Followers

Wednesday, March 25, 2015

2nd Pregnancy: 32 Minggu



Assalamualaikum,

Minggu ni dah masuk 32 minggu! Cepat sangat masa berjalan. Rasa bersalah menebal dalam diri kat adik sebab jarang sangat update pasal dia kat sini. Tup tup dah 32 minggu. Skang ni pun kadang-kadang terperasan macam rasa adik nak terkeluar. Sekali dia bergerak rasa macam cramp perut ibu. Behave ye adik belum masanya lagi. Please keluar bila dah cukup matang ye...


Rasa pregnant anak kedua macam cool sikit. Bukan tak excited. Mungkin jarak dengan Mia agak rapat so macam segala persiapan tu kita dah lebih arif mana yang perlu dan tidak. Masa Mia dulu kalau boleh rasa macam semua benda penting nak kene beli. Kalau tak beli tak boleh. Kali ni pendekatan berbeza. 


Skang ni dok terfikit-fikir macam mana la nak handle bila anak dah 2 nanti. Mampu ke jadi ibu yang adil? Boleh ke nak bagi perhatian dan kasih sayang yang sama rata? Boleh ke nak manjakan Mia macam skang? Tiap hari selalu tanam dalam diri supaya tabahkan dan sabarkan hati untuk layan setiap kerenah Mia. Taknak marah-marah, jerit-jerit sebab budak besar Mia apa yang dia tahu. Tambah dengan keadaan badan skang, cepat letih memang menahan hati bila dia buat perangai. Tapi betol la bila tiap pagi kita buat azam and niat mcm tu memang sepanjang hari kita akan jadi lebih bersabar. Harap boleh terus konsisten bila adik dah keluar nanti.


Perkembangan 32 minggu:
  • Adik sangat aktif menjelang malam. Kalau tengah lapar lagi aktif. Bila dia bergerak rasa macam senak perut ibu. Pernah suatu hari rasa macam nak terkeluar sangat dah. Cuak ibu tau.
  • Perut nampak macam kecik je tapi haritu doktor scan sepatut berat baby 7 bulan lebih kurang 1kg tapi adik 1.3 kg. Lebih 300 gram.
  • Kali ni ibu rajin makan vitamin mungkin sebab obimin warna pink rasa tak seteruk iberet. Masa Mia ibu selalu skip makan vitamin..
  • Suplemen masa pregnant? Masa Mia ibu makan Salindah. Kali ni try makan Qaseh Gold Adinda. 
  • Insya Allah kali ni bersalin kat Ipoh
  • Start b*nt0t, peha ke kaki dah start lenguh yang amat. Especially tang peha. Bila baring and nak bangun berdiri masya Allah lenguhnya. Tak sabar nak urut!
  • Gender?? 50-50. Boy ke girl ibu dengan walid terima dengan hati terbuka.


Okla dah pukul bapa ni? Tak elok tido lewat, mentang-mentang kita pegang title full-time-baker. Jangan jeles. Nanti kita sambung update lagi kalau masa mengizinkan.

Selamat beradu.












0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, March 25, 2015

2nd Pregnancy: 32 Minggu




Assalamualaikum,

Minggu ni dah masuk 32 minggu! Cepat sangat masa berjalan. Rasa bersalah menebal dalam diri kat adik sebab jarang sangat update pasal dia kat sini. Tup tup dah 32 minggu. Skang ni pun kadang-kadang terperasan macam rasa adik nak terkeluar. Sekali dia bergerak rasa macam cramp perut ibu. Behave ye adik belum masanya lagi. Please keluar bila dah cukup matang ye...


Rasa pregnant anak kedua macam cool sikit. Bukan tak excited. Mungkin jarak dengan Mia agak rapat so macam segala persiapan tu kita dah lebih arif mana yang perlu dan tidak. Masa Mia dulu kalau boleh rasa macam semua benda penting nak kene beli. Kalau tak beli tak boleh. Kali ni pendekatan berbeza. 


Skang ni dok terfikit-fikir macam mana la nak handle bila anak dah 2 nanti. Mampu ke jadi ibu yang adil? Boleh ke nak bagi perhatian dan kasih sayang yang sama rata? Boleh ke nak manjakan Mia macam skang? Tiap hari selalu tanam dalam diri supaya tabahkan dan sabarkan hati untuk layan setiap kerenah Mia. Taknak marah-marah, jerit-jerit sebab budak besar Mia apa yang dia tahu. Tambah dengan keadaan badan skang, cepat letih memang menahan hati bila dia buat perangai. Tapi betol la bila tiap pagi kita buat azam and niat mcm tu memang sepanjang hari kita akan jadi lebih bersabar. Harap boleh terus konsisten bila adik dah keluar nanti.


Perkembangan 32 minggu:
  • Adik sangat aktif menjelang malam. Kalau tengah lapar lagi aktif. Bila dia bergerak rasa macam senak perut ibu. Pernah suatu hari rasa macam nak terkeluar sangat dah. Cuak ibu tau.
  • Perut nampak macam kecik je tapi haritu doktor scan sepatut berat baby 7 bulan lebih kurang 1kg tapi adik 1.3 kg. Lebih 300 gram.
  • Kali ni ibu rajin makan vitamin mungkin sebab obimin warna pink rasa tak seteruk iberet. Masa Mia ibu selalu skip makan vitamin..
  • Suplemen masa pregnant? Masa Mia ibu makan Salindah. Kali ni try makan Qaseh Gold Adinda. 
  • Insya Allah kali ni bersalin kat Ipoh
  • Start b*nt0t, peha ke kaki dah start lenguh yang amat. Especially tang peha. Bila baring and nak bangun berdiri masya Allah lenguhnya. Tak sabar nak urut!
  • Gender?? 50-50. Boy ke girl ibu dengan walid terima dengan hati terbuka.


Okla dah pukul bapa ni? Tak elok tido lewat, mentang-mentang kita pegang title full-time-baker. Jangan jeles. Nanti kita sambung update lagi kalau masa mengizinkan.

Selamat beradu.












0 comments on "2nd Pregnancy: 32 Minggu"

Disable Right Click