Followers

Tuesday, March 03, 2015

Officially Suri Rumah Berjaya



Assalamualaikum dan hai semua,

Haha akhirnya daku berhenti kerja jugak. Sebelum ni dah banyak sangat update meroyan PJJ dengan husband kan. Tiba-tiba amik keputusan drastik berhenti kerja. Sebenarnya banyak sangat drama yang berlaku dekat company tu. Yang menguatkan lagi hati ni rezeki Allah itu luas. Memang kerja gila berhenti di saat ekonomi rumah tangga bukanlah kukuh sangat. Tapi hati kene yakin. 


Tapi kalau bab nak pergi solat pun dipersoalkan lagi la bertambah kuat hasrat nak berhenti kerja. Pergi M la kan. Surau punya jauh. Nak berjalan ke surau tingkat 2 pon dah amik masa 10 minit, lagi mau argue kenapa lama sangat. Ingat kita curi tulang kat surau. So keluar la prosedur nak pergi solat hanya 15 minit. Kalau combine zuhur and asar cuma 30 minit. Ok fine. Maka dengan itu tiap hari kitaorang 2 3 kerat yang ditindas ni akan melewatkan solat zuhur di saat asar nak masuk. Lepas tu solat macam lipas kudung. Itu pon memang ngam-ngam 30 minit amik masa. Celah mana lagi nak rushung kan.


Belum cite lagi students yang macam taik kenekan lecturer. Mentang-mentang kita perempuan bertudung plak tu. Memang kene kaw-kaw la. Itu tak kene ini tak kene. Tapi pelik gak aku ni ada experience sebelum ni. Mengajar kat tempat lain ok je. Takdala bermasalah sangat dengan students. Oh lupa ni first time dapat majoriti satu kelas yang bukan sama bangsa dengan saya. Bukan nak racist. Tapi ini berdasarkan pengalaman. Yang management and admin plak bukan back up kita. Kita plak yang disalahkan. Sori saya memang tak boleh blah bila lecturer kene jadi "lembu" untuk students. IPTS bukan alasan nak buat macam tu ye. 


Belum bab kene beli barang kitchen sendiri. Berangkutla pergi Tesco or Jusco dengan kereta myvi kuning saya tu. Sampai tak muat-muat kereta. Lepas beli barang kene angkut loading kat kitchen plak. Oh pening kepala kene pikir balik. Belum suruh students submit resepi lagi kalau ada test final bagai. Dah submit tu bukan tahu nak hantar pakai kertas A4 yang proper. Hantar pakai tulis tangan. Bila students hantar last minute dikatanya kita students tak respect kita. Kita yang tak tegas. Masya Allah sakitnya hati bila ingat balik.


Then, bila kita bagi cadangan untuk penambaikan bukan nak terima. Yela kita ada experience, nak la konon membangunkan kolej tu tapi yang lecturer otai-otai ni tak boleh terima termasuklah CEO. Ohmaigod takpela biarla selama-lamanya tahap pemikiran dan kerja korang macam tu. Sumpah tak berkembang. Training berkaitan teaching method haram tak pernah ada. Masa interview bukan main cakap lagi..yes..yes we always conduct training to our lecturers. Bila nak isi untuk tujuan rekod KPT, hanya buat internal training yang sesama lecturer buat. Yang otai lecturer ni yang akan bagi training tapi knowledge mereka, ya rabbi...Sumpah knowledge tak berkembang. Again sorry, saya bukan jenis nak kerja nak play save, comfort zone. I need improvement. Arghhh belum lagi teaching file. Tak tahu la macam mana kalau MQA datang untuk renew program. Ada yang tengok last update 10 tahun lepas. Gila ke apa. Punya takda effort nak check teaching file. Lepas tu nanti yang lecturer baru ni la yang mati nak update semua file. 


Ok ok dah banyak dosa mengumpat. Ouch cannot tahan dalam hati. Kene sembur jugak. Ada lagi cerita-cerita pelik yang saya nak cerita tapi tak sampai hati nak cerita takut new candidates takut nak pergi attend interview bila baca pengalaman saya ni. Huhu


So life skang. Ke mana saja husband pergi saya akan pergi. Haha. Currently saya di Seremban. Life back to normal. Kemas rumah-basuh baju-masak-bla bla bla....sometimes rasa boring jugak di rumah tapi kene juga cari something untuk elak boring and bole jana pendapatan dari rumah.


Ada lagi bende yang saya belum nak update. Kene tunggu next entry. Tapi rasa macam korang dah boleh agak saya nak cerita tentang apa. Stay tune.


Babai nak mandikan Mia and prepare food for dinner.




0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, March 03, 2015

Officially Suri Rumah Berjaya




Assalamualaikum dan hai semua,

Haha akhirnya daku berhenti kerja jugak. Sebelum ni dah banyak sangat update meroyan PJJ dengan husband kan. Tiba-tiba amik keputusan drastik berhenti kerja. Sebenarnya banyak sangat drama yang berlaku dekat company tu. Yang menguatkan lagi hati ni rezeki Allah itu luas. Memang kerja gila berhenti di saat ekonomi rumah tangga bukanlah kukuh sangat. Tapi hati kene yakin. 


Tapi kalau bab nak pergi solat pun dipersoalkan lagi la bertambah kuat hasrat nak berhenti kerja. Pergi M la kan. Surau punya jauh. Nak berjalan ke surau tingkat 2 pon dah amik masa 10 minit, lagi mau argue kenapa lama sangat. Ingat kita curi tulang kat surau. So keluar la prosedur nak pergi solat hanya 15 minit. Kalau combine zuhur and asar cuma 30 minit. Ok fine. Maka dengan itu tiap hari kitaorang 2 3 kerat yang ditindas ni akan melewatkan solat zuhur di saat asar nak masuk. Lepas tu solat macam lipas kudung. Itu pon memang ngam-ngam 30 minit amik masa. Celah mana lagi nak rushung kan.


Belum cite lagi students yang macam taik kenekan lecturer. Mentang-mentang kita perempuan bertudung plak tu. Memang kene kaw-kaw la. Itu tak kene ini tak kene. Tapi pelik gak aku ni ada experience sebelum ni. Mengajar kat tempat lain ok je. Takdala bermasalah sangat dengan students. Oh lupa ni first time dapat majoriti satu kelas yang bukan sama bangsa dengan saya. Bukan nak racist. Tapi ini berdasarkan pengalaman. Yang management and admin plak bukan back up kita. Kita plak yang disalahkan. Sori saya memang tak boleh blah bila lecturer kene jadi "lembu" untuk students. IPTS bukan alasan nak buat macam tu ye. 


Belum bab kene beli barang kitchen sendiri. Berangkutla pergi Tesco or Jusco dengan kereta myvi kuning saya tu. Sampai tak muat-muat kereta. Lepas beli barang kene angkut loading kat kitchen plak. Oh pening kepala kene pikir balik. Belum suruh students submit resepi lagi kalau ada test final bagai. Dah submit tu bukan tahu nak hantar pakai kertas A4 yang proper. Hantar pakai tulis tangan. Bila students hantar last minute dikatanya kita students tak respect kita. Kita yang tak tegas. Masya Allah sakitnya hati bila ingat balik.


Then, bila kita bagi cadangan untuk penambaikan bukan nak terima. Yela kita ada experience, nak la konon membangunkan kolej tu tapi yang lecturer otai-otai ni tak boleh terima termasuklah CEO. Ohmaigod takpela biarla selama-lamanya tahap pemikiran dan kerja korang macam tu. Sumpah tak berkembang. Training berkaitan teaching method haram tak pernah ada. Masa interview bukan main cakap lagi..yes..yes we always conduct training to our lecturers. Bila nak isi untuk tujuan rekod KPT, hanya buat internal training yang sesama lecturer buat. Yang otai lecturer ni yang akan bagi training tapi knowledge mereka, ya rabbi...Sumpah knowledge tak berkembang. Again sorry, saya bukan jenis nak kerja nak play save, comfort zone. I need improvement. Arghhh belum lagi teaching file. Tak tahu la macam mana kalau MQA datang untuk renew program. Ada yang tengok last update 10 tahun lepas. Gila ke apa. Punya takda effort nak check teaching file. Lepas tu nanti yang lecturer baru ni la yang mati nak update semua file. 


Ok ok dah banyak dosa mengumpat. Ouch cannot tahan dalam hati. Kene sembur jugak. Ada lagi cerita-cerita pelik yang saya nak cerita tapi tak sampai hati nak cerita takut new candidates takut nak pergi attend interview bila baca pengalaman saya ni. Huhu


So life skang. Ke mana saja husband pergi saya akan pergi. Haha. Currently saya di Seremban. Life back to normal. Kemas rumah-basuh baju-masak-bla bla bla....sometimes rasa boring jugak di rumah tapi kene juga cari something untuk elak boring and bole jana pendapatan dari rumah.


Ada lagi bende yang saya belum nak update. Kene tunggu next entry. Tapi rasa macam korang dah boleh agak saya nak cerita tentang apa. Stay tune.


Babai nak mandikan Mia and prepare food for dinner.




0 comments on "Officially Suri Rumah Berjaya"

Disable Right Click