Ya Allah bila fikir sakitnya contraction bole jadi pitam. Ingat lagi lepas Mia lahir, terus rasa serik nak mengandung lagi. Sebab serik tahan sakit contraction. Tengok tup-tup mengandung lagi di saat Mia belum pun cecah 2 tahun. Ni penangan tak amalkan pil perancang ye puan-puan. Tapi bila fikir balik siapalah kita nak menolak rezeki yang Allah beri.


Macam mana boleh termengandung?? Ke memang rancang nak anak cepat-cepat dalam masa terdekat??

Good questions!

Dapat tahu mengandung lagi masa umur Mia 11 bulan. Huhu konon ingat kalau kita fully breastfeed baby memang boleh jadi pil perancang semulajadi. Akibat hanyut dengan teori yang sesat dan suami isteri plak takda mengamalkan "play save" maka bulan itu terlekat jua. Haha... B lepas ni saya amik pil perancang ye...


Masa Mia dulu setahun lebih tunggu nak lekat balik lepas keguguran. Yang ini Allah bagi mudah saja. Alhamdullilah. Anak kan rezeki pemberian Allah. Kami terima dengan hati terbuka. Bersedia atau tidak, merancang atau tidak bukan perkara penting. Doa saya semoga Allah permudahkan segala urusan.


Cabaran mengandung anak kedua semasa anak masih kecil. Hanya Tuhan saja yang tahu kepayahan itu. Itu semua pengalaman. Nak tak nak kene harungi juga dengan sabar dan tabah. 


Part yang kelakar, kali ni pregnant rasa macam terkene penyakit berjangkit. Starting wife kawan husband, kire kitorang pon automatik jadi kawan. Memang ada plan dengan dia nak pregnant second baby sama-sama. Pagi tu dia whatsapp cakap "positif" and suruh saya cepat-cepat buat second baby. Gila apa Mia belum cukup setahun kan. Tapi masa ni period dah delay. Jarang cycle period buat hal. Tetap nak cakap hormone ting tong..nak denied jugak bukan pregnant.



Lepas tu angah balik Ipoh and announce Alisha nak dapat adik dah. Saya? Buat muka seposen. Korang jalan la dulu. Iolss tunggu Mia 2 tahun. Perghh padahal tak tahu perancangan Allah lebih baik.


And berlarutan ke kenalan-kenalan rapat yang dah lama tak jumpa. Berwhatsapp berfacebook. Semua tengah pregnant. Period masih lagi delay. UPT dah beli tapi tak excited nak test sebab alahai kesiannya Mia. 2 minggu delay baru test. Memang sah positif uolss. Nak habaq kat family pon segan-segan. Mak siap cakap lagi, mak mengandung angah masa saya baru 3 bulan. Amik kau lagi advance. Kuikui...angah lahir saya baru 11 bulan. At least nanti Mia dah besar sikit setahun 7 bulan lebih kurang.

Tapi macam biasa la bila pergi check up KK masa 8 minggu nurse bising kenapa tak tunggu 2 tahun pregnant semula. Dah Allah nak bagi macam mana plak nak tahan kan. Sebab masa pregnant Mia hb saya rendah dari awal sampai nak bersalin. Sekali tu je saya buat check up kat KK, lepas tu dah buat monthly check up kat private. Yang ni nanti saya story entry yang lain. Bukan sebab marah dengan nurse tapi ada sebab lain yang tak dapat dielakkan.


Dah 30 minggu ni rasa bersalah dengan adik Mia sebab jarang update and rekod perkembangan sepanjang saya mengandungkan dia. Nanti kite buat story secara pukal ye. Itu pon kalau ibu rajin... ;p 


Okla nanti continue lagi. Da~






0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, March 10, 2015

2nd Pregnancy: An Unexpected Journey




Assalamualaikum,


Wah nampak tajuk mengalahkan tajuk filem. Begitulah gambaran yang nak diceritakan tentang second pregnancy. Ye memang skang tengah mengandung anak kedua. Minggu ni dah masuk 30 minggu. Lagi berapa minggu nak deliver. Ya Allah bila fikir sakitnya contraction bole jadi pitam. Ingat lagi lepas Mia lahir, terus rasa serik nak mengandung lagi. Sebab serik tahan sakit contraction. Tengok tup-tup mengandung lagi di saat Mia belum pun cecah 2 tahun. Ni penangan tak amalkan pil perancang ye puan-puan. Tapi bila fikir balik siapalah kita nak menolak rezeki yang Allah beri.


Macam mana boleh termengandung?? Ke memang rancang nak anak cepat-cepat dalam masa terdekat??

Good questions!

Dapat tahu mengandung lagi masa umur Mia 11 bulan. Huhu konon ingat kalau kita fully breastfeed baby memang boleh jadi pil perancang semulajadi. Akibat hanyut dengan teori yang sesat dan suami isteri plak takda mengamalkan "play save" maka bulan itu terlekat jua. Haha... B lepas ni saya amik pil perancang ye...


Masa Mia dulu setahun lebih tunggu nak lekat balik lepas keguguran. Yang ini Allah bagi mudah saja. Alhamdullilah. Anak kan rezeki pemberian Allah. Kami terima dengan hati terbuka. Bersedia atau tidak, merancang atau tidak bukan perkara penting. Doa saya semoga Allah permudahkan segala urusan.


Cabaran mengandung anak kedua semasa anak masih kecil. Hanya Tuhan saja yang tahu kepayahan itu. Itu semua pengalaman. Nak tak nak kene harungi juga dengan sabar dan tabah. 


Part yang kelakar, kali ni pregnant rasa macam terkene penyakit berjangkit. Starting wife kawan husband, kire kitorang pon automatik jadi kawan. Memang ada plan dengan dia nak pregnant second baby sama-sama. Pagi tu dia whatsapp cakap "positif" and suruh saya cepat-cepat buat second baby. Gila apa Mia belum cukup setahun kan. Tapi masa ni period dah delay. Jarang cycle period buat hal. Tetap nak cakap hormone ting tong..nak denied jugak bukan pregnant.



Lepas tu angah balik Ipoh and announce Alisha nak dapat adik dah. Saya? Buat muka seposen. Korang jalan la dulu. Iolss tunggu Mia 2 tahun. Perghh padahal tak tahu perancangan Allah lebih baik.


And berlarutan ke kenalan-kenalan rapat yang dah lama tak jumpa. Berwhatsapp berfacebook. Semua tengah pregnant. Period masih lagi delay. UPT dah beli tapi tak excited nak test sebab alahai kesiannya Mia. 2 minggu delay baru test. Memang sah positif uolss. Nak habaq kat family pon segan-segan. Mak siap cakap lagi, mak mengandung angah masa saya baru 3 bulan. Amik kau lagi advance. Kuikui...angah lahir saya baru 11 bulan. At least nanti Mia dah besar sikit setahun 7 bulan lebih kurang.

Tapi macam biasa la bila pergi check up KK masa 8 minggu nurse bising kenapa tak tunggu 2 tahun pregnant semula. Dah Allah nak bagi macam mana plak nak tahan kan. Sebab masa pregnant Mia hb saya rendah dari awal sampai nak bersalin. Sekali tu je saya buat check up kat KK, lepas tu dah buat monthly check up kat private. Yang ni nanti saya story entry yang lain. Bukan sebab marah dengan nurse tapi ada sebab lain yang tak dapat dielakkan.


Dah 30 minggu ni rasa bersalah dengan adik Mia sebab jarang update and rekod perkembangan sepanjang saya mengandungkan dia. Nanti kite buat story secara pukal ye. Itu pon kalau ibu rajin... ;p 


Okla nanti continue lagi. Da~






0 comments on "2nd Pregnancy: An Unexpected Journey"

Disable Right Click