Followers

Friday, March 30, 2012

Misteri Suratan Atau Kebetulan

Saya tak tahu sama ada nak klasifikasikan apa yang berlaku pada saya semalam sebagai suratan atau kebetulan.

Seperti sedia maklum sejak Januari lepas saya telah berpindah ke rumah baru. Memang tempat baru dan kawasan baru. Kalau siapa familiar dengan kawasan Bandar Sri Sendayan, Seremban akan tahu keadaan kawasan perumahan yang semakin pesat membangun. Ada banyak fasa kat situ. Rumah saya terletak di Taman Idaman Bayu. Kawasan saya sepesat di area Nusari bayu...

Semalam malam Jumaat macam biasa saya akan keseorangan kalau saya tak mnumpang di rumah member opis. Suami pergi menambah pahala di malam Jumaat. 

Ntah kenapa semalam belum pernah terjadi sejak saya tinggal kat rumah keseorangan. Saya tak pernah rasa takut bila tinggal dirumah malah rasa lebih selamat. Rumah saya bukanlah besar mana kan. Takdalah takut sangat.

Semalam lepas saya solat Maghrib sementara menunggu Isyak saya mengaji sekejap. Baru lepas bulan mengambang. Husband masa ni dah bersiap nak keluar. 

Saya meneruskan bacaan saya. Tiba-tiba blackout satu rumah. Saya ingatkan satu taman blackout, rupanya rumah saya je yang blackout. Kecut jugak sebab masa ni sorang-sorang tambah dalam bilik. Nasib baik kipas ada lampu emergency. So lampu akan sentiasa terpasang walaupun blackout. Ada la jugak cerahnya.

Saya meninjau keadaan di luar. Rumah jiran terang benderang. Nasib baik masa ni jiran sebelah ada kat rumah. Takdalah saya gerun sangat. Masa ni kene jugak beranikan diri. Lama jugak saya duduk dan termenung kat ruang tamu. Memikirkan apa yang saya akan buat dalam keadaan bergelap ni.

Nak call husband malangnya hp saya kene barred. Tak bole nak call out. Nak terus tido terasa bahang. Panas bukan main. At last saya amik keputusan nak keluar. Konon nak cari public phone mintak husband balik awal. Kawasan rumah skang memang payah nak cari public phone. Saya lepak kat Marrybrown. Dapat wireless free. Mintak tolong kat adik tolong call and sms kan husband. 

Sambil menunggu saya online la. Buang masa kat situ sorang-sorang. Rasa macam orang hilang arah plak. Badan masa ni dah penat sangat. Bape kali menguap. Saya terpikir-pikir napela rumah saya sorang yang blackout. Husband tak bayar bill ke????

Dalam 11 lebih baru dapat berita dari husband. Terus dia tanya sama ada saya ada masak air pakai kettle tak...padahal saya tak buat apa pun. TV pun tak pasang. Husband cakap mungkin plug besar tertendang ke bawah. Saya tak terpikir plak plus tak tahu nak tekan macam mana. Takut salah tekan boleh kejung kat situ. So taknak amik risiko. Biarlah selagi saya bole tunggu saya akan tunggu....

Saya tunggu husband sampai pukul 12 lebih. Gila kan. Sebab tu la harini saya rasa macam zomba. Mengantuk yang amat. Balik umah husband bawak bekalan makanan plak. Nasi hujan panas dengan kari kambing. Makan berat tengah malam buta. Akibat terlalu letih tak sempat nak hadam saya terus tido. 

Husband check memang suis utama tu tertolak ke bawah. Bila betulkan terus cerah satu rumah...yeayyy as usual dear memang hero saya sejak dari dulu lagi...=p



Dalam pikiran saya????

Semalam malam Jumaat. Malam keliwon. Mengarutkan...tetapi bende ghaib kene percaya.

Dalam pikiran saya agaknya benda tu marah saya mengaji ke??? Tak bagi saya teruskan bacaan....

Ntahla misteri sungguh...

Macam mana bole tertolak ke bawah. Saya tak masak air pun. Kettle tu memang bermasalah pun. Tapi saya tak pakai pun semalam....sumpah...




Ke biasa-biasa je kes saya ni...saya je yang nak memperbesarkan cite yang kecik!


I memang drama queen uolsss..
=p




P/s: Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. Saya akan siasat kes ni. Owhh bende mengarut macam ni ko beria nak siasat. Thesis ko yang tak habis tu taknak siasat ke???    =D

Selamat Panjang Umur Sayang


30 March 2012 (Jumaat)


Happy Birthday to the best husband in the world. I feel blessed to have and to call you my husband.
You complete my life, with the glow of your love, the warmth of your care. 
I'm so in love, so deep in love.

May this coming year brought happiness, cherishing moments, uncountable blessings and successes in your life and I spend all my rest of life with you.

With Love,
Your Wife











P/s: Maafkan saya sehingga saat ini saya masih belum berjaya menghadiahkan sesuatu yang mengembirakan hati B. Tapi saya pasti dan percaya B bukan seorang suami yang begitu mendesak dan memaksa. Saya beruntung punya suami seperti B. Yang sangat memahami hati ni.

Saya pasti saat itu pasti muncul juga dalam hidup kita.
Allah yang menentukan segalanya.
I love you so much.
=)

Wednesday, March 28, 2012

Rutin Yang Jangan Diabaikan




Assalamualaikum dan hello,

Bila dah kawen, rutin yang perlu dijadikan benda wajib setiap hari adalah memasak. Saya memang tergolong  dalam golongan perempuan yang tak pandai masak. Lepas UPSR terus masuk asrama sampailah Form 5. Balik rumah bila cuti pun bukannya saya rajin ke dapur. Kalau nak tolong mak pun, saya hanya tolong potong-potong bawang segala dan menyediakan bahan-bahan je. Bab masak atas periuk/kuali semua terserah pada mak. Saya hanya menjadi penonton setia je. Sambil mak bagitau nak masuk itu ini dan steps memasak...

Perkara tersebut masih lagi berlarutan bila saya belajar kat UiTM. Masih lagi mood malas nak ke dapur. Dengan alasan mak dan adik saya sangat rajin nak masak. Tambahan pula mereka memang tak percaya dengan krediabiliti saya di dapur. Huhu dasat kan? Cara saya masak memang sangat berbeza dengan mereka...saya ikut logik, mereka ikut petua/prosedur...

Walaupun saya di UiTM amik kos Food service Management di mana selalu sangat dimomokkan dengan ayat "students hotcat mesti terer masak...." But not me ok. Saya akui memang tak terer masak. Saya start dengan degree sebab lepasan matrik kan...so knowledge tentang cooking sangat la rendah berbanding students degree yang lain yang bermula dengan diploma. 

Masa zaman anak dara biasalah bila anak dara yang tak pandai masak ni confirm la asik kene perli je kan. Saya dah biasa. Pandai-pandaila jawan kan. Jawab je kedai makan kan banyak. Bibik kan ada...suruh bibik masak je....=p

Bila nak dekat-dekat kawen kesedaran sivik menerpa dalam diri. Timbul rasa insaf sebab taknak belajar masak. Masa nak dekat-dekat kawen rajin la jugak try resepi sana sini. Test power dulu sebelum bagi husband makan.

Masa zaman kapel dulu husband saya memang tak pernah nak merasa air tangan saya. Segan wei takut tak bole terima kenyataan dapat komen yang negatif. Kang sentap susah plak, kalau dah kawen nak sentap-sentap satu bumbung kan..kejap je nak sentap-sentap ni...=p

Panjang plak mukadimah saya. Huhu sori...=p


******************


Semalam masih berpeluang lagi nak test menu baru. 

Kerabu Jantung Pisang and Ayam Masak Halia. Saya baru tahu husband sangat suke dengan jantung pisang. =)








Ayam Masak Halia versi kuah melimpah ruah.
Saya suka makan kuah dengan nasi.
Ayam pun saya tak potong kecik-kecik sebab semalam dah lewat sampai umah.
Campakkan aje apa yang ada...
Alhamdullilah husband kate sedap.
Tu yang nak dengar tu..
=)




Kerabu Jantung Pisang.
At first saya tak tahu nak potong macam mana jantung pisang ni and tak pandai nak agak berapa banyak sukatan santan yang diperlukan.
Tu sebab kalau perasan kerabu ni ada kuah sikit.

Kuah tu pon habis B hirup.
Die kata "terbaeeekkk..."

Suke suke...



So skang ni mood nak masak agak memberangsangkan walaupun saya sampai rumah lewat. Walaupun penat travel tapi bila tengok husband makan dengan banyaknya saya rasa amat puas hati.

Tambahan plak kalau masak kat rumah ni kita tahu cara penyediaan macam mana, makanan bersih and takda ajinomoto...saya tak pakai ajinomoto sebab husband tak suka.

Selain tu, masak kat umah sangatla jimat. Memang jimat sangat bagi pasangan macam saya yang kuat makan ni....=p






P/s: Malam ni nak masak sotong tempura and sayur sawi tumis. Nak masak simple je. Esok B ajak puasa sunat. Kene bangun sahur ke??? Jap nak tanya dulu....


Wednesday, March 21, 2012

Hanya Dia Yang Maha Kuasa


Ya Allah rasa down sangat ni,

Rasa serabut sangat,


Tak tahu nak cakap macam mana,

Saya mohon Allah permudahkan urusanku dan ringankan beban yang ku tanggung selama ini.
Amin

Review Husband: Bila Dear Jadi Chef


Minggu ni minggu kelas kitchen. Ditambah plak semalam (Selasa) kelas i direct 8 jam. Ditambah dengan beban drive jauh, smpai rumah confirm i tak mampu nak buat apa pun. 

Start minggu lepas, memang tiap hari i masak untuk husband. Nasib baik la bukan kelas kitchen minggu lepas. So mood i last week sangat baik.

Hari Isnin i still masak lagi untuk husband walaupon petang tu kat opis i dah berkire-kire nak ajak husband makan kat luar je. Sampai rumah tengok, husband dah sampai awal dari i. And sempat masak nasi. Takkanla i dah nampak husband masak nasi terus nak ajak makan luar plak kan. Derhaka kalau buat macam tu. Huhu. So dengan semangat yang ada terus masak simple je. Ayam masak kicap style mak dengan telur dadar. Ayam masak kicap style mak ni bukan masak kicap biasa je. I tumis dengan cili kering yang blend. Rasa pedas-pedas gitu.

So lepas makan i pesan kat husband, i taknak masak esok sebab kelas pack 8 jam. Balik umah i nak rest je. Demand punya isteri. Huhu...Husband mengiakan je. Memang dia dah paham sangat.

Semalam masa kat opis husband sms, dear cakap nak masak malam ni. Tapi menu simple je. Terasa syahdu gitu, bila dear offer diri nak masak. Terasa diri tak menjalankan tanggungjawab dengan sempurna. Huhu

I pesan kat husband masak yang simple and tak myusahkan. Husband pun balik kerja letih jugak bukan i sorang je. So kene saling memahami disitu.

I sampai lewat semalam 730 pm sampai rumah sebab kelas lewat abis. Sampai rumah tengok husband tengah terkedek-kedek sorang kat dapur. Masa saya jenguk kat dapur dear pesan..."syg rehat je, tido (perli sebab sy memang kuat tido)..biar b sorang je yang masak"

Ok..terus saya landing kat depan sebelum bersiap untuk mandi.


Lepas solat Maghrib jemaah sama-sama terus makan. Ni memang rutin biasa tiap hari kat rumah. Tak sempatnya nak makan sebelum solat Maghrib.




Sayur Salad dengan tomato.




Sayur taugeh and kacang panjang ala thai.
Abaikan presentation.
Janji sedap...





Nasi goreng kampung,
Abaikan presentation.
Sayur kangkung terlupa nak beli...




Dalam pikiran i, kalau lelaki masak mesti tawar tak cukup garam. But my expectation terus merudum. Rasa b masak sangat ok. Secukup rasa.  Takdala disaster sangat seperti yang disangkakan. Moral of the story, tak baik bersangka buruk ok...

So lepas ni dah boleh harap B masak kalau mood nak masak i hilang. Alasan....




P/s: Indahnya hidup berumah tangga. Saling bantu-membantu dan saling melengkapi antara satu sama lain. I love my husband!


Thursday, March 15, 2012

Kalaulah Boleh Dikhabarkan Berita Gembira Itu

Hujung bulan ni merupakan hari lahir  dear,

Buat pertama kali celebrate birthday as a wife, 

Bukanlah nak celebrate beria, cukup sebagai tanda ingatan dan hadiah special yang tak boleh nak dapat/beli hari-hari,

Teringin juga nak buat sesuatu yang special. Macam tahun sebelum ni saya pernah bagi surprise delivery bunga kat opis dear. Lelaki dengan bunga...sungguh tidak sinonim kan. Huhu....itu jela surprise yang penah saya buat. Sebab dear tak expect pon saya akan buat begitu. 

Dear tak pernah mintak pun, tapi inisiatif sendiri la untuk create sesuatu yang memorable.

So tahun ni saya ada plan sesuatu tetapi tak tahulah setakat mana progressnya....huhu...

Macam tahun lepas langsung saya tak beri hadiah. Bukan saya je...kami berdua memang plan taknak membazir membeli hadiah yang mahal. Cukup aktiviti makan-makan kat kedai makan biasa je. Sebab tahun lepas memang tengah saving kaw-kaw, al maklum nak merealisasikan impian perkahwinan la sangat. Hoho....



Tapi alangkah bestnya kalau saya mampu nak bagi berita baik buat husband akhir bulan ni. Tak payah nak beli hadiah mahal-mahal. Berita tu pon dah cukup bermakna buat husband.

Apa beritanya.......
  • Period saya delay sebab........ (sila isi tempat kosong menggunakan kreativiti anda!)
  • Saya berhenti keje kat KL and dapat kerja kat area Seremban......sekurang-kurangnya saya dah kurangkan beban dear memikir keselamatan saya sepanjang perjalanan ke opis. Dan paling touching saya jumpa surat B belikan saya insurans untuk perlindungan diri saya. Sebelum ni saya memang tak amik port langsung tentang insurans bagai ni. Tapi B telah mengambil langkah bijak tanpa pengetahuan saya. Saya sungguh terharu!

Tuesday, March 13, 2012

Senyum Macam Siput Sedut

Assalamualaikum dan hellooo,

Lagi setengah jam saya akan ke kelas teori Western. Kalau tak skang ni saya sedang berhempas pulas bersama students untuk menghasilkan menu. So senang citer minggu ni saya goyang kaki habis.

Bila goyang kaki banyak sangat, mood automatik akan jadi baik all the way.

Minggu ni takda lagi simptom si isteri bertukar menjadi king kong. Malah si isteri sangat baik hati masak untuk suami selepas balik bekerja. Si isteri sudah menjalankan tanggungjawab dengan baik nampaknya ye. Minggu ni jela...kite tengok plak minggu depan apa plak kes yang timbul. Huhu...

Diakui minggu ni mood berjalan dengan lancar, selancar aliran traffic di Sg Besi dan jalan-jalan yang lain. Mungkin akibat Terowong Smart telah kembali beroperasi dan musim cuti sekolah. So kami yang bukan kakitangan sekolah takkan bertembung dengan kakitangan sekolah dalam pada waktu yang sama. Heaven....

Rumah pun dah kembali kemas dan teratur. Bila si isteri dah mengamuk minggu lepas, dengan pantas si suami mengemas rumah. Sangat rajin si suami pada weekend lepas. I teruja dan terharu dengan bantuan yang diberikan....i love u lebih husband!

Almari baju pun dah berjaya dibeli. Almari sementara yang dibeli dengan harga yang sangat murah RM199. Ikea buat sale ye bulan ni sampai 25 March 2012. Harga sebenar adalah RM 499. Sangat berbaloi membelinya. Skang ni si isteri takda mengamuk-ngamuk lagi tentang kain baju yang tak organise. Senyum je bila susun baju and amik baju....Senyum sampai telinga macam ni -----> =)



Hurm balik ni rasanya nak buat menu simple Herbs Roasted Chicken and tumis sayur sawi...Bestnya dapat masak untuk suami dan bertambah gembira bila suami makan air tangan isteri dengan banyaknya.....bukan suami saya jenis kuat makan ke...tak kisah la sedap ke tak...so jangan nak perasan lebih...=p


Monday, March 12, 2012

Mukadimah Pembuka Bicara


Mukadimah post update Trip to Cameroon,







Dah petang-petang gini elok sangat tunggu depan thumb print,
Tak sabar nak balik,

Nak jumpa mamat pakai baju cream and spec hitam kat atas tu,
=p



Daaaa


Friday, March 09, 2012

Seribu Satu Masalah

Skang ni banyak sangat perkara yang saya fikirkan. Lepas kawen cabaran yang mendatang tu semakin mencabar. Smpaikan satu tahap rasa tak terdaya nak melawan. 

Bermacam perkara yang bermain di fikiran. Saya buntu nak selesaikan tiap satu masalah. Masalah berpusing-pusing ditempat yang sama.




Thesis
Saya seperti takda kekuatan untuk meneruskan thesis. Ditambah stress terpaksa berulang jauh. Sampai rumah confirm saya takda hati nak bukak laptop and baca jurnal bagai. Akhirnya writing berkepam begitu saja. 

Saya masih mencari kekuatan itu. Badan penat efek terus ke otak. Semester lepas saya dah biarkan ia berlalu macam tu je. Habis duit bayar yuran tapi progress sampai harini baru 10 percent.

Husband dah push saya untuk habiskan master secepat yg mungkin. Macam mana nak fokus thesis. Kerja rumah nak kene urus. Sume bende nak kene buat. Tangan ada 2 kerat je. Tak terkejar. Badan penat sampai satu tahap rasa nak menangis!

Bila weekdays saya dah penat travel and hal keja. Bila weekend masa ni la saya nak uruskan rumah yang tak sempat nak saya uruskan masa weekdays. Tahan ke nak biarkan rumah dalam keadaan tidak terurus. Belum ada anak lagi. Ntahla...

Memang suami boleh uruskan tapi saya jenis yang cerewet. Haishhhh

Mungkin saya tak berdisiplin nak fokus pada thesis ni. 

Saya buntu. Badan penat. Hari-hari stress!



Kerja
Bukan tak berusaha. Tapi rezeki masih belum menjengah lagi. Peluang selalu datang tapi sampai di pertengahan je. Kadang-kadang terasa jugak diri ni malang. Menyusahkan husband.

Ntahla. Ikutkan hati saya mahu berhenti. Husband pun dah mendesak supaya saya berhenti secepat mungkin. Kenapa perlu bazirkan tenaga dan wang ringgit pada perkara yang tidak berbaloi. 

Saya seperti takut untuk mengambil risiko. Apa akan jadi kalau saya berhenti?? Sekurang-kurangnya saya bole support diri saya and membayar hutang. Tak mahu susahkan husband.

Saya terpikir seperti mahu PJJ dengan husband. Saya di KL dan husband di Seremban. Kalau itu yang terbaik buat masa ni mengapa tidak. Sementara nak dapatkan kerja yang lain.

Memang berhenti kerja satu perkara yang mengembirakan saya. Saya tak perlu stress and fokus untuk siapkan thesis. Tapi saya takut pada komitmen yang lain.

Saya tak mahu susahkan B..... =(




Tahap Kesihatan
Saya perasan tahap kesihatan saya semakin teruk. Kerap sangat letih and terasa mcam tak bermaya. Kesan dari tak dapat rehat yang cukup. Ni sume gara-gara kerja gila yang saya buat tiap hari.

Bila penat akan efek pada semua perkara. 

Tanggungjawab entah ke mana....

Bila kesihatan tidak baik, risau jugak kalau nak pregnant lagi....Saya taknak pisang berbuah dua kali. Taknak perasaan gembira mati di pertengahan jalan.

Apa yang perlu saya lakukan.....




Tanggungjawab sebagai isteri
Saya perasan saya tidak menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan sempurna. Kadang-kadang bila B balik, saya dah terlentang atas tilam. Masa dengan husband dah berkurang walaupun kami satu rumah. 

Ada sampai satu tahap baju kerja husband pon saya tak sempat nak gosok sebab asyik sangat dengan tido. Saya jadik kuat tido bila badan sangat penat. Yela esoknya saya kene bangun pagi dan meneruskan rutin yang membosankan ni. Tak tahu sampai bila......

Bila weekdays jangan harapla saya nak masak. Memang takda masa. Nak save energy untuk esok hari. Jeles tengok isteri yang lain masak di rumah tiap masa. Saya suka bila husband makan air tangan saya.

Kesian tengok husband bawak nasi bungkus balik rumah. Memang dia tak kisah tapi saya kisah....buat masa ni tahankan hati tu......




Keadaan rumah yang tak lengkap/serabut
Kami baru berpindah. Banyak lagi barang yang tak mampu dibeli buat masa ni. Bila takda proper storage especially kain baju yang berlambak tu....memang susahla nak kemaskan baju yang bertimbun tu. Harini kemas, esok dah berselerak balik. Belum time saya kelam kabut nak bersiap lagi. Habis baju saya selongkar. Alamatnya semakla dalam bilik tu.

Saya manusia yang panas dengan keadaan bersepah. Balik penat tengok keadaan macam tu bertambah stress! Penat penat penat... tu yang mampu saya bebelkan setakat ni.....



Overal saya risaukan masa depan saya yang terumbang ambing skang ni. Apa akan jadi 2 tahun akan datang. Masih berkeadaan macam ni lagi ke?????




P/s: Tak perlu nak rasa kasihan pada saya...saya hanya mahu meluahkan saja....


Bila Isteri Jadi King Kong?

Assalamualaikum dan hellooo...

Hamboi dah lama rasanya tak update blog. Meh cuci-cuci sawang sikit sementara pikir ayat nak mengarut.

Minggu ni saya bizi macam ayam. Nak tulis perkataan bizi tu pon rasa naik meluat!

Isnin saya cuti. Sengaja nak rest-kan badan and otak lepas turun dari Cameron. I love Cameron. Pemandangan yang chantek yang buat hati saya jadi cair macam ais krim strawberry McD..=p

Next post nanti i share story tentang trip ke Cameroon tu.

Akibat daripada sisa-sisa keletihan di Cameroon terbawa sampai ke saat ni. 

Masuk keje hari Selasa kelas direct 8 jam. Bila masuk kitchen badan confirm sengal-sengal, otak mula rasa sakit. Jantung pun berdegup kencang menahan perasaan. Students ni bukan boleh dibiarkan untuk sediakan menu. Tinggal seminit confirm tak jadi apa. Bukan nak underestimate students sendiri. Tapi kenyataan.

So minggu ni saya jadi king kong. Nak marah tak kene tempat. Kerja rumah tak beres. Tanggungjawab sebagai isteri tak disempurnakan dengan baik. Terasa sangat kasihan dengan suami sendiri.

Balik rumah rasa nak peluk bantal dulu...bukan husband. Haishhh rasa bersalah menebal dalam diri. Kenapalah saya berkeadaan begini???

Minggu ni saja start Selasa tiap hari saya menghadap students di kitchen. Tak suka! Tapi terpaksa! Ditambah terpaksa menggantikan lecturer yang mc sebab masuk wad. Beban bertambah minggu ni. No choice, saya sorang lecturer yang tinggal untuk menggantikan beliau. Lecturer yang lain ada competition di Penang. Kalau dikire total workload saya minggu ni 28 credit hours. Semaksimum yang mungkin. Mana tak penat!

Harini satu azab lagi yang terpaksa ditempuh. Terowong Smart ditutup. Jalan kat KL yang sememangnya jem bertambah kucar kacir. Harini perjalanan saya dari Seremban ke KL dah memakan masa selama 3 jam. Bayangkan saya dari Tol Sg Besi 730 am and saya sampai di opis 940 am. Azab gila bila terpaksa memandu macam siput menggunakan kereta manual!

Yang tak best saya ada kelas pukul 830 am- 1230 pm. And terpaksa handle dua kelas dalam satu masa! Tuhan je yang tahu perasaan saya......






Buruknya muka king kong bila mengamuk...huhu
(Tengah imagine muka sendiri bila mengamuk)




Si king kong dikala dilanda kemurungan.
So pengajarannya jangan nak murung sangat, nanti muka macam king kong...

Kpd ibu mengandung jangan tengok muka king kong lama-lama nanti terkenan.....

Thank Google!




Ok dah lega bila luahan dah terbuku di sini....

P/s: Balik nanti apa pulak dugaan yang mendatang.....I love cabaran (mata ke atas, tangan ke bahu)


Friday, March 02, 2012

Happy Weekend!


Esok merupakan percutian saya bersama husband ke satu tempat. Dekat-dekat je. Bukan pergi Paris pun. I olss taraf pergi Parit je. Ahaks

Percutian yang ni plan bersama-sama sahabat husband yang lain. 

Harap boleh enjoy and hirup udara yang baru.






P/s: Bile pergi bercuti secara berjemaah susah sikitlah nak berkepit. Kang ada yang sakit mata tengok. Tapi skang ni waktu subur...kene berusaha lagi untuk dapat rezeki yang lain.... =p



Thursday, March 01, 2012

Idea Deco: Living Room


Harini takda mood langsung nak siapkan kerja,

Buat je macam kerja semua dah selesai,


Untuk menghilangkan tekanan perasaan masih sempat mencari idea untuk dekorasi ruang tamu.
Mana tau bole dijadikan inspirasi buat semua,

=)



Saya suka penggunaan storage yang dijadikan perabot kat ruang tamu.
Terserlah kekemasan.




Oh idea please come to me...
Mungkin boleh tambah kerusi single dua tu untuk diletakkan dibahagian depan sliding door,
Akan dipikirkan mengikut kesesuaian




Ini adalah rumah contoh kat Sendayan yang designnya lebih kurang sama dengan rumah kami.
Yang membezakan i tak pakai sofa L-shape and round table for dining area.

Mungkin serba sedikit dapat membantu.




Ruang menonton disatukan dengan ruang tamu.
Ikut idea asal mahu separate-kan.
Husband cakap TV letak dalam bilik.
Sesuai ke???


Ruang dapur kering memang terbuka.
Macam rumah kami kitchen memang terpisah dengan dinding.

So bahagian hadapan tak nampak apa yang berlaku di kitchen.




P/s: Doa-doala dapat kerja area Seremban. Cepat sikit progress mendekorasi rumah. Skang ni cost travel dah hampir mencecah 1K. Kalau bole peruntukan sebahagian duit tu untuk umah kan bagus. 


Friday, March 30, 2012

Misteri Suratan Atau Kebetulan

1 comments
Saya tak tahu sama ada nak klasifikasikan apa yang berlaku pada saya semalam sebagai suratan atau kebetulan.

Seperti sedia maklum sejak Januari lepas saya telah berpindah ke rumah baru. Memang tempat baru dan kawasan baru. Kalau siapa familiar dengan kawasan Bandar Sri Sendayan, Seremban akan tahu keadaan kawasan perumahan yang semakin pesat membangun. Ada banyak fasa kat situ. Rumah saya terletak di Taman Idaman Bayu. Kawasan saya sepesat di area Nusari bayu...

Semalam malam Jumaat macam biasa saya akan keseorangan kalau saya tak mnumpang di rumah member opis. Suami pergi menambah pahala di malam Jumaat. 

Ntah kenapa semalam belum pernah terjadi sejak saya tinggal kat rumah keseorangan. Saya tak pernah rasa takut bila tinggal dirumah malah rasa lebih selamat. Rumah saya bukanlah besar mana kan. Takdalah takut sangat.

Semalam lepas saya solat Maghrib sementara menunggu Isyak saya mengaji sekejap. Baru lepas bulan mengambang. Husband masa ni dah bersiap nak keluar. 

Saya meneruskan bacaan saya. Tiba-tiba blackout satu rumah. Saya ingatkan satu taman blackout, rupanya rumah saya je yang blackout. Kecut jugak sebab masa ni sorang-sorang tambah dalam bilik. Nasib baik kipas ada lampu emergency. So lampu akan sentiasa terpasang walaupun blackout. Ada la jugak cerahnya.

Saya meninjau keadaan di luar. Rumah jiran terang benderang. Nasib baik masa ni jiran sebelah ada kat rumah. Takdalah saya gerun sangat. Masa ni kene jugak beranikan diri. Lama jugak saya duduk dan termenung kat ruang tamu. Memikirkan apa yang saya akan buat dalam keadaan bergelap ni.

Nak call husband malangnya hp saya kene barred. Tak bole nak call out. Nak terus tido terasa bahang. Panas bukan main. At last saya amik keputusan nak keluar. Konon nak cari public phone mintak husband balik awal. Kawasan rumah skang memang payah nak cari public phone. Saya lepak kat Marrybrown. Dapat wireless free. Mintak tolong kat adik tolong call and sms kan husband. 

Sambil menunggu saya online la. Buang masa kat situ sorang-sorang. Rasa macam orang hilang arah plak. Badan masa ni dah penat sangat. Bape kali menguap. Saya terpikir-pikir napela rumah saya sorang yang blackout. Husband tak bayar bill ke????

Dalam 11 lebih baru dapat berita dari husband. Terus dia tanya sama ada saya ada masak air pakai kettle tak...padahal saya tak buat apa pun. TV pun tak pasang. Husband cakap mungkin plug besar tertendang ke bawah. Saya tak terpikir plak plus tak tahu nak tekan macam mana. Takut salah tekan boleh kejung kat situ. So taknak amik risiko. Biarlah selagi saya bole tunggu saya akan tunggu....

Saya tunggu husband sampai pukul 12 lebih. Gila kan. Sebab tu la harini saya rasa macam zomba. Mengantuk yang amat. Balik umah husband bawak bekalan makanan plak. Nasi hujan panas dengan kari kambing. Makan berat tengah malam buta. Akibat terlalu letih tak sempat nak hadam saya terus tido. 

Husband check memang suis utama tu tertolak ke bawah. Bila betulkan terus cerah satu rumah...yeayyy as usual dear memang hero saya sejak dari dulu lagi...=p



Dalam pikiran saya????

Semalam malam Jumaat. Malam keliwon. Mengarutkan...tetapi bende ghaib kene percaya.

Dalam pikiran saya agaknya benda tu marah saya mengaji ke??? Tak bagi saya teruskan bacaan....

Ntahla misteri sungguh...

Macam mana bole tertolak ke bawah. Saya tak masak air pun. Kettle tu memang bermasalah pun. Tapi saya tak pakai pun semalam....sumpah...




Ke biasa-biasa je kes saya ni...saya je yang nak memperbesarkan cite yang kecik!


I memang drama queen uolsss..
=p




P/s: Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. Saya akan siasat kes ni. Owhh bende mengarut macam ni ko beria nak siasat. Thesis ko yang tak habis tu taknak siasat ke???    =D

Selamat Panjang Umur Sayang

0 comments

30 March 2012 (Jumaat)


Happy Birthday to the best husband in the world. I feel blessed to have and to call you my husband.
You complete my life, with the glow of your love, the warmth of your care. 
I'm so in love, so deep in love.

May this coming year brought happiness, cherishing moments, uncountable blessings and successes in your life and I spend all my rest of life with you.

With Love,
Your Wife











P/s: Maafkan saya sehingga saat ini saya masih belum berjaya menghadiahkan sesuatu yang mengembirakan hati B. Tapi saya pasti dan percaya B bukan seorang suami yang begitu mendesak dan memaksa. Saya beruntung punya suami seperti B. Yang sangat memahami hati ni.

Saya pasti saat itu pasti muncul juga dalam hidup kita.
Allah yang menentukan segalanya.
I love you so much.
=)

Wednesday, March 28, 2012

Rutin Yang Jangan Diabaikan

0 comments



Assalamualaikum dan hello,

Bila dah kawen, rutin yang perlu dijadikan benda wajib setiap hari adalah memasak. Saya memang tergolong  dalam golongan perempuan yang tak pandai masak. Lepas UPSR terus masuk asrama sampailah Form 5. Balik rumah bila cuti pun bukannya saya rajin ke dapur. Kalau nak tolong mak pun, saya hanya tolong potong-potong bawang segala dan menyediakan bahan-bahan je. Bab masak atas periuk/kuali semua terserah pada mak. Saya hanya menjadi penonton setia je. Sambil mak bagitau nak masuk itu ini dan steps memasak...

Perkara tersebut masih lagi berlarutan bila saya belajar kat UiTM. Masih lagi mood malas nak ke dapur. Dengan alasan mak dan adik saya sangat rajin nak masak. Tambahan pula mereka memang tak percaya dengan krediabiliti saya di dapur. Huhu dasat kan? Cara saya masak memang sangat berbeza dengan mereka...saya ikut logik, mereka ikut petua/prosedur...

Walaupun saya di UiTM amik kos Food service Management di mana selalu sangat dimomokkan dengan ayat "students hotcat mesti terer masak...." But not me ok. Saya akui memang tak terer masak. Saya start dengan degree sebab lepasan matrik kan...so knowledge tentang cooking sangat la rendah berbanding students degree yang lain yang bermula dengan diploma. 

Masa zaman anak dara biasalah bila anak dara yang tak pandai masak ni confirm la asik kene perli je kan. Saya dah biasa. Pandai-pandaila jawan kan. Jawab je kedai makan kan banyak. Bibik kan ada...suruh bibik masak je....=p

Bila nak dekat-dekat kawen kesedaran sivik menerpa dalam diri. Timbul rasa insaf sebab taknak belajar masak. Masa nak dekat-dekat kawen rajin la jugak try resepi sana sini. Test power dulu sebelum bagi husband makan.

Masa zaman kapel dulu husband saya memang tak pernah nak merasa air tangan saya. Segan wei takut tak bole terima kenyataan dapat komen yang negatif. Kang sentap susah plak, kalau dah kawen nak sentap-sentap satu bumbung kan..kejap je nak sentap-sentap ni...=p

Panjang plak mukadimah saya. Huhu sori...=p


******************


Semalam masih berpeluang lagi nak test menu baru. 

Kerabu Jantung Pisang and Ayam Masak Halia. Saya baru tahu husband sangat suke dengan jantung pisang. =)








Ayam Masak Halia versi kuah melimpah ruah.
Saya suka makan kuah dengan nasi.
Ayam pun saya tak potong kecik-kecik sebab semalam dah lewat sampai umah.
Campakkan aje apa yang ada...
Alhamdullilah husband kate sedap.
Tu yang nak dengar tu..
=)




Kerabu Jantung Pisang.
At first saya tak tahu nak potong macam mana jantung pisang ni and tak pandai nak agak berapa banyak sukatan santan yang diperlukan.
Tu sebab kalau perasan kerabu ni ada kuah sikit.

Kuah tu pon habis B hirup.
Die kata "terbaeeekkk..."

Suke suke...



So skang ni mood nak masak agak memberangsangkan walaupun saya sampai rumah lewat. Walaupun penat travel tapi bila tengok husband makan dengan banyaknya saya rasa amat puas hati.

Tambahan plak kalau masak kat rumah ni kita tahu cara penyediaan macam mana, makanan bersih and takda ajinomoto...saya tak pakai ajinomoto sebab husband tak suka.

Selain tu, masak kat umah sangatla jimat. Memang jimat sangat bagi pasangan macam saya yang kuat makan ni....=p






P/s: Malam ni nak masak sotong tempura and sayur sawi tumis. Nak masak simple je. Esok B ajak puasa sunat. Kene bangun sahur ke??? Jap nak tanya dulu....


Wednesday, March 21, 2012

Hanya Dia Yang Maha Kuasa

0 comments

Ya Allah rasa down sangat ni,

Rasa serabut sangat,


Tak tahu nak cakap macam mana,

Saya mohon Allah permudahkan urusanku dan ringankan beban yang ku tanggung selama ini.
Amin

Review Husband: Bila Dear Jadi Chef

0 comments

Minggu ni minggu kelas kitchen. Ditambah plak semalam (Selasa) kelas i direct 8 jam. Ditambah dengan beban drive jauh, smpai rumah confirm i tak mampu nak buat apa pun. 

Start minggu lepas, memang tiap hari i masak untuk husband. Nasib baik la bukan kelas kitchen minggu lepas. So mood i last week sangat baik.

Hari Isnin i still masak lagi untuk husband walaupon petang tu kat opis i dah berkire-kire nak ajak husband makan kat luar je. Sampai rumah tengok, husband dah sampai awal dari i. And sempat masak nasi. Takkanla i dah nampak husband masak nasi terus nak ajak makan luar plak kan. Derhaka kalau buat macam tu. Huhu. So dengan semangat yang ada terus masak simple je. Ayam masak kicap style mak dengan telur dadar. Ayam masak kicap style mak ni bukan masak kicap biasa je. I tumis dengan cili kering yang blend. Rasa pedas-pedas gitu.

So lepas makan i pesan kat husband, i taknak masak esok sebab kelas pack 8 jam. Balik umah i nak rest je. Demand punya isteri. Huhu...Husband mengiakan je. Memang dia dah paham sangat.

Semalam masa kat opis husband sms, dear cakap nak masak malam ni. Tapi menu simple je. Terasa syahdu gitu, bila dear offer diri nak masak. Terasa diri tak menjalankan tanggungjawab dengan sempurna. Huhu

I pesan kat husband masak yang simple and tak myusahkan. Husband pun balik kerja letih jugak bukan i sorang je. So kene saling memahami disitu.

I sampai lewat semalam 730 pm sampai rumah sebab kelas lewat abis. Sampai rumah tengok husband tengah terkedek-kedek sorang kat dapur. Masa saya jenguk kat dapur dear pesan..."syg rehat je, tido (perli sebab sy memang kuat tido)..biar b sorang je yang masak"

Ok..terus saya landing kat depan sebelum bersiap untuk mandi.


Lepas solat Maghrib jemaah sama-sama terus makan. Ni memang rutin biasa tiap hari kat rumah. Tak sempatnya nak makan sebelum solat Maghrib.




Sayur Salad dengan tomato.




Sayur taugeh and kacang panjang ala thai.
Abaikan presentation.
Janji sedap...





Nasi goreng kampung,
Abaikan presentation.
Sayur kangkung terlupa nak beli...




Dalam pikiran i, kalau lelaki masak mesti tawar tak cukup garam. But my expectation terus merudum. Rasa b masak sangat ok. Secukup rasa.  Takdala disaster sangat seperti yang disangkakan. Moral of the story, tak baik bersangka buruk ok...

So lepas ni dah boleh harap B masak kalau mood nak masak i hilang. Alasan....




P/s: Indahnya hidup berumah tangga. Saling bantu-membantu dan saling melengkapi antara satu sama lain. I love my husband!


Thursday, March 15, 2012

Kalaulah Boleh Dikhabarkan Berita Gembira Itu

0 comments
Hujung bulan ni merupakan hari lahir  dear,

Buat pertama kali celebrate birthday as a wife, 

Bukanlah nak celebrate beria, cukup sebagai tanda ingatan dan hadiah special yang tak boleh nak dapat/beli hari-hari,

Teringin juga nak buat sesuatu yang special. Macam tahun sebelum ni saya pernah bagi surprise delivery bunga kat opis dear. Lelaki dengan bunga...sungguh tidak sinonim kan. Huhu....itu jela surprise yang penah saya buat. Sebab dear tak expect pon saya akan buat begitu. 

Dear tak pernah mintak pun, tapi inisiatif sendiri la untuk create sesuatu yang memorable.

So tahun ni saya ada plan sesuatu tetapi tak tahulah setakat mana progressnya....huhu...

Macam tahun lepas langsung saya tak beri hadiah. Bukan saya je...kami berdua memang plan taknak membazir membeli hadiah yang mahal. Cukup aktiviti makan-makan kat kedai makan biasa je. Sebab tahun lepas memang tengah saving kaw-kaw, al maklum nak merealisasikan impian perkahwinan la sangat. Hoho....



Tapi alangkah bestnya kalau saya mampu nak bagi berita baik buat husband akhir bulan ni. Tak payah nak beli hadiah mahal-mahal. Berita tu pon dah cukup bermakna buat husband.

Apa beritanya.......
  • Period saya delay sebab........ (sila isi tempat kosong menggunakan kreativiti anda!)
  • Saya berhenti keje kat KL and dapat kerja kat area Seremban......sekurang-kurangnya saya dah kurangkan beban dear memikir keselamatan saya sepanjang perjalanan ke opis. Dan paling touching saya jumpa surat B belikan saya insurans untuk perlindungan diri saya. Sebelum ni saya memang tak amik port langsung tentang insurans bagai ni. Tapi B telah mengambil langkah bijak tanpa pengetahuan saya. Saya sungguh terharu!

Tuesday, March 13, 2012

Senyum Macam Siput Sedut

0 comments
Assalamualaikum dan hellooo,

Lagi setengah jam saya akan ke kelas teori Western. Kalau tak skang ni saya sedang berhempas pulas bersama students untuk menghasilkan menu. So senang citer minggu ni saya goyang kaki habis.

Bila goyang kaki banyak sangat, mood automatik akan jadi baik all the way.

Minggu ni takda lagi simptom si isteri bertukar menjadi king kong. Malah si isteri sangat baik hati masak untuk suami selepas balik bekerja. Si isteri sudah menjalankan tanggungjawab dengan baik nampaknya ye. Minggu ni jela...kite tengok plak minggu depan apa plak kes yang timbul. Huhu...

Diakui minggu ni mood berjalan dengan lancar, selancar aliran traffic di Sg Besi dan jalan-jalan yang lain. Mungkin akibat Terowong Smart telah kembali beroperasi dan musim cuti sekolah. So kami yang bukan kakitangan sekolah takkan bertembung dengan kakitangan sekolah dalam pada waktu yang sama. Heaven....

Rumah pun dah kembali kemas dan teratur. Bila si isteri dah mengamuk minggu lepas, dengan pantas si suami mengemas rumah. Sangat rajin si suami pada weekend lepas. I teruja dan terharu dengan bantuan yang diberikan....i love u lebih husband!

Almari baju pun dah berjaya dibeli. Almari sementara yang dibeli dengan harga yang sangat murah RM199. Ikea buat sale ye bulan ni sampai 25 March 2012. Harga sebenar adalah RM 499. Sangat berbaloi membelinya. Skang ni si isteri takda mengamuk-ngamuk lagi tentang kain baju yang tak organise. Senyum je bila susun baju and amik baju....Senyum sampai telinga macam ni -----> =)



Hurm balik ni rasanya nak buat menu simple Herbs Roasted Chicken and tumis sayur sawi...Bestnya dapat masak untuk suami dan bertambah gembira bila suami makan air tangan isteri dengan banyaknya.....bukan suami saya jenis kuat makan ke...tak kisah la sedap ke tak...so jangan nak perasan lebih...=p


Monday, March 12, 2012

Mukadimah Pembuka Bicara

0 comments

Mukadimah post update Trip to Cameroon,







Dah petang-petang gini elok sangat tunggu depan thumb print,
Tak sabar nak balik,

Nak jumpa mamat pakai baju cream and spec hitam kat atas tu,
=p



Daaaa


Friday, March 09, 2012

Seribu Satu Masalah

2 comments
Skang ni banyak sangat perkara yang saya fikirkan. Lepas kawen cabaran yang mendatang tu semakin mencabar. Smpaikan satu tahap rasa tak terdaya nak melawan. 

Bermacam perkara yang bermain di fikiran. Saya buntu nak selesaikan tiap satu masalah. Masalah berpusing-pusing ditempat yang sama.




Thesis
Saya seperti takda kekuatan untuk meneruskan thesis. Ditambah stress terpaksa berulang jauh. Sampai rumah confirm saya takda hati nak bukak laptop and baca jurnal bagai. Akhirnya writing berkepam begitu saja. 

Saya masih mencari kekuatan itu. Badan penat efek terus ke otak. Semester lepas saya dah biarkan ia berlalu macam tu je. Habis duit bayar yuran tapi progress sampai harini baru 10 percent.

Husband dah push saya untuk habiskan master secepat yg mungkin. Macam mana nak fokus thesis. Kerja rumah nak kene urus. Sume bende nak kene buat. Tangan ada 2 kerat je. Tak terkejar. Badan penat sampai satu tahap rasa nak menangis!

Bila weekdays saya dah penat travel and hal keja. Bila weekend masa ni la saya nak uruskan rumah yang tak sempat nak saya uruskan masa weekdays. Tahan ke nak biarkan rumah dalam keadaan tidak terurus. Belum ada anak lagi. Ntahla...

Memang suami boleh uruskan tapi saya jenis yang cerewet. Haishhhh

Mungkin saya tak berdisiplin nak fokus pada thesis ni. 

Saya buntu. Badan penat. Hari-hari stress!



Kerja
Bukan tak berusaha. Tapi rezeki masih belum menjengah lagi. Peluang selalu datang tapi sampai di pertengahan je. Kadang-kadang terasa jugak diri ni malang. Menyusahkan husband.

Ntahla. Ikutkan hati saya mahu berhenti. Husband pun dah mendesak supaya saya berhenti secepat mungkin. Kenapa perlu bazirkan tenaga dan wang ringgit pada perkara yang tidak berbaloi. 

Saya seperti takut untuk mengambil risiko. Apa akan jadi kalau saya berhenti?? Sekurang-kurangnya saya bole support diri saya and membayar hutang. Tak mahu susahkan husband.

Saya terpikir seperti mahu PJJ dengan husband. Saya di KL dan husband di Seremban. Kalau itu yang terbaik buat masa ni mengapa tidak. Sementara nak dapatkan kerja yang lain.

Memang berhenti kerja satu perkara yang mengembirakan saya. Saya tak perlu stress and fokus untuk siapkan thesis. Tapi saya takut pada komitmen yang lain.

Saya tak mahu susahkan B..... =(




Tahap Kesihatan
Saya perasan tahap kesihatan saya semakin teruk. Kerap sangat letih and terasa mcam tak bermaya. Kesan dari tak dapat rehat yang cukup. Ni sume gara-gara kerja gila yang saya buat tiap hari.

Bila penat akan efek pada semua perkara. 

Tanggungjawab entah ke mana....

Bila kesihatan tidak baik, risau jugak kalau nak pregnant lagi....Saya taknak pisang berbuah dua kali. Taknak perasaan gembira mati di pertengahan jalan.

Apa yang perlu saya lakukan.....




Tanggungjawab sebagai isteri
Saya perasan saya tidak menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan sempurna. Kadang-kadang bila B balik, saya dah terlentang atas tilam. Masa dengan husband dah berkurang walaupun kami satu rumah. 

Ada sampai satu tahap baju kerja husband pon saya tak sempat nak gosok sebab asyik sangat dengan tido. Saya jadik kuat tido bila badan sangat penat. Yela esoknya saya kene bangun pagi dan meneruskan rutin yang membosankan ni. Tak tahu sampai bila......

Bila weekdays jangan harapla saya nak masak. Memang takda masa. Nak save energy untuk esok hari. Jeles tengok isteri yang lain masak di rumah tiap masa. Saya suka bila husband makan air tangan saya.

Kesian tengok husband bawak nasi bungkus balik rumah. Memang dia tak kisah tapi saya kisah....buat masa ni tahankan hati tu......




Keadaan rumah yang tak lengkap/serabut
Kami baru berpindah. Banyak lagi barang yang tak mampu dibeli buat masa ni. Bila takda proper storage especially kain baju yang berlambak tu....memang susahla nak kemaskan baju yang bertimbun tu. Harini kemas, esok dah berselerak balik. Belum time saya kelam kabut nak bersiap lagi. Habis baju saya selongkar. Alamatnya semakla dalam bilik tu.

Saya manusia yang panas dengan keadaan bersepah. Balik penat tengok keadaan macam tu bertambah stress! Penat penat penat... tu yang mampu saya bebelkan setakat ni.....



Overal saya risaukan masa depan saya yang terumbang ambing skang ni. Apa akan jadi 2 tahun akan datang. Masih berkeadaan macam ni lagi ke?????




P/s: Tak perlu nak rasa kasihan pada saya...saya hanya mahu meluahkan saja....


Bila Isteri Jadi King Kong?

0 comments
Assalamualaikum dan hellooo...

Hamboi dah lama rasanya tak update blog. Meh cuci-cuci sawang sikit sementara pikir ayat nak mengarut.

Minggu ni saya bizi macam ayam. Nak tulis perkataan bizi tu pon rasa naik meluat!

Isnin saya cuti. Sengaja nak rest-kan badan and otak lepas turun dari Cameron. I love Cameron. Pemandangan yang chantek yang buat hati saya jadi cair macam ais krim strawberry McD..=p

Next post nanti i share story tentang trip ke Cameroon tu.

Akibat daripada sisa-sisa keletihan di Cameroon terbawa sampai ke saat ni. 

Masuk keje hari Selasa kelas direct 8 jam. Bila masuk kitchen badan confirm sengal-sengal, otak mula rasa sakit. Jantung pun berdegup kencang menahan perasaan. Students ni bukan boleh dibiarkan untuk sediakan menu. Tinggal seminit confirm tak jadi apa. Bukan nak underestimate students sendiri. Tapi kenyataan.

So minggu ni saya jadi king kong. Nak marah tak kene tempat. Kerja rumah tak beres. Tanggungjawab sebagai isteri tak disempurnakan dengan baik. Terasa sangat kasihan dengan suami sendiri.

Balik rumah rasa nak peluk bantal dulu...bukan husband. Haishhh rasa bersalah menebal dalam diri. Kenapalah saya berkeadaan begini???

Minggu ni saja start Selasa tiap hari saya menghadap students di kitchen. Tak suka! Tapi terpaksa! Ditambah terpaksa menggantikan lecturer yang mc sebab masuk wad. Beban bertambah minggu ni. No choice, saya sorang lecturer yang tinggal untuk menggantikan beliau. Lecturer yang lain ada competition di Penang. Kalau dikire total workload saya minggu ni 28 credit hours. Semaksimum yang mungkin. Mana tak penat!

Harini satu azab lagi yang terpaksa ditempuh. Terowong Smart ditutup. Jalan kat KL yang sememangnya jem bertambah kucar kacir. Harini perjalanan saya dari Seremban ke KL dah memakan masa selama 3 jam. Bayangkan saya dari Tol Sg Besi 730 am and saya sampai di opis 940 am. Azab gila bila terpaksa memandu macam siput menggunakan kereta manual!

Yang tak best saya ada kelas pukul 830 am- 1230 pm. And terpaksa handle dua kelas dalam satu masa! Tuhan je yang tahu perasaan saya......






Buruknya muka king kong bila mengamuk...huhu
(Tengah imagine muka sendiri bila mengamuk)




Si king kong dikala dilanda kemurungan.
So pengajarannya jangan nak murung sangat, nanti muka macam king kong...

Kpd ibu mengandung jangan tengok muka king kong lama-lama nanti terkenan.....

Thank Google!




Ok dah lega bila luahan dah terbuku di sini....

P/s: Balik nanti apa pulak dugaan yang mendatang.....I love cabaran (mata ke atas, tangan ke bahu)


Friday, March 02, 2012

Happy Weekend!

1 comments

Esok merupakan percutian saya bersama husband ke satu tempat. Dekat-dekat je. Bukan pergi Paris pun. I olss taraf pergi Parit je. Ahaks

Percutian yang ni plan bersama-sama sahabat husband yang lain. 

Harap boleh enjoy and hirup udara yang baru.






P/s: Bile pergi bercuti secara berjemaah susah sikitlah nak berkepit. Kang ada yang sakit mata tengok. Tapi skang ni waktu subur...kene berusaha lagi untuk dapat rezeki yang lain.... =p



Thursday, March 01, 2012

Idea Deco: Living Room

0 comments

Harini takda mood langsung nak siapkan kerja,

Buat je macam kerja semua dah selesai,


Untuk menghilangkan tekanan perasaan masih sempat mencari idea untuk dekorasi ruang tamu.
Mana tau bole dijadikan inspirasi buat semua,

=)



Saya suka penggunaan storage yang dijadikan perabot kat ruang tamu.
Terserlah kekemasan.




Oh idea please come to me...
Mungkin boleh tambah kerusi single dua tu untuk diletakkan dibahagian depan sliding door,
Akan dipikirkan mengikut kesesuaian




Ini adalah rumah contoh kat Sendayan yang designnya lebih kurang sama dengan rumah kami.
Yang membezakan i tak pakai sofa L-shape and round table for dining area.

Mungkin serba sedikit dapat membantu.




Ruang menonton disatukan dengan ruang tamu.
Ikut idea asal mahu separate-kan.
Husband cakap TV letak dalam bilik.
Sesuai ke???


Ruang dapur kering memang terbuka.
Macam rumah kami kitchen memang terpisah dengan dinding.

So bahagian hadapan tak nampak apa yang berlaku di kitchen.




P/s: Doa-doala dapat kerja area Seremban. Cepat sikit progress mendekorasi rumah. Skang ni cost travel dah hampir mencecah 1K. Kalau bole peruntukan sebahagian duit tu untuk umah kan bagus. 


Disable Right Click