Followers

Friday, March 09, 2012

Seribu Satu Masalah

Skang ni banyak sangat perkara yang saya fikirkan. Lepas kawen cabaran yang mendatang tu semakin mencabar. Smpaikan satu tahap rasa tak terdaya nak melawan. 

Bermacam perkara yang bermain di fikiran. Saya buntu nak selesaikan tiap satu masalah. Masalah berpusing-pusing ditempat yang sama.




Thesis
Saya seperti takda kekuatan untuk meneruskan thesis. Ditambah stress terpaksa berulang jauh. Sampai rumah confirm saya takda hati nak bukak laptop and baca jurnal bagai. Akhirnya writing berkepam begitu saja. 

Saya masih mencari kekuatan itu. Badan penat efek terus ke otak. Semester lepas saya dah biarkan ia berlalu macam tu je. Habis duit bayar yuran tapi progress sampai harini baru 10 percent.

Husband dah push saya untuk habiskan master secepat yg mungkin. Macam mana nak fokus thesis. Kerja rumah nak kene urus. Sume bende nak kene buat. Tangan ada 2 kerat je. Tak terkejar. Badan penat sampai satu tahap rasa nak menangis!

Bila weekdays saya dah penat travel and hal keja. Bila weekend masa ni la saya nak uruskan rumah yang tak sempat nak saya uruskan masa weekdays. Tahan ke nak biarkan rumah dalam keadaan tidak terurus. Belum ada anak lagi. Ntahla...

Memang suami boleh uruskan tapi saya jenis yang cerewet. Haishhhh

Mungkin saya tak berdisiplin nak fokus pada thesis ni. 

Saya buntu. Badan penat. Hari-hari stress!



Kerja
Bukan tak berusaha. Tapi rezeki masih belum menjengah lagi. Peluang selalu datang tapi sampai di pertengahan je. Kadang-kadang terasa jugak diri ni malang. Menyusahkan husband.

Ntahla. Ikutkan hati saya mahu berhenti. Husband pun dah mendesak supaya saya berhenti secepat mungkin. Kenapa perlu bazirkan tenaga dan wang ringgit pada perkara yang tidak berbaloi. 

Saya seperti takut untuk mengambil risiko. Apa akan jadi kalau saya berhenti?? Sekurang-kurangnya saya bole support diri saya and membayar hutang. Tak mahu susahkan husband.

Saya terpikir seperti mahu PJJ dengan husband. Saya di KL dan husband di Seremban. Kalau itu yang terbaik buat masa ni mengapa tidak. Sementara nak dapatkan kerja yang lain.

Memang berhenti kerja satu perkara yang mengembirakan saya. Saya tak perlu stress and fokus untuk siapkan thesis. Tapi saya takut pada komitmen yang lain.

Saya tak mahu susahkan B..... =(




Tahap Kesihatan
Saya perasan tahap kesihatan saya semakin teruk. Kerap sangat letih and terasa mcam tak bermaya. Kesan dari tak dapat rehat yang cukup. Ni sume gara-gara kerja gila yang saya buat tiap hari.

Bila penat akan efek pada semua perkara. 

Tanggungjawab entah ke mana....

Bila kesihatan tidak baik, risau jugak kalau nak pregnant lagi....Saya taknak pisang berbuah dua kali. Taknak perasaan gembira mati di pertengahan jalan.

Apa yang perlu saya lakukan.....




Tanggungjawab sebagai isteri
Saya perasan saya tidak menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan sempurna. Kadang-kadang bila B balik, saya dah terlentang atas tilam. Masa dengan husband dah berkurang walaupun kami satu rumah. 

Ada sampai satu tahap baju kerja husband pon saya tak sempat nak gosok sebab asyik sangat dengan tido. Saya jadik kuat tido bila badan sangat penat. Yela esoknya saya kene bangun pagi dan meneruskan rutin yang membosankan ni. Tak tahu sampai bila......

Bila weekdays jangan harapla saya nak masak. Memang takda masa. Nak save energy untuk esok hari. Jeles tengok isteri yang lain masak di rumah tiap masa. Saya suka bila husband makan air tangan saya.

Kesian tengok husband bawak nasi bungkus balik rumah. Memang dia tak kisah tapi saya kisah....buat masa ni tahankan hati tu......




Keadaan rumah yang tak lengkap/serabut
Kami baru berpindah. Banyak lagi barang yang tak mampu dibeli buat masa ni. Bila takda proper storage especially kain baju yang berlambak tu....memang susahla nak kemaskan baju yang bertimbun tu. Harini kemas, esok dah berselerak balik. Belum time saya kelam kabut nak bersiap lagi. Habis baju saya selongkar. Alamatnya semakla dalam bilik tu.

Saya manusia yang panas dengan keadaan bersepah. Balik penat tengok keadaan macam tu bertambah stress! Penat penat penat... tu yang mampu saya bebelkan setakat ni.....



Overal saya risaukan masa depan saya yang terumbang ambing skang ni. Apa akan jadi 2 tahun akan datang. Masih berkeadaan macam ni lagi ke?????




P/s: Tak perlu nak rasa kasihan pada saya...saya hanya mahu meluahkan saja....


2 Kata-Kata Inspirasi:

IdAmAn said...

kak, masalah kite same... da setahun lebh nk benti keje tp sampai skrg xbenti...sampai staff2 laen yg lg lame dr saya pon da ramai benti... tp 2 la xnk meyusahkan husben.... sy pon pjj ngn husben walopon ampang-rawang je... tp lg ssh sbb sy xthu drive... nk benti keje rase serbe slh...tp xbenti mcm ni la jdnye... sy pon xthu kesudahannye mcm mane... stress jgk ari2 sbb mmg da xde mood nk keje lg...

Cempaka Cenderawasih said...

Sama la..mula2 rasa nak benti..macm dh nekad..tibe2 rase nk ubah fikiran plak...ntahla..

Bila pkir rasa blur sgt...huhuhu

Just go with the flow la....

Yg penting sama2 usaha cari yg terbaik...=)

Friday, March 09, 2012

Seribu Satu Masalah


Skang ni banyak sangat perkara yang saya fikirkan. Lepas kawen cabaran yang mendatang tu semakin mencabar. Smpaikan satu tahap rasa tak terdaya nak melawan. 

Bermacam perkara yang bermain di fikiran. Saya buntu nak selesaikan tiap satu masalah. Masalah berpusing-pusing ditempat yang sama.




Thesis
Saya seperti takda kekuatan untuk meneruskan thesis. Ditambah stress terpaksa berulang jauh. Sampai rumah confirm saya takda hati nak bukak laptop and baca jurnal bagai. Akhirnya writing berkepam begitu saja. 

Saya masih mencari kekuatan itu. Badan penat efek terus ke otak. Semester lepas saya dah biarkan ia berlalu macam tu je. Habis duit bayar yuran tapi progress sampai harini baru 10 percent.

Husband dah push saya untuk habiskan master secepat yg mungkin. Macam mana nak fokus thesis. Kerja rumah nak kene urus. Sume bende nak kene buat. Tangan ada 2 kerat je. Tak terkejar. Badan penat sampai satu tahap rasa nak menangis!

Bila weekdays saya dah penat travel and hal keja. Bila weekend masa ni la saya nak uruskan rumah yang tak sempat nak saya uruskan masa weekdays. Tahan ke nak biarkan rumah dalam keadaan tidak terurus. Belum ada anak lagi. Ntahla...

Memang suami boleh uruskan tapi saya jenis yang cerewet. Haishhhh

Mungkin saya tak berdisiplin nak fokus pada thesis ni. 

Saya buntu. Badan penat. Hari-hari stress!



Kerja
Bukan tak berusaha. Tapi rezeki masih belum menjengah lagi. Peluang selalu datang tapi sampai di pertengahan je. Kadang-kadang terasa jugak diri ni malang. Menyusahkan husband.

Ntahla. Ikutkan hati saya mahu berhenti. Husband pun dah mendesak supaya saya berhenti secepat mungkin. Kenapa perlu bazirkan tenaga dan wang ringgit pada perkara yang tidak berbaloi. 

Saya seperti takut untuk mengambil risiko. Apa akan jadi kalau saya berhenti?? Sekurang-kurangnya saya bole support diri saya and membayar hutang. Tak mahu susahkan husband.

Saya terpikir seperti mahu PJJ dengan husband. Saya di KL dan husband di Seremban. Kalau itu yang terbaik buat masa ni mengapa tidak. Sementara nak dapatkan kerja yang lain.

Memang berhenti kerja satu perkara yang mengembirakan saya. Saya tak perlu stress and fokus untuk siapkan thesis. Tapi saya takut pada komitmen yang lain.

Saya tak mahu susahkan B..... =(




Tahap Kesihatan
Saya perasan tahap kesihatan saya semakin teruk. Kerap sangat letih and terasa mcam tak bermaya. Kesan dari tak dapat rehat yang cukup. Ni sume gara-gara kerja gila yang saya buat tiap hari.

Bila penat akan efek pada semua perkara. 

Tanggungjawab entah ke mana....

Bila kesihatan tidak baik, risau jugak kalau nak pregnant lagi....Saya taknak pisang berbuah dua kali. Taknak perasaan gembira mati di pertengahan jalan.

Apa yang perlu saya lakukan.....




Tanggungjawab sebagai isteri
Saya perasan saya tidak menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan sempurna. Kadang-kadang bila B balik, saya dah terlentang atas tilam. Masa dengan husband dah berkurang walaupun kami satu rumah. 

Ada sampai satu tahap baju kerja husband pon saya tak sempat nak gosok sebab asyik sangat dengan tido. Saya jadik kuat tido bila badan sangat penat. Yela esoknya saya kene bangun pagi dan meneruskan rutin yang membosankan ni. Tak tahu sampai bila......

Bila weekdays jangan harapla saya nak masak. Memang takda masa. Nak save energy untuk esok hari. Jeles tengok isteri yang lain masak di rumah tiap masa. Saya suka bila husband makan air tangan saya.

Kesian tengok husband bawak nasi bungkus balik rumah. Memang dia tak kisah tapi saya kisah....buat masa ni tahankan hati tu......




Keadaan rumah yang tak lengkap/serabut
Kami baru berpindah. Banyak lagi barang yang tak mampu dibeli buat masa ni. Bila takda proper storage especially kain baju yang berlambak tu....memang susahla nak kemaskan baju yang bertimbun tu. Harini kemas, esok dah berselerak balik. Belum time saya kelam kabut nak bersiap lagi. Habis baju saya selongkar. Alamatnya semakla dalam bilik tu.

Saya manusia yang panas dengan keadaan bersepah. Balik penat tengok keadaan macam tu bertambah stress! Penat penat penat... tu yang mampu saya bebelkan setakat ni.....



Overal saya risaukan masa depan saya yang terumbang ambing skang ni. Apa akan jadi 2 tahun akan datang. Masih berkeadaan macam ni lagi ke?????




P/s: Tak perlu nak rasa kasihan pada saya...saya hanya mahu meluahkan saja....


2 comments on "Seribu Satu Masalah"

IdAmAn on March 12, 2012 at 11:59 AM said...

kak, masalah kite same... da setahun lebh nk benti keje tp sampai skrg xbenti...sampai staff2 laen yg lg lame dr saya pon da ramai benti... tp 2 la xnk meyusahkan husben.... sy pon pjj ngn husben walopon ampang-rawang je... tp lg ssh sbb sy xthu drive... nk benti keje rase serbe slh...tp xbenti mcm ni la jdnye... sy pon xthu kesudahannye mcm mane... stress jgk ari2 sbb mmg da xde mood nk keje lg...

Cempaka Cenderawasih on March 12, 2012 at 5:04 PM said...

Sama la..mula2 rasa nak benti..macm dh nekad..tibe2 rase nk ubah fikiran plak...ntahla..

Bila pkir rasa blur sgt...huhuhu

Just go with the flow la....

Yg penting sama2 usaha cari yg terbaik...=)

Disable Right Click